Menu

Testovali sme skrinku Zalman MS800 Plus

Veľké skrinky síce zaberajú veľa miesta, no majú jednu nespornú výhodu. Veľkorysý vnútorný priestor. Ten často obklopuje konštrukcia, ktorá vďaka svojej veľkosti dovoľuje použitie takých vylepšení, ktoré by sa do bežných skriniek nevmestili. Veľká skrinka však automaticky nemusí byť aj drahá.

Spoločnosť Zalman si za dlhé roky na našom trhu vydobyla celkom dobré meno. Kvalitné chladiče s radiálnymi pasívmi a poniklovanými heat-pipe trubicami boli pred rokmi úplnou špičkou v chladení procesorov a grafických kariet. Zalman odvtedy rozšíril svoju ponuku aj o ďalšie príslušenstvo a herné periférie, my sme sa pozreli na jednu z najsľubnejších skriniek v jeho portfóliu.

Hneď na úvod si povedzme prečo práve MS800. V prvom rade zaujme skrinka s prihliadnutím na papierové parametre svojou cenou. Za 70 EUR toho ponúka skutočne veľa, vrátane niekoľkých prvkov, ktoré sú typické skôr pre vyššiu cenovú ligu. Veľkorysé rozmery, množstvo pozícií pre ventilátory a integrovaný ventilátor, jednoduchý, no celkom príjemný dizajn a dostatočný priestor pre inštaláciu výkonného hardvéru s rozmerným chladením vyzerá na papieri naozaj dobre. Podľa špecifikácie by sme čakali skôr trojcifernú cenovku, prvotné podozrenie je preto na mieste. Podarí sa ho Zalmanu vyvrátiť?

DIZAJN a konštrukcia

Zalman MS800 je na trhu dostupná v dvoch verziách, my sme testovali tú o kúsok drahšiu, lepšie vybavenú verziu s plexisklom a prívlastkom Plus. Rozdiel v cenách je zanedbateľný a v predaji na našom trhu predstavuje približne tri eurá. A že to budú tie najlepšie zainvestované tri eurá, na to sa môžete spoľahnúť, dostanete hot-swap, plexisklo a jeden ventilátor navyše. Ale pekne postupne.

MS800 Plus sa radí svojim formátom medzi middle-tower skrinky, v porovnaní s typickým zástupcom tejto triedy je však výrazne väčší. S výškou 533 a šírkou 207 mm ponúka priestor aj pre masívne radiátory vodného chladenia a vysoké vežovité chladiče. Od full-tower segmentu ho však vzďaľuje 541 mm hĺbky a tvar plechu pre inštaláciu základnej dosky, na ktorý sa formát E-ATX nevmestí. Tuhosť konštrukcie je v poriadku skrinka drží tvar aj po naplnení komponentmi. Oceľové výlisky tvoriace šasi sú dobre spracované a tvarované tak, aby boli nosné prvky pevnejšie.

Napriek svojim rozmerom má MS800 Plus len 9 kilogramov, bočnice by sa mohli krútiť o čosi menej, vypuklina na pravej bočnici svojim tvarom kopíruje otvor plexiskla tej ľavej, a zároveň vytvára viac priestoru pre vedenie kabeláže poza dosku. Šasi i bočnice sú nastriekané matnou čiernou farbou, plasty tvoriace vonkajšie kryty konštrukcie svojou kvalitou neprekvapia, pri tejto cenovej hladine prirodzene nemôžeme očakávať brúsený hliník či prémiové materiály.

Dizajn je pomerne jednoduchý, bez výrazných výstrelkov a kriviek. Celý čelný panel je tvorený mriežkou, ktorý umožní vzduchu ľahko vstupovať do skrinky, horný panel tvorí plastový kryt s pogumovaným odkladacím priestorom pre externý disk, telefón alebo flashdisky a hrubými rebrami prekrývajúcimi priestor horných dvoch odsávacích ventilátorov.

Pohľad na zadnú stranu odhaľuje pozíciu zdroja, ten je osadený, ako je tomu v tejto kategórii skriniek štandardom, na dne a má vlastný otvor pre nasávanie vzduchu. Toto usporiadanie pomáha obmedziť nielen prehrievanie zdroja teplým vzduchom z priestoru skrinky, ale aj zlepšiť stabilitu a zjednodušiť vedenie vetiev zdroja. Ak sa rozhodnete pomôcť odsávaniu vzduchu zo skrine aj zdrojom, existuje aj možnosť  jeho inštalácie ventilátorom smerom nahor. PCI záslepiek je sedem, presne toľko ako portov na štandardnej ATX doske a ani o jeden viac. Nainštalované karty sa okrem skrutiek fixujú aj krycím plieškom.

