Menu

Testovali sme reproduktory Creative T30 Wireless

Spoločnosť Creative pred časom uviedla v rámci Signature Series niekoľko zaujímavých reproduktorových súprav. Vysoká kvalita zvuku, pútavý dizajn, a podpora BT pripojenia tabletov, smartfónov a mobilných zariadení sú veľkým ťahákom. T30 Wireless by mali byť jedným z nich.

Prívlastok Wireless neznamená, že reproduktory sú bezdrôtové v pravom slova zmysle. Práve naopak, dvojicu telies dvojkanálovej súpravy spája klasický a trochu krátky (1,5 m) kábel. Tú „bezdrôtovosť“ má pod palcom podpora Bluetooth technológie s možnosťou rýchleho párovania cez NFC, hudbu si tak nemusíte užívať len z počítača, ale aj zo smartfónu a tabletu.

DIZAJN A KONŠTRUKCIA

Creative T30 Wireless je dvojkanálová súprava reproduktorov, primárne určená ku notebooku alebo klasickému desktopu. V balení sa teda nachádza dvojica reproduktorov, napájací zdroj, kabeláž potrebná pre pripojenie zdroja zvuku na 3,5“ linkový vstup a redukcia pre pripojenie zdroja na RCA. Príjemným bonusom je kupón v hodnote 10 EUR pre stiahnutie hudby a ďalší kupón na audioknihu zadarmo.

Oba reproduktory majú identický tvar, a rozmery 230×87×175 mm, pravý má vyššiu hmotnosť (987g vs. 843g), keďže sa v ňom nachádza riadiaca elektronika i Bluetooth adaptér. Telesá reproduktorov sú vyhotovené z plastu, pričom predný panel má piano lesklú povrchovú úpravu, T30 sú celkovo veľmi náchylné na obtlačky prstov. V hornej časti sa nachádza basreflexový otvor, s BasXport technológiou, ktorá by mala pomôcť reprodukovať hutnejšie nízke tóny aj bez dedikovaného subwoofera. Do takto orientovaných otvorov sa však môže ľahko usádzať prach.

Každý z reproduktorov je postavený na dvoch meničoch, ktoré nie sú chránené textilnou mriežkou. Náchylnejší na poškodenie bude predovšetkým výškový s hodvábnou membránou. Nad ním sa nachádza klasický kužeľ širokopásmového meniča zo špeciálnej textílie zo sklených vlákien, ktorého žltá farba nápadito kontrastuje s čierno strieborným dizajnom T30.

Pravý reproduktor je nositeľom všetkých ovládacích rozhraní a prvkov konektivity. V jeho dolnej časti sa nachádza trojica potenciometrov pre reguláciu hlasitosti a intenzity výšok a basov, 3,5 mm výstup pre pripojenie slúchadiel a dvojica tlačidiel. Zatiaľ čo prvé slúži pre zapnutie súpravy, druhé aktivuje Bluetooth a sprístupňuje reproduktory pre bezdrôtové pripojenie a prenos hudby. Pohodlnejšie to však bude prostredníctvom NFC technológie. Pokiaľ vlastníte tablet či smartfón s malým logom NFC na chrbte, stačí ho priložiť pred basreflexový otvor pravého reproduktora a chvíľku počkať, kým prebehne prvé spárovanie. Potom je dostatočné zdroj bezdrôtovej hudby len krátko k reproduktoru priblížiť, opätovné pripojenie je rýchle a funguje spoľahlivo.

Na zadnej strane pravého reproduktora sa okrem konektorov pre pripojenie ľavého reproduktora a napájacieho adaptéru nachádza aj 3,5 mm linkový vstup, z ktorého sa dá pomocou pribalenej redukcie vyrobiť aj RCA vstup, ak by to situácia vyžadovala.

ZVUK NESKLAME, ALE ANI NEPREKVAPÍ

Kvôli orientácii basreflexového otvoru je širokopásmový menič trochu netradične nad tým výškovým. Má tak okolo seba o čosi viac priestoru a aj basreflexový otvor je bližšie, vďaka tomu je hĺbka nízkych tónov slušná, pri vyššej hlasitosti však suplovať subwoofer nedokážu. T30 sú dobrým spoločníkom pri sledovaní filmov, počúvaní hudby i hraní hier, netreba však od nich čakať zázraky. Dobre ozvučia stredne veľkú miestnosť, no ako súprava na párty určené nie sú. Chýbajúce hlbšie tóny, na ktoré fyzicky nemajú potenciál v takomto nasadení jednoducho budú chýbať. T30 najviac svedčí poloha v dolnej polovici výkonu, kedy basy nepotrebujú byť zamatovo hlboké a hlasité súčasne. V prechode do stredného pásma nie je problém, no pristavme sa pri výškových meničoch.

