Menu

SONY NX720 alebo EX720 -oplatí sa priplatiť?

Sony Bravia zvykli patriť ku kvalitným televízorom, najmä pokiaľ sa jednalo o vyššie modelové rady. Z rovnakého súdka je i testovaná dvojica; EX720 pre náročnejšieho diváka hľadajúceho pomer ceny a výkonu, NX720 zaujme pôsobivejším dizajnom. Oplatí sa priplatiť?

Testovaní zástupcovia pochádzajú zo sedmičkových sérii NX a EX, ktoré tvoria základ ponuky 3D televízorov Sony pre rok 2011. Nad nimi stojí už len séria HX pre tých najnáročnejších (a ďalej rozdelená na modelové rady HX72, HX82 a HX92 – prehľad o modelových radoch 2011 nájdete tu). EX obsahuje päticu modelov s uhlopriečkami 32, 37, 40, 46 a 55“, NX mieri v tomto základnom parametri vyššie a okrem 40, 46 a 55 palcového televízora si tu môžete vybrať aj 60“ uhlopriečku. Nami testované modely mali v oboch prípadoch uhlopriečku 40“, stále populárnu pre prijateľný pomer ceny a veľkosti obrazu.

 

EX720

 

Začnime lacnejším modelom, ktorý v našom prípade predstavoval KDL-40EX720. Rad EX720 otvára ponuku 3D televízorov Sony Bravia, a preto sme boli zvedaví najmä ako si dokáže poradiť s 3D obsahom.

ex720_fs

Trendom roku 2011 bol tenký a jednoduchý dizajn, v rovnakom duchu preto kráča aj EX720. Jednoduchý, hranatý podstavec s krátkou nohou v strede, ktorá umožňuje nielen otáčať, ale aj naklápať samotnú obrazovku televízora smerom dozadu, dôkladne ladí s celkovým dizajnom. Krátka noha zasa umožnila dosiahnuť malú vzdialenosť spodného okraja rámu od dosky stola, televízor tak pôsobí pri pohľade spredu kompaktne. Rám je, ako inak, v lesklej čiernej farbe, výnimkou je jeho spodná časť, ktorú tvorí o trochu matnejší brúsený hliník. Ovládacie tlačidlá sú na pravom okraji rámu, v ľavom dolnom rohu sa nachádza Presence senzor, ktorý automaticky vypína obraz televízora, ak opustíte miestnosť.

ex720_konektory

Portová výbava zadného panelu pokryje bez problémov potreby aj náročnejšieho záujemcu; dovedna 4 HDMI porty, 2 bočné usb porty, ethernetový konektor, kompozitné a komponentné vstupy, D-Sub pre pripojenie počítača, nájdete tu i optický zvukový výstup. Jediným problémom však môžu byť zadné konektory, ktoré nie sú otočené kolmo na zadnú stenu. Pri zavesení televízora na stenu, tak budete musieť siahnuť po kábloch so zalomenými konektormi, alebo dopriať televízoru väčší odstup od steny.

remote

Diaľkový ovládač sa oproti roku 2010 nezmenil, jeho základom je stredné kruhové tlačidlo s potvrdzovaním v strede, obklopené šiestimi funkčnými tlačidlami. Kolískové tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a prepínanie staníc sú pri spodnom okraji v dobrom dosahu palca. Ovládač je však pomerne dlhý a v ruke ho budete musieť posúvať, príjemným doplnkom je na chrbte umiestnené veľké tlačidlo pre zapnutie televízora.

Softvérová výbava je bohatá a okrem základných funkcií, ako napríklad programového sprievodcu či volieb časovača tu nájdete aj pokročilejšie sieťové funkcie pre lepšie multimediálne využitie a spríjemnenie používania televízora. EX720 disponuje ethernetovým konektorom pre pripojenie k sieti, bezdrôtovo sa pripojíte pomocou voliteľného USB Wi-Fi dongle (UWA-BR100). Nechýba ani podpora pre Skype (i webkamera CMU-BR100 patrí medzi voliteľné príslušenstvo) a DLNA. Prehrávanie médií zo sieťového disku alebo mediaservera je jednoduché, televízor stačí pripojiť k domácej sieti a sám vyhľadá lokálne sieťové úložiská a počítače.

