Menu

Gainward GTX 660 Ti Phantom je nová zbraň pre hráča

Medzi hráčmi najobľúbenejšia stredná trieda grafických kariet dostala novú krv – GeForce GTX 660 Ti. Za rozumný peniaz ponúka množstvo zábavy a v prevedení firmy Gainward aj špičkový kabátik a slušné chladenie.

Koľko by ste boli ochotní dať za slušnú hráčku grafiku? High-end za 500 eur je nesplniteľným snom väčšiny z nás a naopak za stovku očakávať veľa nemôžeme. Práve preto je stredná trieda grafických kariet stále obľúbená a vyhľadávaná aj náročnejšími hráčmi. Investícia nie je krvavo vysoká a samotné karty majú slušnú morálnu životnosť.

Presne do tejto kategórie patrí aj nová séria GeForce GTX 660 Ti, ktorej cena v našich končinách začína na približne 280 eurách. Nie je to síce málo, za svoje peniaze ale dostanete takpovediac veľa muziky. Ak by sme túto kartu mali prirovnať ku konkurencii, tak je výkonom mierne pod AMD Radeon 7950, záleží na konkrétnych hrách a použitom rozlíšení.

V cenách od 280 eur

Na Slovensku si v súčasnosti bez problémov kúpite kartu z tejto série, tie najlacnejšie začínajú na cene 280 eur, najviac si pýta eVGA za svoju Superclocked+ verziu – vyše 330 eur. Nám sa na test dostala karta z vyššej cenovej hladiny, ktorá je zaujímavá vďaka vylepšenému chladeniu a vyšším pracovným frekvenciám.

Vyrába ju veterán na poli grafických kariet, spoločnosť Gainward a nesie označenie Gainward GTX660 Ti Phantom. Výrobca ju vybavil klasickými dvoma gigabajtami vlastnej pamäti, čo je optimom s ohľadom na jej výkon. Jeden gigabajt by bol málo, tri alebo štyri zase zbytočne veľa.

pic2

Ten správny Kepler

Karty rodiny GTX 660 Ti používajú GPU s označením GK104, ktoréj e vyrobené 28 nanometrovou architektúrou. Toto GPU má spoločný základ nielen pre GTX 660 Ti, ale aj pre výkonnejšie modely GTX 670 a 680. Pre referenčnú verziu GTX 660 Ti stanovila NVIDIA frekvencie na 915 MHz pre jadro (980 MHz pri Boost režime), pamäť nechala na výrobcoch.

Gainward nami testovanú kartu neoznačil Phantom pre nič za nič. Už v základe totiž ponúka vyššie pracovné frekvencie, ktorými sa doťahuje na drahšie modely – 1006 MHz pre jadro v základnom a 1085 MHz v Boost režime.  Pamäť je typu GDDR5 a má pracovnú frekvenciu slušných 6108 MHz.

Počet Cuda jadier je totožný s drahšou GeForce GTX 670 – je tu ich pekných 1344. Oproti spomínanej karte je ale GTX 660 Ti vybavená užšou pamäťou zbernicou – 192-bit oproti 256-bit. Pri 192-bit zbernici nie sú dva gigabajty pamäte štandardným riešením, ale na hranie vo Full HD rozlíšenú bohato stačia. Do budúcna môžeme očakávať karty aj s troma gigabajtami vlastnej pamäte, význam jedného GB navyše ale bude minimálny a prejaví sa len v extrémnych prípadoch.

gpuz

Čo za svoje peniaze dostanete?

V dnešnej dobe sa to už často nevidí, ale Gainward ponúka skutočne mohutné balenie. Z predajne tak budete odchádzať spokojní, že ste za svoje peniaze dostali skutočne poriadny kus hardvéru. Balenie je veľké, čierne a má aj obligátnu rúčku aby sa vám krabica lepšie niesla celému svetu na obdiv.

Vo vnútri okrem samotnej karty nájdete redukciu z DVI na VGA, z HDMI na DVI, molex na 6-pin a chýbať nemôže návod s inštalačným CD. Najväčším bonusom je ale kupón na plnú verziu hry Borderlands 2, ktorá sa začala predávať len pred niekoľkými dňami. Výber tejto hry je logický – NVIDIA do nej investovala dosť času pre optimalizáciu a pridanie špeciálnych fyzikálnych efektov počítaných pomocou technológie PhysX.

pic4

Prevedenie na jednotku

Aj pri GeForce GTX 660 Ti sa stretávame s novým fenoménom, ktorým je kombinácia malého PCB s veľkým chladičom. Ten kartu predlžuje o približne tretinu a karta tak rozmerovo pripomína High-end modely GTX 680 a GTX 670. Nie je to ale žiadna búda a ak nemáte v skrinke problém s dĺžkou karty, budete odmenení jej nízkou hlučnosťou a vysokou účinnosťou chladenia.

Samotných chladič sa skladá z masívneho rebrovania, ktoré so základňou spája trojica medených Heat-pipe trubíc. O prívod chladného vzduchu sa stará dvojica veľkých ventilátorov, ktoré sú ku karte pripevnené v plastovej časti. Tá bráni vniknutiu prachu a zablokovaniu ventilátorov.

