Menu

Testovali sme výkonný CPU chladič od Phanteks

Spoločnosť Phanteks je na našom trhu zatiaľ neznáma, v produktovom portfóliu výrobcu s holandskými koreňmi však nájdeme za pár rokov pôsobenia už niekoľko zaujímavých produktov. Okrem dvojice skriniek sú to predovšetkým chladiče pre procesory a na jeden z nich sme sa pozreli bližšie.

Jeden z najvýznamnejších pokrokov na procesorovom poli v posledných rokoch je podstatné zlepšenie hrubého výkonu na jednotku spotreby. Moderné procesory síce nie sú v priamom porovnaní na jedno jadro či jednotku frekvencie podstatne výkonnejšie, avšak sú oveľa úspornejšie. Výkonné štvorjadrá už nemajú za skratkou TDP trojciferné číslo a efektivita vzhľadom na spotrebovanú energiu sa oproti situácií spred niekoľkých rokov znásobila. Segment procesorových chladičov však kvôli tomu nestagnuje a nadšenci pretaktovania a tichého chladenia stále vyhľadávajú chladiče so stovkami gramov hliníka, decimetrami heatpipe trubíc a vylepšeniami, ktoré posúvajú ich schopnosť odvádzať teplo produkované procesorom na ďalšie méty.

Keď spoločnosť Phanteks predstavila svoje prvé želiezko v boji s teplom procesorov, chladič PH-TC14PE, pozbierala zaň ocenenia v technologických redakciách na celom svete. My sme testovali model PH-TC14CS, ktorý je síce podobný, no namiesto vežovitej konštrukcie sa spolieha na vertikálny pasív. Výhodou je výrazne menšia výška, ktorá umožňuje inštaláciu aj do užších, alebo desktopových skriniek.

Výrobca ho navyše ponúka v piatich farebných prevedeniach, okrem striebornej a matnej čiernej je to aj červená, zlatá a modrá, ktorú sme testovali aj my. Phanteks zladil s farbou pasívu aj ventilátory, vďaka čomu sa bude chladič dobre vynímať v skrinkách s plexisklom v bočnici.

 

Dizajn a spracovanie

Balenie je bohaté a v škatuli je bezpečne zabalený samotný chladič, dvojica ventilátorov, potrebný inštalačný materiál vrátane šesťuholníkového skrutkovača, teplovodivej pasty z vlastnej produkcie, PWM adaptéra a V-adaptéra pre pripojenie oboch ventilátorov na jeden štvorpinový konektor základnej dosky.

Samotný chladič je klasickej konštrukcie písmena tvaru C, ktorý je typický pre riešenia do skriniek s malou svetlou šírkou. Heatpipe trubice s priemerom 8 milimetrov sú poniklované a vychádzajú len z jednej strany základne. Dovedna ich je päť a bezpečne podopierajú 43 hliníkových rebier vytvárajúcich pasívnu časť chladiča. Každé z rebier je zložené z dvoch častí, a spájajú sa pri heatpipe trubiciach, ktoré tak prechádzajú presným stredom pasívu. Vďaka tomu je tuhosť rebrovania vynikajúca a na rozdiel od rebier, ktoré sú na heatpipe len navlečené je upevnenie oveľa presnejšie a rebrá sa nedeformujú. Je to síce len detail, no svedčí o vysokej kvalite pri zhotovení chladiča a mohol by pomôcť aj pri prenose tepla z trubíc do rebier.

Aj základňa pozostáva z dvoch pevne spojených častí, medzi ktorými sú vložené heatpipe trubice. Tie sú navyše v tesnej blízkosti pri sebe a celkovo je základňa pomerne malá, čo je v tomto prípade dobre, pretože prestup tepla do trubíc by mohol byť rýchlejší. Povrch základne nie je dokonale zrkadlovo lesklý, no je rovný v oboch osiach a teplovodivej pasty nebude na vyrovnanie nerovností treba priveľa.

K chladiču je pribalená dvojica ventilátorov s bielym rámom a v našom prípade modrými rotormi. Listy ventilátora majú trojicu malých priečnych výstupkov, tieto „plutvičky“ (výrobca ich označuje ako Maelstrom Vortex Booster) majú zabrániť vytváraniu turbulencií pri nasávaní vzduchu a teda znížiť celkovú hlučnosť. Spracovanie listov je na veľmi dobrej úrovni, aj keď na tenkých nábežných hranách sa nájdu drobné ostatky plastu z výroby. Výrobca však uvádza prietok 150 kubických metrov za hodinu pri maximálnych 1300 ot./min. a hlučnosti len 19,6 dBA, čo predstavuje viac ako sľubné hodnoty.

K doske sa pripájajú štandardným trojpinovým konektorom, v prípade, že doska nemá dvojicu konektorov pre ventilátory chladiča procesora, padne vhod pribalený V-adaptér. Ak preferujete ešte nižšiu hlučnosť pred výkonom, potom sa oplatí zo škatule vybaliť aj PWM adaptér, pomocou ktorého sa budú dať ventilátory regulovať v rozsahu 700 – 1200 ot./min. Pre uchytenie ventilátorov k pasívu chladiča sú použité štandardné oceľové spony a gumené tŕne eliminujúce prípadný prenos vibrácií.

