Menu

Dotykový DELL S2340T má v zálohe niečo navyše

Nástup Windows 8 síce nebol tak razantný ako by si mnohí želali, no vďaka jednej z jeho kľúčových vlastností, pomáha pretlačiť na trhu periférie podporujúce  možnosti dotykového ovládania. Monitory citlivé na dotyk sa budú stávať častejším doplnkom moderných desktopov, najmä ak ponúknu aj niečo navyše.

Testovali sme monitor S2340T od Dell, ktorý je koncipovaný nielen ako štandardná zobrazovacia jednotka, no predovšetkým ako základné komunikačné rozhranie počítača s Windows 8. Jeho využitie je pritom reálne rovnako v domácom, ako aj v biznis segmente, kde môže slúžiť ako ovládací panel v hoteloch, informačných kioskoch či recepciách.

Monitor s uhlopriečkou 23 palcov totiž disponuje jednou kľúčovou vlastnosťou, a tou je možnosť preklopenia displeja do vodorovnej polohy. Za takto upraveným monitorom sa dá pohodlne stáť a prirodzene ovládať oboma rukami spustenú aplikáciu, podobne, ako na veľkom tablete. Polohovanie je vďaka masívnej, no zároveň malý odpor kladúcej nohe jednoduché, a dá sa zvládnuť jednou rukou.Polohovanie vo vertikálnom smere zabezpečuje noha s dvojitým kĺbom; spodný okraj displeja tak môže byť opretý o dosku stola, ale aj vo výške 10 centimetrov nad ním. S2340T je jeden z najflexibilnejších monitorov, aké sme doposiaľ testovali.

dell_s2340t_7

23 palcový panel je typu IPS, s LED podsvietením, kontrastným pomerom 1000:1, jasom 270 cd/m2 a pri Full HD rozlíšení 1920×1080 je rozstup bodov 0,27 mm. Odozva udávaná výrobcom je 8 ms pri metóde merania GTG, silnou stránkou sú pozorovacie uhly, kde sa naplno prejavia výhody IPS panelu. Vysoká je kvalita podania farieb, čierna je dostatočne tmavá a prechody medzi odtieňmi šedej sú plynulé. Lesklý povrch displeja pomáha dosiahnuť živšie farby, no zároveň spôsobuje tvorbu nežiaducich odleskov a i obtlačky prstov na ňom vidieť viac. S týmto neduhom však treba pri dotykových prvkoch počítať, a s pribalenou handričkou sa dá vyčistiť krycie sklo veľmi rýchlo. V balení sa nachádza aj všetka potrebná kabeláž, a nie je potrebné nič ďalšie dokupovať.

dell_s2340t_8

Dell S2340T je skvelou voľbou najmä pre používateľov notebookov, keďže dokáže plnohodnotne zastať prácu dokovacej stanice. Ako monitor ho stačí pripojiť HDMI alebo DisplayPort káblom, no pre sprístupnenie dotykového ovládania je potrebné použiť i USB kábel. A tu sa výrobca správne rozhodol využiť potenciál tohto rozhrania naplno, a tak v malej základni monitora si svoje miesto našiel aj štvorportový USB 3.0 hub, ethernetový adaptér, a integrovaná zvuková karta s 3,5 mm výstupom i vstupom. Monitor má aj vstavané reproduktory, ktoré hrajú prekvapivo dobre, a dobre spríjemnia prácu či ozvučia multimédiá.  Príjemným doplnkom je integrovaná webkamera v hornej lište rámu, ktorá navyše ponúka slušnú obrazovú kvalitu.

dell_s2340t_9

Monitor priamo podporuje Windows 8 a tak nie je potrebné žiadne konfigurovanie či kalibrácia – stačí pripojiť HDMI/DP a USB kábel. Ihneď po „vybalení“ fungujú všetky dotykové gestá a aktívne okraje, pinch-zoom, horizontálne skrolovanie i otáčanie. Monitor rozpozná, podobne ako tablety, až desať prstov naraz. Používanie je pohodlné najmä pri sledovaní webu, klikanie na linky a posúvanie stránok je bez oneskorení a najpohodlnejšie pri prevrátení displeja do vodorovnej polohy.

Už len obyčajný Google StreetView v celoobrazovkovom režime dostane vďaka veľkému dotykovému displeju celkom iný rozmer. Naklopenie má zmysel aj pri použití OSD klávesnice, ktoré je tak podstatne pohodlnejšie ako ťukanie do vertikálne postavenej obrazovky.

dell_s2340t_2

Dell pridal monitoru sedem predvolených nastavení obrazu, medzi ktorými nechýba ani filmový, či kancelársky režim. Tomu je prispôsobovaná intenzita podsvietenia, nastavenia kontrastu a jasu, pričom práve filmový režim má za úlohu zvýrazniť tmavšie scény. Ovládanie a pohyb v menu monitora je vyriešené hardvérovými tlačidlami v pravom dolnom rohu rámu. Potešilo nás, že výrobca nesiahol po dotykových tlačidlách, ako je to v poslednom čase zvykom. Funkcia jednotlivých tlačidiel sa podľa potreby mení, a je reprezentovaná ikonami priamo na displeji. Ovládanie poklepaním priamo na ikony by bolo síce elegantnejšie, no to by už vyžadovalo zložitejší firmware zariadenia.

dell_s2340t_5

Dell S2340T zatiaľ vyzerá na vydarený produkt, ak vo vás vzbudili predchádzajúce riadky dojem, počkajte si na cenu. Novinku z konca minulého roka zoženiete od 495 EUR. Za tento balík zoženiete tri slušné 23“ monitory, alebo dva kvalitné a dobre vybavené kúsky s IPS panelmi. S2340T však otvára celkom nové možnosti ovládania klasického desktopového operačného systému, a na komfort priameho ovládania prstami si zvyknete veľmi rýchlo.

Navyše, monitor slúži aj ako plnohodnotná dokovacia stanica, ktorej cena sa pohybuje okolo 100 EUR, a pridaná hodnota kompletného riešenia, kedy stačí notebook pripojiť dvoma káblami je skutočne vysoká. Jedinou skutočnou nevýhodu v kancelárskom prostredí bude lesklé krycie sklo panelu, ktoré po naklopení monitora s radosťou odráža všetky svietiace predmety na strope. Za 500 EUR Dell S2340T stojí, avšak vytiahne ich z vrecka len seriózny záujemca, ktorý dokáže využiť jeho možnosti naplno.

dell_s2340t_award

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť monitora DELL S2340T v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

dell_s2340t_hodnotenie

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti:

Dell_Logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013