Menu

Vyskúšali sme dve služby pre streamovanie hudby

  • Napísal(a)  Pavol Mičáň
  • Čítať 9005 krát
  • Tlač
  • E-mail

Streamovaná hudba? Je to zaujímavý spôsob ako sa dostať k takmer akejkoľvek (k desiatkam miliónov skladieb a tento počet bude pravdepodobne narastať) muzike legálne.

Funguje to jednoducho. Vyberiete si svojho dodávateľa hudby (Deezer, Spotify, Xbox music, Bloom fm, …), väčšinou máte možnosť obmedzeného voľného počúvania s reklamami a niekoľko denného testovania v “plnej” prevádzke. Pokiaľ sa tak rozhodnete, za pár eur mesačne si môžete predplatiť neobmedzený prístup (v najvyššej verzii služieb aj offline režim). Predstavíme vám dve najznámejšie služby. 

 


 

Deezer pochádza z Francúzka a jeho počiatky siahajú do roku 2006, kedy Daniel Marhely vyvinul stránku Blogmusic na neobmedzené a nie celkom legálne streamovanie hudby. Stránka bola čoskoro obvinená z porušovania autorských práv a v apríli 2007 odstránená. Pár mesiacov na to (august 2007) po dohode s asociáciou SOCAM (alternatíva našej SOZA), že bude vlastníkom autorských práv vyplácať podiel z reklamy na stránke, je už ako Deezer opäť spustená. Neskôr Deezer podpísal dohody s veľkými i malými hudobnými vydavateľstvami a v súčasnosti ponúka 10 miliónom užívateľov viac než 25 miliónov skladieb.

Deezer funguje na desktope (Windows, Linux, OS X, …) cez webový prehliadač, na mobilných zariadeniach a Windows 8 ako aplikácia.


Používateľské rozhranie vo webovom prehliadači: Naľavo je zoznam albumov v knižnici, hore ovládacie prvky prehrávača a v pravých 3/4 sa zobrazujú skladby aktuálne prehrávaného albumu alebo play-listu.

 

Skladby alebo celé albumy je možné pridávať do vlastných playlistov a ak sa Vám album veľmi páči, jedným klikom sa k nemu viete dostať na Itunes a kúpiť si ho. Samozrejmosťou je integrácia so sociálnymi sieťami, kde môžete zdieľať linky obľúbených trackov či albumov a sledovať čo dobré si púšťajú na Deezeri kamoši. Keď nemáte chuť starať sa o muziku sami, v ponuke je niekoľko žánrových rádiokanálov (Indie, Rock, RnB...)

Možnosti predplatného

Discovery je zadarmo a obsahuje reklamy, no neobmedzený prístup je len na 1 mesiac, potom je užívateľ obmedzený na 2 hodiny streamu mesačne, pričom hudba je v nižšej kvalite –128kb/s.

Ďalšie dve možnosti sú platené a máte 15 dní na otestovanie (platobné údaje zadávate ihneď, platba prebehne až po uplynutí skúšobnej doby – ak sa dovtedy nerozhodnete službu zrušiť).

Premium ponúka neobmedzený stream, kvalitu do 320 kb/s, je bez reklám – zaplatíte 3,49€ mesačne. Kvalita do 320 kb/s znamená podľa vyjadrenia Deezeru, že 85% hudby je 320 kb/s, niečo vlastníci práv dodali v 256 kb/s a zvyšných pár percent je zatiaľ v 128kb/s (dá sa predpokladať že situácia je podobná aj pri Spotify nakoľko väčšina obsahu je pri oboch službách rovnaká).

Premium+ k tomu čo ponúka Premium pridá ešte možnosť počúvať hudbu aj na mobilnom telefóne, tablete, Sonose, Squeezboxe či Xboxe a off-line režim, kedy si hudbu stiahnete do zariadenia (súbory sú rozkúskované na mnoho častí, čo síce nijako neovplyvňuje reprodukciu na danom zariadení, avšak zabráni to presunu a počúvaniu na inom). Ak plánujete stiahnuť 25 miliónov songov a s úsmevom na tvári zamávať do Francúzka “Au revoir!”, mali by ste vedieť že off-line obsah je dostupný len počas aktívneho predplatného.

