Menu

Testovali sme herný počítač od NVIDIE

Vyzerá pekne, má malé rozmery a slušný výkon v hrách. NVIDIA chce s ním ukázať, že herný počítač nie je len pre úzku skupinu zákazníkov.

Herný počítač NVIDIA Little Monster nie je vôbec veľký, vyzerá pekne a výkonu má na rozdávanie. Počítač pre hráčov tak ako ho poznáme spred rokov sa zmenil a už nepatrí do okrajovej skupiny produktov pre tých najväčších nadšencov hier.

Lokálny predajca Alza spolu s Kalifornským výrobcom grafických čipov NVIDIA a spoločnosťou MSI vytvoril limitovanú sériu počítačov. Tá je určená pre hráčov, ktorí okrem výkonu požadujú od počítača aj štýlový vzhľad a neuspokoja sa len s klasickou čiernou škatuľou.

 

Nekúpite ho všade

Herný počítač NVIDIA Little Monster sa predáva len v troch krajinách – na Slovensku, v Čechách a Poľsku. Navrhnutý bol priamo spoločnosťou NVIDIA, vyrobených bolo dohromady presne 500 kusov. 400 pre Poľsko a 100 pre Českú republiku so Slovenskom.

Spoločným poznávacím znakom série počítačov Little Monster je skrinka BitFenix Prodigy, ozdobená tematickým airbrushom v podobe loga NVIDIE na obidvoch bočniciach. Rovnakú skrinku si samostatne kúpite len v klasických farebných verziách, s Logom NVIDIE v obchodoch dostupná nie je ani za príplatok.

V ponuke sú tri konfigurácie, začínajúce na vcelku prijateľnej cene 600 eur. V základe je Little Monster vhodný pre stredne náročného hráča, ktorý nepotrebuje hrať všetky najnovšie hry pri nastavení maximálnych detailov. Štvorjadrový procesor Intel Core i5-3350P s prehľadom postačí na náročnú prácu a s ohľadom na zvyšok konfigurácie určite nie je brzdou celého systému. Vyrobený je 22 nm procesom, má maximálnu pracovnú frekvenciu 3,3 GHz a 6 MB L3 cache pamäť.

cpuz gpuz

 

Grafická karta od MSI s čipom GeForce GT 650 Ti je ukážkou, ako má vyzerať cenovo dostupná stredná trieda. Pri tejto grafike ale nečakajte zvládnutie náročných herných titulov v extrémnom rozlíšení. S novými hrami si poradí, ale maximálne vo Full HD rozlíšení a bez vyhladzovania hrán. 

Stredná konfigurácia pridáva na výkone procesoru a grafickej karty. Procesor Core i5-3470 má maximálnu frekvenciu v Turbo režime nastavenú na 3,6 GHz, no rovnako ako model zo základnej konfigurácie nepozná Hyper Threading a zvládne spracovať súčasne len 4 vlákna. Grafická karta je znova z dielne MSI, tentokrát ale výkonnejšia GeForce GTX 660 Twin Frozr III s dvoma gigabajtami vlastnej pamäte.

Najvyššia konfigurácia pridáva ďalších 200 MHz na výkone a vyššiu radu grafickej karty – GeForce GTX 660 Ti. Little Monster 3 všetko dopĺňa rýchlym SSD diskom a tichým vodným chladením. Všetky tri spolu zdieľajú pevný disk s kapacitou jeden terabajt, 8 gigabajtov operačnej pamäte a systém Windows 8 v 64-bit verzii.

hardver

 

Dostupné konfigurácie:

parametre
  

S vodným chladením   

Nami testovaná najvyššia konfigurácia je vybavená bezúdržbovým vodným chladením procesora. To síce zaberá viac miesta v porovnaní s klasickým vzduchovým chladičom, no vo vnútri skrinky je aj napriek tomu prekvapivo veľa miesta. Veľkou výhodou sú nízke teploty procesora, ktorý je tak bez problémov možné pretaktovať na 4 GHz. Tí šikovnejší dosiahnu ešte viac aj vďaka slušnej základnej doske MSI Z77IA-E53. Tá totiž umožňuje pohodlné pretaktovanie priamo zo systému a navyše pripája možnosť  ovládania s pomocou smartfónu alebo tabletu.