Spodná strana sa veľmi podobná na tú hornú. Výrazné rebrá vetracej mriežky a plasty s piano lesklou úpravou tu vôbec nemuseli byť, no je dobré, že výrobca ani túto časť skrinky, ktorú vlastne nebude poriadne vidieť nezanedbal. Skrinka stojí na nízkych gumených nožičkách, ktoré síce nebudú tlmiť vibrácie dokonale, no zaisťujú dobrú stabilitu.

DETAILY A INŠTALÁCIA KOMPONENTOV

Pribalené príslušenstvo okrem potrebných skrutiek obsahuje aj tri skrutkovacie opierky pre grafické karty, predlžovací kábel pre doplnkové napájanie procesora a 92 mm ventilátor pre inštaláciu do vnútra skrine.

Mriežka zadného odsávacieho ventilátora sa spolieha na klasické šesťhranné otvory, a navyše je vydutá, takže ostré hrany mriežky sa nachádzajú ďalej od lopatiek ventilátora. Statický tlak vzduchu, ktorý ventilátor vytvára tak bude vytvárať menej hluku. Veľa však bude závisieť od ventilátora samotného.

Ani tu nesmú chýbať otvory pre prevlečenie hadíc vodného chladenia. Zostavu v MS800 Plus je preto možné chladiť aj externým radiátorom. Otvory mohli byť orientované o čosi nižšie, ale tento problém by mohol teoreticky nastať pri inštalácii 120 mm radiátora na vonkajšiu stranu odsávacej mriežky.

Inštalácia grafických a ďalších rozširovacích kariet sa nezaobíde bez skrutkovača. Kryt záslepiek je navyše istený doplnkovou skrutkou, takže častá výmena kariet v tejto skrinke nebude priveľmi pohodlná. Na druhej strane, kryt sa dá permanentne odobrať a prichytenie skrutkami je vždy to najbezpečnejšie riešenie.

Dizajn čela skrine je jednoliaty, tvorí ho sedem 5,25“ krytiek, akurát v spodnej časti je za väčším štvorcovým krytom ukrytá trojica pozícií pre hot-swap rámčeky pevných diskov. Krytky majú plastové páčky, pomocou ktorých sa dajú jednoducho uvoľniť, čím sa otvorí priestor do prednej šachty, ktorá prechádza celou výškou skrine. Za mriežkou sa nachádza jemný penový filter, avšak príliš mäkký a nepraktický na manipuláciu. Jedna z krytiek je zároveň redukciou pre 3,5“ externé zariadenie.

Všetky rozhrania a ovládacie prvky sa nachádzajú v hornej časti skrinky. Budú tak dobre dostupné v prípade,  že MS800 Plus bude stáť na zemi. Porty sú rozdelené symetricky a celok pôsobí funkčne i kompaktne. Najvýraznejším prvkom je veľký otočný ovládač, ktorým sa reguluje rýchlosť otáčania pripojených ventilátorov. Integrované regulátory sú veľkým hitom v poslednom období, no nachádzame ich skôr pri drahších skriniach. USB porty sú tú zastúpené po dvoch v každom štandarde, je dobré, že USB 3.0 sú vyvedené konektorom na header základnej dosky a nie len predĺžením do zadných portov dosky, ako tomu bolo pri starších skriniach Zalman. Nechýba ani obligátna dvojica 3,5 mm konektorov pre pripojenie slúchadiel s mikrofónom a tlačidlá pre zapnutie a reset počítača.

Horná časť predného panelu je v lesklej čiernej farbe a bude dobre ladiť s doplnkovými panelmi, napríklad so ZM-MFC2 rovnako z produkcie Zalman. Inštalácia 5,25“ zariadení je bezproblémová a aj predná strana optickej mechaniky bude dobre lícovať s okrajmi skrinky.

Pozícia pre inštaláciu pevného zdroja je opatrená penovými podložkami, ktoré slúžia na utlmenie vibrácií a jednoduchšie osadenie. Zdroj je možné nainštalovať aj ventilátorom smerom hore, pri štandardnom uložení bude vzduch nasávať zo spodnej časti cez mriežku a protiprachový filter. Skrinka počíta aj s použitím dlhšieho zdroja, v tom prípade však bude obmedzené použitie spodnej pozície pre nasávací ventilátor s priemerom 120 alebo 140 mm.