Prítomný je i webový prehliadač so slušnou odozvou, ovládanie diaľkovým ovládačom však nie je veľmi pohodlné. Rovnako ako zadávanie textu, využiť však môžete funkciu Remote Keyboard, s pomocou ktorej sa k EX720 pripojíte na svoj Sony VAIO notebook, ktorým môžete plnohodnotne ovládať prehliadač a sieťové aplikácie. Pripravená je i aplikácia Media Remote a 2nd Display, ktorú môžete stiahnuť na svoj smartfón. Na displeji telefónu tak môžete televízor nielen ovládať, ale aj sledovať aktuálne vysielanie, prenos obrazu je realizovaný cez Wi-Fi.

ex720_front

Programy z digitálneho vysielania si môžete nahrať na externý disk, pre potrebu vysokej rýchlosti zápisu pri HD programoch odporúčame externý pevný disk. A aj z hľadiska kapacity. Televízor totiž disk sformátuje tak, že nahrané video nie je čitateľné na inom televízore či počítači (PC disk rozpozná ale nerozpozná súborový systém, aj keď aj tento problém sa dá vyriešiť), čím je sú ošetrené autorské práva na vysielané programy. Nahrávať môžete aj zadaním úlohy v EPG.

Menu je rýchlo pochopiteľné, no niekedy dlhšie trvá, kým sa preklikáte k požadovanej položke. Ďalšie aplikácie je možné doinštalovať z internetu. Zaujímavou je funkcia TrackID, ktorú poznáme aj z MP3 prehrávačov Sony Walkman. Táto funkcia má na diaľkovom ovládači aj dedikované tlačidlo, po stlačení ktorého algoritmus vyhľadá v priebehu niekoľkých sekúnd názov práve hranej skladby. A pritom je jedno či ide o hudbu v reklame, seriáli, alebo rozhlasovom vysielaní. Ak sa vám zapáči hudba vo filme, nemusíte tak čakať na koncové titulky. Na veľkej obrazovke využijete aj PIP režim. Podpora formátov pri prehrávaní z USB alebo sieťového úložiska je slušná a podarilo sa nám prehrať väčšinu súborov, s výnimkou H.264 videa s dátovým tokom nad 20 MB/s.

ex720_stand

Po vybalení sme sa museli trochu pohrať s obrazom, bolo treba ubrať z kontrastu a jasu, a spočiatku chladným farbám trochu dopomôcť nastavením ich vyššej teploty. V tejto cenovej kategórii a výbave samozrejme očakávame slušnú kvalitu obrazu, a EX720 nesklamala. Povrch displeja je matný vďaka čomu vás nebudú trápiť odrazy okolitých zdrojov svetla, farebné podanie je však na veľmi dobrej úrovni a pestrofarebné scény pôsobia živo a jasne. Pri tmavších filmoch však môžete postrehnúť stupňovanie odtieňov šedej, podobne ako pri čiernych, alebo tmavých plochách zobrazenej scény.

ex720_side

Použité podsvietenie Edge LED funguje dobre, a pri celkom čiernej obrazovke len mierne presvitá pri ľavom dolnom okraji. Pozorovacie uhly by mohli byť o čosi širšie, pri pohľade z ostrého uhla sa obraz mierne zosvetľuje, pri bežnom posede za televízorom však nebudete mať žiadny problém. Odozva panelu je slušná a výraznejšie rozmazanie hrán sme nepostrehli ani pri rýchlych scénach v hrách na pripojenej konzole a počítači. EX720 má panel s Full HD rozlíšením, pre optimálne 1:1 zobrazenie vstupu z počítača je treba v menu televízora vybrať Full pomer strán. Pri režime pripojenia PC našťastie obrazový procesor nezasahuje, obraz je bez vyhladzovaných hrán a ďalších úprav.