 

Toto zelené logo ste už pravdepodobne niekde zazreli a Spotify má naozaj zvučné meno – na svojej web stránke sú promovaní nadšenými ohlasmi od Britney Spears cez Larsa Ulricha z Metallica, CEO Microsoftu, Alexa Fergusona, až po Marka Zuckerberga.

Nádherné, poviete si, no pre našinca to má jeden veľký háčik.

V dobe písania článku služba Spotify ešte nie je oficiálne dostupná pre obyvateľov Slovenska. Na web stránke sa dozviete, že ich plán je rozširovať hudbu do celého sveta a Slovensko samozrejme nevynechajú a ak sa prihlásite k odberu správ, budete o dostupnosti služby upovedomený hneď ako to bude aktuálne.

Pokiaľ však fyzicky či virtuálne prebývate v niektorej z podporovaných krajín, v okolí napríklad Rakúsko či Poľsko (zoznam 28 krajín nájdete na spotify.com), služba vám po kontrole IP adresy a zistení že ste z podporovanej krajiny dovolí registráciu. Návod ako na to nebude – maličká nápoveda pre tých, ktorí z nejakého dôvodu veľmi, veľmi, veľmi chcú Spotify je ‘Tunnel Bear’. 

Narozdiel od Deezeru, ktorý beží v prehliadači a nič netreba inštalovať, Spotify pre PC funguje ako samostatná aplikácia. Je na Vás ktorý prístup preferujete. Aplikácia je dostupná pre väčšinu operačných systémov a mobilných zariadení.


Spotify Slovensko zatiaľ nezaradil do zoznamu podporovaných krajín.

 

Spotify takisto ponúka niekoľko možností voľby.

Voľnú, kde je stream v kvalite 160kb/s no sem tam si musíte vypočuť reklamu (čo na začiatku môže byť pomerne šok, po čase ak hudbu naozaj počúvate a nemáte ju len ako podmaz, začne pravdepodobne dosť liezť na nervy, a tak neochotne predsa len začnete hľadať kreditku :)), alebo dva platené programy Unlimited - 4,99€ za neobmedzený stream bez reklám a Premium – 9,99 € za 320kp/s kvalitu bez reklám, off-line režim a prístup z mobilných zariadení.


 

Spotify uvádza 6 miliónov platiacich užívateľov, 24 miliónov aktívnych používateľov, vyše 500 miliónov dolárov vyplatených umelcom od začiatku fungovania služby a viac než 20 miliónov skladieb v ponuke – každý deň vraj pribúda približne 20 tisíc nových.Obidve služby sú si veľmi podobné, takže je to skôr o tom, ktorá sa vám viac zapáči, je lacnejšia alebo dostupná v danej krajine – na Slovensku je táto voľba veľmi priama, keďže Spotify nás zatiaľ nemá na mape.

Aplikácia Spotify na Windows 7.

 


Interface je veľmi podobný pri oboch službách.

Oplatia sa?

Aká je naša skúsenosť? Oplatí sa vyskúšať Deezer alebo Spotify, či dokonca platiť mesačný paušál? Ak si do roka kúpite 0-3 albumy a počúvate dookola 25-50 piesní nie. To si radšej kúpte 4. album. Bavíte sa objavovaním novej hudby? Zaujalo Vás niečo na Pitchforku, Musicserver.cz, v Balážovom Experimentáli či Rusovom Headbenger_fm? Chcete mať ku všetkému prístup doma, v práci i na ceste alebo by ste si radi pred kúpou vinylu či cd, najskôr v slušnej kvalite vypočuli do čoho idete? V tom prípade, neváhajte!

K nezanedbateľným výhodám pribudne, že nemusíte skladovať ťažké gigabajty (z ktorých tak či onak 80% budete počuť v lepšom prípade dvakrát za život) a dobrý pocit na srdci, že si môžete vypočuť skoro všetko bez nutnosti predať obličky, a predsa legálne :).

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013