Menu

Dotýkajte sa viac svojej myši

S uvedením Windows 8 a nového spôsobu dotykového ovládania sa na trhu začali mobilizovať výrobcovia periférnych zariadení. A nebol by to Logitech, ak by nepatril medzi tých, ktorí priniesli nové periférie ako prví.

Testovali sme dvojicu myší citlivých na dotyk, modely Touch Mouse T400 a Touch Mouse T620. Rozdiely sú viditeľné na prvý pohľad, či už na cenovku, alebo produkt samotný. A hneď na začiatok môžeme prezradiť, že konzervatívnejším používateľom bude viac vyhovovať lacnejšia T400.

Začnime však T620-tkou. Jednoduchý, a pomerne atypický tvar, ktorý v sebe kombinuje možnosti touchpadu a klasickej myši do ruky. Tlačidlá na nej budete hľadať márne – jednoliaty povrch chrbta v lesklej úprave priam zvádza k pohladeniu. Dostupná je v čiernej a bielej farbe, a práve druhá verzia bude pripomínať Magic mouse od Apple. Materiálové spracovanie je na veľmi vysokej úrovni, lesklé plasty s jemnou textúrou vyzerajú luxusne a v konečnom dôsledku adresujú s prémiovým produktom za prémiovú cenu.

Logitech_t620_2

Nízky chrbát neposkytuje priveľkú oporu pre dlaň ruky, no to ani T620 nemá v úmysle. Dôležitejšia je široká predná časť citlivá na dotyk. Napriek absencii viditeľných tlačidiel, je myš rovnako použiteľná, ako akákoľvek iná myš v operačnom systéme inom ako Windows 8. T620 funguje podobne ako multidotykové touchpady na moderných notebookoch. Ľavé tlačidlo je simulované stlačením celej myši, pravé len v jej pravej časti, stredné tlačidlo dvojicou prstov a zatlačením zhruba v polovici chrbta. Skrolovacie koliesko nahrádza dotyková plocha, ktorá rozpoznáva horizontálne i vertikálne posuny.

Logitech_t620_1

 

Potom sú tu však aj gestá podporované systémom Windows 8. Tie by mali, ak si na ne zvyknete, zefektívniť prácu v desktopovom i Metro režime a zjednodušiť prepínanie medzi nimi. Dvojitý dotyk reprezentuje stlačenie Win tlačidla a návrat na domácu obrazovku Windows. Potiahnutím z ľavého okraja myši do stredu je možné prepínať práve spustené aplikácie, pohyb prstu zľava doprava zobrazí panel s náhľadmi práve spustených aplikácií, a gesto potiahnutia z pravého okraja na stred myši zobrazí pravý „charms“ panel.

Logitech_t620_5

Konfigurácia myši prebieha v známom prostredí nástroja SetPoint. Tu je možné deaktivovať niektoré z funkcií, či obrátiť orientáciu na ľavú ruku. Pre komunikáciu je použitý štandardný Unyfing prijímač a 2,4 GHz RF technológia. Napájanie obstarajú dve AA batérie, ak uprednostňujete ľahšie myši, použite len jednu batériu, s ktorou T620 vydrží zhruba tri mesiace, pridaním druhej batérie sa táto doba zdvojnásobí.

 

Logitech_t620_3

Logitech T620 predstavuje zaujímavý spôsob ako nahradiť chýbajúci dotykový displej v prostredí Windows 8 aj na štandardných monitoroch. Navyše nie je potrebné dvíhať ruku z myši a po zvládnutí gest môže byť práca skutočne efektívnejšia. To však bude platiť najmä o práci v samotnom Windows. V prostredí aplikácií, kde sa napríklad používa kombinácia dvoch tlačidiel súčasne (napríklad CAD, grafické programy ale aj FPS hry), prípadne tam, kde aplikácia rozpoznáva postupnosť stlačení tlačidiel a gestá tvorené pohybmi celej myši (napríklad Opera) to bude mať T620 o čosi ťažšie.

