Menu

Top desať čínskych smartfónov, o ktorých ste možno nepočuli

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3043 krát
  • Tlač
  • E-mail

Majú čudne znejúce názvy, sú lacné a na Slovensku nemajú oficiálnu distribúciu. Smartfóny z čínskych eshopov však už dávno nie sú také šunty ako kedysi. Samozrejme, majú svoje chyby a nie je ich málo, no predstavujú spôsob ako získať za málo peňazí skutočne veľa muziky.

Málokedy vynikajú inovatívnymi riešeniami  a pokiaľ ponúkajú niečo nové, nemusí byť tento nápad dotiahnutý do „použiteľnosti“. Postaviť lacný telefón, ktorý sa nerozpadne do dvoch týždňov, ktorého sklo nepoškriabete nechtom a ktorého baterka sa časom nezduje a nevybuchne už nie je vôbec problém.

Lacné čínske napodobeniny spred niekoľkých rokov sú minulosťou, a hoci značky ako Bluboo, Chuwi či Elephone neznejú nijak prémiovo ani lákavo, ponúkajú pod svojimi logami celkom zaujímavé zariadenia. Tie za známymi značkami nezaostávajú nielen čo sa výkonu týka, ale výrazne sa zlepšila i kvalita prevedenia. Postavené na osvedčených čipsetoch od MediaTek a s výbavou obsahujúcou senzory obtlačkov prstov, duálne fotoaparáty, takmer bez výnimky podporou dvojice SIM kariet, odolnými krycími sklami a zliatinovými rámami dodávajúcimi potrebnú tuhosť a odolnosť sú zaujímavou alternatívou. Navyše môžu ponúknuť čistý Android bez kvanta predinštalovaných zbytočných aplikácií a akumulátory s kapacitami, o ktorých sa „značkovým“ výrobcom môže iba snívať.

Každá minca má však dve strany a v prípade, že si vyberiete na stránkach čínskych eshopov musíte počítať s dlhšou dodacou dobou a možnosťou, že sa vaša zásielka zastaví na colnici, kde budete musieť zaplatiť aj clo a daň, čím sa zo supervýhodnej kúpy môže stať ponuka, kvôli ktorej by ste toto riziko už nepodstúpili. Tento problém riešia európske sklady najväčších ázijských predajcov elektroniky, no tie nie sú tak dobre zásobené a ceny sú v nich niekedy vyššie ako keď si tovar necháte poslať z ázijských skladov. No a v neposlednom rade je tu neexistujúca podpora a riziko, že ak sa váš nový smartfón pokazí, jediný spôsob riešenia problému je obrátiť sa na predajcu a celý proces reklamácie či vrátenia tovaru môže trvať dlhé týždne a mesiace. No a problém môže byť so zle lokalizovaným softvérom, a nadstavbami výrobcov, aj keď tí najznámejší sa snažia a vydávajú systémové aktualizácie častejšie než by ste čakali.

Tak či onak, nízka cena so sebou prináša riziká a je dobré, že v posledných rokoch začínajú práve riziká ustupovať a lacné zariadenia sú pre nás ešte dostupnejšie. Vybrali sme desiatku smartfónov z čínskeho eshopu Gearbest.com, ktoré v končiaco sa roku zaujali.

1.Ulefone Paris

1 ulefone paris

Novinka od Ulefone nepatrí medzi supervýkonné smartfóny, no predstavuje vhodne vybalansované zariadenie, pri ktorom za prijateľnú sumu dostanete slušnú výbavu, dobrú konštrukciu, kvalitný fotoaparát a dobre pracujúci a odladený systém s nadstavbou od Ulefone.  Aktuálne ho kúpite za približne 120 USD.

2.Elephone Vowney

2 elephone vowney

Skvele vybavený Elephone Vowney s 5,5 palcovým FHD displejom, Helio X10 čipsetom s osemjadrovým procesorom, 21 MPix fotoaparátom, NFC a 32 GB úložiskom je na predobjednávku za 300 USD.  Dobrý tip ak sa nechcete uspokojiť s obyčajným smartfónom strednej triedy a pritom nechcete investovať priveľa.

3.MEIZU M2

3 meizu m2

Dobre spracovaný smartfón s obľúbenou päťpalcovou uhlopriečkou, Androidom vo verzii 5.1, 13 MPix fotoaparátom a čipsetom MTK6735 je slušným základom pre nenáročného záujemcu. Meizu je navyše značka, ktorá nie je úplne neznáma aj v našich končinách, za model M2 aktuálne zaplatíte 118 USD. 