Pre dostatočné napájanie je potrebné ku karte pripojiť dvojicu 6-pin konektorov, čo je dnes už bežná vec pri výkonnejších hráčskych zostavách. Obrazové výstupy sú štyri – dva DVI, jeden Display Port a jeden HDMI. Všetky obrazové výstupy je možné využiť súčasne, čo umožňuje prácu až na štyroch monitoroch.

pic5

Taktujeme

Aj keď je karta už od výroby pretaktovaná, má v sebe dobrý potenciál na ďalšie zvýšenie výkonu. Pripravte sa tu ale na mierne zvýšenie hlučnosti, keďže kartu treba aktívnejšie chladiť. Ak máte extrémne tichý počítač tak zmenu zaregistrujete, pri bežnom chladení a v zápale hry bude ale všetko v norme.

Pri pretaktovaní hľadáme vždy krátkodobé a dlhodobé maximum. V prípade našej karty sme skončili pri 1130 MHz, kedy karta bola dlhodobo stabilná a dali sa na nej bez problémov hrať aj náročné hry. Pamäť sa nám podarilo pretaktovať až na 6,8 GHz, vyššie hodnoty už znižovali stabilnosť.

Nárast výkonu samozrejme nie je obrovský a ak vám nejaká hra vyslovene „seká“, tak pretaktovaním plynulá nebude. Zvýšenie frekvencií pomôže v tom prípade, ak je rýchlosť hry na hranici plynulosti. A hlavne netreba zabúdať, že agresívnejším pretaktovaním nielen skracujete životnosť karty, ale zároveň aj výrazne zvyšujete jej spotrebu.

pic6

Hlučnosť, teploty a spotreba

V porovnaní s referenčnou verziou je Gainward približne o 6 stupňov chladnejší pri rovnakej alebo nižšej hlučnosti. Tieto teploty karta dosiahla pri automatickom nastavení ventilátora. Pri hraní sme sa s jadrom nedostali cez 70 stupňov Celzia, bežná práca v systéme jadro nezahriala na viac ako 37 stupňov. Tak nízka teplota je spôsobená upravením pracovných frekvencií, kedy ide jadro na 324 MHz a pamäť len na približne 450 MHz.

Pri manuálnom nastavení vyšších otáčok ventilátora sme boli schopní znížiť teplotu jadra aj v prípade pretaktovania. Tu sme nakoniec skončili so 65 stupňami, čo je vynikajúci výsledok. Daňou za nižšiu teplotu  ale bola vyššia hlučnosť.

Spotreba karty v záťaži závisí od konkrétnej hry a zvyšného hardvéru, pri našom porovnaní sa pohybovala na úrovni s konkurenčným Radeonom HD 7950. V počítači s výkonným štvrojadrom a hernou zákaldnou doskou sa spotreba celého systému pohybovala okolo hranice 300 W, po pretaktovaní stúpla o približne 10 percent.

pic7

A konečne výkon v hrách

GeForce GTX 660 Ti je grafická karta strednej triedy, určená pre hranie moderných hier v maximálnom rozlíšení 1920×1080 bodov. Aj keď si s mnohými hrami poradí aj vo vyšších rozlíšeniach, je to iná kategória ako High-end. Na druhú stranu, ak sa nebojíte pretaktovania a s kartou sa trochu vyhráte, bude jej výkon veľmi podobný drahšej GeForce GTX 670 a Radeonu HD 7950 – a to už za tú námahu predsa len stojí.

Vďaka tomu, že GPU je v základe totožné s najvyšším modelom, podporuje karta všetky moderné technológie ako je DirectX11.1, OpenCL, DirectCompute a PhysX. NVIDIA tu pridala niekoľko chuťoviek ako je GPU Boost, Power Target, FPS Limiter a pre hráčov určený adaptívny VSYNC a vyhladzovanie hrán FXAA.

Karta podporuje hranie až na štyroch monitoroch súčasne, čo je skvelé pre nadšencov do leteckých simulátorov. Tu ale treba pripomenúť, že výkon karty bude limitom pri náročnejších hrách, ktoré ju vedia slušne „zamestnať“ už pri zobrazení na jednom monitore.

Gainward GeForce GTX 660 Ti Phantom je vo výsledku vynikajúca karta určená aj pre náročnejších hráčov hrajúcich v maximálne Full HD rozlíšení. Oproti referenčnému dizajnu ponúka vyšší výkon, nižšie teploty a v neposlednom rade aj menšiu hlučnosť. Pripraviť sa treba na mierne vyššiu cenu – za kartu si priplatíte približne 30 eur.

tabulka

gold_small

Výsledky v hrách:

graf_avp

Alien vs Predator: Táto hra je jednou z tých, kde sa z časti prejavuje užšie hrdlo zbernice. Radeon HD 7850 má orem širšej zbernice aj viac ROP jednotiek (24 verzus 32), čo vidno hlavne pri aktivovaní vyhladzovania hrán. Obidve karty sú ale plynulé aj v extrémnom rozlíšení.

graf_stalker

STALKER CoP: Vďaka vyšším pracovným frekvenciám je Phantom verzia GTX 660 Ti v mnohých hrách len tesne za drahšou GeForce GTX 680 a častokrát sa doťahuje aj na GTX 670.

graf_mafia2

Mafia II: Karta hru zvládne aj v extrémnom rozlíšení s vyhladzovaním hrán. Pri aktivovanej technológii PhysX alebo stereoskopickom 3D je hrateľným maximom Full HD rozlíšenie.
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013