Menu

Samsung predstavil Galaxy S IV

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2368 krát
  • Tlač
  • E-mail

Nová vlajková loď smartfónov Samsung bola o polnoci zo 14. na 15. marca nášho času predstavená v známej Radio City Music Hall v New Yorku. V programe nechýbalo nič, čo pri galavečeroch tohto typu nesmie chýbať. Deti, výpravná hudba, hrané scénky a slabé vtipy.

V priebehu večera sa tlieskalo pomenej. Každý zo zhruba 3000 prítomných novinárov mal asi ruky zaneprázdnené informovaním o predstavovanej horúcej novinke.

Ako prvý z podstatných sa na scéne objavil prezident Samsung Mobile, JK Shin, predstavujúci filozofiu smartfónu, ktorý nie je postavený na hardvéri, ktorý by chceli predávať výrobcovia, ale na užitočných schopnostiach, ktoré by chceli zákazníci. Samsung Galaxy S IV prichádza splniť obe požiadavky. V dvoch farbách – black mist a white frost.

Novinka bude dostupná od konca apríla, a to v ponuke 327 operátorov v 155 krajinách, v 3G i 4G LTE verzii. Oproti predošlej S III by mal byť nový Galaxy S IV tenší, pevnejší a o dva gramy ľahší. Jeho hmotnosť sa zastavuje na 130 gramoch, hrúbka pri hodnote 7,9 milimetra. Výška smartfónu bude 136,6 mm a šírka 68,9 mm.

Nový AMOLED displej s uhlopriečkou 5“ ponúkne FullHD rozlíšenie a fantastických 441 ppi. Samsung ostal verný možnosti rozšírenia 16,32, alebo 64 GB internej pamäte o microSD kartu s kapacitou do 64 GB. Galax S IV bude podporovať rýchle dátové LTE prenosy a to až do rýchlostí 100 Mbps pre download a 50 Mbps pre upload. Wi-Fi adaptér si poradí so štandardmi 802.11 b/g/n/ac, BT adaptér je vo verzii 4.0.


 

Android vo verzii 4.2.2 bude poháňať štvrojadrový procesor taktovaný na 1,9 GHz. Na niektoré trhy sa dostane prevedenie s osemjadrovým procesorom s frekvenciou 1,6 GHz. Akumulátor s kapacitou 2600 mAh nebude pevne zabudovaný a bude sa dať vymeniť používateľom.

Hlavný fotoaparát ponúkne 13 MPix, predná kamera 2 MPix rozlíšenie. Obe kamery spolupracujú v rámci funkcie Dual Camera – možnosti záznamu videa a fotografií tak, že je snímaná i tvár „toho na druhej strane fotoaparátu“, a obraz z prednej kamery je možné „prilepiť“ k záznamu zhotovenému hlavným fotoaparátom. K statickým obrázkom je možné prilepiť i zvukovú stopu. Fotoaparát ponúka 12 režimov snímania záberov, napríklad Drama Shot, ktorý vytvorí zo stovky obrázkov zhotovených súčasne jeden kontinuálny časozberný snímok, alebo dokáže odstrániť zo záberu pohybujúce sa a rozmazané objekty.

Novinkou je funkcia Group Play, ktorá umožňuje zdieľať hudbu, fotografie, hry a dokumenty s ostatnými aj bez potreby pripojenia k Wi-Fi alebo 3G sieti. Music Share zasa dokáže prehrávať rovnakú skladbu na viacerých mobilných telefónoch súčasne. Každý telefón je tak samostatný reproduktor, a všetci vieme – viac reproduktorov väčší/priestorovejší/party-ovitejší zvuk.

Zaujímavou funkciou je S Translator, ktorý ponúka preklad textu a hovoreného slova v reálnom čase, pričom nepotrebuje pripojenie k internetu. Podporovaných je zatiaľ deväť jazykov. Telefón dokáže prečítať správy, povedať že prišiel nový email a nechať sa hlasovo ovládať. Užitočné, ak potrebujete obe ruky, napríklad pri šoférovaní.

Okrem dotykového displeja sa bude dať Galaxy S IV ovládať napríklad aj očami. Telefón sleduje pohyb očí a v súčinnosti so sledovaním pohybu zápästia pomocou akcelerometra dokáže skrolovať dlhé správy a internetové stránky. Pri sledovaní videa zasa zistí, že sa pozeráte inam ako na displej a prehrávané video pozastaví. Pre zobrazenie náhľadu emailových správ, úloh, obrázkov či videí stačí prst priblížiť k displeju, bez potreby dotknúť sa ho. Podobne ako to funguje pri Note II s S-Pen.

Novinka sa dá použiť aj ako diaľkový ovládač, OCR čítačka, ale aj osobný zdravotný monitor. S programom S Health monitoruje smartfón okolie i aktivitu svojho majiteľa, pomocou kombinácie dát vkladaných používateľom a zozberaných zo snímačov. K tým pribudol i teplomer a barometer.

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013