Menu

Mobilná etiketa – sme stále vo fáze hľadania

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 3707 krát
  • Tlač
  • E-mail

 

Porušujete etiketu? Teraz nemáme na mysli výber správneho príboru alebo oslovovanie ľudí nesprávnym titulom, ale využívanie mobilných technológií v rôznych spoločenských situáciách.

Všetci sa tým občas previníme – hovoríme príliš nahlas do mobilného telefónu, venujeme sa viac svojmu notebooku ako ľudom okolo seba. Najnovší nezávislý prieskum, ktorý pre spoločnosť Intel v 16 krajinách Afriky, Blízkeho Východu a Európy vypracovala výskumná agentúra Redshift Research, ukazuje, že normy spoločenského chovania sa pod vplyvom technológií značne menia. Na základe odpovedí rozsiahlej vzorky viac ako 16 tisíc respondentov možno prehlásiť, že miera tolerancie k užívaniu mobilných technológií síce stúpa, ale stále sa s ňou spoločensky snažíme splynúť a hocikedy v oblasti „mobilnej etikety“ tápame.

Antropologička Genevieve Bellová, Intel Fellow a riaditeľka divízie Interaction and Experience Research firmy Intel Labs, k výsledkom uviedla: „Výsledky prieskumu jasne ukázali, že napriek tomu, že je používanie mobilných zariadení v našich krajinách natoľko rozšírené, zatiaľ sme im nedokázali v našich životoch nájsť  uspokojivé miesto.

Keď sa pozrieme na dáta prieskumu a začneme chápať frustráciu – a v niektorých prípadoch aj zmätky – ohľadne používanie mobilných zariadení, príde nám, že sa stále nachádzame v rannej  fáze hľadania spôsobov, ako tieto zariadenia zaradiť do nášho sveta. Tento spôsob spoločenskej regulácie, spoločenské normy a etiketa sa obvykle budujú mnoho rokov a niekoľko generácií.“

mobilna-etiketa-01

 

Prst v nose? Vadí! Ignorovať druhého kvôli hraniu sa na počítači? Nevadí….

Celkovo si väčšina respondentov (61%) myslí, že by mali existovať isté pravidlá, ktoré by riadili používanie mobilných zariadení na verejnosti. S týmto tvrdením sa taktiež stotožnili takmer tri štvrtiny z jednej tisícky dopytovaných Čechov, ktorí sa do tohto prieskumu zapojili. A keďže naše národy sú stále veľmi blízke aj napriek čoraz väčšej jazykovej bariére mladej generácie, niečo z toho sedí pravdepodobne dosť aj na nás, Slovákov.

Najväčšia domáca autorita v oblasti etikety a spoločenského chovania v ČR Ladislav Špaček na toto volanie po novom kódexe chovania odpovedá: „Tým, že niekto napíše pravidlo, sa spoločnosť nezmení. Bude potrebné počkať, až sa vytvárajúca norma usadí, vžije a väčšina ju začne rešpektovať. Sme dnes zvyknutí mať všetko hneď, ale s etiketou sa nám to tak rýchlo nepodarí.“

Podľa Ladislava Špačka, veľa ľudí zatiaľ nevie, ako reagovať na prejavy mobilnej bezohľadnosti alebo arogancie: „Je to nová forma síce starých javov, ale v elektronickej podobe nemáme s nimi zažitú skúsenosť, aby sme na ne dokázali jednoznačne reagovať,“ povedal známy expert na etiketu, ktorého v prieskume neprekvapilo, že českých respondentov oveľa viac ako iné národy pohoršoval „tradičný zlozvyk”.

mobilna-etiketa-06

Prst v nose alebo  okusovanie nechtov je pre väčšinu z nás oveľa väčší prehrešok, ako keby sme ignorovali druhého, pretože sa práve hráme s mobilným zariadením. „Svedčí to len o hĺbke zakorenenia niektorých pravidiel. Špáranie sa v nose je v slušnej spoločnosti „zakázané“ stovky rokov, s mobilnou etiketou máme skúsenosť nezrelú a nejasnú,“ analyzuje Ladislav Špaček do očí bijúci nepomer medzi infantilnými nezrelými prejavmi chovania a prekvapivou toleranciou k tým, ktorí kvôli mobilu alebo počítaču prehliadajú druhého.

