Menu

Mobilné telefóny dobývajú oblasť fitnes

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 3545 krát
  • Tlač
  • E-mail

Podľa prieskumu medzi Európanmi je jasne viditeľná chuť po sofistikovaných metódach, ako si udržať fyzickú kondíciu a cítiť sa dobre. Viac ako štvrtina opýtaných používa niektoré zo zariadení na meranie a monitorovanie výkonnosti a pokroku pri cvičení.

 

Podľa prieskumu sa 60 percent Európanov snaží starať o svoje zdravie a životný štýl, avšak len polovica z nich je pri svojom úsilí úspešná. Vylepšiť toto skóre sa teraz pokúšajú výrobcovia moderných technológií tým, že zabudovávajú najrôznejšie fitnes snímače do prístrojov, ktoré máme pri sebe prakticky 24 hodín denne – do mobilných telefónov.

Niektorú z pomôcok pre sledovanie fyzickej aktivity si zaobstaralo už 27 percent Európanov. Viac ako polovica však súčasne uviedla, že zariadenie či aplikácie, ktoré používajú alebo používali v minulosti, nesledujú ich život z celkového pohľadu. To je jeden z dôvodov, prečo sa nedostavuje zlepšenie fyzickej kondície a dobrý pocit. 

Práve spánok je pre Európanov jedným z dôležitých faktorov, aby sa cítili fit a dobre. Z prieskumu vyplynulo, že 63 % ľudí si praje venovať spánku viac času a vyťažiť z neho maximum, aby ich dobil na dobu, kedy sú hore. „Sme stále zaneprázdnení, takže dostatočné množstvo kvalitného spánku je skôr želaním ako skutočnosťou. Cvičenie a dobrý spánok idú pritom ruka v ruke. Cvičenie znižuje stres, vyčistí hlavu a uvoľní do tela endorfíny, a to všetko sú základné prvky pre pokojné noci. Vďaka dobrému spánku sa potom cítime fit, vždy v strehu a plní sily aj na cvičenie,“ hovorí Luke Mansfield, vedúci Inovačného európskeho centra spoločnosti Samsung Electronics. 

Druhý dôvod, prečo ľudia nebývajú úspešní pri snahe byť fit a cítiť sa dobre, je pomerne očakávaný – zlyhanie ľudského faktora. Či už ide o chudnutie, vylepšenie fyzickej kondície alebo i tréning na maratón, v skutočnosti iba 1 z 10 Európanov dodržiava všeobecné odporúčania a cvičí aspoň trikrát týždenne.

Nedostatok fyzickej aktivity a zlé stravovacie návyky. Takáto voľba životného štýlu má vplyv nielen na fyzické zdravie, ale aj na výkonnosť v práci, rovnako ako na duševné zdravie a celkovú pohodu. Cez množstvo osvetových kampaní vládnych a zdravotníckych organizácií, ktoré na tieto problémy upozorňujú a ponúkajú možné riešenia, sú problémy s hmotnosťou stále na vzostupe. Len informovanie ľudí samo o sebe totiž k zmene správania nestačí.

Ako zmeniť svoje správanie a riešiť problémy životného štýlu, ktoré vedú k zdravotným ťažkostiam, vysvetľuje profesor Pieter Kruger, klinický psychológ z LPP Consulting, ktorý pracuje pre najrôznejšie organizácie, nemocnice, ale aj elitné športové tímy. 

Vytvorte si podnety alebo pripomienky, ktoré vám pomôžu sledovať určité činnosti, najmä pri správaní, ktoré chcete zmeniť.

Uvedomte si okolnosti, za ktorých by ste s najväčšou pravdepodobnosťou vo svojom snažení zlyhali. 

Náročné porazí jednoduché: uľahčite si zmenu svojho životného štýlu. Rozhodnite sa večer pred tým, než idete do posilňovne, čo si chcete vziať – nájdite tašku a pripravte si všetko oblečenie a pomôcky tak, že bude ľahké nasledujúci deň vyraziť do posilňovne. Pripomínajte si, prečo chcete urobiť správnu vec a nie tú ľahšiu.

Neskôr porazí teraz: pračlovek nemal žiadne záruky, že prežije do budúceho dňa, takže podľa evolučného procesu napríklad skonzumoval potraviny ihneď, ako sa k nejakým dostal. Nedovoľte, aby váš mozog išiel cestou najmenšieho odporu a nechal vás robiť to, čo vyzerá dobre teraz.

Akcia predchádza motiváciu: je dôležité, aby ste vedeli, že to robíte dobre. Ak viete, že cvičenie a zdravé stravovanie bude mať pozitívny vplyv na vaše zdravie, začnite robiť konkrétne plány, ako to dosiahnuť. Jednoducho začnite a čoskoro sa stanete dostatočne motivovanými v tom pokračovať – zvlášť potom, čo sa začnete cítiť dobre a uvidíte pozitívny vplyv na váš celkový život. 

Pokúste sa zaradiť cvičenie do vášho bežného dňa a správania: používajte krokomer alebo aplikácie na vašom smartfóne, aby ste sledovali svoje menej znateľné každodenné cvičenie (napríklad cesta pešo na nákup). Budete sa diviť, koľko krokov vám tieto malé zmeny v správaní nazhromaždia. 

Veďte si záznamy o tom, čo každý deň skonzumujete: technológie ako aplikácia S Health 3.0 zabezpečia, že záznamy budú vždy s vami na vašom smartfóne. Rýchlo sa vzdáte nezdravých pochúťok, keď uvidíte, ako kalórie narastajú.

Dostatočne spite: rovnako dôležité ako cvičenie a strava je pre vašu celkovú pohodu kvalitný spánok.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013