 

Inštalácia

PH-TC14CE je kompatibilný so všetkými aktuálne dostupnými socketmi na trhu, prirodzene s výnimkou nového AM1 od AMD. Inštalácia je vcelku priamočiara, vzhľadom na hmotnosť chladiča je treba použiť backplate, na ktorý sa z druhej strany dosky priskrutkujú dva priečne prvky. Chladič potom stačí položiť na procesor a utiahnuť dvojicu skrutiek s pružinami pomocou pribaleného šesťuholníkového skrutkovača.

Čo sa týka kompatibility s okolitými komponentmi, vzhľadom na konštrukciu chladiča bude najväčší problém s pamäťovými modulmi. Keďže obrys pasívu zasahuje aj nad pamäťové sloty, kolízia spodného ventilátora s vyššími chladičmi na pamätiach je veľmi pravdepodobná na väčšine dosiek. Druhým problémom môžu byť vystupujúce heat-pipe trubice a vyššie chladiče napájacích kaskád procesora. Tak či onak, v našej konfigurácii problém nebol a chladič stále ponúka štyri možnosti orientácie vzhľadom na okolité komponenty dosky.

Chladič sme testovali na procesore Intel Core i7-4770K v štandardnom nastavení v základnej doske Gigabyte Z97X-UD5H s pamäťami Corsair Venegance taktovanými na 2133 MHz pri časovaní 9-11-11-31 a grafickou kartou Gigabyte GTX 560Ti SOC. Teplota okolitého vzduchu bola 25°C, testovali sme na otvorenej platforme a pri plnom výkone oboch ventilátorov, PWM adaptér sme teda nepoužili. Výsledky nás neprekvapili, hlučnosť ventilátorov bola len veľmi malá a teploty sa držali na veľmi dobrých hodnotách. Pri testovaní sme namerali pred začatím testu teplotu procesora 29°C, pri plnej polhodinovej záťaži to bolo len 51°C. Chladič má vďaka výkonným ventilátorom aj veľmi dobrú pružnosť, po troch minútach po ukončení záťaže teplota procesora klesla na 30°C. Pri použití automatickej PWM regulácie sa teploty výraznejšie nezmenili, akurát v záťaži sme namerali o dva stupne viac.

Výhodou takéhoto typu chladiča je, že prúd vzduchu z ventilátorov smeruje aj na okolité komponenty a dvojica 140 mm ventilátorov dokáže prehnať okolím socketu procesora celkom slušné množstvo vzduchu. V porovnaní s towerom Prolimatech Armageddon sme zaznamenali o niekoľko stupňov nižšie teploty napäťových regulátorov na hornom okraji dosky a o dva stupne nižšiu povrchovú teplotu rozvádzačov tepla pamäťových modulov. Oproti klasickému toweru však treba mať urobené lepšie odsávanie cez strop skrinky, aby ohriaty vzduch zbytočne vo vnútornom priestore necirkuloval, celkom dobrý nápad je aj doplnenie pomalobežného ventilátora na ľavú bočnicu. Dvojica ventilátorov dáva chladiču aj celkom slušnú variabilitu v užších, alebo desktopových skrinkách, kde sa vysoké a masívne towery fyzicky nezmestia. Ak oželiete jeden ventilátor, bude celková výška chladiča len 112 mm, s oboma ventilátormi je to 140 mm. Výhodou je i nižšie položené ťažisko a teda menšie namáhanie dosky v oblasti procesora.

 

Kvalitné prevedenie i výkon

Phanteks PH-TC14CE splnil naše očakávania do bodky a rozhodne nesklamal. Od chladiča, ktorý stojí 75 EUR sa iný výsledok ani očakávať nedá a môžeme ho bez problémov odporučiť predovšetkým pre výkonné a pretaktované procesory. Nevýhodou konštrukcie môžu byť prípadné kolízie s chladičmi pamäťových modulov a preto obmedzené použiteľnosť na doskách menších formátov.

Ak sa však rozhodnete pre PH-TC14CE, môžete sa spoľahnúť na vysoký výkon a prvotriedne spracovanie, azda najviac nás potešila dvojica kvalitných 140 mm ventilátorov s veľmi nízkou hlučnosťou aj pri plných 1300 otáčkach za minútu. Zabudnúť netreba ani na päťročnú záruku a jednoduchú inštaláciu, aj keď bez vybratia základnej dosky zo skrine ju asi nezvládnete, problémom bude osádzanie spodného ventilátora a uťahovanie skrutiek pomocou šesťuholníkového zahnutého skrutkovača. 

 

 
Phanteks PH-TC14CS blue môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

Graf ceny produktu Phanteks PH-TC14CS blue poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013