Výstrahy
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať používateľa s ID: 100
Menu

Počuli sme hrať Microlab SOLO 7C

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Ostatné recenzie
  • Čítať 12303 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Známy výrobca cenovo dostupnejších reproduktorov Microlab nezabúda ani na náročných zákazníkov a práve im je určený model SOLO 7C, Hi-Fi stereo reproduktory, ktoré to majú namierené priamo do obývačky.

Reproduktory vážia nezanedbateľných 22,4 kg a majú rozmery 220 x 325 x 558 mm (šírka x hĺbka x výška), preto sú určené hlavne do obývačky a nie na pracovný stôl kde by ste sa už s počítačom pravdepodobne nevošli.  Po vizuálnej stránke je dizajn veľmi decentný -dva tmavé, jednoduché hranoly so zaoblenými hranami. Ku cti výrobcu treba pripísať, že nikde “nešpatia” žiadne 3D, HD, HI-FI, MegaTurboSound proklamácie. Trochu zavádzajúce je však tvrdenie, že majú povrchovú úpravu v prírodnom dreve – v praxi to znamená MDF potiahnutú fóliou, ktorá má simulovať drevo. Z diaľky to síce funguje, no pri bližšom pohľade už nie.

Po odmontovaní textilného krytu sa objaví “výškač” rozmeru jedného palca a dva 6,5 palcové reproduktory starajúce sa o stredné a basové pásmo. Na pravej skrinke zboku je trojica ovládačov pre reguláciu hlasitosti (stlačením prepínate medzi vstupmi), reguláciu výšok a reguláciu basov. Ovládače sú krokové a nemajú doraz, takže po dosiahnutí maximálnej či minimálnej polohy môžete otáčať ďalej (na nami  testovanom kuse bol chybný basový potenciometer a zadrhával sa v krajnej polohe). Všetky zmeny nastavení sú zobrazované na prednom LCD displeji. (testované reproduktory mali chybný aj displej a vypadávali segmenty znakov). 

Displej má výrazné červené podsvietenie a počas prehrávania zobrazuje aktuálnu hlasitosť

Vstupy audio signálu pre dve zariadenia (napríklad pre smartfón a pc), konektory pre pripojenie ľavého reproduktoru, hlavný vypínač a napájací kábel sú vyvedené na zadnú stenu. Nad nimi vidíte rebrovaný chladič zosilňovača.

Komfort používania zvyšuje dodávané infračervené diaľkové ovládanie, so samostatnými tlačidlami na všetky potrebné funkcie

V balení nájdete okrem samotnej reprosústavy a diaľkového ovládača ešte kábel pre pripojenie ľavého reproduktoru, audio kábel 3,5mm-RCA a manuál s katastrofálnym, no zato veľmi vtipným slovenským prekladom, v ktorom sa dozviete, že ste si zakúpili “zvučníky”, čo robiť v prípade ak nefunguje “družica” a kam pripájať “prameň zvuku”.

Veľké rozmery, veľký zvuk?

Áno, no nie bez výhrad. Vo zvuku je naozaj cítiť že SOLO 7C nie sú 300 gramové “plasťáčiky”. Výkon 110 Watt RMS a frekvenčná odozva 55 Hz až 20 kHz budia rešpekt. Basové spektrum je intenzívne aj bez toho, aby ste ho potrebovali zvýrazňovať. Zväčša sa skôr dostanete k tomu, že mu budete pri filmoch uberať a ak máte obavu či dvom reproduktorom nechýba subwoofer, tak skôr nie – iba ak by ste pri sledovaní akčných scén chceli prežívať fyzickú bolesť spolu s hrdinami filmu. Nedostatku spodného pásma sa teda rozhodne báť nemusíte, sila je prítomná, menej už detaily. Basy sú proste trochu mäkké.

Takisto nie úplne ideálne je podanie stredov, vyššie stredné pásmo je dôraznejšie než zvyšok spektra a vokály vystupujú o niečo viac vpred. Stále sa však bavíme o príjemnom, muzikálnom prejave, ktorému svedčia pomalšie tempá elektroniky i zadymené jazzové nahrávky. Vzhľadom k veľkosti potrebujú SOLO 7C pre optimálnu reprodukciu dostatok priestoru a odstup od poslucháča, preto pokiaľ ich chcete počúvať priamo pri práci, umiestnenie hneď vedľa PC nie je veľmi vhodné. Tu bude lepšia voľba menší model SOLO 3C, ktorý je parametrami veľmi podobný.

 

SOLO 7C sú skôr reproduktory do obývačky, na stole vedľa monitora nevyzerajú tak úplne správne

Hi-fi? Určite nie, koniec koncov sa to v tejto cenovej kategórii ani nedá očakávať. No ako reprosústava primárne k sledovaniu filmov a koncertov a sekundárne na kvalitnejšie počúvanie hudby (s akceptovaním vyššie uvedeného) môže byť... s “malým” háčikom. Testovaný kus výrazne šumel už pri minimálnej hlasitosti, dokonca v režime “stand by” a “mute”. Pre predstavu: v tichej miestnosti bolo reprosústavu počuť šumieť aj vo vzdialenosti 3 m a rovnako bol šum vnímateľný pri tichšej reprodukcii hudby.  Tlačidlo “stand by” pre vypnutie do pohotovostného režimu tým pádom stráca význam a otravného šumenia sa zbavíte až po vypnutí hlavného vypínača na zadnej strane reproduktora. 

Hodnotenie

V optimálnom prípade, ak SOLO 7C zoženiete bez chýb, ktoré trápili náš testovaný pár, získate elegantnú, zvukovo sebavedomú reprosústavu s výborným pomerom cena/výkon. Ďaleko vpredu pred plastovými paródiami na reproduktory, no ešte stále pár krokov vzad pred zvukovým ideálom strednej váhy.

 

Microlab SOLO7C môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za zapožičanie testovcej vzorky ďakujeme spoločnosti

Technická špecifikácia:

Zosilňovač
Výstupný výkon: 110 Watt RMS (55x2 Watt)
Harmonické skreslenie: 0,3 % (1Watt, 1kHz)
Frekvenčná odozva: 55-20 000 Hz
Odstup signál/šum: 85 dB
Reproduktory
Výškový reproduktor (rozmer): 1 palec
Basový reproduktor (rozmer): 6,5 palca
Materiál skrinky: MDF
Farba: tmavé drevo
Rozmery
Skrinka reproduktora: 220 x 325 x 558, mm
Hmotnosť sústavy: 22,40, kg

Graf ceny produktu Microlab SOLO7C poskytuje server Heureka.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013