Menu

Asus ZenFone 2 je špičkový smartfón s veľkou pamäťou

Má veľký 5,5-palcový displej, výkonný hardvér od Intelu a v 32 gigabajtovej verzii aj obrovskú operačnú pamäť s kapacitou 4 gigabajty.

Asus sa výrobe smartfónov venuje už dlhé roky, nie je teda v tomto smere žiadnym nováčikom. Rozmach smartfónov a tabletov firma našťastie nezaspala a stále ponúka množstvo zaujímavých modelov. Poslednú dobu využíva hlavne čipy od spoločnosti Intel, čo platí aj pre recenzovaný Asus ZenFone 2.

Hlavne do veľkej ruky

Tento smartfón nie je určený do malých rúk, za čo môže hlavne veľký 5,5-palcový displej. Na ovládanie v jednej ruke preto ihneď zabudnite, palcom dosiahnete maximálne na jednu tretinu obrazovky. Netradične je umiestnená dvojica tlačidiel pre ovládanie hlasitosti – nájdete ich v hornej časti zadného krytu. Ich nahmatanie ale nie je veľmi intuitívne, ocenili by sme ich prítomnosť na jednej z bočných hrán.

Horšie je na tom tlačidlo vypnutia, ktoré nájdete presne v strede hornej hrany. Pri držaní jednou rukou ho nemáte šancu dosiahnuť, no našťastie tu funguje dvojité poklepanie po displeji. Týmto úkonom displej nielen odblokujete, ale aj zablokujete. Netradičné umiestnenie tlačidiel ale chápeme, môže za to odoberateľný zadný kryt, vďaka ktorému je najtenšia časť smartfónu hrubá len necelé štyri milimetre.

Celkovo je ale smartfón dosť hrubý, meria necelých jedenásť milimetrov. No nenechajte sa zmiasť touto hodnotou, vďaka zaoblenej zadnej časti zariadenie hrubo vôbec nepôsobí. Konštrukcia je celkovo veľmi podarená a prekvapivo pevná. Prekvapivo preto, lebo je celá plastová. Zadný kryt je kvalitný a odolný, svojim povrchom úspešne imituje brúsený hliník.

design product

Vo viacerých verziách

Základnú verziu ZenFone 2 si kúpite už za menej ako tri stovky, tá naša stála 359 eur. Pri výbere sa určite nenechajte zlákať nižšou cenou, v tomto prípade má totiž investovaných 60 eur veľmi veľký význam. Základná verzia je vybavená dátovým úložiskom s kapacitou 16 gigabajtov a operačnou pamäťou s kapacitou 2 gigabajty. Tá drahšia ponúka dvojnásobok úložného priestoru a aj operačnej pamäti. Áno, čítate dobre, tento smartfón má rekordnú kapacitu štyri gigabajty. Za 399 eur si domov môžete odniesť najlepšie vybavenú verziu so 64 gigabajtovým dátovým úložiskom.

Rozdiel je aj v použitom procesore, keď základná verzia obsahuje model Intel Atom Z3560, čo je štvorjadrový model s frekvenciou 1,8 GHz. Pri dvoch drahších modeloch je použitý procesor Intel Atom Z3580 s frekvenciou 2,3 GHz. Grafická časť je pri obidvoch procesoroch zhodná – PowerVR G6430. Výsledky benchmarkov sú vynikajúce, napríklad v AnTuTu sme namerali vyše 47 tisíc bodov. S modernými hrami a aplikáciami teda určite problém mať nebudete. Nabíjať ho ale určite nebudete každý deň a keby sa vám náhodou vybil, tak batériu nabijete na 60% kapacity za 39 minút.

Displej sme už spomínali na začiatku – má veľkú 5,5-palcovú uhlopriečku a Full HD rozlíšenie 1920x1080 bodov. Súčasná špička konkurencie ponúka vyššie rozlíšenie, no pri takejto ploche nie je Full HD viditeľným problémom. Zobrazenie je veľmi jemné aj pri prezeraní zložitých webových stránok a pre fotografie a video určite viac nepotrebujete. Kvalita displeja je veľmi dobrá, či už z pohľadu intenzity podsvietenia, farieb, či pozorovacích uhlov.

zenfone2 perf

vykon

Grafická úprava na jednotku

Reakcie smartfónu sú bleskové, čo sa pri použitom hardvéri aj dalo čakať. Výrobca sa ale podujal vytvoriť výraznú grafickú nadstavbu systému Android 5.0, ktorá našťastie nedopadla vôbec zle. Nadstavba ZenUI je po grafickej stránke navrhnutá s citom, počas celej doby testovania nám nevadila a nemali sme potrebu ju nahradiť referenčným vzhľadom Androidu.