Niektoré gestá sú navyše rozpoznávané pomerne hlboko na chrbte myši, čo znamená časté pohybovanie rukou dozadu a/alebo zatváranie prstov do dlane. Aby bolo toto možné dosiahnuť, je chrbát myši nízky a nedá sa naň pohodlne oprieť dlaň. Výsledkom je tak diskutabilná ergonómia, a T620 bude musieť naozaj sadnúť do ruky. Svojou cenou osloví najmä záujemcov o inovácie, je jednoducho privysoká, vzhľadom na pridanú hodnotu a riziko, že si na ňu nezvyknete, alebo prosto nebude vôbec vyhovovať.

logitech_T400_2

Logitech Zone Touch T400 je oproti T620 lacnejšia o rovnú dvacku, jednoduchšia a viac sa podobá klasickej myši. Azda najdôležitejšou zmenou je prítomnosť štandardných mechanických tlačidiel, vďaka čomu bude bežnému záujemcovi používateľsky prístupnejšia. V podstate vyzerá i chová sa ako klasická myš, akurát má miesto skrolovacieho kolieska plochu citlivú na dotyk.

 logitech_T400_3

Tvar T400 je v porovnaní s T620 jednoduchší, no pre opretie dlane komfortnejší. Chrbát je vyššie vyklenutý a po oboch stranách sú výrazné gumené gripy, ktoré citeľne uľahčujú držanie myši prstami. Na ovládanie prstami je väčšina ľudí navyknutá najmä pri malých notebookových myšiach, a T400 inklinuje naozaj viac k tomuto segmentu. So 68 gramami hmotnosti ani nebude predstavovať výraznú záťaž v cestovnej brašni.

logitech_T400_4

Symetrický tvar bude vyhovovať aj ľavákom, páčila sa nám odozva a zdvih oboch tlačidiel. Spomínali sme že koliesko nahradila dotyková plocha, čo tu už síce bolo, ale Logitech tentoraz zašiel o čosi ďalej. Táto plocha je stláčateľná ako tlačidlo a navyše rozdelená na dve časti. Vďaka tomu T400 rozpozná okrem vertikálneho a horizontálneho skrolovania aj posun na stránkach dopredu a dozadu, zoomovanie a zobrazenie domácej Windows obrazovky. Pre poslednú trojicu gest je potrebná inštalácia ovládacieho rozhrania Logitech SetPoint.

logitech_T400_5

Na spodnej strane sa nachádza posuvný prepínač pre vypnutie myši, a 1000 DPI senzor bez možnosti zmeny rozlíšenia. Pod krytom je priestor pre dvojicu AA batérií, a pre uschovanie Unifying prijímača. Batérie sú rovnako ako pri T620 dodávané, a potešilo nás, že ide o kvalitné alkalické batérie, pomocou ktorých môže myš dosiahnuť výrobcom deklarovanú výdrž 18 mesiacov. Dosah myši je zhruba do 10 metrov, samozrejme za ideálnych podmienok.

Spomínali sme Logitech SetPoint, jednoduchú a prehľadnú utilitu pre konfiguráciu všetkých myší Logitech. Možnosť inštalácie sa ponúkne vo Windows 8 okamžite po pripojení Unifying prijímača k USB portu počítača, po inštalácií je možné ku konfiguračnému rozhraniu pristupovať cez ikonu na notifikačnej lište. Nastavenia obsahujú napríklad prevrátenie myši na ľavú ruku, výber chovania jednotlivých tlačidiel, aktiváciu a deaktiváciu konkrétnych gest v Zone Touch ploche. Vhod padne i kontrola stavu batérií a odhadovaný čas ich výdrže. Vynikajúcou vlastnosťou Unifying prijímačov je i možnosť spárovania až šiestich zariadení s jedným prijímačom. Pri pripojenej klávesnici a myši tak nepotrebujete obsadzovať dva USB porty, obe zariadenia si vystačia s jediným prijímačom. Prijímaču Unifying sme sa bližšie venovali v samostatnom článku.

 logitech_T400_1

Logitech Zone Touch T400 sa nám z hľadiska praktickosti a pohodlia ovládania páčila viac ako T620. Zvyká sa na ňu rýchlejšie a v prostredí Windows je s ňou práca prirodzenejšia, dotykové funkcie pôsobia prakticky a v prvých hodinách testovania sa len málokedy pritrafili „prehmaty“ v ovládaní. Oproti T620 má lepšie uchopenie i vedenie prstami, čomu prispievajú najmä pogumované bočnice. Drahšia a elegantnejšie vyzerajúca T620 zasa viac osloví tých, ktorí chcú využiť možnosti dotykových gest naplno a zároveň chcú namiesto touchpadu ostať pri štandardnej myši. Budú si však musieť o čosi dlhšie zvykať.

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť myši Logitech T620 v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

logitech_T620_hodnotenie

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť myši Logitech T400 v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

logitech_T400_hodnotenie

Za zapožičanie produktov ďakujeme spoločnosti:

logo-logitech

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013