Menu

Testovali sme lacný a dobre vybavený Ulefone Paris

Vlajkové lode veľkých značiek patria medzi výkladné skrine výrobcov smartfónov, kde si svoje miesto nachádzajú najnovšie riešenia a technológie. Potom sú tu vlajkové lode menej známych značiek. Jednou z nich je napríklad Ulefone. No a potom sú tu smartfóny strednej triedy. Moderné, dobre vybavené, s pekným dizajnom a atraktívnou cenou. Presne ako Paris.

Paris bol najlepším smartfónom v ponuke Ulefone len veľmi krátko a vlastne od počiatku bol koncipovaný ako zástupca nižšej strednej triedy. Výrobca nie je v našich končinách veľmi známy no z tých Ázijských patrí medzi tie, ktorých sa určite netreba báť. V ponuke má pomerne málo modelov, no vo všetkých prípadoch ide o cenovo atraktívne a vyvážené zariadenia. Paris je len jeden z dvoch päťpalcových smartfónov so značkou Ulefone, tým druhým je nový U007 zameraný na tých najmenej náročných záujemcov.

Paris je však iný, netlačí sa s cenou na minimum, nešetrí na nesprávnych miestach, no v princípe nepridáva nič navyše. V skratke by s dalo povedať, že je to rozumný smartfón za rozumnú cenu, ktorý ponúka všetko potrebné pre každodenné fungovanie a prácu, je konštrukčne dobre zvládnutý a hanbu si neurobí ani dizajnom. A teraz si to poďme rozmeniť na drobnejšie.

Dizajn a konštrukcia

ulefone paris balenie

Ulefone svoje produkty balí do elegantných čiernych škatuliek, tie majú jednotný tvar naprieč celým portfóliom a ich jednoliatosť rozbíja len logo výrobcu so zlatým podfarbením. Pribalené príslušenstvo by sa dalo podľa aktuálnych trendov označiť už azda aj za nadštandardné, okrem papierovej dokumentácie je to aj plochý USB kábel, nabíjačka a dokonca aj slúchadlá. Adaptér má výkon len 1A, no vzhľadom na malú kapacitu akumulátora Paris to zasa až taký problém nie je. Slúchadlá nehrajú nijak úchvatne, vlastne dosť zle, majú len jednu veľkosť štupľov, no aspoň ploché káble odolnejšie voči zamotaniu.

ulefone paris prislusenstvo

Pri nákupe si môžete vybrať aj verziu s voliteľným príslušenstvom, ktoré pozostáva z flipového puzdra s okrúhlym výrezom pre zobrazenie ciferníka hodín na displeji, ochrannou fóliou a ochranným sklom na displej. Všetko úhľadne uložené v matnej čiernej škatuli.

ulefone paris chrbat

Ulefone Paris má známy mydielkovitý tvar tela, na ktorom je zaoblené azda všetko čo sa dá a ostrú hranu sme hľadali márne. Na jednej strane vďaka tomu vyzerá telefón veľmi štíhlo a elegantne, na strane druhej je to trochu horšie s uchopením a počas prvých pár dní, než sme si na oblé boky zvykli mal smartfón veľkú ochotu vypadávať z prstov. Dizajn sa zrejme bude viac páčiť dámam a spoločne s puzdrom s kruhovým výrezom bude Paris celkom reprezentatívnym prvkom výbavy kabelky.

ulefone paris fotoaparat

Z hľadiska konštrukcie a zvolených materiálov nemáme žiadne výhrady. Smartfón je pevný, nevŕzga a nekrúti sa, po celom obvode ho obopína hliníkový rám, ktorý navyše dobre odoláva oderom. Chrbát tvorí matný plastový kryt, na jeho drobnej textúre nevidno obtlačky prstov a ani škrabance,  dámy s rukami od mejkapu ho však pomerne rýchlo zašpinia. Našťastie ho stačí odobrať, opláchnuť pod tečúcou vodou, vysušiť a nasadiť nazad na telefón. Pekným detailom je tmavý oválny kúsok brúseného hliníka okolo objektívu fotoaparátu a prisvetľovacej LED. Inak je chrbát smartfónu hladký a jednoduchý, dizajnovým akcentom je len logo výrobcu.

