Menu

Fifa 12 - s futbalom na večné časy

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 2781 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Len máloktorá herná séria má za sebou toľko pokračovaní, ako dnes už legendárna Fifa od EA. Každým rokom sa na ňu tešia tisíce hráčov, ktorí si aspoň takto virtuálne môžu zahrať s najväčšími hviezdami.

Vydávať rok čo rok prakticky rovnaký typ hry, to chce poriadnu dávku predstavivosti a nových nápadov. Potreba niečoho nového sa navyše stupňuje pri športových hrách, kde sa svojvoľne nemôžu meniť pravidlá, ihrisko má rovnaký tvar a aj tá bránka má stále rovnakú podstatu.

Rozmaznaný hráč potom môže v záchvate hnevu chytiť nenávisť k vydavateľovi, ktorý mu predsa predal hru veľmi podobnú jej predchodkyni ... a znova za nehorázny peniaz. Na PR slovičkárenie dnes už nepočuje nik, tobôž nie recenzent zocelený desiatkami odohratých hier a prečítaním stoviek ód na tie najlepšie hry.

fifa12_1

Každý nový diel legendárnej série FIFA od Electronic Arts bol vždy pod drobnohľadom a niečo ako prevratný fyzikálny engine je dostatočným lákadlom pre všetkých pesimistov. Do ohňa im pár polienok priložili aj extrémne vtipné video zostrihy z beta verzie hry. Skákajúci hráči s nohou vykrútenou až k čelu alebo pády, aké by nezahrali ani tí najlepší herci z profesionálnej ligy.

Kto by čakal podobné zverstvá aj v plnej verzii hry, bude musieť svoje škodoradostné chúťky zamknúť do skrinky. Fyzikálny engine (Impact Engine) je nakoniec veľmi podarený a zaslúži si označenie ako jeden z najinovatívnejších doplnkov.

fifa12_11

Možno by ste mohli namietať, že sofistikovaný engine je zbytočnosťou, keď sa dá chovanie hráčov riešiť skriptami. To ale možno fungovalo pre nejakým rokom. Odvtedy sa veľa zmenilo a pre dosiahnutie čo najreálnejšieho výsledku sa skripty určite nepoužívajú. Vďaka Impact engine je každý zápas úplne iný, približujúci sa realite.

S tým prichádza aj nutnosť zabudnúť na finesy z predchádzajúcej verzie. Nová Fifa je jednoducho úplne iná hra a v prvom zápase tak má rovnaké šance totálny nováčik v športových hrách, ako aj stará páka, ktorá už vyhrala niekoľko majstrovských titulov. Obidvom skupinám preto odporúčame nevynechať úvodné zoznamovanie sa s hrou, kde sa naučíte nové systémy bránenia.

fifa12_6

Po novom si už nevystačíte s automatizovaným bránením. Z neho sa totiž stal veľmi dôležitý prvok v hre, pozostávajúci z viacerých mechanizmov. Budete sa musieť naučiť vypichovanie lopty, tieňovanie, odtláčanie telom a hlavne často bude nutné hrať na hranici medzi čistou hrou a faulom. Aj tu sa prejavuje Impact engine a preto si dobre rozmyslite, aký zákrok použijete v tom danom momente. Niekedy je vypichnutie lopty vynikajúcim riešením, ale niekedy si ním môžete zavariť na faul, čo samozrejme nikto nechce.

Podceniť obranu môžete jedine pri zápase výrazne silnejšieho mužstva proti tomu najslabšiemu. Dva vyrovnané mužstvá je už úplne iná káva a ak budete ťahať za kratší koniec, je skvelá obrana skutočne otázkou života a smrti (obrazne povedané). Nezávislý divák by nad zápasom možno ohrnul nos – z jeho pohľadu by to bol nudný zápas s minimom krásnych šancí. Hráč držiaci v ruke gamepad by bol ale iného názoru a maximálne sústredený by bol rád, ak by si aspoň vybojoval remízu.

fifa12_8

Ako náhle sa vo vašom tíme objaví aspoň trochu významnejšia osobnosť, tak určite zaregistrujete jej špecifiká – hrá mierne odlišným štýlom a dokáže s loptou o niečo viac, ako len veľmi priemerný hráč. Jeho hráčska inteligencia sa ale neprejavuje len v individuálnych možnostiach, ale aj v prístupe k tímovej hre. Len samotný hráč zápas nevyhrá, ale ak vie správne spolupracovať so spoluhráčmi, dostane sa skôr do šance a potom už môže na plno ukázať svoje schopnosti.

Aké je naše konečné rozhrešenie? Fifa 12 je určite vynikajúcou hrou. Nebojíme sa povedať, že sa jedná o pravdepodobne najlepšie spracovaný futbal. Hra je vynikajúca nielen na konzolách, ale aj na PC platforme. Herná stránka nemá chybu, grafická je na tom taktiež vynikajúco. My sme hru testovali práve v PC verzii s gamepadom – hrateľnosť  ničím netrpela a grafická karta strednej triedy (GeForce GTX 560) dokázala hru utiahnuť pri plných detailoch aj v extrémnom rozlíšení 2560×1440 bodov.

fifa12-hodnotenie

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013