Menu

Päť skvelých vecí, ktoré môžete robiť s digitálnou peňaženkou

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 516 krát
  • Tlač
  • E-mail

Rýchle, pohodlné a jednoduché na používanie. Digitálne peňaženky vystihujú spôsob, akým v súčasnosti najradšej platíme, a vzhľadom na to, že na internete sú ich na výber tisíce, ich popularita bude do budúcna len narastať.

 

Rastúca obľúbenosť viedla k rozšírenia ponuky úkonov, ktoré môžeme robiť s našimi virtuálnymi účtami: otvoril sa doslova nový svet online možností, ktoré boli ešte pred niekoľkými rokmi iba sci-fi.

Tento článok poskytuje výber piatich skvelých spôsobov, akými môžete svoju digitálnu peňaženku využiť.

Hlasom aktivované platby (smart speakers)

Hlasom aktivované platby, inak známe ako smart speakers, existujú už nejaký čas, ale len nedávno sa začali dostávať do pozornosti verejnosti.

Jednou z najobľúbenejších hlasom aktivovaných virtuálnych asistentov je Alexa od spoločnosti Amazon. Pomocou nej možno platiť za tovar a služby jednoduchým vyslovením názvu výrobku alebo služby, ktorú chcete zakúpiť. Celkovo sa predpokladá, že len v USA sa používa viac ako 120 miliónov inteligentných speakerov, pričom v roku 2017 ich bolo len 20 miliónov.

Túto novú technológiu v posledných rokoch zaviedli aj spoločnosti Apple a Google a šíri sa po celom svete. Obe ponúkajú vlastné služby, ktoré umožňujú ľuďom platiť bez toho, aby museli vyťahovať karty: namiesto toho sa prihlásia do svojej digitálnej peňaženky (t. j. Google alebo Apple Pay) a ústne v nej dokončia nákup.

Internetová publikácia The Fintech Times predpovedá, že do roku 2023 sa objem hlasom aktivovaných platieb zvýši na celkovú sumu 19,4 miliardy dolárov, pretože čoraz viac spotrebiteľov si túto technológiu obľúbi.

Hranie hier v iných krajinách

Jednou zo skvelých vlastností digitálnych peňaženiek je, že rušia hranice a otvárajú nové možnosti.

Jednou z nich je hranie hier mimo našej domovskej krajiny. V minulosti obmedzenia medzi národnými bankami často sťažovali platby za hry, ale v súčasnosti je to oveľa jednoduchšie vďaka medzinárodnosti mnohých špičkových peňaženiek.

Jedným z príkladov je hranie lotérie alebo kasínových hier. V minulosti sa museli hráči nachádzať v domovskej krajine, teraz však môžu hrať, kdekoľvek sa im zachce. Najväčšie lotérie sa prihlásili k vkladom do digitálnych peňaženiek, vrátane americkej lotérie Powerball, ktorá teraz umožňuje vklady zo zahraničia. Aj videohry majú veľa možností virtuálnych platieb, pričom hra Fortnite umožňuje desiatky platobných metód.

Digitálne peňaženky sa od svojho uvedenia na trh exponenciálne rozrástli počíta sa s tým, že tento trend bude pokračovať.

Zabudované platby

Možno si nie ste istí, čo sú to zabudované platby, ale takmer určite ste ich už v minulosti použili.

Jednoducho povedané, ide o platobnú metódu integrovanú do aplikácie, pričom napríklad Uber a Bolt sú dva príklady takýchto aplikácií. Umožňujú zákazníkom zadať objednávku a zaplatiť za ňu priamo v aplikácii, čo je oveľa pohodlnejšie.

Podniky ich obľubujú aj preto, že zvyšujú mieru konverzie a pomáhajú chrániť obchodníkov pred podvodmi a spätnými platbami.

Digitálne peňaženky a zabudované platby spolupracujú, takže nie je prekvapením, že ich v najbližších rokoch uvidíme v mnohých ďalších aplikáciách. Medzi ne môže patriť aj napríklad aplikácia posilňovne alebo supermarketu, pretože sa postupne budú stávať samozrejmou súčasťou každodenného života.

Bonusové odmeny

Mnohí spotrebitelia sa obávali, že odmeny, ktoré získajú z veľkých kreditných kariet, sa nebudú prenášať do digitálnych peňaženiek, ale rok 2022 bol rokom, kedy hlavní poskytovatelia digitálnych služieb tieto obavy zažehnali.

Samsung Pay a Google Pay už ponúkajú bonusy pre nakupujúcich u vybraných obchodníkov prostredníctvom svojich aplikácií, zatiaľ čo spoločnosť American Express ubezpečila svojich členov, že budú mať stále výhody na kompatibilných kartách s odmenami Apple Pay.

Napriek ich verejným vyhláseniam je vždy rozumné skontrolovať si podmienky zmluvy a overiť si, či máte na tieto výhody nárok.

Vzhľadom na to, že je zaregistrovaných viac peňaženiek ako kedykoľvek predtým, výrazne sa zvýšila šanca, že budete mať prospech z odmien za kreditné karty aj virtuálne platby. Niektorí sa dokonca domnievajú, že výhody, ako sú vernostné body, sa môžu stať hlavnou menou mobilných peňaženiek.

Near Field Communication (NFC) technológia

NFC je technológia bezdrôtovej komunikácie na krátku vzdialenosť, ktorá umožňuje prenos údajov medzi dvoma zariadeniami. Môže sa používať pre rôzne aplikácie vrátane bezkontaktného predaja lístkov verejnej dopravy (pomocou elektronických lístkov s podporou NFC) a zdieľania digitálneho obsahu, ako sú fotografie alebo videá.

Pokiaľ ide o digitálne peňaženky, transakcie s technológiou NFC nebudú len bezkontaktné, ale nahradia aj platobné terminály. Akékoľvek mobilné zariadenie s čipom NFC môže fungovať ako zariadenie na mieste predaja (POS), čo vysvetľuje, prečo spoločnosť Visa zaznamenala v minulom roku nárast takýchto platieb o 30 %.

Tento trend bude pokračovať aj v roku 2024 a neskôr sa očakáva, že sa stane najpopulárnejším spôsobom platby za tovar, najmä vzhľadom na zvýšenú citlivosť na hygienu po pandémii.

Ak to celé zhrnieme, nastal čas digitálnych peňaženiek - a podľa toho, čo sme tento rok videli, sú na túto výzvu viac než pripravené.

Zdroj foto: Rodion Kutsaiev/unsplash.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013