Menu

Poľský test USB kľúčov Goodram

  • Napísal(a)  Ján Michálek
  • Zverejnené v Ostatné recenzie
  • Čítať 6479 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Spoločnosť Wilk Elektronik SA, známejšia pod názvom GOODRAM, pochádza z Poľska, a od roku 2004, kedy vstúpila na náš trh rozšírila portfólio natoľko, aby sa stala konkurenciou aj pre známejšie značky. Otestovali sme trojicu USB pamäťových kľúčov od tohto jediného európskeho výrobcu pamäťových modulov.

USB kľúče sa stali bežnou súčasťou nášho života, a hoci tomu nie je tak dávno, čo sme prenášali dáta na prepisovateľných kompaktných diskoch, príde nám tento spôsob už viac ako archaický. Nehovoriac o disketách. Prenosný USB disk stačí vložiť do portu a okamžite môžete relatívne uspokojivou rýchlosťou aj cez USB 2.0 kopírovať súbory. Nie je však USB kľúč ako USB kľúč. Tým najlacnejším výpredajovým sa radšej vyhnite, inak sa pri kopírovaní súborov poriadne načakáte.

http://www.youtube.com/watch?v=5M28XcH2YcU&feature=player_embedded

Ako sa flashdisky vyrábajú v továrni Goodram

Treba totiž rozlišovať rýchlosť zápisu a rýchlosť čítania, takže pokiaľ uvidíte na obale „fantastickú rýchlosť 25 MB/s“ ešte stále nemáte vyhrané. Rýchlosť čítania a zápisu je daná použitými flash modulmi, ktoré sú ukryté vo vnútri USB kľúča, a môže sa veľmi odlišovať. Málokedy platí, že rýchlosť zápisu = rýchlosť čítania. Najmä lacné USB kľúče s menšími kapacitami majú nízku rýchlosť zápisu rádovo v jednotkách MB/s.

Kopírovanie DivX videa na kľúč tak môže trvať niekoľkonásobne dlhšie, ako jeho „stiahnutie“ z kľúča. USB kľúč je možné použiť aj ako nosič pre portable aplikácie, vďaka ktorým máte svoj obľúbený internetový prehliadač, emailový či IM klient.

Trojica flashdiskov od Goodram patrí k aktuálnej ponuke poľského výrobcu. Vo všetkých prípadoch sme testovali najväčšie dostupné kapacity. 16 GB je dostatok priestoru aj pre HD video a fotografie vo vysokom rozlíšení. Tu treba jedným dychom dodať, že menšie kapacity môžu dosahovať nižšie rýchlosti čítania a zápisu, ako tie, ktoré sme namerali v našom teste.

Pre ekologicky zmýšľajúcich jedincov je určená modelová rada ECO. Malý kovový USB disk je vložený v drevenom obale, z rovnakého materiálu je i krytka. Je však otázne, ako dlho krytka dokáže bezpečne držať svoje miesto na konektore. Drevo má tendenciu pracovať aj po vysušení a po častom nosení vo vrecku nohavíc sa môže stať, že už nebude stopercentne plniť svoju úlohu. Dizajn kľúča je veľmi jednoduchý, ak sa však chcete realizovať, môžete ho prispôsobiť podľa vlastnej potreby. Z hľadiska rýchlosti ECO prekvapil. 18,5 MB/s pri čítaní je štandardom, no viac ako 15 MB pri zápise je príjemným prekvapením. Najmä v porovnaní s ďalšími dvoma recenzovanými modelmi.

GOODRAM_ZIP

Goodram ZIP sa spolieha na celkom zaujímavý spôsob ochrany konektora. Konštrukcia je síce otáčacia, tak ako to poznáme u lacnejších kľúčov, no konektor je zároveň aj vysúvací. Nechýba ani očko pre pripevnenie na krúžok kľúčov. ZIP má jednoduchý čiernobiely dizajn, a je dostatočne odolný, celokovové prevedenie je zárukou dobrej odolnosti počas celej morálnej životnosti produktu. Mierne sklamanie nastalo pri samotných testoch, po modeli ECO sme čakali podobné rýchlosti. Cenovo je však ZIP orientovaný veľmi férovo, a pokiaľ ho vychytíte v rámci nejakej akcie, dostanete solídny a kompaktný kľúč pri dobrej cene za 1 GB.

GOODRAM_CUBE


Najmenší z testovanej trojice je Goodram CUBE. Zaradzuje sa do kategórie miniatúrnych flashdiskov, ktoré sa spoliehajú na plastový konektor. Daňou za malé rozmery sú však problémy pri vkladaní kľúča do USB portu, kedy treba dávať pozor na jeho orientáciu a permanentne odhalené kontakty konektora. Goodram tento neduh vyriešil elegantne, ukrytím plastovej časti do malého hliníkového obalu. Samotný konektor je navyše vystužený kovovým profilom, ktorý aj zjednodušuje vkladanie kľúča do USB portu. Kĺb, na ktorom sa otáča puzdro je dostatočne tuhý, a tak môžeme CUBE smelo odporučiť aj pre nosenie na kľúčoch. Použitý je rovnaký čip a teda aj prenosové rýchlosti sú rovnaké ako v prípade modelu ZIP. Ak vám viac vyhovujú menšie rozmery, môže byť CUBE dobrou voľbou. Minimálne do doby, kým ho niekde nestratíte.

tabulka_USB_flashky

Priame porovnanie testovaných kľúčov z hľadiska rýchlosti sekvenčného čítania a zápisu. CUBE a ZIP používajú identický pamäťový čip.


tabulka_full_goodramKompletná tabuľka nameraných hodnôt.



tabulka_hodnotenie

Za zapožičanie produktov ďakujeme spoločnosti:

GOODRAM_LOGO


návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013