Na odpovediach respondentov z ČR sa podľa Ladislava Špačka v oblasti mobilnej etikety taktiež podpisuje fakt, že nadpriemerne zdieľame vášeň pre nové technológie a že sú v nás menej usadené konvencie a normy chovania v porovnaní s tradičnejšími kultúrami.

Čechov podľa dát prieskumu ešte viac ako ostatných priťahuje možnosť byť neustále v spojení so živou komunitou, byť neustále v obraze a mať prehľad. Náš emocionálny vzťah k našim mobilným prístrojom je bez ohľadu na národnosť tak silný, že by sme ho dokonca mohli nazvať závislosťou: väčšina z nás by sa radšej na týždeň vzdala čokolády alebo sladkostí, ako keby boli bez svojho milovaného prístroja.

Mobilná technológia sa stala neoddeliteľnou súčasťou nášho verejného profilu a mobilné prístroje často fungujú ako symboly nášho spoločenského postavenie (s týmto názorom sa stotožnilo 54% respondentov, myslí si to 51 % Čechov).

mobilna-etiketa-02

 

K večeri mobilné zariadenia nebrať, tvrdia Európania. Pri sviečkovej nám mobilné zariadenie nevadí, dávajú najavo Češi

Aj naša tolerancia voči používaniu mobilných zariadení má svoje hranice a niektoré z nich nie sme ochotní prekračovať. Pre 15 zo 16 dopytovaných krajín je tou nedotknuteľnou situáciou večera - podľa respondentov prieskumu sa nehodí používať mobilné zariadenie pri stole. Tou jedinou výnimkou je Česká republika.

Pre Ladislava Špačka je odpoveď na túto otázku potvrdením jeho skúsenosti, že stolovanie je najslabším článkom etikety českej spoločnosti. „Sme stále zvyknutí naložiť si sviečkovú so šiestimi knedľami, počas desiatich minút ich nahádzať do seba a potom si sadnúť do obývačky a dve hodiny sa rozprávať. Všetky ostatné národy – práve Francúzi a Taliani, ale aj Španieli, Arabi alebo Číňania – sedia tie dve hodiny pri jedálenskom stole, dávajú si niekoľko menších a pestrejších chodov a rozprávajú sa.

Účelom stolovania pre nich nie je (len) sa najesť, ale zabaviť sa, porozprávať, spoločensky prežiť dve-tri hodiny. Pre Čechov má sedenie pri stole jediný dôvod – najesť sa a preto nám vôbec nevadí, že ľudia pri stole nekonverzujú, dokonca sa hrajú s notebookom alebo mobilom,“ kriticky poznamenáva Ladislav Špaček.

Z pragmatickejšieho hľadiska respondenti prieskumu poukazujú na používanie prístrojov, ktoré môže viesť k nebezpečným situáciám – 67 percent z nich uviedlo písanie textových správ pri vedení vozidla. Tieto čísla by ešte stúpli, keby boli podobné otázky položené v Severnej Amerike, kde obavu o bezpečnosť vyjadrilo plných 73 percent dopytovaných.

Pomerne značná časť respondentov v regióne EMEA (33%) malo v týchto záležitostiach tak vyhranený názor, že si dokonca dokázali predstaviť zákaz mobilných zariadení na verejných miestach, predovšetkým kvôli tomu, že 67% dopytovaných fyzicky ruší  hlasná konverzácia cez mobilný telefón. Domnienka, že keď mobil existuje, môže sa s ním telefonovať kdekoľvek a kedykoľvek, je vec, ktorá veľmi vadí aj Ladislavovi Špačkovi.