ulefone paris akumulator

Pod krytom nájdete celkom úhľadne spracovaný vnútorný kryt komponentov smartfónu. Akumulátor je vyberateľný, no s kapacitou len 2250 mAh sa nám zdá ako prvá slabina zatiaľ na oko veľmi zaujímavého Paris. Nad akumulátorom sa nachádza trojica slotov, ten menší patrí microSD karte s maximálnou podporovanou kapacitou 64 GB, do zvyšných sa vmestí dvojica microSIM kariet.

Predná strana smartfónu pôsobí trochu zaujímavejšie, aj keď ani tu sa nekoná žiadna šialená invencia. Celú prednú stranu chráni krycie sklo Corning Gorilla Glass 3 so zaoblenými okrajmi, už od výroby bola nalepená ochranná fólia. Tá nie je veľmi tvrdá a pomerne ľahko sa poškriabe, no svoju úlohu plní bez problémov a v balení sa nachádza v prípade potreby ďalšia. Priestor nad i pod displejom je takmer symetrický, rámik displeja je tenký no len opticky, po rozsvietení sa ukáže milimeter či dva čiernej plochy navyše.

ulefone paris mriezka

Nad displejom sa nachádza štrbina s reproduktorom slúchadla, senzor priblíženia a intenzity okolitého osvetlenia a predná webkamera. Nachádza sa tu aj stavová LED. Je biela a zbytočne jasná, v tme dokonca presvetľuje svoje okolie a na nočnom stolíku bude pri nočnom nabíjaní pôsobiť rušivo.

Pod displejom si svoje miesto našla trojica kapacitných tlačidiel. Stredové domovské tlačidlo je podsvietené bielou kružnicou, tlačidlá menu a kroku späť reprezentujú dva malé biele body. Aktívna plocha tlačidiel je pomerne malá a podsvietenie nevýrazne, takže sa nám občas stávalo, že sme triafali naprázdno. Aspoň, že vibračná hmatová odozva je dostatočne výrazná.

ulefone paris home button

Tlačidlová výbava je na pravej strane a aj tu sa výrobca držal nevyhnutného základu. Kolískové tlačidlo regulátora hlasitosti a zámok displeja majú dobrú odozvu na stlačenie i kvalitu spracovania.

ulefone paris spodny okraj

Na spodnom okraji sa nachádza dizajnovo opäť veľmi pekne spracovaná mriežka reproduktora a otvor pre mikrofón.

ulefone paris horny okraj

Horný okraj smartfónu patrí 3,5 mm konektoru pre pripojenie headsetu a pre lacné smartfóny je v tejto oblasti pomerne bežný aj microUSB konektor. Do nabíjacích kolísok a reproduktorov tak budete Paris dokovať dole hlavou.

Od displeja sme nemali príliš veľké očakávania, najmä po správach z internetu, ktoré hovorili o žltkastom odtieni. Nami testovaný kus týmto neduhom našťastie netrpel. IPS panel s rozlíšením 720×1280 bodov má dobré pozorovacie uhly, akurát podsvietenie mohlo byť rovnomernejšie. Inak je jeho rozsah v poriadku a čitateľnosť je dobrá aj na ostrom slnku a v úplnej dme zbytočne neoslepuje. Odozva automatickej regulácie podsvietenia by však mohla fungovať o čosi svižnejšie.

Pri päťpalcovej uhlopriečke ponúka displej hustotu 294 PPI, okraje písmen i detaily sú hladké a body vidieť až pri bližšom pohľade. Možno by sa nám páčili trochu sýtejšie farby a hlbšia čierna farba, no to už by sme chceli od smartfónu v tejto cenovej hladine priveľa.