Upravené sú všetky prvky systému, od hlavnej plochy cez zobrazenie aplikácií až po nastavenia a obrazovku s oznámeniami. Témy si navyše môžete meniť, dostupných ich je niekoľko a sú graficky dosť odlišné. K dispozícii máte aj zmenu ikon a fontu vrátane jeho veľkosti, takže možnosti prispôsobenia sú skutočne široké.

Dobre spracovaná je aj obrazovka zablokovaného displeja. Ukáže vám nielen čas a aktuálne počasie, ale aj všetky oznamy. Máte z nej aj priamy prístup k aplikácii telefonovania, písania správ a k fotoaparátu. Doplnkových aplikácií a miniaplikácií je niekoľko, poteší napríklad dobrá správa spustených programov, vrátane úpravy tých, ktoré sa majú spustiť hneď po štarte. Zaujal nás aj špeciálny detský režim, s ktorým deťom zamedzíte prístup k vybraným aplikáciám, nastaveniam, či telefonovaniu.

system

Slušné mutimédiá

Základom pre dobre zvládnuté multimédiá je kombinácia veľkého displeja a výkonného hardvéru. Asus ZenFone 2 má obidve ingrediencie nadpriemerné, takže so smartfónom si užijete zábavu aj na dlhých cestách. Intel sa po úvodných priemerných Atom čipoch spamätal a jeho aktuálna ponuka je viac než len sympatická, keďže okrem vysokého výkonu vedia ponúknuť aj dobrú spotrebu.

Fotoaparát má rozlíšenie 13 Mpx, vybavený je dvojitým bleskom a video vám nahrá maximálne vo Full HD rozlíšení. Výrobcu chválime za obrovské možnosti nastavenia fotoaparátu. Nie sú to len klasické úpravy ako je ISO, či rozlíšenie. K dispozícii máte plne manuálny režim s nastavením času, vyváženia bielej a dokonca aj s manuálnym zaostrovaním. Bonusom je množstvo prednastavených režimov vrátane časozberného módu, režimu odstránenia pohybujúcich sa objektov, či tvorby gif animácií.

Kvalita fotografií je veľmi slušná, hlavne keď sa bavíme o smartfóne za tri stovky. Dynamický rozsah fotografií je nadpriemerný, automatika si dobre poradí aj s umelým svetlom v interiéri. Celkovo sú vhodné aj pre tlač, či uchovanie dôležitých spomienok. Škoda, že kvalita videa je len priemerná. No s ohľadom na kvalitu softvérových aktualizácií fotoaparátu je pravdepodobné, že Asus vylepší ah túto časť svojho prémiového smartfónu.

fotak

Za tú cenu berieme

Asus ZenFone 2 je za cenu 359 eur jedným z najlepších smartfónov vo vyššej strednej triede. Má skvelý výkon, veľmi slušný fotoaparát, rekordné štyri gigabajty operačnej pamäte a kvalitnú konštrukciu doplnenú o pekný dizajn. Je to presne ten druh smartfónu, ktorý má šancu osloviť širokú skupinu zákazníkov hľadajúcich nadpriemerné zariadenie s veľkým displejom a rozumnou cenou.

Na smartfóne nám vadilo len niekoľko maličkostí ako je nevhodne umiestnené tlačidlo pre blokovanie displeja, či absencia podsvietenia pri trojici dotykových tlačidiel. A dúfame, že sa dočká aktualizácií na novšiu verziu systému keďže aktuálne beží na verzii Android 5.0.

ASUS ZenFone 2
CENA: od 289 €
+-
Vysoký výkonTlačidlá bez podsvietenia
Dobrá cenaTlačidlo blokovania
Pekný dizajndispleja
Zaujímavá SW nadstavba
Kvalita prevedenia92
Príslušenstvo a výbava95
Výdrž a mobilita90
Displej92
Cena/výkon90
HODNOTENIE: 92/100
Prémiový smartfón nemusí byť vždy predražený. Asus ZenFone 2 je výkonný, kvalitný a pekne vyzerajúci model vyššej strednej triedy s obrvoskou pamäťou.

gold small

Graf ceny produktu Asus ZenFone 2 ZE551ML 4GB/32GB poskytuje server Heureka.sk

 

OS
Čipset
CPU
GPU
RAM
Úložisko
Displej
Fotoaparát
Konektivita
Výbava
Akumulátor
Rozmery
Android 5.0
Intel Atom Z3580
4× 2,3 GHz
PowerVR G6430
4 GB LPDDR3
32 GB, s možnosťou microSD do 64 GB
5,5" IPS, Full HD
Hlavný 13 MPix, autofokus, LED blesk / 5 MPix predný
WiFi 802.11 b/g/n/ac, GSM 850/900/1800/1900 MHz, WCDMA 900/2100 MHz, LTE 2100/1900/1800/1700/850/2600/900/800 MHz, Bluetooth 4.0
FM Rádio, Dual SIM, USB OTG
3000 mAh
152,5 × 77,2 × 3,9 - 10,9 mm, 170 gramov  
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013