bocny pohlad

 

Pri skladaní počítača si výrobca dal záležať. Káble sú úhľadne vedené tak, aby nezavadzali prietoku vzduchu a disky sa dajú vymeniť bez nutnosti špeciálnej montáže. Teploty procesora vystúpili nad 60 stupňov len v prípade pretaktovania. Hlučnosť celej zostavy je veľmi nízka. Systém vodného chladenia je pri bežnej práci tichý a určite nebude vyrušovať ani pri používaní v noci. Pri hraní náročných hier zostáva hlučnosť stále na nízkej úrovni a nepôsobí rušivo.

Jediná naša výhrada tu smeruje k nutnosti inštalácie špeciálneho softvéru od výrobcu dosky. Bez nej totiž ide ventilátor stále na maximálne otáčky a je až nepríjemne hlučný. Po nastavení automatickej kontroly otáčok sa hlučnosť okamžite zníži.

vnutro1

 

Zahráte sa skoro všetko

Battlefield 3, Borderlands 2, Far Cry 3 a nový Max Payne - to všetko sú hry, ktoré si na testovanej konfigurácii zahráte v plných detailoch. Limitujúcim faktorom je tu Full HD rozlíšenie. Čokoľvek vyššie už môže spôsobiť prepad výkonu, aj keď zatiaľ to môžeme očakávať len pri menšom množstve hier.

Jedinou hrou, pri ktorej sme museli ubrať, bol nový Crysis 3. Maximálne detaily a vyhladzovanie hrán bolo mierne nad sily počítača. Hra sa síce dala hrať, no plynulosť zobrazenia nebola dostatočná. Rovnaký scenár ale bude nasledovať pri ďalších podobných hrách, za čo môže nie úplne najšťastnejšie vybratá grafická karta.

GeForce GTX 660 Ti je v prevedení od firmy MSI tichá, s dobre navrhnutým chladením. Pár percent navyše je určite možné získať pretaktovaním, ktorému sa karta nebráni. Ak sa navyše pohráte aj s procesorom, dá sa zo zostavy vydolovať aspoň 15 percent výkonu navyše.

vga1

 

Rozumná cena

V najsilnejšej konfigurácii je Little Monster počítačom vhodným pre náročného hráča, ktorý plánuje hrať nové hry maximálne vo Full HD rozlíšení. Extrémne rozlíšenie rovnako ako aj stereoskopické 3D počítač zvládne len pri menej náročných hrách. Vodné chladenie ho dokáže udržať v tichosti aj pri graficky náročných hrách a pri bežnej práci alebo pozeraní HD filmov môže počítač bez problémov umiestnený aj v obývacej izbe.

Pri cene len mierne presahujúcej hranicu tisíc eur to nie je vôbec zlá kúpa, navyše skrinka je v limitovanej edícii a štandardne sa dá kúpiť len v klasických farbách. Rovnako zaujímavá je aj lacnejšia verzia počítača, ktorá ponúka len o približne 15 percent nižší výkon v hrách, no ušetríte pri nej vyše 200 eur. Najlacnejšiu zostavu môžeme odporučiť len víkendovému hráčovi. Výkon je limitovaný grafickou kartou a navyše je otázne, či nenáročný hráč vôbec tak pekne spracovaný počítač ocení a bude do neho ochotný investovať.

NVIDIA, MSI a Alza sa s exkluzívnym herným počítačom popasovali dobre. Nie je to síce mašina snov, no za rozumný peniaz ponúka určitý stupeň exkluzivity. Zamrzí jedine nepekne vyzerajúca optická mechanika a ako nároční hráči by sme určite ocenili aj štvrtú verziu Little Monster počítača s výkonnejšou grafikou.

hodnotenie

tip-silver 

 

Výsledky testov

vysledky

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013