Menu

Testovali sme elegantnú ITX skrinku Raijintek Metis

ITX platforma už dávno nie je tak okrajovou záležitosťou ako kedysi, nie je to priestor kde treba robiť priveľké kompromisy a kde je ponuka komponentov obmedzená. Raijintek Metis je skrinkou, ktorá zaujme najprv svojím dizajnom, rozmermi a napokon aj cenou. Rozhodne má čo ponúknuť a nie je to len pár plátov hliníka.

Raijintek uviedol skrinku Metis pred vyše rokom, jej cena sa medzičasom vylepšila a dnes je preto elegantným a dobre spracovaným obalom pre malé a lacné počítače. Už pohľad na parametre a pár produktových fotiek naznačuje, že toto asi nebude skrinka pre výkonné herné mašiny, ktoré už nie je problém na ITX platforme postaviť. Metis má však namierené skôr do domácich kancelárií a multimediálnych zostáv, hoci celohliníkové skrinky majú vzhľadom na svoju konštrukciu vždy ukryté nejaké eso v rukáve. Ako na tom bude Metis sme sa presvedčili na vlastnom hardvéri.

Balenie

Skrinka dorazila zabalená v jednoduchej kartónovej škatuli, dobre chránená dvojicou polystyrénových blokov. V našom prípade sme mali k dispozícii verziu v bielej farbe a s plexisklom na pravej bočnici. To umožňuje nahliadnuť do malých útrob zostavy a odhaliť komponenty ukryté v skrinke. Veľa ich tam síce nebude, ale to ešte neznamená, že sa nebudete mať čím pochváliť. To, že je plexi na pravej strane veľa naznačuje o jej vnútornom usporiadaní. Ale to si nechajme na neskôr.

 raijintek metis 1

Dizajn a konštrukcia

Metis je jednoduchým zaobleným kvádrom, bez zbytočných tvarových a dizajnových prvkov. Výrobca stavil na čisté línie a vďaka tomu pôsobí skrinka elegantne takmer v akejkoľvek farbe. Vybrať si totiž môžete Metis v bielej, čiernej, striebornej, zlatej, modrej, zelenej a červenej farbe, vo verziách s plexisklom i plnou pravou bočnicou. Ani základné dosky, chladiče pamäťových modulov a ďalšie komponenty nie sú jednofarebné, takže si môžete postaviť skutočne zaujímavý a pritom farebne dokonale zladený malý počítač.

raijintek metis front

Predný panel je maximálne jednoduchý, jediný plát hliníka má v hornej časti osadené spínacie tlačidlo a v dolnej časti vygravírované logo výrobcu. Tlačidlo pre reset zostavy chýba, na takýchto skrinkách, kde je dizajn prvoradý má aj tak malé opodstatnenie a stavové LED sú dômyselne ukryté pod hlavným tlačidlom pre zapnutie zostavy. Dostalo tak nevtieravé a pritom funkčné podsvietenie. Pekným detailom čelného panelu je zabrúsenie jeho hrán, ktoré tak dostáva kovový odlesk. S optickými mechanikami veľa vody takisto nenamútite. Miesta nieto a tak sa nekoná žiadna šachta pre 5,25“ alebo 3,5“ zariadenia. To však nie je nič bez čoho by sa nedalo fungovať, externých riešení je dosť, napaľovačiek i čítačiek kariet. Kedy ste naposledy do svojho počítača vložili optické médium?

raijintek metis porty

Portová výbava je rovnako sparťanská ako dizajn skrinky. Dva USB 3.0 porty, výstup pre slúchadlá a vstup pre mikrofón. Pre dokonalosť by sa nám páčili vnútra portov v bielej farbe. Ale to by sme už chceli priveľa, aspoň je jasné, že ide o porty verzie 3.0.

raijintek metis back

Stačí jeden pohľad na chrbát a je jasné, ako to asi bude vo vnútri skrinky vyzerať. Zdroj bude umiestnený vo vnútri a sloty pre grafickú kartu sú v hornej časti, takže skrinka bude otočená „dole hlavou“, čo je v zásade úplne jedno a preto aj to okno na pravej bočnici. Záhada vyriešená. Mriežka ventilátora by sa nám páčila o čosi redšia, je tu pripravená 120 mm pozícia a jeden predinštalovaný ventilátor. Zadná strana je z oceľového plechu, podobne ako vnútorný rám, v hladkej čiernej povrchovej úprave.