Sony EX720 používa obrazový procesor X-Reality, ktorý cítiť najmä pri zobrazení SD obrazu. Kvalita detailov je dobrá a nepostrehli sme ani neduh neprirodzeného zrýchľovania scény pri dopočítavaní snímok. MotionFlow funguje naozaj veľmi dobre. Ak do televízora pustíte zdroj v HD rozlíšení, dostanete pôsobivejšiu čiernu farbu, treba však v nastaveniach obmedziť doostrovanie obrazu, procesor v tomto smere zasahuje zbytočne agresívne.

tdg-br250

3D okuliare v štandardnom balení nenájdete, ak však budete dobre hľadať v ponuke predajcov na internete, nájdete aj balíčky s párom okuliarov zdarma. A to je celkom slušná úspora, vzhľadom na to, že odporúčané aktívne okuliare Sony TDG-BR250 stoja 50 €/kus. My sme testovali oba televízory práve s takýmito okuliarmi. TDG-BR250 majú komfortnú hmotnosť, a dvojhodinový film s nimi určite zvládnete. Batéria je integrovaná, nabíjať ich môžete prostredníctvom USB kábla priamo v USB porte televízora. Samotné sklá sú dosť odsadené od očí, tienenie je však vynikajúce zo všetkých strán, a tak dobre blokujú okolité svetlo. Ak však nosíte väčšie dioptrické okuliare, môžete mať problém. BR250 sú dostupné aj v bielej farbe a detskej veľkosti.

Vysoký jas panelu je pri aktívnej 3D technológií, aká je použitá aj pri EX720, veľmi dôležitý. V našom prípade sme nemali problém ani pri bežnom dennom svetle, daňou však bola logicky vyššia spotreba televízora pri intenzívnejšom jase podsvietenia. Večer, pri zhasnutých svetlách si môžete dovoliť jas displeja mierne znížiť. Kvalita 3D efektu je veľmi dobrá a neduh crosstalku, nežiaduceho zdvojovania hrán sme postrehli vo vyššej miere len pri scénach so silným farebným kontrastom.

Záverečné zhodnotenie EX720 si necháme na koniec, v nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na model NX720.

 

NX720

 

Ako sme už v úvode spomínali, NX rada ponúka štvoricu modelov; so 40, 46, 55 a 60 palcovou uhlopriečkou. Testovali sme najmenší z nich, a oproti EX720 je rozdiel badateľný na prvý pohľad najmä v dizajne. Použitý je totiž Monolithic Design, ktorý vyzerá skutočne fantasticky, najmä ak televízor doplníte voliteľný podstavcom SU-B401S (cca 100 €). NX720 stojí štandardne na ťažkom kovovom štvoruholníkovom podstavci a krátkej nohe, voliteľný podstavec z brúseného hliníka kopíruje Monolithic dizajn a dodáva televízoru celkom inú podobu. Navyše v sebe integruje 2.1 reproduktory s výkonom 40 W, ktoré pomôžu dosiahnuť lepšiu celkovú zvukovú kulisu.

nx720_stand_monolithic_full

Asi najdôležitejším dizajnovým prvkom NX720 je však krycie sklo Gorilla glass, odolné voči poškriabaniu. To zjednocuje povrch čelného panela, a na rozdiel od EX720 tak displej nie je opticky vnorený v ráme. NX720 vyzerá skvele aj keď je vypnutý, technológia OptiContrast Panel síce minimalizuje odlesky okolitých zdrojov svetla, a aj keď farby pôsobia subjektívne živšie ako pri matnom displeji EX720, odleskov sa aj tak nevyvarujete. Použitý panel je podobne ako pri EX720 s Full HD rozlíšením a 100 Hz obnovovacou frekvenciou, ani tu nechýba Motionflow XR200 pre lepšiu plynulosť pohybu obrazu a obrazový procesor X-Reality.