4.Ulefone be touch 2

4 ulefone betouch 2

Ďalší model od Ulefone ponúka skutočne veľa muziky za málo peňazí. Za dve stovky dostanete be touch 2 so 16 GB úložiskom, čipsetom MTK6752 s ôsmimi jadrami s frekvenciou 1,7 GHz, 3 GB RAM, a 5,5“ Full HD displejom. A ako bonus dostanete aj senzor obtlačkov prstov a celkom príjemný dizajn smartfónu.  

5.BLUBOO XTOUCH

5 bluboo xtouch

Bluboo je jednou z tých vtipne znejúcich značiek, no jeho Xtouch je dobrým príkladom toho čo čínske eshopy ponúkajú pod 200 dolárovou hranicou a je azda ešte výhodnejšou ponukou ako be touch 2. Výkonný čipset MTK6753, 32 GB úložisko, 3 GB operačnej pamäte, senzor obtlačkov prstov príjemnejší päťpalcový formát Full HD displej s Gorilla Glass 3 krycím sklom so zaoblenými okrajmi, 13 MPix fotoaparát Sony a tuhá konštrukcia z neho robia adepta na veľmi výhodnú kúpu.

6.OUKITEL K10000

6 oukitel k10000

Atypický dizajn s ostrými hranami, štyri pomalšie taktované jadrá, úsporný 720p displej, 2 GB RAM a 16 GB ROM, no predovšetkým obrovský akumulátor s kapacitou 10 000 mAh. Úsporné vnútornosti a masívna baterka dáva Oukitelu K1000 výdrž na jedno nabitie, ktorú sme naposledy zažili pri jednoduchších telefónoch s malými displejmi. Cena je 180 USD, počkať si naň však budete musieť do februára.

7.Elephone P8000

7 elephone p8000

Model P8000 od ďalšej exoticky znejúcej značky Elephone nie je rozhodne niečo čo by ste mali obísť v prípade, že hľadáte smartfón s 5,5-palcovou uhlopriečkou. Za 160 dolárov ponúkne Full HD displej, opäť čipset MTK6753 s ôsmimi jadrami, tentoraz taktovanými na 1,3 GHz, 3 GB RAM a 16 GB ROM, navyše s podporou pamäťových kariet. To všetko je napájane 4000 mAh akumulátorom, takže ani s výdržou na jedno nabitie to nebude určite zlé.

8.Cubot X15

8 cubot x15

X15 od Cubot stavil najmä na dizajn, telo tenké len 6,9 mm a 5,5“ Full HD displej imitujúci bezrámčekovú konštrukciu pôsobia pútavo už na prvý pohľad. Postavený je opäť na lacnom a výkonovo dostatočnom čipsete MTK6753 doplnenom o 2 GB RAM. Vnútorné úložisko so 16 GB kapacitou je možné rozšíriť o microSD kartu, pripravíte sa však o jeden slot na SIM kartu. Aktuálna cena je 150 USD.

9.XIAOMI REDMI Note 3

9 xiaomi redmi note3

Zvyšujúca sa popularita značky Xiaomi aj v našich končinách spôsobuje, že so smartfónom RedMi Note 3 nebudete vyzerať zas až tak exoticky. A keby aj, za 170 USD, ktoré zaplatíte za 16 GB verziu sa oplatí aj tá trocha exotiky. RedMi Note 3 je postavený na čipsete Helio X10 s ôsmimi jadrami taktovanými na 2 GHz a grafickým adaptérom PowerVR G6200, takže si užijete aj náročné hry či aplikácie. Za zmienku stojí aj 5,5“ FullHD displej a batéria s kapacitou 4 000 mAh.         

10.Lenovo K3 Note k50

10 lenovo k3

Smartfón od u nás už celkom dobre zažitej značky Lenovo sa stáva častou voľbou nakupujúcich zo Slovenska. Značka na ktorú dobre počujú, cena pohybujúca sa okolo 150 USD a solídna výbava je veľkým lákadlom. Displej s FullHD rozlíšením a uhlopriečkou 5,5“, čipset MTK6752 s ôsmimi jadrami s frekvenciou 1,7 GHz a GPU Mali760 MP2 je ideálnou voľbou pre hry aj multimédiá. Štandardnú výbavu strednej triedy dopĺňa elegantný dizajn v netradičnej žltej farbe.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013