„Sú miesta a situácie, keď telefón musíme vypnúť alebo stlmiť, napríklad v kine a divadle, pri stolovaní, v obchode, v škole, na svadbe alebo na cintoríne. Je trápne riešiť na verejnosti osobné záležitosti, preto aj na ulici alebo v električke povieme len to najnutnejšie a podrobnosti si necháme, až na súkromie. Málokto si taktiež uvedomuje, že do mobilu hovoríme hlasnejšie, ako keď hovoríme s človekom tvárou v tvár. Sami sme potom prekvapené, keď sa celá električka na nás otočí, pretože ani nevnímame, ako nahlas sme riešili rodinné problémy za účasti všetkých spolucestujúcich.“

mobilna-etiketa-03

 

Akí sú Česi? Kľúčové zistenia prieskumu Mobilnej etikety

  1. Za najväčší prehrešok proti slušnému chovaniu pri zaobchádzaní s mobilnými technológiami všeobecne považujeme písanie sms správ za jazdy, hlasné telefonovanie na verejnosti a príliš hlasné vyzváňacie tóny. Ostatné národy sú na tom podobne.
  2. Česi patria k tým zhovievavejším čo sa týka hodnotenia mobilných mravov svojich spoluobčanov, za zlé ich označilo len 17 %, čo je pod priemerom. 83 % ich vidí ako dobré až výborné. Najkritickejší sú k sebe Francúzi a Taliani.
  3. Takmer tri štvrtiny Čechov sa stotožňuje s tvrdením, že pre používanie technologických zariadení na verejnosti by mali platiť pevne dané pravidlá chovania, čo ich stavia na tretie miesto zo sledovaných krajín.
  4. Na druhú stranu Čechov omnoho viac ako iné národy iritujú tradičné zlozvyky – špáranie sa v nose alebo  okusovanie nechtov je pre väčšinu z nás omnoho horšie, ako keď ignorujeme druhého, pretože sa práve hráme s mobilným zariadením. To považuje za priestupok proti slušnému chovaniu len 8 % dopytovaných Čechov, čo je najmenej zo všetkých. Celkový priemer je 16 %.
  5. Česi (18 %) sú po Rumunoch (15 %) a Turkoch (16 %) taktiež najtolerantnejší k ľudom, ktorí fajčia v spoločnosti nefajčiarov. To najviac vadí Švédom (40 %).
  6. Keď by si mali vybrať medzi týždňom bez mobilného zariadenia a zrieknutím sa nejakej vymoženosti, najrýchlejšie by si odtrhli od úst čokoládu a sladkosti (67 %) a najťažšie by sme sa lúčili so sprchou, partnerom/partnerkou alebo dovolenkou (v tomto poradí). Spoločne s Holanďanmi by Čechom bolo najviac zaťažko odlúčiť sa od čaju a kávy, volilo by ich len 15 % dopytovaných..
  7. Večierky sú posvätné! Českí respondenti sa vysoko odlišujú od priemeru pri pomenovaní situácie, ktorá je najmenej vhodná pre používanie prenosného počítača. Zatiaľ čo vo všetkých ostatných pätnástich krajinách to je večera (vo Francúzsku, respektíve v Taliansku celá polovica dopytovaných), Česi dosiahli zanedbateľných 19 %, čo vyvoláva otázky o kultúre stolovania a rodinných rituáloch. Naopak, 37 % českých respondentov by najviac iritovalo, keby sa niekto zaoberal počítačom alebo smartphonom pri spoločnom večierku s priateľmi. 

 

mobilna-etiketa-05

 

Čo má spoločného Intel a mobilná etiketa?

Antropologička Genevieve Bellová zo spoločnosti Intel výsledky prieskumu komentovala: „Vo výskume, ktorý uskutočňujeme v spoločnosti Intel, sa snažíme zamerať na to, akým spôsobom ľudia pracujú so svojimi mobilnými zariadeniami. Pokúšame sa pochopiť, akú úlohu hrajú tieto technológie v každodennom živote a tieto poznatky sa samozrejme pokúšame zužitkovať pri vývoji našich technológií.

Vedieť, čo ľudom vadí, je rovnako dôležité ako vedieť, čo ich zaujíma – pretože to zanechá trvalý dojem. Prieskum mobilnej etikety úplne jasne ukazuje, že mobilné zariadenia zostanú neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Len si musíme dávať pozor na to, ako sa pri ich používaní chováme.” 

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013