Menu

Samsung WB700 – kompaktný ďalekohľad

Prajete si tablet, televízor, notebook, telefón, alebo aj ponorku? Portfólio produktov spoločnosti Samsung zahŕňa množstvo rôznorodých produktov a nie je nič nezvyčajné, že tu nájdeme aj množstvo digitálnych fotoaparátov.

Samdung WB700 je nástupcom obľúbeného modelu WB600, ktorý si užívateľov získal kombináciou kompaktného dizajnu a 15-násobného optického priblíženia. Novinka ide ešte ďalej a prichádza s 18-násobným priblížením, ktoré by malo uspokojiť aj náročnejších užívateľov. Nejedná sa ale o rekordmana, keďže s 18-násobným zoomom ho predbehol Nikon a prvenstvo si drží Olympus so svojim modelom SZ-30MR.

 

Spracovanie a ergonómia

Konštrukcia fotoaparátu je prevedená veľmi dobre a vďaka použitým materiálom sa oň nemusíte obávať ani pri neustálom prenášaní. Pevné materiály ho ochránia pred ostrými predmetmi a podľa nášho názoru by mal prežiť aj nejaký ten menší pád. Prednej strane dominuje objektív, ktorý sa pri maximálnom priblížení dokáže vysunúť do solídnej dĺžky. Vo vypnutom stave je jeho vysunutie minimálne a teda ho nemusíte mať za každú cenu v ochrannom puzdre.  

Vrchná strana obsahuje integrovaný mikrofón, tlačidlo zapnutia / vypnutia, otočný volič režimov fotenia a chýbať tu nemôže ani spúšť a prstenec pre zmenu ohniska. Zadnej sane dominuje 3“ displej a niekoľko tlačidiel na ovládanie. Pri displeji sa nám páčila jeho veľká uhlopriečka, horšie to ale bolo s rozlíšením. 230 000 bodov je podľa nášho názoru jednoducho málo a pre náhľady si to pýta väčšie rozlíšenie. Intenzita podsvietenia displeja je veľmi dobrá a nemali by ste mať problém s fotením ani za silného svetla počas horúcich letných dní.

wb700-1

 

Na spodnej strane sa nachádza len závit pre uchytenie na statív a otvor pre batériu a pamäťovú kartu. Batéria je typu Li-ion a podľa špecifikácie výrobcu by ste s ňou pri štandardnom používaní mali spraviť približne 220 záberov. Pri pamäťovej karte sa Samsung konečne rozhodol zabudnúť na nešťastné microSD a ponúka slot pre klasické SD / SDHC karty.

Nábeh fotoaparátu po jeho zapnutí je veľmi rýchly a pohybuje sa okolo sekundy. Vďaka tomu sa hodí aj pre fotenie momentiek, kedy sú vyžadované skutočne rýchle reakcie. Pre pohyb v menu súži viacsmerový ovládací prvok, ktorým si môžete rýchlo nastaviť aj blesk, makro režim a časovač. V režime prezerania máte k dispozícii niekoľko základných funkcií na úpravu fotografií – zmenu rozlíšenia, otočenie, či pridanie kreatívneho filtra.

wb700-2

 

Ako to fotí?

Kvalita fotografií sa vždy odvíja od použitého snímača a objektívu. Samsung tu siahol po CCD snímači s celkovým rozlíšením 16,2 Mpx, pričom efektívne sa ale využíva len 14 Mpx. To je na malý snímač pomerne dosť a dajú sa tu očakávať problémy pri horších svetelných podmienkach. Objektív je známy Schneider Kreuznach s maximálnou svetelnosťou od 3,2 do 5,8.

Do hodnoty ISO 200 je všetko v poriadku a objem šumu je veľmi malý. Od ISO 400 je šum už viditeľný a pri ISO 800 je nutné výsledné fotografie zmenšovať. Pri nočných fotografiách je potrebné mať stabilnú ruku, prípadne zapnúť duálnu stabilizáciu (spojenie digitálnej a optickej).

iso-800

100%-ný výrez pri ISO 800. Strata detailov a farebný šum tu je viditeľný hlavne pri jemných prechodoch a väčších plochách rovnakej farby.

 

Per-pixel detail je na bežnej úrovni a rovnako je na tom aj ostrosť. Tá sa síce stráca pri najdlhšom ohnisku, ale s týmto problémom sa stretávame pri väčšine ultrazoom fotoaparátov. Dynamický rozsah je štandardný na danú skupinu prístrojov a v niektorých prípadoch sa bez blesku nezaobídete. Vďaka možnostiam manuálneho nastavenia všetkých dôležitých parametrov sa dá tento problém aspoň z časti eliminovať, keďže automatika nie je vždy najpresnejšia. Má problém aj pri nočných scénach, kde mnohokrát bola kvôli nesprávnemu zaostreniu výsledná fotografia nepoužiteľná.

iso-1600

Nočnú fotografiu pri ISO 1600 je nutné softvérovo zmenšiť, aby sa stratili farebné chyby a vyššia hladina šumu. Na kompaktný fotoaprát sa ale stále jedná o dobrý výsledok. 

 

Dobrá kúpa?

Samsung WB700 je možné aktuálne kúpiť v cene už od 174 Eur, čo určite nie je prehnaná cena. Za svoje peniaze dostanete skutočne kvalitne spracovaný kompaktný fotoaparát, ktorý sa navyše aj príjemne používa. Dobre sedí v ruke a v užívateľskom rozhraní sa nestratí ani absolútny amatér.

Pre koho je tento fotoaparát určený? Podľa nášho názoru skutočne pre každého. Amatér ocení možnosť Smart režimu, pri ktorom nemusí nastavovať prakticky nič. Počet scénických režimov je síce menší, ale to je skôr možno výhoda. Je totiž rýchlejšie nájsť ten potrebný medzi desiatkou možností, ako sa stratiť pri 30-tich viac menej podobných módoch. Plne manuálne ovládanie poteší pokročilých fotografov, ktorí už majú čo to za sebou a so zložitejšou scénou sa dokážu popasovať lepšie ako automatika.

18-násobné priblíženie robí z tohto fotoaparátu všestranného pomocníka, pričom bod získal aj za široký záber, začínajúci na 24 mm. Kvalita fotografií je adekvátna cene fotoaparátu a preto tu netreba mať prehnané očakávania. Podanie farieb je ale pomerne presné a tak sa dodatočné úpravy pravdepodobne scvrknú len na doostrenie, prípadne orezanie snímok.

Nahrávanie videa je možné v maximálnom rozlíšení 1280×720 bodov pri 30 fps. Pravdepodobne kvôli prehrievaniu snímača je čas nahrávania obmedzený na 20 minút, avšak nič vám nebráni po zastavení nahrávať znova. Kvalita zaznamenaného videa je dobrá ako sme pri lepších model zvyknutí, je zoomovanie riešené plynulejšie ako v režime fotenia.

 

http://www.youtube.com/watch?v=-LuSh2u47yE

 

hodnotenie

 

Technická špecifikácia

Typ snímača: CCD, 14 Mpx, 1 / 2,33“
Optické priblíženie: 18×
Ohnisková vzdialenosť: 24 – 432 mm
ISO: 80 až 3200
Stabilizácia obrazu: Áno, digitálna aj optická
LCD displej: 3,0“, 230k
Hľadáčik: Nie
Záznam videa: Až do 720p pri 30 fps
Pamäťové médiá: SD
Batériá: Li-Ion, približne 220 záberov
Hmotnosť: 203 g
Rozmery: 105×62×33 mm
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013