Výstrahy
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať používateľa s ID: 100
Menu

Testovali sme netradičné reproduktory Microlab FC530U

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Ostatné recenzie
  • Čítať 7967 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Vyzerajú ako klasické reproduktory typu 2.1, no skrývajú v sebe niekoľko bonusov. Okrem klasického zvuku totiž zvládnu aj jeho digitálne formy.

 

Klasické reproduktory systému dvoch satelitných reproduktorov a jedného subwooferu dnes už na prvý pohľad nemajú čo nové ponúknuť. Sú ich v ponuke desiatky, či stovky od rôznych výrobcov. Líšia sa v cene, dizajne a kvalite zvuku. Ak odfiltrujeme extrémne drahé kúsky s cenovkou prevyšujúcou priemerný mesačný príjem bežného Slováka, tak nám zostane pomerne nudný zoznam.

Do toho prichádza spoločnosť Microlab, ktorá je známa výrobou zvukových systémov. Ponuku má širokú, od malých prenosných reproduktorov až po prémiové 6-kanálové riešenia s RMS výkonom 170 wattov. My sme sa pozreli na jej novinku, ktorá toho ponúka výrazne viac v porovnaní s bežnou konkurenciou.

SD karta a USB

Ako sa dajú oživiť klasické 2.1 reproduktory? Microlab má na to jednoduchý, ale zároveň aj účinný recept – FM rádio, USB konektor a čítačka pamäťových kariet typu SD. S touto trojicou sa z reproduktorov stáva skoro klasický zvukový systém, ktorému chýba dnes už nepotrebná CD mechanika.

Elektronika zvládne dva najrozšírenejšie formáty – MP3 a WMA. Pri testovaní s našou zbierkou skladieb sme nenarazili na žiadny problém. Chýba nám však podpora pre bezstratový formát FLAC a umiestnenie USB konektora a čítačky pamäťových kariet do spodnej časti predného panela nie je práve najšťastnejšie. Subwoofer bude pravdepodobne umiestnený na zemi a výmena pamäťových zariadení môže byť trochu ťažšia.  

FM rádio je príjemným bonusom. Kvalita príjmu signálu je dobrá, škoda len už spomínaného umiestnenia displeja na spodnú časť subwoofera. Schovaný pod stolom vám toho o práve zvolenej stanici a intenzite hlasitosti veľa nepovie.

Neodporúčame zapájať do USB konektora nič iné ako klasický USB kľúč. Zariadenie vie do konektora dodať maximálne 700 mA a preto by tu nemuseli správne fungovať externé pevné disky, či nabíjanie smartfónov.

main

 

Spracovanie je kvalitné

Výrobca sa našťastie neulakomil na plast, ale na naše potešenie použil na výrobu reproduktorov pevnú MDF dosku s hrúbkou 12 milimetrov. Už na prvý pocit je jasné, že v rukách máme slušne spracované reproduktory, ktoré majú dobrý predpoklad na kvalitnú reprodukciu zvuku.

Povrchová úprava je tmavohnedá s jemnou textúrou imitujúcou klasické drevo. Zvyšok materiálov je v tmavej farbe, čo vo výsledku tvorí veľmi príjemnú kombináciu. Reproduktory tak nepôsobia ako výstrelok uleteného dizajnéra, ale bez problémov zapadnú do väčšiny izieb, či na stôl v pracovni.

Dvojpásmové satelitné reproduktory nemajú na sebe žiadne ovládacie prvky, Tvorené sú len z MDF dosky, kusu plastu, čiernej ochrannej textílie a malého strieborného loga Microlab. Basový reproduktor je od nich výrazne väčší, keďže obsahuje aj elektroniku, zosilňovač a ovládacie prvky s displejom.

repro

 

S displejom na subwooferi

Všetky ovládacie prvky sú umiestnené na subwooferi, konkrétne na jeho prednej strane. Vzadu sa nachádza len klasický vypínač napájania, ktorý zariadenie úplne odstaví od elektriky. Spodná štvrtina prednej časti subwoofera obsahuje displej s červeným negatívnym podsvietením, sedem tlačidiel, USB konektor a čítačku pamäťových kariet typu SD.