Krátke zhrnutie, z hľadiska kvality spracovania a dizajnu je Paris veľmi dobre zvládnutým kusom hardvéru, ktorý navyše vyzerá  hodnotnejšie, než by ste od jeho cenovky čakali.

 

Hardvérová výbava a konektivita

Podobne ako pri väčšine smartfónov nižšej strednej triedy, ktoré na svojich chrbtoch nesú logá exotických značiek je aj v prípade Ulefone Paris ako základ použitý evergreen v podobe čipsetu MTK 6753 od MediaTek. Jeho osem Cortex A53 jadier taktovaných na 1,3 GHz predstavuje rozumný kompromis medzi spotrebou a výkonom. Predinštalovaný Android vo verzii 5.1 na nich funguje bez problémov a slabšie chvíle si vyberá len sporadicky.

ulefone paris screen CPUZ ulefone paris screen ANTUTU ulefone paris screen 3DM

Limitom pri bežnej práci nebýva ani 2 GB operačnej pamäte, aj keď reštart smartfónu raz týždenne systému len prospeje. Grafickým adaptérom je Mali-T720 MP3, ktorý rozhýbe herné tituly na HD displeji celkom ochotne. Pripravte sa však na to, že v niektorých hrách budete musieť znížiť svoje nároky na kvalitu vykresľovanej grafiky. Celkovo je odozva systému bezproblémová a počas niekoľkých týždňov testovania sme nezaznamenali žiadny problém so zamŕzaním systému či pádmi aplikácií.

ulefone paris storage Vnútorné úložisko ponúka kapacitu 16 GB, čo je v tejto triede štandardom. Systém nechá pre používateľa voľných necelých 10 GB, dostatok priestoru pre inštaláciu hier, ukladanie fotografií i hudby. Škoda len, že použitá flash pamäť má veľmi nízku rýchlosť zápisu. Namerali sme necelých 16 MB/s, takže pri kopírovaní hudby z počítača či sťahovaní z rýchleho internetu si tak či tak počkáte. Pri zápise to bolo už 130 MB/s, hodnota priemerná pre túto triedu smartfónov.

ulefone paris screen vellamo 1 ulefone paris screen vellamo 2 ulefone paris screen vellamo 3

MediaTek 6753 podporuje aj mobilné siete štvrtej generácie a to aj na frekvenciách, ktoré používajú naši operátori. Takže rýchly mobilný internet si užijete aj v našich končinách, v sieti Slovak Telekomu sme namerali okolo 50 Mbps pre download a okolo 11 Mbps pre upload. Nakrátko sa na internet Paris pripojí cez Wi-Fi 802.11 b/g/n adaptér a so smart hodinkami, reproduktormi a inými zariadeniami môže komunikovať cez Bluetooth vo verzii 4.0. Kompatibilita so zariadeniami, ktoré sme so smartfónom skúšali bola bez problémov, či už sa jednalo o reproduktory Creative, soundbar od Philips, smart hodinky od Razer či náramok od Fitbit. Paris nepodporuje rýchle párovanie cez NFC, v tejto cenovej lige je to stále ešte vysoko nadštandardný prvok výbavy.

ulefone paris screen epic citadel

 

Multimédiá

Najdôležitejším prvkom multimediálnej výbavy je pre mnohých fotoaparát. A poznáme mnoho prípadov, kedy to ani pri drahších smartfónoch nedopadlo vždy dobre. Od Paris držiaceho sa kdesi nad stoeurovou hranicou sme nemohli mať prehnané očakávania. A preto sa dostavilo prekvapenie. Ulefone siahol po čipe Omnivision OV13850, ktorý používa napríklad aj Huawei P8 Lite. Je to síce pomerne základný CMOS čip no s objektívom so svetelnosťou F/1.8 dokáže robiť celkom pekné obrázky v 13 MPix rozlíšení pri pomere strán 4:3.