raijintek metis dno

Spodná časť už nenecháva žiadne pochyby o tom, kde si svoje miesto nájde napájací zdroj. Na dne skrine budú ležať aj disky, zmestí sa sem dvojica 2,5“ SSD či HDD alebo jeden 3,5“ disk. Nožičky sú z mäkkej gumy, aby lepšie tlmili vibrácie a dostatočne vysoké, aby mal zdroj dostatok miesta pre odvod ohriateho vzduchu.

raijintek metis side

Pravá bočnica mala v našom prípade plexisklo – príplatok oproti klasickej verzii je len pár EUR a rozhodne sa oplatí zaň priplatiť. Metis s oknom vyzerá atraktívnejšie, aj keď je to vlastne len kus plexiskla so zaoblenými rohmi, prichytený k bočnici štvoricou imbusových skrutiek. Ktoré sme si v našom prípade museli sami utiahnuť.

raijintek metis side 2

Ľavá bočnica je na väčšine skriniek tou zaujímavejšou, v tomto prípade je to však naopak. Je hladká, s výnimkou uhľadného kruhového perforovania v druhej polovici. Na mieste drží na štvorici krátkych skrutiek, pre prístup do skrinky budete potrebovať skrutkovač. Väčšiu výhradu však máme k povrchovej úprave skrinky. V matnej bielej farbe síce pôsobí elegantne, je však neuveriteľne náchylná na škrabance a ušpinenie, môžete si po nej bez problémov kresliť ceruzkou a preto treba pri osádzaní komponentov dávať veľký pozor najmä na náradie.

 

Detaily a inštalácia komponentov

raijintek metis vnutro

Všetko príslušenstvo a spojovací materiál sú uložené vo vrecku vo vnútri skrinky. Vytrasiete z neho skrutky v čiernej farbe, praktický speaker, ktorý v dnešnej dobe ešte stále radi pri skrinkách vidíme, pár sťahovacích pások a rýchly manuál.

raijintek metis access

Pekným detailom je USB 3.0 konektor. Z toho trčí aj konektor pre pripojenie k štandardnému USB 2.0 headeru. Ak použijete staršiu základnú dosku bez USB 3.0, predné porty skrinky pripojíte bez problémov a nemusíte naháňať redukciu.

raijintek metis USB

Vnútro skrinky je maximálne jednoduché a čisté. Nie je priestor na žiadne výmysly, kompaktná skrinka sa zaobíde bez vnútorných výstuží a ostáva pevná a dobre ochráni komponenty. Výrobca si mohol dovoliť aj veľký výrez v plechu pre osadenie základnej dosky, na tuhosti sa to ani v najmenšom nepodpísalo. Už teraz nám je však jasné, že s káblami to bude divočina. A ešte jeden postreh; celá skrinka drží pohromade len skrutkami, takže pokiaľ máte radi casemodding, toto je ideálny materiál a dremel sa už istotne trasie radosťou.

raijintek metis fan

Predinštalovaný ventilátor je orientovaný v smere na odsávanie vzduchu, jedná sa o klasický 120 mm veniltátor so siedmimi lopatkami a trojpinovým konektorom. Točí sa niekde okolo hranice 2000 ot./min. a skôr či neskôr ho budete chcieť vymeniť za čokoľvek tichšie, alebo výkonnejšie. Škoda, keďže Raijintek má v ponuke aj kvalitnejšie ventilátory.

raijintek metis pcie cover

Ďalším pekným detailom je plastový kryt skrutiek PCI-Express záslepiek. Síce nemá žiadnu bezpečnostnú funkciu, keďže odobrať sa dá jednoduchým vycvaknutím od rámu skrinky, no je dobré že výrobca dbal aj na toto. Konektor pre napájací kábel si svoje miesto našiel v ľavom hornom rohu, vedie od neho „predlžovačka“ až k pozícii pre zdroj.

raijintek metis hdd sachta

Metis má len 190×277×254 mm, no hardvéru sa doň vmestí požehnane. Ďalšia pozícia pre 3,5“ disk sa nachádza pod stropom skrinky. V tejto oblasti to nebude mať disk rozhodne jednoduché a poriadne sa zapotí.

raijintek metis mb tray

Priestor medzi nosníkom základnej dosky a pravou bočnicou je len veľmi malý, takže ak ste sa tešili na tradičné miesto pre ukrytie kabeláže, tu máte smolu. Nevmestí sa tam takmer nič. Veľký otvor v oblasti socketu základnej dosky však dáva dostatok priestoru pre inštaláciu backplateov chladičov, takže nebude treba pri upgrade chladiča vyberať dosku zo skrinky.

