Menu

Testovali sme lacný tablet Prestigio za 135 eur

Hoci stojí len 135 eur, svoju úlohu si dokáže splniť veľmi dobre. Vyskúšali sme lacný Android tablet od Prestigia, pri ktorom vás nečakajú zbytočné kompromisy a ako bonus dostanete skvelé puzdro, netradičné farby a 3G modem.

Výber lacného tabletu nebol nikdy príjemnejší. Ak dnes prídete do obchodu, či navštívite webové stránky akéhokoľvek e-shopu, čaká na vás bohatá ponuka tabletov s nízkou cenovkou. 

No nešetrite za každú cenu a vyhýbajte sa modelom s cenovkou pod sto eur. Dobrý lacný tablet dnes začína na cene okolo 150 eur mal by mať aspoň dvojjadrový procesor, gigabajtovú operačnú pamäť a displej s HD rozlíšením. A do tejto kategórie zapadá aj testovaný model Prestigio MultiPad Color. 

Podarený dizajn

Tablet je síce vyrobený z plastu, no pevnosť je dobrá a pri pohľade naň vám nai nepadne, že je tak lacný. Kvalita povrchovej úpravy je dobrá - to znamená, že neurazí, no zároveň sa tablet nebudete hanbiť vytiahnuť ani v spoločnosti drahých modelov. Okrem klasickej čiernej farby si môžete tablet kúpiť aj v bielej, zelenej, červenej a fialovej. Zadná povrchová úprava je lesklá, so zaujímavým grafickým motívom.

Dostupné sú tiež verzie s väčšou uhlopriečkou, pri ktorých sa mení len kapacita batérie a v prípade 10,1 palcového modelu aj verzia operačného systému (Android 4.4.2). Kvalita displeja je dobrá, pozorovacie uhly nadpriemerné a rozlíšenie presne také, aké by sme v tejto cenovej kategorii očakávali, čiže 1280x800 bodov. Na tele veľa tlačidiel nenájdete, je to len klasicky tlačidlo blokovania obrazovky a dvojica pre úpravu hlasitosti.

Páči sa nám, že výrobca ponúka v základnej výbave aj kvalitné a pevné puzdro. Je pekné, odolné a určite ho odporúčame používať. Obrazovka tabletu totiž nemá odolné sklo a pokiaľ ho budete nosiť v taške plnej rôznych vecí, tak si ho veľmi rýchlo poškrabete. 

prestigio-multipad-color-back

 

Zahráte sa aj hry

Výkon nie je vysoký, no pri pohľade na cenovku sme čakali výrazne horší výsledok. Zahráte sa skoro každú hru, no pri tých graficky náročných budete musieť ubrať z detailov. Reakcie systému sú rýchle, problém nerobí ani grafická nadstavba s vlastnými miniaplikáciami a nenašli sme ani jednu aplikáciu, ktorá by korektne nefungovala.

Vo vnútri nájdete čip Mediatek MT8382V, ktorého základom je štvorjadrový procesor s pracovnou frekvenciou 1,3 GHz. Pri hrubom výkone nemajte veľké očakávania, čipy v lacných tabletoch zaostávajú za prémiovými modelmi. Našťastie to už nie je tak zlé ako dakedy a nárast výkonu oproti starším tabletom cítiť okamžite. Páči sa nám, že výrobca nešetril na pamäti a pre dáta poskytol 16 gigabajtové úložisko, ktoré si môžete rozšíriť s pomocou microSD karty. Dostatočná je aj kapacita operačnej pamäti - jeden gigabajt je dostačujúca hodnota pre bežné používanie a problémom nebudú ani moderné hry. 

V cenovej kategórii do 150 eur by sme ale nečakali prítomnosť technológie NFC a čo je najlepšie, nájdete tu aj slot pre SIM kartu. Vďaka tomu môžete byť online neustále a dokonca môžete tablet využívať aj na telefonovanie a posielanie SMS správ. Horšie to je s integrovaným fotoaparátom, ktorý tu je len do počtu. Fotografie sú skutočne zlé a bežný kompaktný fotoaparát určite nenahradia.

prestigio-multipad-color-nfc

 

Systém je rýchly

A môže za to hlavne minimum úprav, pri ktorých to výrobca našťastie neprehnal. Systém dokonca v základe vyzerá ako čistý Android, výnimkou je len odlišné pozadie a niekoľko miniaplikácií. Tie si samozrejme môžete z hlavnej obrazovky odstrániť a nič vám nebráni v tom, aby ste si ju upravili presne podľa seba.

Prestigio tu už klasicky ponúka niekoľko vlastných aplikácií, medzi ktoré patrí aj eReader, čo je čítačka a obchod v jednom. Prestigio má pomerne bohatú ponuku titulov, no nie všetky sú v slovenskom alebo českom jazyku. Nezabudlo sa ani na technológiu NFC, pre využitie ktorej nemusíte tápať v obchode a hľadať použiteľné aplikácie.

Pri syntetických testoch tablet obstál veľmi dobre. S celkovým skóre 15210 bodov v benchmarku AnTuTu skončil pred mnohými drahšími modelmi vrátane Samsung Galaxy Tab 4, ktorý dosiahol o približne 2000 bodov menej. 3DMark Ice Storm Unlimited skončil s výsledkom 2821 bodov, Extreme je náročnejší a tam bol výsledok 1901 bodov.

system

 

Tá cena je skvelá

Môže byť dobrý tablet, za ktorý zaplatíte len 135 eur? Až doteraz sme si to nemysleli, no Prestigio má extrémne lacný tablet, ktorý je skutočne použiteľný a až na podpriemerný fotoaparát tu len ťažko budete hľadať slabé miesto. MultiPad Color je navyše vybavený technológiou NFC pre bezkontaktnú komunikáciu a 3G modemom pre mobilný internet a telefonovanie.

Prestigiu sa jednoducho podarilo vyrobiť tablet, ktorý dokáže uspokojiť väčšinu používateľov s obmedzeným finančným rozpočtom. Pritom to nie je žiadna výbehová starina, na akú ešte stále môžete naraziť. Hardvér nie e zlý, nerozpadne sa vám to a vďaka 3G modemu môžete byť stále online. Ak teda máte hlboko do vrecka a zároveň potrebujete nový tablet, je Prestigio skutočne dobrou investíciou.

 

 
Prestigio PMT5777 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie

tip

 

 

Parametre

Procesor: Mediatek MT8382V
Frekvencia: 4x 1,3 GHz
Grafický čip: Mali-400 MP2
Operačná pamäť: 1 GB
Úložný priestor: 16 GB
Technológie: Wi-Fi, BT 4.0, GPS, 3G, NFC
Displej: IPS 7”, 1280x800
Batéria: 3500 mAh
Hmotnosť: 295 gramov
Systém: Android 4.2.2

Graf ceny produktu Prestigio PMT5777 poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013