Menu

Transcend StoreJet ako vreckový osobný cloud

Zdieľané dokumenty, fotky, multimédiá a ideálne bezdrôtovo. Po cloudových službách sa do záujmu používateľov elektroniky dostáva aj osobný cloud. Ideálne riešenie, ak je potrebné mať údaje prístupné na viacerých zariadeniach a zároveň chýba dôvera verejným dátovým úložiskám.

Alebo je jednoducho nevyhnutná väčšia kapacita, a práve takýmto pohodlným riešením je externý disk. Ak potrebujete pracovať s dátami na rôznych zariadeniach, nie je veľmi pohodlné disk prenášať a pripájať ho k počítačom, alebo to ani nie je možné, napríklad v prípade väčšiny tabletov alebo smartfónov. Je preto dobré mať takýto disk pripojený k sieti. Tu sa dostávajú k slovu NAS, alebo jednoduchšie sieťové disky, lenže v spotrebnom segmente je vhodné ísť ešte ďalej a koniec koncov, čokoľvek bezdrôtové je v kurze. No pridať Wi-Fi adaptér k disku nestačí, chce to aj softvér, ktorý je v tomto prípade veľmi dôležitý. Transcend zmiešal tieto ingrediencie veľmi dobre, a podarilo sa mu vytvoriť StoreJet Cloud. Prenosný SSD disk dostupný na sieti.

Rad externých diskov StoreJet tak dostáva zástupcu aj do bezdrôtového priestoru. StoreJet Cloud je jednoducho vyzerajúce kompaktné zariadenie, ktoré spokojne pribalíte k notebooku na cestu, s rozmermi 99×54×16,5mm a hmotnosťou  90 gramov pripomína starší mobilný telefón. Zariadenie je odolné voči otrasom, keďže Transcend nepoužíva klasické pevné disky 1,8“ formátu, ale pamäťové čipy ktoré poznáme z flash diskov. Hmotnosti pridáva aj vstavaný akumulátor, ktorý by mal podľa výrobcu vydržať 8 hodín v pohotovostnom a 6 hodín v aktívnom režime zariadenia. Akumulátor sa dobíja pribaleným USB káblom alebo sieťovým adaptérom. V balení nájdete aj praktické ochranné puzdro na prenášanie.

Plastové telo v čiernom piano prevedení obopína strieborný rám, z rovnakého materiálu, pád z väčšej výšky by mohol pre StoreJet Cloud skončiť zle. Spomínali sme odolnosť voči otrasom, výhodou je aj nižšie zahrievanie, nulové vibrácie, hlučnosť a v neposlednom rade aj nižšia spotreba, v porovnaní s klasickým diskom s rotujúcimi platňami. Na jednej z kratších strán kvádra sa nachádza posuvný prepínač pre zapnutie, o aktivite Wi-Fi adaptéra a stave batérie informuje dvojica LED diód.

transcend_storejet_cloud_2

StoreJet Cloud dokáže fungovať ako bezdrôtový sieťový disk, alebo ako bežný USB disk, vtedy je však treba Wi-Fi vypnúť. Mohlo by sa zdať, že výrobca mohol siahnuť po USB 3.0, ktoré by komunikáciu počítača s diskom výrazne zrýchlilo. Pri kopírovaní dát cez USB rozhranie sme však namerali 34 MB/s pre čítanie, rýchlosť zápisu bola približne polovičná. Zatiaľ čo rýchlosť čítania adresuje s limitom USB 2.0 zbernice, rýchlosť zápisu odkazuje skôr na klasické flash čipy, ktoré sa používajú v USB kľúčoch. Ak by boli použité MLC čipy a radič zo starších generácii SSD diskov, rýchlosť zápisu by zrejme bola vyššia, a pri použitom USB 2.0 by bola podobná ako rýchlosť čítania. StoreJet Cloud je tak skôr ako externé SSD (napríklad testovaný SSD 18C3 od rovnakého výrobcu – link na recenziu) viac USB kľúčom s Wi-Fi adaptérom.

trnscnd_cloud

Nič to však nemení na výhodách, ktoré StoreJet Cloud ponúka. Komunikáciu s mobilnými zariadeniami poskytuje rovnomenná aplikácia, zatiaľ je k dispozícii pre iOS a Android. Jednou z výhod je možnosť streamovania multimédií priamo do zariadenia, bez nutnosti sťahovať ich lokálne. Aplikácia si poradí so základnými typmi obrázkov (BMP,JPEG,JPG,PNG), hudby (MP3, WAV), videa (AVI, MP4, M4V, MOV) a dokumentov (TXT, DOC, XLS, PPT, PDF), iné typy súborov sa dajú stiahnuť a otvoriť na použitom zariadení. Prístup z počítača je zabezpečený klasickým webovým rozhraním, alebo namapovaním sieťového disku podľa IP adresy.

Rýchlosť bezdrôtovej komunikácie pre rozumné použitie celkom postačuje, podobne je na tom aj dosah. Vstavaný 802.11 b/g/n adaptér poskytuje aj s integrovanou anténou výkon dostatočný pre požitie v domácnosti a na cestách, problém nebol ani ak sa disk nachádzal o dve miestnosti ďalej za dvoma stenami. Reálny použiteľný dosah je zhruba dvanásť metrov, v závislosti od prostredia. Pri strate signálu sa StoreJet Cloud odpája od routra, prípadne dôjde k značnému poklesu prenosovej rýchlosti. Komunikácia je šifrovaná štandardnými metódami WEP, WPA, WPA2 a WPA2-Mixed.

transcend_storejet_cloud_and.jpg

Transcend StoreJet Cloud sa na našom trhu predáva v 32 a 64 GB verziách, čo predstavuje pomerne dosť priestoru pre zdieľanie potrebných dokumentov a nevyhnutných multimédií na domácej sieti no najmä medzi mobilnými zariadeniami. Rozumne je nastavená i cena, 32 GB verziu zoženiete za čosi vyše 60 €, 64 GB model stojí okolo stovky. Plusom sú kompaktné rozmery, vstavaný akumulátor, intuitívne aplikácie pre tablety a smartfóny či jednoduchá konfigurácia. V domácom prostredí pri bežných desktopoch a notebookoch bude stále lepším riešením pre zálohovanie a zdieľanie dát klasická NAS, pre cestovateľov, ktorí chcú získať 64 GB priestoru navyše a zbytočne nešpekulovať nad kompatibilitou zariadení a káblami je Transcend StoreJet Cloud tým vhodným riešením.

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť Transcend StoreJet Cloud v 64 GB verzii v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

transcend_storejet_cloud

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

Transcend_Logo_RGB_website

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013