raijintek metis psu

Inštaláciu sme začali napájacím zdrojom. Ťažko povedať či to je dobrý nápad, ale lepší sme nemali a manipulovať so zdrojom, keď je v skrinke nainštalovaná základná doska je pri týchto rozmeroch šialenstvo. Zdroj stojí na dištančnom rámčeku, ktorý môžete zo skrinky pre zjednodušenie inštalácie vybrať. Spomínali sme, že miesta na uloženie káblov nebude veľa a ako jedinou voľbou sa zdá byť priestor nad zdrojom. Takže platí, že čím dlhší zdroj si vyberiete, tým menej miesta budete na káble mať. Dobrým nápadom je tak v prípade Metis celkom jednoznačne modulárny a krátky zdroj s nízkym výkonom.

raijintek metis hdd

V tomto čase je vhodné nainštalovať aj 3,5“ disk do hornej pozície, keďže neskôr už nebude v týchto miestach takmer žiadny voľný priestor. S chladením to bude mať disk v tejto oblasti ťažké, spoľahnúť sa môže len na malú mriežku na chrbte skrine.

raijintek metis mb1

Ďalším krokom je inštalácia samotnej základnej dosky. Skrinka podporuje dosky formátu ITX a keďže je otočená hlavou dole, počítajte s tým pri výbere chladiča. So štandardným boxom v tomto ohľade nie je žiadny problém. Ten sa ukáže až neskôr. Metis podporuje aj výkonnejšie chladiče, napríklad towery s výškou do 160 mm.

raijintek metis ssd

SSD sme osadili na dno skrinky na pripravené gumené podložky. Tie zabraňujú prenosu vibrácií, aj keď to sa týka len štandardných 2,5“ a 3,5“ pevných diskov. Voľba chladiča procesora bude dôležitá aj pre disky, ktoré sa nachádzajú vo veľmi tesnej blízkosti a teplého vzduchu si užijú viac ako dosť.

raijintek metis vga

Do Metis sa vmestí aj dvojslotová grafická karta. Obmedzením je 170 mm dĺžky (teda také karty, ktoré nepresahujú pôdorys ITX dosky) a v prípade našej krátkej GTX 950 nebol problém ani so zapojením napájacieho konektora. Už teraz je jasné, že jej chladič sa poriadne potrápi a odnesie si to aj pevný disk. Ak máte radi svoje dáta, toto určite nie je dobrá kombinácia, takže ak plánujete postaviť v Metis herný stroj, na hornú pozíciu pre disk rovno zabudnite. Poteší sa aj chladič grafickej karty, ktorý bude mať okolo seba aspoň trochu viac priestoru a bude môcť podtlakom nasávať vzduch od zadnej a bočnej mriežky.

raijintek metis full

Vykúzliť v skrinke nejaký luxusný poriadok nie je jednoduché, minimálne nie s naším zdrojom, ktorý nie je modulárny. Káble sa nám však podarilo zbaliť nad zdroj a niečo sa vmestí aj na dno skrinky k SSD disku. Priestoru je málo a pokiaľ použijete vysoký vežovitý chladič, budete si z prstov robiť orgiami. Ale presne toto je čaro ITX platformy.

 raijintek metis full 2

Prevádzkové vlastnosti

Pohľad do skrinky natlačenej komponentmi dáva tušiť, že toto bude pre chladenie tvrdý orech a teplo potrápi každú jednu súčasť zostavy. Skrinku sme otestovali s celkom výkonným Intel Core i7-4790K na základných frekvenciách a s TDP 88W. Chladenie inteláckym boxom je optimistický počin aj v lepšie vetraných skrinkách, ale veď uvidíme. Procesor bol osadený v základnej doske MSI H81I, spoločne s 4 GB DDR3 ADATA taktovanej na 1600 MHz. Windows 10 v 64 bitovej verzii a s poslednými aktualizáciami fungoval z SSD Kingston KC400, v hornej šachte bol osadený 1 TB WD Red, ako napájací zdroj poslúžil EVGA 500B a zostave zhora podkurovala GeForce GTX 950 Mini od ASUS.

V plnej konfigurácii ostáva v skrinke pomerne málo vzduchu, no problém je inde. Odsávací ventilátor na chrbte skrinky, i ventilátor na zdroji odťahujú vzduch zo skrinky von a s minimom vetracích otvorov ostáva chladič procesora miešať zriedený ohriaty vzduch. V podobnej situácii je aj grafická karta, ktorej chladič sa navyše tesní pri pevnom disku. Počas dvadsať minút trvajúceho záťažového testu sa vzduch v skrinke rýchlo ohrial, čo bolo cítiť aj na hliníkovom povrchu skrine. Najhoršie bol na tom disk, ktorý si rovno nad grafickou kartou užil svoje.

