Menu

SAMSUNG TA950 - skvelý monitor, skvelý televízor

Samsung to s televízormi vie. A vie to aj s monitormi. A vie to aj s hybridnými monitormi s televíznym tunerom. A keď sa do toho pridá aj poriadna dávka inovatívneho dizajnu, nemôže to dopadnúť zle.

Keď prišli prvé tlačové správy o novej rade 3D monitorov SyncMaster s TV tunerom, ani nie tak ako špecifikácia nás zaujal dizajn. A to predovšetkým pri modeli TA950. Pri predstavení na CES 2011 získal Innovation Design and Engineering Award. Od klasickej konštrukcie s krátkou nohou na osi monitora sa odlišovalo zatiaľ len málo modelov iných výrobcov, a ak nepočítame produkty Hannspree, dali by sa zrátať na prstoch jednej ruky. Ale novinka od SAMSUNG v tomto smere celkom iná a určuje celkom nový trend, ktorý by mohli monitory v blízkej budúcnosti sledovať. A nie len z hľadiska dizajnu.

SAMSUNG TA950 je 27“ monitor s integrovaným televíznym tunerom, určený do modernej domácnosti. Práve uhlopriečka je vhodný kompromisom medzi priestorom, ktorý zaberie na pracovnom stole a veľkosťou displeja vhodného aj pre sledovanie z väčšej vzdialenosti. Ideálnym umiestnením TA950-ky je tak moderná pracovňa, v ktorej si počas práce chcete urobiť prestávku na pozretie obľúbeného seriálu, alebo napríklad spálňa.

Samotný panel je vložený v hliníkovom puzdre, ktorého celková hĺbka je necelý centimeter, dojem štíhleho a moderného televízora zanecháva aj 8 mm hrubý rámček. Daňou za dizajn je presunutie všetkej elektroniky do podstavca. Na jednej strane je výhodou elegantnejšie usporiadanie káblov (všetky konektory sa nachádzajú na zadnej strane podstavca), no na druhej strane je k nim horší prístup. Do stiesnených priestorov stojanu bolo potrebné umiestniť aj ventilátor, ktorý v prípade potreby dochladzuje elektroniku. Našťastie však nie je vôbec hlučný a pri sledovaní filmov alebo vysielania ho určite nebudete vnímať.

kzt1308297182

V prípade zadného krytu displeja a stojanu bol použitý brúsený hliník a TA950 tak vyzerá dobre aj zozadu. A vlastne z ktorejkoľvek strany, a takých monitorov veľa nie je. Konštrukčné prevedenie je vynikajúce. Nič sa neprehýba, špáry takmer neexistujú, diely lícujú veľmi presne. Na nohe displeja a v okolí dotykových ovládacích prvkov, umiestnených v pravom dolnom okraji rámu sa však môže zachytávať prach a obtlačky prstov. To je však daň aktuálnych dizajnových trendov udávaných čiernymi plastmi s piano leskom.

hinge

Panel je spojený s podstavcom pomerne tuhým kĺbom, ktorý umožňuje len naklápať displej, čo je však pri malých LCD TV štandardom. Napriek konštrukcii kĺbu sa dá displej vyrovnať takmer do kolmej polohy. Jeden z neduhov TN panelov je strata kontrastu a skreslenie farieb ak sa na displej pozeráte zospodu alebo zhora. Napríklad ak máte postavený monitor na stole, a chcete sledovať film z gauča, alebo postele,  kvalita obrazu je horšia ako keď sa naň pozeráte zo sediacej polohy priamo za stolom. Vďaka funkcii Magic Angle Vertical však TA950 dorovnáva intenzitu podsvietenia a kontrast v dvadsiatich úrovniach (10 zospodu a 10 zvrchu), a tak máte aj pri väčšom vertikálnom uhle stále obraz rovnako kvalitný, ako keby ste sedeli priamo pred monitorom. A naozaj to funguje.

Konektivita je pri televízoroch veľmi dôležitá, a to isté platí aj o hybridných monitoroch. SAMSUNG TA950 v ničom za veľkými televízormi nezaostáva, možno tak v celkovom počte konektorov. Tak či onak, zadná strana podstavca je konektormi doslova nabitá, a nájdete tu všetky potrebné rozhrania v dostatočnom počte.

porty_1

Začnime zľava: Nízky profil a obmedzený priestor zadnej strany podstavca vyžadoval použitie neštandardných konektorov, na ktoré sa pripájajú adaptéry. Daňou za dizajn je tak slabšia kompatibilita, ak budete chcieť pripojiť napríklad starší fotoaparát cez kompozitný vstup, bez patričnej redukcie sa nezaobídete. Rovnako je riešený aj komponentný vstup. Vedľa sa nachádza sieťový ethernet konektor pre pripojenie k domácej sieti a internetu. Nechýba ani optický a analógový zvukový výstup a linkový vstup, napríklad ak k monitoru pripojíte počítač cez DVI-HDMI redukciu. Servisný konektor má rovnaký tvar ako 3,5 mm jack, a trochu mýli pri vkladaní linkového vstupu, mohol by byť na inom mieste, nie je to však žiadna závažná chyba.

