Menu

HP Pavilion H9 1000cs je multimediálna jednotka

Vyzerá pekne, nie je zbytočne veľký a zvládne aj náročnú multimediálnu zábavu. Výrobca si dal na jeho tvorbe záležať a ako celok ho zladil veľmi dobre.

Počítače ešte stále nevymreli aj keď svetom teraz letia tenučké ultrabooky a tablety od všetkých výrobcov. Poriadny počítač preto určite nie je prežitok – na multimediálnu zábavu je ako stvorený a pre hry stále neexistuje lepšia platforma čo do kvality grafického zobrazenia. Do tejto skupiny sa snaží spoločnosť HP napasovať aj svoj počítač multimediálnej série Phoenix.

Láska na prvý pohľad

Počítaču od HP nemožno uprieť jeho pekný vzhľad. Výrobca si dal na skrinke očividne záležať aby nevypadala tuctovo a jasne sa odlíšila od konkurencie. Samotný dizajn je založený na kombinácii čiernych a sivých plastov, doplnených o štýlové červené osvetlenie.

To sa nachádza rovnako na prednej, ako aj na bočnej časti skrinky. Celá predná strana je navyše tvorené čiernym plastom s lesklou povrchovou úpravou, čo pôsobí veľmi pekne. Ako to už ale býva, zachytí všetky odtlačky a čisteniu sa preto nevyhnete. Skrinka navyše nie je ani zbytočne veľká, s výškou 41,5 centimetra sa vojde pod každý stôl.

01

Má výkonný základ

Základným stavebným prvkom počítača je procesor a základná doska. HP vsadilo na výkonné riešenie od spoločnosti Intel a ponúka kombináciu čipsetu Intel H67 a štvorjadrového procesora Intel Core i5-2500. Jeho maximálna pracovná frekvencia sa pohybuje od 3,3 GHz až po 3,7 GHz, L3 cache pamäť má kapacitu 6 MB.

Procesor je vytvorený 32 nanometrovou architektúrou, maximálne TDP je stanovené na 95 wattov. Obsahuje v sebe integrovanú grafickú kartu Intel HD 2000, tá je ale deaktivovaná a jej úlohu zastáva dedikované riešenie od NVIDIE. Procesor nepodporuje technológiu HyperThreading a preto dokáže spracovať súčasne len štyri vlákna.

cinebench

Operačnú pamäť tvorí dvojica DDR3 modulov s pracovnou frekvenciou 1333 MHz. Ich celková kapacita je 8 GB, čo plne postačuje nielen na aktívnu prácu, ale aj na hranie hier alebo jednoduchšiu úpravu videa. Pamäť je možné rozšíriť pomocou dvoch ďalších slotov, výrobca udáva maximum 16 GB.

Pevný disk je zvolený veľmi dobre. S kapacitou 2 TB poskytne dostatok úložného priestoru nielen pre hráča počítačových hier, ale aj pre milovníka multimédií s poriadnou zbierkou HD filmov a hudobných albumov. Rýchlosťou sa síce nemôže rovnať moderným SSD diskom, 145 MB za sekundu pre zápis a aj čítanie je stále dobrý výsledok. Disk má navyše 64 MB cache pamäť a podporuje pripojenie aj cez SATA6.

cpuz

Grafika len pre multimédiá

Aj keď sa produktový leták snaží počítač prezentovať ako herný, patriaci vo svojej kategórii k absolútnej špičke, tak pravda je niekde úplne inde. Skôr ako herný môžeme počítač označiť za multimediálny. Nie že by nemal dobrý základ, však štvorjadrový procesor a 8 GB operačnej pamäti dokážu rozbehať nejednu náročnú aplikáciu.

Problémom je grafická karta NVIDIA GeForce GT 545, ktorá na moderné hry nemá dostatok výkonu. S jadrom GF116 sa už dnes veľa vody namútiť nedá, hlavne keď je vyrobené staršou, 40 nanometrovou architektúrou. Jadro má 144 Stream procesorov, 24 ROP jednotiek a pamäť komunikuje pomocou 192-bit širokej zbernice. Pracovná frekvencia jadra je 720 MHz, Stream procesory majú 1440 MHz a DDR3 pamäť je na bežných 1600 MHz.

gpuz

Kapacita grafickej pamäti je nadpriemerná a stretávame sa s ňou hlavne pri tých najvýkonnejších riešeniach. GeForce GT 545 je ale karta nižšej strednej triedy, či skôr vyšší Low-end. Tu sú 3 gigabajty skutočne zbytočným luxusom a ich cena sa mohla radšej investovať do výkonnejšieho jadra. Samotná karta je spracovaná dobre. Zaberá jeden slot a má malý, avšak dostatočne výkonný chladič.

