Menu

Ako vyzerá Windows 8

  • Napísal(a) 
  • Čítať 4278 krát
  • Tlač
  • E-mail

Nástupca aktuálneho operačného systému od Microsoft je dostupný v Developer Preview verzii na voľné vyskúšanie. Ako nový Windows 8 vyzerá sme sa pozreli aj my.

Windows 8 je od včera voľne dostupný v Developer Preview verzii. ISO súbory nájdete na stránke Microsoft, my sme použili 64 bitovú verziu bez vývojárskych nástrojov. Súbory z ISO sme skopírovali na bootovateľný USB kľúč a previedli čistú inštaláciu systému. Najprv sme sa pokúsili systém nainštalovať na dosku s čipsetom AMD A75 a APU Llano, podpora pre tento hardvér však nie je stopercentná, a nedostali sme sa ani do prostredia inštalátora.

Na doske s čipsetom Intel P55 a procesorom Intel Core i7-870 však žiadny problém nenastal, a aj vďaka SSD disku trvala inštalácia zhruba rovnako ako pri Windows 7, vrátane základnej užívateľskej konfigurácie približne 15 minút. Všetky nižšie opisované funkcie však berte s rezervou. Stále sa jedná len o preview verziu systému, finálna verzia, ktorá by sa mala objaviť na budúci rok môže byť veľmi podobná, ale množstvo detailov sa ešte bude meniť.

Aj inštalátor je pritom prispôsobený na „tabletové“ ovládanie prstom. Po štarte vás uvíta plocha, ktorá je rovnaká ako pri Windows 7, zmenilo sa akurát Windows tlačidlo, ktoré teraz slúži k vstupu do rozhrania Metro. Ihneď po pripojení klávesnice Microsoft Sidewinder X6 systém automaticky dohľadal a nainštaloval ovládací softvér IntelliType, pri myši Roccat Kone však takúto možnosť zatiaľ neponúkol. Pridávanie a inštalácia zariadení tak bude jednoduchšia a rýchlejšia, aktuálny ovládací softvér nebude treba hľadať manuálne na internete.

02-settings

Z hľadiska dizajnu a základnej funkcionality operačného systému sa nezmenilo veľa, akurát do rozhrania, na ktoré sme zvyknutí z Windows 7 vstupujú prvky z rozhrania Metro. Jedným z nich je aj panel pre rýchle nastavenia obrazovky, hlasitosti, sieťového pripojenia, zmeny klávesnice či aktuálnych správ a upozornení.

03-metro_start

Metro najviac pripomína úvodnú obrazovku Windows Phone 7. Použitý je dlaždicový systém, prispôsobený pre dobré ovládanie prstom. Na malých obrazovkách tabletov bude usporiadanie dlaždíc s aplikáciami vyzerať prirodzene, no i na Full-HD displeji pôsobí dostatočne logicky a kompaktne. Windows 8 už bude podporovať aj ARM architektúru. Windows 7 bolo napriek podpore dotykových displejov vytýkané zlé ovládanie prstom, triafanie do miniatúrnych krížikov na desaťpalcovom displeji nebolo veľmi príjemné, nehovoriac o tom, že tablety museli byť postavené na x86 architektúre. To znamenalo použitie procesora Intel Atom, vyššie náklady na hardvér, potrebu aktívneho chladenia a diskutabilný výkon a odozvu systému.

05-IEmetro 

Internet Explorer je takisto v Developer Preview verzii a s číslom 10. Z hľadiska rozhrania sa podobá na súčasnú verziu. Explorer v rozhraní Metro je podobný ako vo Windows Phone 7. Ovládanie je jednoduché a logické, pri dlhšom podržaní sa vyvolá riadok s adresou a základnými tlačidlami, v hornej časti sú náhľady na aktuálne otvorené okná. Internetovú stránku je možné „pripichnúť“ na štartovaciu obrazovku Metro.
Vlastne väčšina prvkov v novom systéme je spracovaná dvojmo. Ovládací panel je rovnaký ako pri Windows 7, v Metro je však prispôsobený na jednoduchšie ovládanie prstom a počet možností je mierne zredukovaný.

07-applist

Aplikácie sú v rámci Metro zoradené primárne podľa abecedy, pričom je možné medzi nimi vyhľadávať a v zozname sú aj aplikácie z prostredia Windows. Po ich zvolení sa prepne systém do desktopového režimu a spustí vybranú aplikáciu. Metro Apps bude možné nakupovať v Store, ten zatiaľ samozrejme nefunguje, ale už v Developer Preview nájdete niekoľko základných aplikácií. Okrem jednoduchých hier pre tablety a obligátneho piana a kreslenia tu nesmie chýbať RSS čítačka, upravený Explorer, počasie, burzové správy, kreslenie či poznámkový blok. Koľko aplikácií bude dostupných pri spustení Store ešte len uvidíme, základ pravdepodobne budú tvoriť aplikácie z Windows Phone 7 Store.

08-sidebar

Zaujímavou voľbou je možnosť pripojenia niektorej z Metro App na sidebar plochy. Obrazovka sa tak rozdelí približne v pomere 4:1 pre klasický desktop a App, alebo naopak. Na pozadí bežiace aplikácie možno „vyťahovať“ prstom od ľavého okraja obrazovky.

 09-taskmanager

Zmenil sa aj Task Manager, ktorý je teraz prehľadnejší a obsažnejší. Okrem zoznamu spustených aplikácií (vrátane informácie o tom či sú pozdržané, alebo bežia na popredí) je súčasťou základnej karty aj zoznam procesov bežiacich na pozadí a systémových procesov. Zmien doznali aj grafy, ktoré sú teraz čitateľnejšie. Záložka App History zobrazuje procesorový čas všetkých Metro aplikácií, veľkosť pamäte ktorú zaberá v RAM dlaždica konkrétnej aplikácie a objem prenesených dát po sieti. Detailné info je dostupné aj o užívateľoch, okrem procesorového výkonu ktorý spotrebúvajú ponúka aj informácie o veľkosti obsadenej RAM, mieste na disku a objeme prenesených dát.

Jednou zo zaujímavých funkcií je i Windows Aero Auto-Colorization, Windows 8 automaticky mení farbu okien podľa tapety plochy. Ak teda je vaše pozadie modré, naladí sa aj farba okien do podobnej farby. Ak ho zmeníte na červené, zmení sa aj farba okien. Windows 8 tak pôsobí farebnejšie a príjemnejšie, rovnako aj vyskakovacie okná a informačné bubliny sa zmenili na farebné obdĺžniky adresujúce s Metro rozhraním. Stabilita systému bola slušná a iba pri spustení HD videa s vysokým dátovým tokom došlo k pádu celého systému. Množstvo funkcií ešte stále nefunguje, najmä v Metro rozhraní. Uvedenie Windows 8 očakávame niekedy v treťom kvartáli budúceho roka, no Microsoft by sa mal poponáhľať, ak chce aspoň ako tak chytiť rozbehnutý vlak s tabletmi.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013