Raijintek metis temp 2

Teploty nad 40°C nie všetky disky znášajú dobre a preto len zopakujeme, že ak v Metis plánujete použiť grafickú kartu, disk radšej hore nedávajte. Základný chladič od Intel sa poriadne potrápil a teplota procesora sa vyšplhala na závratných 85°C. O nedostatočnom prístupe čerstvého vzduchu svedčí aj mizerná pružnosť chladenia, kedy aj po jednej minúte od ukončenia testu bola teplota CPU stále vysokých 70°C. Svoje si vytrpel aj zdroj, ktorý cez svoje útroby preháňal pomerne horúci vzduch. Takáto konfigurácia bude fungovať len so skutočne úspornými procesormi, napríklad taký Core i3-6300T s 35W TDP, alebo aj klasické Skylake i3 procesory s 51W TDP budú vhodnejším riešením. A do skrinky tohto typu aj očakávanejšou voľbou.

Skrinke chýba čerstvý vzduch, a tak sme sa rozhodli otočiť odsávací ventilátor. Toto riešenie určite pomohlo, aj keď úlohu „odsávača“ teplého vzduchu musel na svoje plecia zobrať zdroj. Teplota procesora klesla v záťaži o 5 stupňov, výrazne sa zlepšila pružnosť chladenia, akurát grafická karta si veľmi nepomohla. Vhodným riešením pre procesory s vyšším TDP sa tak stane vodné chladenie. Vyskúšali sme AiO kit Kraken X31 od NZXT a očakávané výsledky sa dostavili. Teda aspoň čo sa teploty procesora týka; keďže teplo je odvádzané do radiátora chladiča a ohriaty vzduch odchádza okamžite mimo skrinky, neohrieva zbytočne ostatné komponenty a vydýchnu si tak napäťové regulátory dosky, pevné disky i zdroj, ktorý musí cez svoje útroby prehnať menšie množstvo ohriateho vzduchu.

raijintek metis wc2

Z hľadiska tlmenia zvuku Metis celkom prekvapil. Hliníkové plechy sú síce len 1,5 mm hrubé, no vďaka malým rozmerom dostatočne tuhé, použitím SSD sa vyvarujete aj vibrácií a tak najhlučnejším komponentom bude predinštalovaný odsávací ventilátor. 

 

Pre úsporné komponenty šikovná voľba

Raijintek Metis je elegantná a cenovo veľmi dostupná skrinka, no aj tu platí, že komponenty treba vyberať s rozumom. Zvládne aj relatívne výkonné procesory, no tlačiť hardvér na teplotné limity jeho životnosti určite neprospeje. Chýba bohatšie mriežkovanie a prístup vzduchu, no miesta na nasávací ventilátor je málo a aj to je jedna z vecí, pri ktorých treba na ITX platforme počítať. Do Metis si určite vyberte kvalitný zdroj, ktorý zvládne záťaž pri vyšších teplotách, je krátky a má modulárne káble, procesory s nižším TDP a dobrým chladením, pozitívom je, že sa do skrinky vmestia towery s výškou do 160 mm a AiO sady vodného chladenia so 120 mm radiátorom. Ideálna zostava pre skrinku by pozostávala z Core i3 procesora, kombináciou SSD a jedného 3,5“ disku a bez grafickej karty. V takejto konfigurácii určite nebude s teplotami problém. Škoda, že výrobca nedal možnosť osadenia SFX zdroja, aj keď toto sa dá vyriešiť redukciou, v skrinke by bolo viac vzduchu a priestoru, a pre menej výkonné komponenty by 200 W SFX zdroj bol dobrou voľbou.

gallery metis award

Tak či onak, ak ku zostave pristúpite s rozumom, získate s Metis zaujímavý počítač, ktorý bude na stole pútať pozornosť svojím elegantným zovňajškom. A vo verzii s plexisklom nechá nahliadnuť aj do svojich útrob. Na hernú mašinu to určite nie je, ale Metis dokáže ponúknuť za veľmi dobrú cenu skutočne skvelú variabilitu a možnosti.

tip

Raijintek Metis
CENA: 50 €
+-
Pekný dizajnObmedzené možnosti
Priestor pre HDD a SSDchladenia
Kombinovaný USB konektorPovrch náchylný na škrabance
Podpora grafických kariet
Kvalita prevedenia84
Dizajn88
Možnosti chladenia63
Možnosti inštalácie82
Cena/výkon92
HODNOTENIE: 82/100
Elegantná a kompaktná skrinka do ktorej sa vmestí prekvapujúco veľa hardvéru. Maximálne využitie vnútorného priestoru si však vyberá daň v horších možnostiach chladenia. Pre menej výkonné zostavy je však cenovo výhodnou voľbou.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

raijintek logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013