Aby sme ale nepísali len v negatívnom svetle. Karta na tom nie je úplne zle a na počítači spustíte prakticky akékoľvek hry, aj tie najnovšie. V závislosti od ich náročnosti sa budete musieť uskromniť s detailmi. Testovaný Stalker Call of Pripyat počítač zvládal vynikajúco aj vo Full HD rozlíšení pri aktivovaných DirectX 11 efektoch. Znížiť sme síce museli detaily, výsledok bol ale stále veľmi dobrý a hra bola pekná a hrateľná.

Vo výsledku ak nebudete mať zbytočne veľké očakávania, budete spokojní. A keby vám výkon grafiky nestačil, môžete si predsa vždy dokúpiť novú, výkonnejšiu. Výrobca totiž počítač vybavil 600 W zdrojom, ktorý by nemal mať problém ani s výkonnými grafickými kartami. 

3dm11

s720

s1080

Chcete ho rozšíriť?

Počítač sa nekupuje na rok a tak sú dôležité možnosti jeho rozšírenia. O operačnej pamäti a grafickej karte sme sa už bavili, vymeniť ide samozrejme aj procesor. Ak by ste pocítili nedostatok úložného priestoru, môžete počítač rozšíriť ďalšími štyrmi diskami, prípadne si ako systémový disk dokúpiť SSD.

Dvojicu grafických kariet prevádzkovať nebude možné, nakoľko je tu len jeden plnohodnotný PCIe slot. Okrem neho sú tu až tri 1x PCIe sloty a na doske sa dokonca nachádza aj integrovaná Wi-Fi karta, za čo výrobcu skutočne chválime. Zadná časť počítača obsahuje štyri USB porty typu 2.0, sieťový LAN konektor a šestica Jack konektorov ako výstup integrovanej zvukovej karty.

Horný panel obsahuje dva USB 3.0 porty, vstup na mikrofón a klasický zvukový výstup s podporou technológie Beats. Na prednom paneli sa nachádza optická mechanika a pod plastovým krytom je umiestnená aj multiformátová čítačka pamäťových kariet.

02

Spotreba je nízka

Spotreba počítača je adekvátna použitým komponentom. Pri bežnej prevádzke v podobe nenáročnej práce v kancelárskom balíku si zoberie necelých 60 wattov. Maximálne vyťaženie procesora spotrebu počítača zvýši dvojnásobne, presne na 123 wattov. To stále nie je veľa – pre porovnanie hráčky High-end počítač si pri bežnej práci dokáže zobrať pokojne aj 180 wattov.

Aj keď je spotreba na slušnej úrovni a jednotlivé komponenty nie sú energeticky extrémne náročné, je potrebné počítač dostatočne chladiť. Grafická karta má chladič síce malý, ale účinný. Rovnaké to je v prípade procesoru, pri ktorom je použitých chladič, aký sme u HP videli už pred piatimi rokmi (očividne stále postačuje). Zdroj je na tom o niečo lepšie a pomáha pri tvorbe vnútorného prúdenia vzduchu v skrinke.

V zadnej časti skrinky sa nachádza jediný samostatný ventilátor. Nie je hlučný, milovníci extravagantných moddingov určite ocenia jeho červené osvetlenie. Celkovo je vnútorné usporiadanie vyriešené veľmi dobre a čisto - prúdeniu vzduchu tu nebránia zbytočné káble. Osadenie výkonnej grafickej karty a ďalších dvoch diskov by si ale určite vyžiadalo aj úpravu chladenia.

05

Chcelo by to nižšiu cenu

Výrobca počítač vybavil aj USB klávesnicou a myšou s laserovým snímačom, určenou primárne na hranie hier. Snímač umožňuje nastavenie DPI v rozmedzí od 800 po 3200, indikované LED diódami. Pätica tlačidiel je plne programovateľná v piatich profiloch.

Počítač je ako celok veľmi slušne zladený na multimediálne využitie. Výkonné štvorjadro si poradí aj s náročnými aplikáciami, spracovaním videa, fotografií a je aj dobrým základom na hry. Grafická karta náročného hráča neosloví, výkonu má ale dostatok na stredne náročné hry a bez problémov si poradí aj s videom vo vysokom rozlíšení.

Výrobca si dal záležať nielen na výzore, ale aj na vnútornom usporiadaní komponentov. Čistá práca a výsledok lepší, ako pri väčšine podomových odborníkov. Poslednou zastávkou je cena. 810 Eur by sme boli ochotní akceptovať (keďže počítač vyzerá pekne, je dobre poskladaný a má dokonca aj integrovanú Wi-Fi kartu) s výkonnejšou grafickou kartou. Ale to už je údel väčšiny skladaných počítačov.

tabulka

Technická špecifikácia:

Procesor: Intel Core i5-2500 (4× 3,7 GHz, 6 MB L3)
Čipset: Intel H67
RAM: 2× 4 GB DDR3 1333 MHz
Disk: 2 TB Hitachi 7200 RPM
DVD: HP GH80N
VGA: NVIDIA GeForce GT 545, 3 GB GDDR3
Wi-Fi: Ralink RT5390
Zdroj: 600 W
Cena: 810 Eur s DPH

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013