nx720_fs

Z hľadiska príslušenstva sú oproti EX720 tri dôležité zmeny. NX720 v sebe integruje bezdrôtový Wi-Fi adaptér, pripojenie k domácej sieti je tak o to jednoduchšie a nemusíte sa trápiť s vedením ethernetového kábla. Pri 40 palcovom modeli je použité rovnako Edge LED podsvietenie, avšak od 46“ uhlopriečky sa NX720 spolieha Dynamic Edge LED podsvietenie s automatickým stmievaním. Rozšírená je i ponuka úsporných funkcií, Intelligent Presence Senzor obsahuje aj malú webkameru, ktorá sleduje dianie pred televízorom a dokáže rozpoznať nielen to, že opustíte miestnosť, ale napríklad aj to, že počas sledovania vysielania zaspíte.

nx720_konektory

Na základe toho upraví podsvietenie, vypne obraz, alebo sa prepne do pohotovostného režimu. Rovnako dokáže upozorniť aj ak sa dieťa pozerá na obrazovku z príliš malej vzdialenosti a zobrazí OSD upozornenie. Vylepšené je i sledovanie okolitého osvetlenia a Light Sensor použitý v EX720 vystriedal efektívnejší Ambient Sensor. Ten prispôsobuje podsvietenie obrazovky v závislosti od okolitých svetelných podmienok. Všetky tieto funkcie dokážu ušetriť energiu počas prevádzky a stlačiť spotrebu až pod hranicu 50 W.

nx720_side

Čo sa týka softvérovej výbavy, opakuje sa situácia z predošlého modelu. I tu nájdete aplikácie a widgety, otvorený internetový prehliadač postavený na Opere, podporu DLNA či aplikácie Media Remote. Obrazová kvalita je rovnaká ako pri modeli EX720 s rovnakou uhlopriečkou, pričom najvýraznejším rozdielom je len prítomnosť skla pred samotným displejom. Kvalita podania čiernej farby je vynikajúca, a obrazový procesor X-Reality si poradí aj s menej kvalitným vstupným signálom.

Záverečné hodnotenie

 

Ktorý z dvoch testovaných modelov si vybrať? Poďme sa pozrieť na vec cenovou optikou. Sony KDL-40EX720 zoženiete na trhu za 699 € (ak sa vám podarí tak aj s dvoma 3D okuliarmi), Sony KDL-40NX720 vás vyjde na okrúhlych 999 €. Pre prvý prípad sa rozhodnete, ak hľadáte solídny rodinný televízor s dobrou kvalitou obrazu a čiernej farby, a pokročilými sieťovými funkciami a podporou 3D obsahu. Zároveň je aj dobrou voľbou pre hernú konzolu (ideálne pre „domácu“ Sony PS3) vďaka nízkej odozve obrazu a intenzívnemu podsvieteniu a svojim dizajnom neurazí ani konzervatívnych záujemcov. Vadili nám však vstupné konektory otočené smerom dozadu, a nie dole, slabšie prechody v tmavých poliach obrazu a trochu náročnejšia orientácia v ponuke menu.

NX720 zasa zaujme čistým a štýlovým dizajnom, lepšou správou napájania a integrovaným bezdrôtovým adaptérom. Zadné porty sú už otočené smerom k podlahe, a tak je i inštalácia na stenu alebo nábytkový panel jednoduchšia. Z hľadiska obrazovej kvality platí vyššie spomenuté, sklo však podľa nás umocňuje dojem z celkového podania farieb a hĺbky čiernej farby. Či stojí tých niekoľko citeľných vylepšení, z ktorých najviac využijete asi integrované Wi-Fi za zhruba 300 € navyše, je už na vás. NX720 má však svoj jedinečný dizajn a v priestore obývacej izby vynikne viac ako EX720.

Tabulka_EX720

Tabulka_NX720

Za zapožičanie produktov ďakujeme spoločnosti:

sony-logo

specifikacie

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013