Menu

Počuli sme hrať dva sety reproduktorov od Creative

Meno Creative má v našich končinách dobrý zvuk. A to doslova. Výrobca ozvučenia počítačov, prenosných reproduktorových systémov a slúchadiel si vďaka dobrému pomeru ceny a kvality zvuku našiel cestu k mnohým používateľom. Vyskúšali sme dva sety reproduktorov T6300 a T3300.

Oba produkty majú namierené na stoly k multimediálnym zostavám, pričom poradiť by si mali nielen s ozvučením hier, ale podať aj dobrý výkon pri sledovaní filmov či počúvaní hudby. Univerzálne reproduktory to vždy mali ťažké, a o to viac sme boli zvedaví, ako si v Creative s týmto neľahkým zadaním poradili.

T6300 a T3300  sú do istej miery veľmi podobné, k 2.1 systému pridáva prvý menovaný aj stredový, a dva zadné satelity pre rozšírenie efektu priestorového zvuku. Obe novinky sa dostali na trh tesne pred Vianocami, Creative ich príchod avizovala už v októbri minulého roku. Na trhu bolo niekoľko obľúbených modelov zo série T, a tak aj od testovaných reproduktorov sme očakávali pokračovanie v nastolenom trende slušného zvuku za ktorý netreba zaplatiť priveľa.

t3300_2

Obe zostavy majú rovnaké predné reproduktory. Elegantne tvarované plastové telesá neodradia ani konzervatívnejších záujemcov a zároveň sa budú dobre vynímať aj pri vyladenej hernej zostave. Meniče nie sú chránené mriežkami a najvýraznejším dizajnovým prvkom satelitov je strieborný prstenec a otvor v hornej časti telesa reproduktora. Creative prišiel pri tejto sérií s dvoma inovatívnymi technológiami, ktoré nazval DSE a IFP. „Dual Slot Enclosure“ a „Image Focusing Plate“ by mali priniesť lepšie priestorové podanie zvuku a rovnomernejšie zaplnenie miestnosti zvukom.

IFP

DSE označuje dvojicu basreflexový otvorov, ktoré pomáhajú satelitom k lepšiemu prednesu v stredných a stredne hlbokých tónoch. A tento systém celkom funguje, o zvuku ako celku sa však budeme baviť nižšie. IFP má na starosti práve rovnomernejšie zvukové podanie, vďaka tvaru membrány a jej osadenia vo vykrojenom profile telesa reproduktoru sa zvukové vlny šíria vzduchov vo väčšom kuželi – membrána by tak mala rozhýbať viac vzduchu a tak aj lepšie zaplniť miestnosť zvukom.

Creative-Inspire-T6300

Oba predné satelity majú výkon 7 W (T6300), resp. 5,5 W (T3300). T6300 navyše disponuje trojicou priestorových satelitov s výkonom 7 W na kanál, ktoré majú o čosi menšie rozmery. Stredový reproduktor nie je otočený na šírku. Subwoofer je len o málo väčší v prípade 5.1 kanálového systému, a ponúka výkon 22 W oproti 16 W pri T3300. Menič je otočený smerom k podlahe, čím by sa mal dosiahnuť hutnejší zvuk basov a vyšší výkon subwoofera. Masívne nožičky dobre eliminujú vibrácie a neprenášajú ich citeľne na podlahu.

t6300_t3300_ovladac

Spoločným prvkom oboch zostáv je káblové ovládanie hlasitosti. Je škoda, že sa na ňom nachádza len potenciometer ovládania hlasitosti, a chýba napríklad 3,5 mm výstup pre pripojenie slúchadiel, či regulátor nízkych tónov, ktorý si svoje miesto našiel na subwooferi. Práve ten je srdcom oboch setov, združuje v sebe celú elektroniku a pripájajú sa k nemu satelity. V prípade T6300 orientáciu pri pripájaní káblov zjednodušujú pribalené nálepky na konce káblov, T3300 má satelity k subwooferu pripojené 3,5 mm konektorom. Dĺžka káblov k zadným reproduktorom je približne 5 metrov, čo je pre bežné domáce použitie celkom dostatočné, predné sa museli uspokojiť asi s dvojmetrovými káblami. V oboch prípadoch nám chýbal externý vstup, či už cinchový AUX alebo aspoň 3,5 mm linkový. Reproduktory pripojíte len k jednému zariadeniu (počítaču, mp3 prehrávaču, notebooku...) pričom T6300 využívajú štandardný trojitý 3,5 mm kábel pre 5.1 a viac kanálové zvukové karty.