Keďže majú malý priemer a iný typ konštrukcie, sú veľmi smerové, teda kužeľ zvuku, ktorý vytvoria je pomerne úzky. A pretože sa nachádzajú pod  širokopásmovými meničmi, dostali sa pomerne nízko nad dosku stola. Creative tak musel nakloniť prednú stranu reproduktorov o desať stupňov, aby sa zvuk s vyššími frekvenciami dostal z vysokofrekvenčných meničov bližšie k hlave poslucháča. Najlepšiu kvalitu zvuku dosiahnete pri sedení za stolom s reproduktormi v približne metrovej vzdialenosti a mierne natočenými smerom k sebe.

V strednom pásme hrajú T30 dobre, no výškam chýba vyššia ostrosť a rozlíšenie. Akoby širokopásmové a vysokofrekvenčné meniče neboli spolu dobre zladené, a rozdiely sa pri stúpajúcej hlasitosti prehlbujú. Toto môže byť dôsledkom málo efektívneho zosilňovača, ktorý nestíha pri vyššej hlasitosti patrične "dokrmovať" meniče, a na strácajúcej sa čistote výšok zasa môže mať svoj podiel konštrukcia hodvábnych membrán na meniči. Možno sme priveľmi prísni, no staršie a vydarené Creative HD50, ktoré majú v porovnaní s T30 azda len tretinový objem, hrajú čistejšie a kompaktnejšie. Samozrejme, pri vyšších hlasitostiach im rýchlejšie dôjde dych, najskôr v nízkych, potom aj stredných frekvenciách, no vykreslenie a čistota zvuku sa nám páčila viac.

Nechápte to tak, že T30 hrajú zle, to rozhodne nie. Pri večernom sledovaní filmu alebo počúvaní hudby popri práci zastanú svoju úlohu vynikajúco. Len sme dúfali v čosi viac, vzhľadom na rozmery meničov i použitú technológiu výroby. Ak si ich vyberiete ako spoločníka k notebooku či desktopu, určite nesklamú, no treba si uvedomiť čoho sú fyzicky schopné a nemať privysoké očakávania. Veľa sa dá doladiť potenciometrami na pravom reproduktore, no pre maximálnu spokojnosť s nimi budete musieť krútiť dosť často. Väčšina bežných záujemcov aj tak viac ocení prítomnosť NFC a BT pripojenia, ktoré navyše podporuje aptX kodek, vďaka ktorému nedochádza k výraznej kompresii a degradácii zvuku ako je to pri bežnom pripojení cez štandardné A2DP. Samozrejme, treba mať aj zdroj zvuku, ktorý aptX podporuje.

NIE SÚ LACNÉ, NO S NFC SA OPLATIA

Azda najväčšou devízou T30 Wireless je možnosť bezdrôtového pripojenia smartfónov a tabletov cez Bluetooth, navyše s podporou NFC. Pustiť si hudbu pri práci bez toho, aby ste museli pripájať kábel do notebooku alebo telefónu je veľkým lákadlom a na takýto spôsob počúvania hudby sme si rýchlo zvykli. Párovanie fungovalo spoľahlivo, pre prijatie hovoru sme však aj tak museli použiť telefón, keďže ako hlasité handsfree reproduktory pracovať nedokážu.

Kvalita zvuku je dobrá, ak nemáte problém so sluchom a nepotrebujete počúvať hudbu s potenciometrom vytočeným úplne doprava, nebudete sklamaní. Síce sa nedá hovoriť ani o nadšení, no T30  si vedľa monitora počítača zastanú svoju úlohu dobre. Na našom trhu ich nájdete s cenovkou pohybujúcou sa okolo hranice 100 EUR, pokiaľ pre vás nie je Bluetooth niečím, čo by ste chceli denne využívať a radšej sa spoľahnete na klasické káblové pripojenie, skúste to s reproduktormi T40 od rovnakého výrobcu. Stoja rovnako a ponúknu dvojicu širokopásmových meničov.

 
Creative Inspire T30 Wireless môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 


 

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

Graf ceny produktu Creative Inspire T30 Wireless poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013