S tlačidlami je možné ovládať väčšinu základných funkcií reproduktorov. Dá sa tu vybrať zvukový vstup (SD, USB, rádio, externý vstup), upraviť hlasitosť, prehľadávať a ladiť rádio a samozrejme aj ovládať prehrávanie hudby z pamäťových médií.

Dodávané diaľkové ovládanie je výrazne bohatšie. Umožňuje jednoduchší výber vstupov, ukladanie predvolieb FM rádia do pamäti a aj samostatné nastavenie basov, výšok, či aktiváciu automatického vypnutia..

Na zadnej strane sa nachádzajú aj všetky konektory. Je tu dvojica konektorov pre pripojenie reproduktorov, dvojica cinch konektorov pre pripojenie zvuku a klasický 3,5 mm jack, určený hlavne pre zvuk z počítača a MP3 prehrávača. Okrem nich je tu ešte už spomínané tlačidlo vypnutia a FM anténa.

do

 

Hrajú slušne

Výrobca vybavil reproduktory slušným zosilňovačom s celkovým výkonom na úrovni 64 Wattov RMS. Z toho je 28 W určených pre basový reproduktor a do dvojice satelitov ide zhodne po 18 W. Frekvenčný rozsah je 35 až 20 000 Hz, odstup signálu od šumu je 75 dB. Subwoofer má rozmery 242×280×235 milimetrov, reproduktory majú rozmery 110×135×200 mm. Celková hmotnosť je 8,6 kilogramu.

Vnútorná konštrukcia je veľmi podobná so zvyškom produkcie spoločnosti Microlab. Predzosilňovač je založený na čipe R2SI5904SP, ktorý obsluhuje aj voľbu vstupov a nastavenie hlasitosti a tónu zvuku. Zosilňovač používa štyri čipy typu D2030A, ktorý je podľa určitých zdrojov vernou kópiou známeho a veľmi dobrého čipu TDA2030A. Dva čipy sú určené pre satelitné reproduktory, dva pre subwoofer. Pri našich testoch s polovičným zaťažením sa teplota vnútorných čipov nedostala na vysoké hodnoty a bola celý čas pod 40 stupňami.

Kvalita reprodukcie zvuku je veľmi dobrá, samozrejme s ohľadom na cenu zariadenia a jeho určenie. Podanie je veľmi presné v celom spektre, jemné výhrady smerujú jedine k výškam pri dvojpásmových reproduktoroch, pri ktorých sa môžu strácať detaily. Tu to ale vždy záleží aj od samotnej skladby a kvality vstupného signálu. Basový reproduktor má vynikajúci výstup bez zbytočných limitov. Svojim mohutným zvukom ucho poteší.

Vo výsledku veľmi dobré

Spoločnosť Microlab síce nie je na Slovensku veľmi známa, no by bola škoda prehliadnuť jej produkty. Nájdete ich aj v ponuke veľkých predajní ako je napríklad Shark, kde konkrétne nami testovaný model stojí 78 eur. A to je za tak dobré reproduktory s FM rádiom a možnosťou prehrávania hudby z Flash médií podľa nášho názoru rozumne zvolená cena.     

Jediné čo systému k dokonalosti chýba, sú bezdrôtové technológie. Predstava, že by sme si do reproduktorov bezdrôtovo poslali hudbu z iPadu alebo akéhokoľvek Android smartfónu je určite lákavá, no zároveň by zdvihla cenu. Možno nás ale výrobca do budúcna prekvapí a uvedie ešte všestrannejšie reproduktory.

Aktuálnu cenu a dostupnosť reproduktorov Microlab FC530U v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

hodnotenie

tip-silver

 

Parametre

RMS výkon: 64 W
Reproduktory: 28 + 2× 18 W
Frekvenčný rozsah: 35 – 20 000 Hz
Odstup signálu od šumu: 75 dB
Materiál reproduktorov: MDF
Rozmery subwoofera: 242×280×235 mm
Rozmery satelitov: 110×135×200 mm
Hmotnosť: 8,60 kg

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013