Menu

Preview: smartfón s procesorom Intel

Spoločnosť Intel okrem výroby procesorov investuje veľa prostriedkov aj do výskumu technológií a podporuje aj mobilný segment. Očakávané procesory pre smartfóny konečne dorazili do dostupných zariadení a Orange San Diego je jedným z prvých modelov, v ktorých sa usídlil Intel Atom.

A práve Orange San Diego testujeme v našej redakcii. Smartfón, ktorý pre Intel vyrába spoločnosť Gigabyte je produktom štvrtej generácie Intel MID (mobile internet device) platformy. A pre Intel je najvyšší čas posúvať ďalšie produkty na platforme Medfield svojim potenciálnym zákazníkom, keďže Windows 8 je doslova za dverami.

San Diego beží na Android Gingerbread, konkrétne na verzii 2.3.7. Dočkáme sa aj update na verziu 4.0 ICS, hovorí sa o októbri tohto roka. Launcher je modifikovaný podľa Orange, a to na spôsob HTC Sense. Integrovaná je Swype klávesnica, zaujímavá je podpora gest na základnej obrazovke, ktorým sa dá priradiť aplikácia alebo jej konkrétna funkcia. Stačí prstom nakresliť na obrazovku znak noty, a pustí sa multimediálny prehrávač so všetkými skladbami, alebo trebárs len s vybraným albumom. Predefinovaných je 27 gest, vlastné sa bohužiaľ pridávať nedajú. Nás však momentálne viac zaujíma hardvér, detaily OS si necháme na samotnú recenziu.

Srdcom smartfónu je teda procesor Intel Atom Z2460 taktovaný na 1,6 GHz. Ide o jedno jadro s HyperThreadingom, grafické jadro PowerVR SGX540 beží na 400 MHz. Výkon procesora je veľmi slušný, podľa predbežných testov však patrí skôr medzi lepší priemer. Procesoru robí spoločnosť rovný gigabajt RAM, úložisko má kapacitu 16 GB.

Orange_san_diego_fb

Pochváliť musíme 4,03“ displej, ktorý má veľmi dobrú kvalitu, rozlíšenie 600×1024 bodov a krycie Corning Gorilla Glass. Hmotnosť telefónu je slušných 117 gramov, s rozmermi 123×63×10 mm sa radí medzi smartfóny vyššej strednej triedy. Kvalita prevedenia je veľmi dobrá, mäkčené plasty sú príjemné na dotyk, a telefón je dobre vyvážený. Štvorica dotykových tlačidiel na spodnom okraji displeja je v dobrom dosahu palca, akurát tlačidlo pre uzamknutie zariadenia je veľmi tvrdé na stlačenie.

Z hardvérovej výbavy spomeňme ešte 8 Megapixlový fotoaparát s LED bleskom, stabilizáciou obrazu, HDR, automatickými scénickými režimami a dávkovým snímaním až do 10 fps. Fotoaparát má skutočne široké možnosti, ktoré by mohol závidieť nejeden kompakt. Podporovaný je záznam 1080p videa, dvojica mikrofónov disponuje redukciou okolitých zvukov. So San Diego využijete rýchle dátové prenosy cez HSDPA Cat 14, GPRS a EDGE, prípadne na krátko cez Wi-Fi. Okrem klasického microUSB konektora sa na ľavom boku nachádza aj micro HDMI výstup, v hornej časti potom obligátny 3,5mm jack. Potešila prítomnosť technológie NFC ktorá má budúcnosť v aplikáciách mobilného obchodu, osobných dokumentov či elektronických lístkov.

Orange_San_Diego_with_IntelInside_angle

Orange San Diego je na prvý pohľad vydareným telefónom, ktorý bude ešte lepší ak dostane aktuálny Android. Z hľadiska výkonu nie je zatiaľ Atom žiadnym trhačom asfaltu, no svoju pozíciu v telefóne strednej triedy si zastane veľmi dobre a po update OS pôjde výkon hore. Odporúčaná cena tohto smartfónu je len 199,99 britských libier, čo je podľa aktuálneho prepočtu zhruba 250 €. Ak sa dostane na náš trh s takouto cenovkou, bude Orange San Diego vhodným kandidátom nielen pre bežného zákazníka, hľadajúceho dobre vybavený telefón za rozumnú cenu, ale aj pre entuziastov, ktorí sa budú chcieť pohrať s telefónom s Intel procesorom.

Detailnú recenziu prinesieme už čoskoro.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013