Pokračujeme Kensington zámkom, konektorom pre napájací zdroj a CI slotom. O napájanie sa stará externý adaptér s výkonom 80 W. Výrobca sa nesnažil vyrobiť čo najmenší adaptér ako bolo možné, namiesto toho použil celkom slušný kváder, ktorý sa len veľmi málo zahrieva.

porty_2

Základné multimediálne konektory sa nachádzajú v pravej zadnej časti podstavca. Na atypický konektor sa pripája redukcia so SCART portom, vedľa sa nachádza dvojica USB konektorov pre pripojenie USB kľúčov a pevných diskov. Port označený ako USB 2 je primárne určený pre pripojenie externých pevných diskov, no problémy sme nemali ani pri USB 1, ktorý by mal byť používaný pre pripojenie USB Wi-Fi dongle alebo flashdiskov. HDMI 1.4 porty sú prítomné dva, z toho jeden je možné vďaka pribalenej redukcii premeniť na DVI vstup; TA950 má 120 Hz displej a podporuje NVIDIA 3D Vision, takže si hry užijete naplno aj na počítači.

Celkom napravo sa nachádza anténny vstup DVB-T2 tunera a vetracia mriežka chladenia. Na displej s 27“ uhlopriečkou je TA950 obdarený veľmi slušnými možnosťami pripojenia.

RC

Okrem bohatého príslušenstva v podobe redukcii a kabeláže nájdete v balení aj diaľkové ovládanie. Podobné sme už videli pri starších vyšších televízoroch Samsung. Svojim dizajnom síce s TA950 veľmi nekorešponduje, no nepôsobí ani príliš plastovo a lacno, a je dostatočne pohodlný a čitateľný. Všetky základné ovládacie prvky sú palcom ruky dobre dostupné. Tlačidlá sú navyše podsvietené matným žltkastým svetlom, čo oceníte predovšetkým v noci. Alebo keď vypnú elektrinu a zhasne svetlo, či? Každý diaľkový má zlozvyk schovať sa v tej najnevhodnejšej chvíli, TA950 sa našťastie dá ovládať aj  dotykovými tlačidlami v spodnej časti rámu displeja.

3D_glasses

Výhodou je, že obslúžite všetky funkcie televízora rovnako dobre, ako diaľkovým ovládačom. Akurát sa budete musieť viacej prechádzať prostredím grafického a intuitívne spracovaného menu, ktoré poznáme z vyšších modelov televízorov Samsung. Chýbať nemôžu ani aktívne 3D okuliare, komunikujúce s televízorom prostredníctvom BT technológie, majú slušný dosah a oproti predošlým IR okuliarom aj takmer nulovú citlivosť na interferencie predmetov a svetla. Okuliare sú s hmotnosťou len 35 gramov veľmi ľahké a pohodlné aj pre sledovanie celovečerného filmu. Napájanie je riešené jednou 3V batériou, ktorá nie je nabíjateľná, a tak budete musieť po každom vybití okuliarov zainvestovať do novej. Ak to myslíte s 3D obrazom vážne, zaobstarajte si nabíjateľné okuliare, ktoré Samsung predáva ako voliteľné príslušenstvo.

Obrazová kvalita je pri Samsung TA950 veľmi vysoká a vzhľadom na cenu produktu ju aj musíte vyžadovať. TN panel má síce slabiny v oblasti pozorovacích uhlov a kompenzácia Magic Angle funguje slušne, najlepší obraz však uvidíte keď budete za „deväťsto päťdesiatkou“ sedieť ako za monitorom. Použité je edge-LED podsvietenie, ktorého intenzitu dokáže monitor automaticky upravovať, výsledkom čoho je nielen vynikajúci kontrast, ale aj verné podanie čiernej farby, prechody šedej a svetlé detaily na tmavom pozadí. Kontrastné scény vyzerajú veľmi dobre, a s 3 ms odozvou panelu si na svoje prídu aj hráči vďaka výbornej dynamike displeja v rýchlych scénach. V úlohe počítačového monitora si Samsung TA950 počínal rovnako dobre, kvalita zobrazovaných farieb je lepšia aj vďaka lesklej povrchovej úprave displeja, z toho logicky  vyplývajúcou nevýhodou však môžu byť nepríjemné odlesky od okolitých zdrojov svetla.

3D

Pri zobrazovaní 3D obsahu je najväčšou nevýhodou monitora jeho veľkosť. No ani na 27“ a pri predpoklade, že budete sledovať obsah z relatívne malej vzdialenosti sa TA950 nemá začo hanbiť. Najmä ak sa trochu pohráte s nastavením obrazu a pridáte 3D efektu na intenzite. Ani pri 3D obraze nie je tvorba „duchov“ patrná, crosstalk je naozaj len minimálny. Strata kontrastu a farebnosti je pri použití 3D okuliarov nie je nijak dramatická.

lmw1308297296

Pri najvyššej rade televízorov Samsung je dobrým zvykom aj bohatá aplikačná a systémový výbava. Preto ani tu nechýba Smart Hub s dedikovaným tlačidlom na diaľkovom ovládači. Po jeho stlačení sa dostanete do prehľadného menu kde okrem prístupu k doplnkovým funkciám televízora, nájdete aj Samsung aplikácie, internetový prehliadač, priame odkazy na YouTube, Facebook, Twitter, G-Talk alebo na Skype. TA950 stačí pripojiť do domácej siete cez ethernetový konektor, alebo použiť Wi-Fi dongle v prípade, že káblové pripojenie nie je dostupné.

