Menu

Testovali sme herný notebook Asus ROG G752VT

Len pre tých najnáročnejších hráčov – tak by sa dala charakterizovať séria výkonných herných notebookov Asus ROG G752. Pripravte si ale peňaženky, nebude to lacná zábava.

Nebudeme vás napínať až do konca a hneď vám prezradíme cenu, ta ktorú si môžete kúpiť tento zaujímavý herný notebook. V základnej výbave stojí 1789 eur, čo je cena, za ktorú si kúpite poriadne výkonný počítač. Investícia do herného počítača sa preto môže zdať nelogickým krokom, no skutočnosť je odlišná.

Séria herných notebookov Asus ROG G752 je určená pre najnáročnejšieho používateľa, čomu zodpovedá nielen hardvér, ale aj samotná konštrukcia a všetky bonusy okolo. Herný notebook ako taký má svoj význam a pre určitú skupinu hráčov je zároveň aj jediných schodným riešením. Buď majú doma málo miesta, často cestujú, alebo študujú. Mať vždy so sebou svoje herné delo je niekedy skutočne na nezaplatenie.

G752 1

Extrémna cena, extrémna konfigurácia

Čo si môžete domov odniesť v základnej konfigurácii? Za 1789 eur to bude skutočne výkonný herný notebook so špičkovým dizajnom. Asus aj ten najlacnejší model osadil poriadnym procesorom, konkrétne modelom Intel Core i7-6700HQ. Je to 14nm Skylake model, vybavený štyrmi jadrami, schopný spracovať súčasne až osem vlákien. Pri maximálne pracovnej frekvencii 3,5 GHz a s 6 MB SmartCache je vynikajúcim základom aj pre tie najnáročnejšie hry.

Firma ponúka za príplatok aj výkonnejšie modely procesorov, konkrétne Core i7-6820HK. Ten je ešte výkonnejší a má aj o 2 MB väčšiu SmartCache. Spotreba týchto procesorov našťastie nie je extrémna, keďže TDP je pri nich nastavené na 45 wattov, prípadne 35 pre hodnotu TDP-down. V praxi to znamená, že aj pri dlhodobej záťaži by sa nemali prehrievať, hlavne v prípade, keď výrobca nepodcení samotné chladenie.

HWinfo

Pri operačnej pamäti nečakajte kapacitu menšiu ako 16 GB. A hoci by úplne stačila, firma ju pri drahších modeloch zvyšuje na 32 GB, či dokonca ako to bolo aj pri nami testovanom modeli, až na 64 GB. Tu sa už skutočne nemusíte obávať nutnosti rozširovania jej kapacity, 64 GB proste prežije samotný notebook. My to samozrejme chválime, keďže niektoré firma sa pokúšajú predávať herné notebooky s operačnou pamäťou o kapacite 4 alebo 8 GB.

Tak veľká kapacita tu je vďaka tomu, že notebook môžete osadiť až štyrmi pamäťovými modulmi. Nami testovaný model mal štyri DDR4 SDRAM moduly od značky Hynix. Vďaka dostatku miesta sa do notebooku nakoniec zmestila aj optická mechanika, klasický 2,5“ pevný disk a môžete v ňom mať až dva NVMe SSD disky. Základná konfigurácia má kombináciu 256 GB SSD a 1 TB HDD, v nami testovanom notebooku bola kombinácia 512 GB NVMe SSD od Samsungu a 2 TB pevného disku od Seagate.

gpuz 

Najdôležitejšia je grafika

Základná konfigurácia notebooku je vybavená grafickou kartou Nvidia GeForce GTX 970M. Nie je to úplne najnovší a ani najvýkonnejší model, pre náročného hráča však stále plne postačuje hlavne v prípade, keď je notebook vybavený Full HD displejom. GeForce GTX 970M je čip vyrobený 28 nm technológiou a dnes už patrí do vyššej strednej triedy. Má 1280 výpočtových jednotiek, 48 ROP jednotiek a 80 texturovacích jednotiek. Pri pamäťovej zbernici o šírke 192 bitov sú 3 GB GDDR5 pamäti, čo je dnes už minimum pre skutočne náročné hry.

Pri vyšších konfiguráciách sú dostupné aj výkonnejšie grafické časti, napríklad GeForce GTX 980M alebo úplne nová GeForce GTX 1070 s vlastnou pamäťou o kapacite 8 GB. Pre zaujímavosť sme otestovali aj druhú konfiguráciu, s procesorom Core i7-6820HK a grafikou GeForce GTX 980M. Dve silné konfigurácie, pri ktorých sme nemali žiadny väčší problém so žiadnou z testovaných hier.

G752 4

Pritom GeForce GTX 970M sa môže v dnešnej dobe zdať nevyhovujúca pre náročného práca, no opak je pravdou. Ak sa totiž neplánujete hrať na externom 4K monitore, je hrubý výkon procesora a karty stále veľmi dobrý a v drvivej väčšine nových hier si môžete pri Full HD rozlíšení nastaviť maximálne detaily.

