Menu

Creative T4 Wireless má dunivé basy a NFC

Pôsobisko moderných multimediálnych reproduktorov sa nekončí vedľa monitora počítača. Ambície by mali zasahovať aj počítače vreckové, ktoré čoraz častejšie používame aj na reprodukciu hudby a sledovanie filmov. A tu sa celkom zíde dvojica skratiek BT a NFC.

Creative už dlhé roky patrí na našom trhu medzi najznámejšie značky a nejaké reproduktory zo série Inspire malo niekedy mnoho z nás. Testovali sme 2.1 set T4 Wireless, ktorý síce nepatrí medzi horúce novinky na trhu, no má čo ponúknuť predovšetkým z hľadiska konektivity.

T4 Wireless je v podstate verzia reproduktorov T3 rozšírená o bluetooth s aptX kodekom a podporou rýchleho párovania cez NFC. Tento „upgrade“ nie je lacný a T4 Wireless sú o 70 EUR drahšie. S atakom na 250-eurovú hranicu sa zvyšujú aj naše očakávania a chceme počuť viac, ako to bolo v prípade 2.0 setu T30 Wireless, ktorý sme testovali na jar. Pri tomto podstatne lacnejšom sete nám chýbala lepšia dynamika zvuku pri vyššej hlasitosti a podanie nízkych frekvencií, čo je v prípade 2.0 setu pochopiteľné. Dostaneme od T4 Wireless za dva a pol krát viac peňazí aj dva a pol krát viac zvuku?

 

DIZAJN A KONŠTRUKCIA

Creative T4 Wireless je zostava dvoch širokopásmových reproduktorov a jedného subwoofera, ktorý výrobca označuje ako SLAM (Symmetricaly Loaded Acoustic Module). Na rozdiel od bežných subwooferov je tento postavený na trojici reproduktorov na prednej a bočnej strane telesa. Výsledkom by tak mal byť plnší a bohatší basový zvuk a jeho presnejšie nadviazanie na stredné pásmo.

Subwoofer je zároveň centrálnou jednotkou, v ktorej sa nachádza celá elektronika zostavy. Jeho telo je masívne a materiálovo kvalitne spracované, jemná mriežka dobre ochráni všetky tri meniče. Vo vnútri sa nachádza aj napájací zdroj, ktorý možno mohol byť z hľadiska dlhodobej kvality prehrávania zvuku radšej externý, no aspoň nebolo nutné použiť ďalší konektor, náchylný na poškodenie. Do subwoofera tak vedie štandardný dvojžilový kábel, na zadnom paneli je pripravený aj mini-USB servisný port, 15 pinový konektor pre pripojenie ovládacieho panelu, optický vstup a ovládač hlasitosti samotného subwoofera  a štyri RCA konektory pre pripojenie externého zdroja (kábel RCA -> 3,5 mm je pribalený)  a oboch satelitov.

Prívlastok Wireless totiž neznamená, že satelity sú bezdrôtové. Práve naopak, dvojicu malých reproduktorov treba pripojiť k subwooferu dvojmetrovými káblami, pre použitie v obývačke by sa nám možno páčil ešte jeden meter navyše. Aby sme sa vrátili k tej „bezdrôtovosti“ – tú reprezentuje v úvode spomínaný Bluetooth vo verzii 3.0, navyše s možnosťou rýchleho párovania cez NFC, hudbu si tak nemusíte užívať len z počítača a telky, ale aj zo smartfónu a tabletu. Dosah pripojenia je rovnaký ako pri všetkých BT reproduktoroch a teda asi 10 metrov. Vzhľadom na tvar miestnosti a typ smartfónu je však optimom zhruba polovičná vzdialenosť, čo je dostatok pre bežné počúvanie hudby v rámci jednej miestnosti. Pri čakajúcom hovore sa prehrávanie hudby samozrejme pozastaví, keďže T4 Wireless nemjú funkciu hlasitého handsfree.

Pre rýchle párovanie slúži káblový ovládač. Pomerne hrubý kábel nie je síce veľmi poddajný, no ovládač sa vďaka svojej hmotnosti na stole udrží bez problémov. Celá vrchná časť ovládača slúži pre reguláciu hlasitosti, tu by sa nám páčil jeho väčší odpor. Jeho horná plocha v sebe ukrýva NFC senzor pre párovanie jedným dotykom. Smartfónom sa tak stačí dotknúť ovládača a prehrávaná hudba sa začne ozývať z reproduktorov. Ovládač má na svojom obvode 3,5 mm konektor pre pripojenie slúchadiel a tlačidlá pre zapnutie zostavy, aktiváciu Bluetooth a prepínanie vstupov.