repro_creative_t6300_t3300_specs

Z hľadiska kvality zvuku sa na oba systémy už pozrieme osobitne. T3300 na prvé počutie príjemne prekvapili, najmä čo sa týka hlasitosti. Napriek pomerne bežnému celkovému výkonu 27 W dokázali veľmi slušne zaplniť miestnosť zvukom a o sebe dal vedieť najmä subwoofer. Jeho výkon trochu predbieha samotné reproduktory a preto je potrebné častejšie siahať po regulácii, čo je trochu nepraktické vzhľadom na umiestnenie k tomu určeného potenciometra. Na prednese satelitov sa nám páčilo najmä stredné pásmo, ktoré bolo plné a výrazné, čomu pomáha spomínaný systém DSE. Po zakrytí oboch otvorov sa citeľne znížil výkon v spodnej časti zvukového spektra a poklesla aj hlasitosť. Trochu nám chýbali čistejšie výšky, ktorým by pomohol vysokofrekvenčný menič, no ten nevyhnutne nechýba. Celkovo pôsobil zvuk dynamicky a hutne a T3300 svojim výkonom s prehľadom dokážu uspokojiť štandardného používateľa notebooku či počítača.

T6300 je veľmi podobný prípad, avšak cítiť vyšší výkon satelitov i subwoofera samotného. Zostava hrá vyrovnanejšie a pri vhodnom rozmiestnení a konfigurácií zadných satelitov je dojem z priestorovosti zvuku veľmi dobrý. Protestovať nebudú hráči a ani filmoví fanúšikovia, na svoje si prídu aj hudobní poslucháči, najmä tí, ktorí uprednostňujú basové tóny. I tu odvádza DSE dobrú prácu a citeľne obohacuje zvuk satelitov. Pre pravých audiofilov T6300 zďaleka nie je dennou šálkou kávy, tí sa budú musieť poobzerať celkom inam, do niekoľkonásobne vyššej cenovej ligy.

T6300 a T3300 pokračujú v dobrom mene série Inspire, a pre záujemcov o slušne hrajúce reproduktory za rozumnú cenu predstavujú alternatívu hodnú zaradenia do užšieho výberu. Dizajn bez krytov meničov nemusí vyhovovať každému, no kompaktné satelity dobre zapadnú do interiéru a ani na stole nezaberú priveľa miesta. Väčším problémom je absencia akéhokoľvek ďalšieho vstupu, a preto pre pripojenie k inému zariadeniu bude treba vyberať káble z počítača.  Hráčom, pre ktorých sú oba produkty primárne určené, však toto prekážať nemusí.  Chýbal nám skôr výstup pre slúchadlá, ktorý mohol byť buď na ovládači hlasitosti, alebo aspoň na jednom zo satelitov. Praktické nie je ani ovládanie úrovne basov na samotnom subwooferi, či integrácia napájacieho zdroja priamo do tela subwoofera, ktorý by mohol po čase spôsobovať rušenie zvuku pri vyššej záťaži. Spoliehame sa však na Creative, že napájací segment je dobre odtienený od zvyšku elektroniky.

creative_inspire_award2

Reproduktory Creative T3300 zoženiete u nás za necelých 50 EUR,  T6300 stoja asi o 30 EUR viac. Za svoje peniaze dostanete v oboch prípadoch slušný zvuk s dobrou hlasitosťou, výkonným subwooferom a v pomerne kompaktnom dizajne, nebyť niekoľkých detailov, aj hodnotenie by bolo vyššie. Pomer ceny a výkonu hrá do kariet Creative, za čo si oba produkty vyslúžili redakčný tip.

Aktuálnu cenu a dostupnosť reproduktorov Creative Inspire T3300 I v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

T3300_hodnotenie

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť reproduktorov Creative Inspire T6300 v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

T6300_hodnotenie

Za zapožičanie produktov ďakujeme spoločnosti:

CREATIVE_BLACK_logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013