Napríklad Bioshock Infinite sme sa hrali pri priemerných 74 fps vo Full HD rozlíšení a pri maximálnych detailoch. Výkonnejšia konfigurácia sa blížila k magickej hranici 100 fps, podobne to bolo aj s hrou Batman: Arham Asylum. Tu sa nami testovaná konfigurácia dostala až na 84 fps. Limity grafického čipu ukázala až hra Metro: Last Light, ktorá je ale nekompromisná ku všetkým grafikám. Pri priemerných 32 fps o plynulosti hovoriť nemôžeme, no s tým má pri tejto hre problém väčšina súčasných herných notebookov. Lepšie je na tom konfigurácia s GeForce GTX 980M, pri ktorej sme namerali 43 fps.

G752 2

Je jeden z najkrajších

Asus má skutočne krásne herné notebooky. Dajte si pre porovnanie k nemu napríklad nový Ideapad Y910 od Lenova a hneď zbadáte ten priepastný rozdiel. Tam, kde konkurencia ponúka nudné čierne produkty bez štipky invencie, je ROG séria od Asusu úplne inou kategóriou. Model G752 hlavne nie je čierny, tento nudný prežitok firma vymenila za kombináciu tmavosivej a striebornej, pričom ju doplnila o príjemné oranžové doplnky.

Výstupy chladenia sú umiestnené na zadnej časti a celý systém je upravený tak, aby vás notebook neobťažoval vysokou teplotou v oblasti klávesnice a touchpadu. A keďže notebook nie je najmenší, zostalo v ňom dostatok miesta na použitie účinného a hlavne tichého chladenia. Počuť ho určite budete, no napríklad pri bežnej prevádzke je jeho chod veľmi tichý. Počas hrania graficky náročných hier sa ventilátory samozrejme roztočia rýchlejšie, no stále je hladina hluku na rozumnej úrovni.

Portová výbava je bohatá, veď miesta na rôzne konektory je tu dosť. Nájdete tu až štyri porty pre USB 3.0, jeden verzie 3.1 (Type C), ďalej je tu HDMI, univerzálny Thunderbolt, sieťový konektor, čítačka pamäťových kariet a samozrejme analógová dvojica pre mikrofón a slúchadlá plus jeden digitálny výstup pre zvuk.

Páčila sa nám aj klávesnica s touchpadom. Ten je totiž dostatočne veľký a má dva klasické tlačidlá. Pri klávesnici je klasické herné červené podsvietenie, zvýraznené tu sú tlačidlá WASD. Vadil nám jedine použitý font, navyše znaky zaberajú netypicky malú časť samotných klávesov. Chválime plnohodnotné smerové klávesy a prítomnosť šiestich špeciálnych klávesov v ľavej hornej časti klávesnice.

G752 3

Pre hráča len to najlepšie

Séria herných notebookov Asus ROG G752 je skutočne dobrým riešením pre každého náročného hráča. Jediným problémom je vyššia cena, no s ohľadom na použitý hardvér si obdobnú konfiguráciu výrazne lacnejšie nekúpite. A ak áno, tak určite nie v tak peknom a kvalitnom balení, ako ho ponúka Asus.

Od vašej peňaženky záleží, akú výbavu si nakoniec domov odnesiete. Najlacnejší model stojí 1789 eur, čo určite nie je málo. Za svoje peniaze ale dostanete notebook vybavený výkonným štvorjadrovým procesorom, 16 GB operačnej pamäte a veľmi dobrý grafický čip GeForce GTX 970M. Jeho výkon je dostatočný pre Full HD rozlíšenie použitého 17,3-palcového displeja.

Chyby sa tu hľadajú len veľmi ťažko, dokonca aj chladenie je navrhnuté tak, že neruší ani po hodinách hrania. Ak by sme mali nájsť chybu za každú cenu, tak to bude jedine podsvietenie klávesnice, ktoré má len jednu farbu a priemerne hrajúce reproduktory. Dokopy teda nič dôležité, čo by bolo čo i len trochu významnou prekážkou.

ASUS ROG G752VT
CENA: od 1789 €
+-
Špičkový výkonJedine cena
Tiché a účinné chladenie
Krásny dizajn
Množstvo portov
Kvalita prevedenia100
Hlučnosť90
Hardvér95
Dizajn95
Cena/výkon85
HODNOTENIE: 93/100
Aktuálne jeden z najlepších herných notebookov na trhu. Má špičkový dizajn, veľmi dobrý hardvér a aj vynikajúcu ergonómiu. Jediným problémom je vysoká cena, ktorá je ale v tejto kategórii bežným mínusom.

gold small

 

Parametre testovaného modelu

CPU: Intel Core i7-6700HQ (4x 2,6 GHz, max. 3,5 GHz)
RAM: 4x 16 GB DDR4
Grafika: GeForce GTX 970M 3 GB GDDR5
SSD: NVMe Samsung MZVPV512 512 GB
Disk: Seagate ST2000 2 TB
Displej: 17,3“, 1920 x 1080, IPS
Porty: HDMI, Thunderbolt, Audio Out (S/PDIF), Mikrofone In, RJ-45, HD kamera, čítačka kariet SD, MMC, USB 3.1 (Type C), 4x USB 3.0
Rozmery: 41,6 x 32,2 x 2,00 až 4,90 cm
Hmotnosť: 4,30kg

Výsledky testov

PCM8 home

PCM8 work

cdm1 cdm2

3DM FireStrike extreme

3DM FireStrike ultra

3DM SkyDiver

3DM TimeSpy

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013