Nasávací otvor pre zdroj je chránený kovovým protiprachovým filtrom s malými kruhovými otvormi. Nasatiu jemného prachu nezabráni, no i tak je relatívne dobrou ochranou. Pri čistení ho bude stačiť opláchnuť vodou, škoda len, že sa do úzkej štrbiny v plastovej spodnej časti skrinky veľmi zle vkladá.

Inštalácia pevných diskov je rýchla a veľmi jednoduchá. Na 3,5“ disk stačí navliecť pružný plastový rámik a zasunúť do hot-swap šachty, ktorá sa odhalí odobratím spodného čelného krytu. Pre SSD disky je nevyhnutné použiť pre bezpečné osadenie do rámčeka štyri skrutky.

Rámček do ktorého sa disky vkladajú je možné celý vybrať a v prípade nutnosti ho celkom vynechať. Jednoduché PCB by si zaslúžilo kvalitnejšie spracovanie a presnejšiu prácu pájkovanie. PCB je osadené konektormi pre pripojenie troch diskov a priskrutkované na plastovom ráme, ktorý slúži zároveň aj ako držiak pre 92 mm ventilátor. Ten bude preháňať vzduch pomedzi disky nasávaním z prednej časti skrine.

Rámček zároveň ušetrí tri napájacie S-ATA konektory a trochu sprehľadní vedenie kabeláže od zdroja. Všetky tri disky sú napájane štandardným štvorpinovým molexom. Ventilátor má vlastný trojpinový konektor a dokonca aj jednoduchú reguláciu rýchlosti otáčok, ktorá spočíva v znížení napätia z 12 na 7 V.

Do spodnej šachty sa vmestia len tri disky, ďalšie už bude treba osádzať do horných pozícií. K tomu bude potrebné využiť redukcie, alebo dokúpiť tlmiace vložky do 5,25“ šachty. V skrinke je osadená jedna redukcia, do ktorej je možné osadiť aj 2,5“ disk.

Inštalácia komponentov do skrinky je čiastočne bezskrutková, napríklad inštalácia 5,25“ zariadení prebieha cez jednoduché plastové zámky. Toto riešenie je lacné, jednoduché a funkčné, aj keď osádzanie je menej pohodlné. V prípade potreby je samozrejme možné použiť aj skrutky, napríklad pri kratších zariadeniach, regulátoroch, alebo paneloch.

Tenké a číre plexisklo je k bočnici prichytené veľmi jednoducho len na plastových tŕňoch. Toto upevnenie bude fungovať, teda pokiaľ nebude dávať bočnicu príliš často dole. Ľavej bočnici chýba lepšie vystuženie a ľahko sa prehýba, po osadení na skrinku je však uložená dostatočne pevne a nevibruje.

V skrine sú od výroby osadené tri ventilátory, okrem 92 mm na koši pre pevné disky aj dvojicu 120 mm pre odsávanie ohriateho vzduchu. V priestore nad základnou doskou je jeden z nich s modrým LED podsvietením, ten na zadnej stene má štandardné biele lopatky. Hlučnosť ventilátorov je v tejto triede skriniek v norme, navyše pri tejto cenovej hladine nemôžeme očakávať žiadne dvadsaťeurové kúsky so špeciálne tvarovanými lopatkami. Ventilátory sa navyše dajú celkom dobre skrotiť vstavaným regulátorom otáčok.

Tray základnej dosky je tesne pred prednou 5,25“ šachtou zahnutý čo môže skomplikovať pripojenie k niektorým konektorom. V našom prípade sa vnútorný USB 3.0 konektor zmestil tesne, pri doskách s väčším pôdorysom to môže byť ešte horšie.

Za tray základnej dosky nie je síce priestoru na rozdávanie, no 25 mm medzi prednou šachtou a bočnicou by malo stačiť pre rozumné usporiadanie potrebnej kabeláže. Dosť pomôže aj prelis na pravej bočnici, ktorý tento priestor ešte o čosi zväčšuje.

Manažment kabeláže by bol jednoduchší, ak by výrobca pribalil viac sťahovacích pások a suchých zipsov. Otvory pre prevlečenie káblov síce nie sú opatrené gumovými priechodkami, no v tejto cenovej kategórii to nie je štandardom. Chválime veľký otvor pod socketom procesora, ktorý umožní pohodlnú inštaláciu backplate masívnych chladičov.

Skrinka ponúka dostatočne veľký priestor pre inštaláciu výkonných komponentov i chladenia. Bez problémov pojme grafické karty s dĺžkou do 300 mm a do hornej časti sa vmestí 240 mm dlhý radiátor vodného chladenia. Náš testovací chladič od Prolimatech má s ventilátormi 170 mm a do skrinky sa vmestil veľmi tesne. Bolo ho síce lepšie vidieť cez plexisklo, no s ničím vyšším ako 175 mm určite nepočítajte.