USB

*.všetky konektory sú označené na vrchnej strane dobre čitateľnými popismi. Do USB portov môžete okrem externého USB disku vložiť aj Wi-Fi dongle pre bezdrôtové pripojenie k sieti. Po pripojení USB kľúča zároveň sprístupníte aj funkciu Time-Shift a možnosť záznamu digitálneho vysielania. TA950 je však veľmi prieberčivá, a bude vyžadovať úložisko, na ktoré je možnosť zapisovať dáta rýchlosťou minimálne 25 MB/s. Pri našich testoch sme uspeli až s externým SSD diskom, vystačíte si však aj s bežným HDD.

Integrovaný prehliadač multimédií môžete použiť na prehrávanie videa, zvuku a fotografií z USB disku, ale aj z domácej siete. Podpora formátov zahŕňa okrem tradičných AVI, ASF, MOV, či MPEG aj MKV kontajnery a dokázal prehrať s výnimkou jedného videa s 22 MBps dátovým tokom všetko. Nemali sme problém ani s 1080p HD videom, ktoré sme spustili z NAS pripojenej k sieti. Konfigurácia je pritom veľmi jednoduchá, monitor vyhľadá automaticky kompatibilné zariadenia na sieti a pridá ich do zoznamu vstupov. Upscaling videa je veľmi dobrý, má ho na starosti procesor Genoa P, a monitor aj zo slabšieho vstupného súboru dokáže vyrobiť slušný obraz. SD vysielanie z analógovej káblovky to nezachráni, ale pri digitálnom vstupe alebo 720p videu je jeho prínos markantný. Samozrejme, ak monitor pripojíte k počítaču, sú všetky doplnkové funkcie irelevantné, no je veľmi príjemné a pohodlné pozrieť si počas ranného vstávania počasie, aktuality zahraničných serverov alebo  skontrolovať maily.

Zvukové podanie nás celkom prekvapilo, vzhľadom na to, že reproduktory sú ukryté v malom podstavci má zvuk dostatočnú dynamiku a dokonca i hĺbku. Nižšie frekvencie určite nie sú také dobré ako pri televízoroch so subwooferom, no pre ozvučenie malej spálne alebo pracovne celkom postačujú. Navyše, ak sa pohráte so zvukovými profilmi, a upravíte ich podľa vlastného gusta, uprednostníte pred externými reproduktormi konzistenciu dizajnu a úsporu miesta.

TA950_R45

Samsung TA950 splnil naše očakávania do bodky. 27“ je vhodným kompromisom medzi spotrebou miesta na stole a pohodlím sledovania filmov a televízie, nehovoriac už o fantastickom dizajne a dielenskom spracovaní na vysokej úrovni. Vzhľadom na malú uhlopriečku a kompaktný stojan, v ktorom sa ukrýva všetka elektronika je opatrený solídnym množstvom vstupno-výstupných portov a konektorov. Nebudete potrebovať ani doplnkový mediaplayer, vstavaný prehrávač videa si poradí s väčšinou súborov, a ak video necháte streamovať cez sieť, nebudete potrebovať ani jeden z dvoch USB portov pre pripojenie externého disku. Vynikajúca je i kvalita obrazu, či už v prostredí operačného systému, pri hrách, alebo pri filmoch v 2D i v 3D režime. Z nevýhod spomeňme napríklad nutnosť použitia Wi-Fi adaptéra pre bezdrôtové pripojenie, prípadne mierne presvitanie podsvietenia pri spodnom okraji, vznikajúce dôsledkom zapnutia funkcie Magic Angle. Najväčšou prekážkou pri kúpe však môže byť cena. Samsung TA950 u nás zoženiete za necelých 600 €, a za tento balík už dokážete kúpiť kvalitný Samsung LCD s LED podsvietením, 32“ uhlopriečkou a 3D, napríklad z rady D6xxx. Ako riešenie na pracovný stôl, alebo do spálne je však TA950 skutočne ideálnym kandidátom a v segmente monitorov s integrovaným TV tunerom bude len ťažko hľadať konkurenciu.

hodnotenie

gold_small

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

samsung 

 

gearŠPECIFIKÁCIA

Uhlopriečka: 27“ (68,5 cm) * Rozlíšenie: 1920×1080 * Podsvietenie: LED * Pomer strán: 16:9 * Odozva (typická): 3 ms * Jas: 300 cd/m2 * Vstupy: 2× HDMI 1.4, 2× USB 2.0 / 1× D-Sub / kompozitný / komponentný / LAN / 1× SCART * Rozmery a hmotnosť: 631×454×193 mm, 5.5 kg
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013