Menu

Testovali sme lacný tablet od Prestigia

Stojí menej ako 160 eur a má štvorjadrový procesor s IPS displejom. To už dnes nikoho neprekvapí, no kvalitne vyhotovené kovové telo je pri lacných tabletoch ešte stále výnimkou.

Nebolo to až tak dávno, keď sa prvá generácia Android tabletov začala priživovať na sláve iPadu. Tieto zariadenia síce stáli len zlomok jeho ceny, no ten kto sa nechal zlákať, kúpu rýchlo oľutoval a druhý krát si už radšej priplatil za poriadny tablet. Bazáre boli následne plné bezmenných tabletov čínskej výroby, ktoré sa podobali ako vajce vajcu.

Dnes je kategória lacných tabletov výrazne zaujímavejšia. A aj keď tu ešte stále existujú podpriemerné modely v cene okolo 70 eur, môžete si už za približne dvojnásbnú cenu kúpiť veľmi dobrý tablet. A s ním sa dá zaziť pomerne slušný kus zábavy či už hernej, alebo multimediálnej. Do tejto skupiny patrí aj Prestigio MultiPad 4 Diamond 7.85. Má tu síce silnú konkurenciu, no ako sa ďalej dočítate, má svoje nesporné výhody. 

Vyzerá veľmi dobre

Smartfóny a tablety spoločnosti Prestigio sa nikdy nesnažili preniknúť do kategórie prémiových produktov. Dobre sa im darí v segmente lacných zariadení a nie je problém nájsť v ich ponuke aj dobré modely nižšej strednej triedy. Nie je to žiadna výčitka z našej strany, ale len konštatovanie dobre zvoleného trendu. Stredná a nižšia trieda je totiž veľmi obľúbená a produkty z nej si môže dovoliť široká skupina zákazníkov.

MultiPad 4 Diamond 7.85 je tablet, po ktorom siahnite v prípade, ak máte obmedzený rozpočet, no zároveň vyžadujete dobrý výkon a kvalitné vyhotovenie. Kúpiť si ho môžete v dvoch farebných verziách, bielej alebo čiernej. Obidve pôsobia už na prvý pohľad veľmi dobre a tipovali by ste tu výrazne vyššiu cenu.

Výrobca použil ako hlavný materiál brúsený hliník, čo oceníte už pri prvom uchopení do ruky. Tablet sa nielenže príjemne drží, ale zároveň aj pôsobí pevne. Vďaka pevnému materiálu je tenký - s hrúbkou len 8,3 milimetra je to jeden z najtenších tabletov vo svojej kategórii. Hodí sa preto na dennodenné používanie, pričom vám v kabelke veľa miesta nezaberie. Navyše už v základnej výbave k nemu dostanete pekné kožené puzdro. 

prestigio-2

 

Škoda malého rozlíšenia

S uhlopriečkou 7,85 palca a pomerom strán 4:3 je displej skoro totožný s iPadom mini. Na rozdiel od väčšiny Android tabletov nemá širokouhlý displej a nám sa to páči. Klasický pomer strán je prirodzenejší, jedinou výnimkou je pozeranie filmov. Lepšie sa vám budúc prezerať webové stránky, fotografie, príjemnejšie bude aj čítanie elektronických kníh.

No rozlíšenie 1024x768 bodov je priemerné, hlavne ak ste predtým pracovali s tabletom vybaveným Retina displejom. Nedostatky zbadáte hlavne pri čítaní textu a prezeraní webových stránok, kedy sú neostré hlavne náhľady pri celom zobrazení zložitejších webov. Pozorovacie uhly sú veľmi dobré, farby sa nemenia ani pri extrémnom naklopení displeja.

Tlačidlá pre ovládanie systému tu budete hľadať zbytočne, nahrádza ich spodná lišta na displeji, ktorá ale zároveň ukrajuje z využiteľnej plochy. Klasické hardvérové tlačidlá sú len tri, nastavíte si s nimi hlasitosť a zablokujete displej. Na spodnej hrane zariadenia nájdete Micro USB konektor pre nabíjanie, na hornej zas slot pre pamäťovú kartu typu Micro SD a analógový výstup pre pripojenie slúchadiel. Kúpiť si môžete aj verziu so slotom pre SIM kartu. 

prestigio-3

Výkon nie je vôbec zlý

Počet jadier procesora je dnes už vecou prestíže a kto nemá štvorjadrový procesor, ako keby ani neexistoval. No nástup lacných štvorjadrových čipov v podstate nič nerieši, keďže dobré dvojjadro môže byť celkovo výkonnejšie a dokonca aj energeticky menej náročné. Nízka cena sa niekde prejaviť musí a aj keď má tu použitý procesor štyri jadrá a frekvenciu 1,6 GHz, tak výsledky testov ho zaraďujú skôr medzi priemer a nie na špičku.