Zaujímavým prvkom skrinky je vertikálna lišta, ktorá sa tiahne celou výškou skrine. V prípade potreby sa dá odobrať alebo presunúť viac dopredu alebo dozadu. Primárne má spolu so skrutkovacími podložkami slúžiť ako opora pre dlhé a ťažké grafické karty. V našom prípade bol s týmto trochu problém, keďže osadený Radeon HD 4870 X2, ktorý používame na demonštráciu má chladič s odkrytými lopatkami ventilátorov. Pri grafickej karte GeForce GTX 560Ti od Gigabyte, ktorú sme použili pri záťažových testoch sa už tento problém nevyskytol a podložka mohla podopierať plastový kryt chladiča karty.

PREVÁDZKOVÉ VLASTNOSTI

Inštalácia komponentov bola bezproblémová, priestranný interiér dáva dostatok priestoru pre manipuláciu a dobré spracovanie šasi bez ostrých hrán uchránilo aj naše ruky. Trochu viac treba narábať so skrutkovačom, no nie vždy je bezskrutkové riešenie to pravé. Pri testovaní sme použili základnú dosku MSI Z77A-GD65 Gaming, Intel Core i7-3770K na štandardných frekvenciách, 2×4 GB kit Corsair Venegance taktovaný na 2133 MHz, a grafickú kartu GeForce GTX 560 Ti od Gigabyte.

Ventilátory v základnej konfigurácií vedia dobre odviesť ohriaty vzduch z priestor skrine, horšie je to však už s nasávaním. Keďže celé čelo skrine je o inštaláciu nasávacích ventilátorov ochudobnené, odporúčame pridať na dno skrinky aspoň 120 mm ventilátor, ktorý pomôže predovšetkým grafickej karte. Pomohlo by to aj výmene vzduchu v skrinke, prirodzené prúdenie vzduchu cez spodnú perforáciu smerom nahor nie je čosi, na čo by sme sa pri výkonných komponentoch chceli spoliehať.

Chladenie diskov bolo v poriadku, aj keď ventilátor nasávajúci vzduch skrz klietku s diskami to nemá jednoduché, výrobca mu aspoň nepostavil do cesty žiadne výrazné prekážky. Aj v základnej konfigurácii nemá MS800 Plus problém komponenty vo svojom vnútri uchladiť, ak im však chcete o pár stupňov pomôcť, pouvažujte o presunutí zadného odsávacieho 120 mm ventilátora na dno skrine a doplnenie dvoch 140 mm kúskov dozadu a hore pre efektívnejšie a rýchlejšie odsávanie. Malý podtlak, ktorý takto vznikne pomôže aj nasávaniu čerstvého vzduchu cez bohato perforované predné čelo skrine. Hlučnosť osadených ventilátorov na maximálnych otáčkach sa dá zvládnuť, vďaka veľkému regulátoru otáčok je možné počas práce v prostredí OS znížiť hlučnosť celej zostavy do rozumnejších hladín. Na regulátor sa dá pripojiť až 6 ventilátorov, zdrojom napájania je jediný molex konektor.

ZAUJME NIELEN CENOU

Zalman pripravil zaujímavú alternatívu k middle-towerom renomovanejších značiek, MS800 Plus má veľký potenciál, no pre stavbu seriózneho herného počítača budete potrebovať ešte dva kvalitné ventilátory navyše. Za MS800 Plus zaplatíte necelých 70 EUR, čo je skutočne výborná cena. Výrobca myslel aj na detaily ktoré nie je vidieť, ako je napríklad spracovanie spodnej strany skrine, či hot-swapový rámček pre inštaláciu pevných diskov s vlastným ventilátorom s jednoduchou reguláciou otáčok.

Dobrým doplnkom je aj vertikálna opora pre dlhé grafické karty, či integrovaný regulátor pre šesť ventilátorov. Vnútorné rozmery poskytujú dostatok priestoru pre inštaláciu výkonných komponentov a veľkých chladičov, vrátane 240 mm radiátora vodného chladenia. Ak hľadáte slušnú, dobre vybavenú a priestrannú skrinku za rozumnú cenu, Zalman MS800 Plus by sa určite mala objaviť na zozname kandidátov. Za 69 EUR sa jednoducho oplatí.

 
Zalman MS800 Plus môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

Graf ceny produktu Zalman MS800 Plus poskytuje server Heureka.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013