Samotné satelity sú celkom jednoduché. Malé kocky so zrkadlovo lesklým vrchným krytom ukrývajú pod textilnou mriežkou hliníkové meniče, ktoré by mali pomôcť krajšie vykresliť vysoké pásmo a ponúknuť aj kvalitný zvuk v strednom pásme. Satelity sú hneď po vybalení postavené na stojanoch s krátkou nohou. Stojany sa dajú odobrať a reproduktory zavesiť na stenu. Jednoduchý dizajn sa bude dobre vynímať nielen na stole vedľa monitora, malé reproduktory budú dobre vyzerať aj pri veľkej uhlopriečke televízora.

Posledným prvkom zostavy je diaľkové ovládanie, ktoré je príjemným bonusom najmä ak sa T4 Wireless rozhodnete použiť inak ako v spojení s počítačom. Klasické infračervené ovládanie by si zaslúžilo krajšie prevedenie, generický dizajn s deviatimi tlačidlami kontrastuje s jednoduchosťou samotných reproduktorov.

 

ZVUKU BASY NECHÝBAJÚ

Do reproduktorov je možné zvuk dostať troma spôsobmi – analógovo cez linkový vstup, digitálne cez optický vstup alebo bezdrôtovo cez Bluetooth. Práve pri tomto spôsobe oceníte prítomnosť NFC, no najmä podpory aptX kodeku, vďaka ktorému nedochádza k výraznej kompresii a degradácii zvuku ako je to pri bežnom pripojení cez štandardné A2DP. Samozrejme, treba mať aj zdroj zvuku, ktorý aptX podporuje. Vyskúšali sme všetky tri spôsoby pripojenia a digitálny vstup poskytoval samozrejme najlepší predpoklad pre vysokú kvalitu prehrávaného zvuku.

Ocenili sme predovšetkým regulátor hlasitosti subwoofera, ten dokáže totiž hrať veľmi hlasito a ponúkne hutné a niekedy až príliš dunivé basy. Možno by sa nám viac páčilo, ak by túto možnosť mal aj káblový ovládač, v niektorých prípadoch bolo treba subwoofer krotiť takpovediac v „reálnom čase“. Konštrukcia subwoofera by mala umožniť plynulejší prechod aj do stredného pásma, čo je dôležité vzhľadom na malé rozmery širokopásmových reproduktorov a ich malé meniče.

Vďaka hliníkovým membránam pôsobia výšky zvonivo a čisto, no chýbalo nám mohutnejšie a detailnejšie stredné pásmo. Väčšie telá satelitov a väčšie meniče by však zmenili dizajn zostavy, iný typ meničov zasa zdvihol cenu. Zásadným problémom to nie je, celková kvalita zvuku je veľmi slušná no odpovedá cenovke reproduktorov T3. Možnosť počúvania hudby zo smartfónu a tabletu cez Bluetooth je už tou časťou výbavy, ktorá sa podpisuje na vyššej cene T4 Wireless, ak sa rozhodnete túto možnosť oželieť, ušetríte asi 70 EUR. No ak počúvate hudbu aj vo svojom smartfóne, priplatiť sa určite oplatí.

 

VYŠŠIA CENA, devízou je konektivita

Creative postavil reproduktory, ktoré majú na to, aby sa stali centrálnym zdrojom zvuku aj pre väčšiu obývačku. Po pripojení k televízoru a hernej konzole podstatne vylepšia kulisu pri sledovaní filmov a hraní hier a v tomto prípade padne vhod aj diaľkové ovládanie; nech už je akékoľvek, funguje. Potešia sa aj hráči na PC, hutný basový zvuk, malé rozmery satelitov, ktoré nebudú na stole zavadzať a masívny káblový ovládač so všetkými podstatnými prvkami na jednom mieste (možno s výnimkou ovládania hlasitosti subwoofera) robia toto riešenie takmer ideálnym.

Veľkým plusom je podpora NFC, takže pre prehrávanie obľúbenej hudby zo smartfónu stačí na spárovanie len pár sekúnd. Cez BT môžu byť pripojené súčasne až dve zariadenia, medzi ktorými je možné plynule prepínať. Otázkou tak ostáva už len cena. Za Creative T4 Wireless zaplatíte 250 EUR. Nie je to málo, za to kúpite už aj lepšie 5.1 reproduktory, no slušne hrajúcich 2.1 zostáv reproduktorov s podobnými možnosťami na trhu nie je veľa. Predsa by sa nám však páčili o čosi viac, ak by bola cena o pätinu nižšia.

 
Creative GigaWorks T4 Wireless môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

Graf ceny produktu Creative GigaWorks T4 Wireless poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013