Nepomáha tu ani štvorjadrový grafický čip Mali-400 MP, ktorý už je nejaký ten rok na svete. Jeho architektúra bola dávno prekonaná, no absencia graficky extrémne náročných titulov jeho životnosť značne predĺžila. Hry aj napriek svojmu veku zvládne skoro všetky plynulo a bez nejakých problémov. Tie najnovšie a graficky najnáročnejšie ale budú vyžadovať zníženie detailov. 

Zvyšok hardvérovej výbavy vás určite neprekvapí. Jeden gigabajt operačnej pamäti je už nižší štandard, 16 gigabajtov úložného priestoru postačuje pre väčšinu používateľov a je tu aj Wi-Fi pre bezdrôtovú komunikáciu. Bluetooth alebo GPS by ste tu hľadali zbytočne, čo môže odradiť zákazníka, ktorý by rád tablet využil aj ako príležitostnú navigáciu.

Poslednú dvojicu technológií nájdete až v 3G verzii tabletu, ktorá je prekvapivo vybavená úplne odlišným hardvérom. Je tu iný čip s rozdielnou grafikou a dokonca na tomto tablete môžete počúvať aj FM rádio. Výkon týchto tabletov ale veľmi rozdielny nie je, iný čipset tu bol zvolený hlavne kvôli podpore spomínaných bezdrôtových technológií.

tabulka

 

Systém môže zaváhať

S malým množstvom grafických zmien a doplnkov je rýchlosť tabletu veľmi dobrá. Výrobca sa nenažil za každú cenu odlíšiť od konkurencie a preto tu nájdete len upravený obrázok pozadia a niekoľko bonusových aplikácií. Tento trend je pri produktoch Prestigia štandardom, za čo ho chválime. Vždy je lepšie neprepĺňať systém množstvom zbytočných doplnkov, väčšinu úprav si používateľ spraví aj tak sám a presne podľa svojich potrieb. 

Okrem kancelárskeho balíka Office Suite Pro tu nájdete čítačku kníh eReader Prestigio s napojením na vlastný obchod. Ten má v ponuke tisícky kníh, niektoré z nich sú zadarmo - a aj v slovenskom alebo českom jazyku. V smartfóne pravdepodobne nájdete aj niekoľko utilít vrátane súborového manažéra, ktorý sa hodí hlavne pre technicky zdatnejších používateľov.

Tablet má operačný systém Android vo verzii 4.2.2, ktorý nie je žiadnou novinkou a zaslúžil by si už aktualizáciu. Na príkazy reaguje väčšinou svižne, no občas sme pocítili drobné zaváhanie. Za vinu to dávame zle optimalizovanému systému, hardvér totiž určite nie je poddimenzovaný. Či výrobca dodá aktualizáciu na novšiu verziu systému bohužiaľ nevieme.

sys

 

Výhodná kúpa

Surfovanie po internete, kontrola a písanie mailov, komunikácia cez Skype, či krátke odreagovanie sa pri hre. Tablet na jedno nabitie vydrží dva, maximálne až tri dni nenáročného používania, čo je zhodné s väčšinou lepších tabletov. Pri aktívnejšej práci, či hraní náročných hier ale batériu vyšťavíte výrazne rýchlejšie a po pár hodinách sa nevyhnete nabíjaniu.

Nečakajte tu špičkové fotografie, či skvelé videohovory. Obidve kamery sú tu len z dôvodu nutnosti a ich výstup je podpriemerný. MultiPad 4 Diamond 7.85 je ale vo výsledku dobrý tablet, pri ktorom je dôležitá hlavne jeho cena. Na jednej strane je tu kvalitné vyhotovenie a dobrý výkon, no zároveň vám môže chýbať Bluetooth a GPS. Za malý doplatok približne 25 eur môžete mať 3G verziu tabletu, ktorá ich obsahuje.

 

 
Prestigio MultiPad PMP7079D môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie

  

Parametre

Čip Rockchip RK3188, štvorjadrový
Pamäť 1 gigabajt
Grafický čip Mali-400 MP
Úložný priestor 16 gigabajtov
Displej 7,85”, 1024x768, dotykový
Rozmery 200x137x8,3 mm
Hmotnosť 406 gramov
Batéria 4700 mAh
Android 4.2.2

Graf ceny produktu Prestigio MultiPad PMP7079D poskytuje server Heureka.sk

Ďalšie odborné recenzie na tablet Prestigio Multipad PMP7079D nájdete na Recenzie.SME.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013