ulefone paris screen photo

Prostredie aplikácie fotoaparátu je generické z Androidu verzie 5.1. Fotoaparát pozná režim HDR, vie zhotoviť panorámu i živú fotografiu, kedy zachytí pársekundové video ešte pred tým, než stlačíte spúšť. Samozrejme chýbať nemôžu ani obrazové filtre v reálnom čase.

ulefone paris shot2 thumb

*.1/800, F1.80, ISO100 - v exteriéroch v rozptýlenom svetle majú obrázky zhotovené aj bez funkcie HDR celkom slušnú dynamiku. V tomto prípade však aplikácia fotoaparátu neodhadla scénu presnejšie a ľavá strana je preexponovaná. Farebnosť je v poriadku ani s detailami to nie je najhoršie, minimálne vzhľadom na cenovú ligu, ktorú Paris kope. Pre zobrazenie fotografie v plnom rozlíšení KLIKNITE SEM

Samotný fotoaparát sa celkom prirodzene najlepšie cíti keď má dostatok svetla. Zaostrovanie síce aj v tomto prípade funguje pomalšie než by sa nám páčilo, no aspoň ostrí dobre a ani so sledovaním objektu nemá výraznejší problém.

ulefone paris shot3 thumb

*.1/900, F1.80, ISO100 - aj pri ostrom svetle dokáže Paris zachytiť kontrastné časti scény celkom dobre a aj v tieňoch ostávajú detialy čitateľné. Pre zobrazenie fotografie v plnom rozlíšení KLIKNITE SEM

ulefone paris shot1 thumb

*.1/17, F1.80, ISO200 - v interiéri má Paris tendenciu siahať skôr po dlhších expozičných časoch, ako po zvýšení citlivosti. Pre ostrý obrázok tak budete potrebovať pevnú ruku a s ubúdajúcim svetlom sa časy posúvajú do neudržateľných hodnôt. V tomto prípade by sa nám na fotografii páčilo o čosi viacej kontrastu a sýtejšie farby. Pre zobrazenie fotografie v plnom rozlíšení KLIKNITE SEM

Video Paris zvláda vo Full HD rozlíšení pri 30 fps v štyroch úrovniach kompresie. Na video s vyšším počtom FPS zabudnite, rovnako ako na vyššie rozlíšenia. Inak je kvalita videa celkom dobrá, akurát jeho zvuk pokrivkáva. Predsa nemôžeme mať za stovečku všetko.

ulefone paris screen selfie

Predná kamera s rozlíšením 5 MPix zhotoví celkom uspokojivé obrázky seba sa prekvapivo aj pri slabšom osvetlení. A chýbať nesmie funkcia skrášlenia tváre, alebo lepšie povedané, rozmazávadlo detailov do veľkých farebných plôch. Našťastie sa dá vypnúť, odporúčame vlastne ani nezapínať. Každopádne, oba fotoaparáty smartfónu tu určite nie sú len preto, aby bolo čo napísať na papier do špecifikácií. Dá sa s nimi bez problémov fungovať a na sociálnych sieťach ich výstupy budú vyzerať skôr ako niečo, čím sa chcete pochváliť, než vytrestať zrak svojich priateľov.

Jediný reproduktor smartfónu je schovaný za mriežkou na spodnom okraji. Zvuk, ktorý sa spoza nej tlačí je samozrejme oprostený nízkych frekvencií, malý menič jednoducho nemá kde basy vyrobiť. Stredy sú však celkom dobre odlíšiteľné a výšky nie sú príliš ostré, vďaka čomu zvuk nepôsobí príliš tvrdo. Akurát plocho. Maximálna hlasitosť je pomerne nízka, na druhej strane, aspoň sme nemali pocit, že menič každú chvíľu praskne a vylezie cez mriežku von. Po zvukovej stránke teda žiadny zázrak, ale ani sklamanie.

Kvalita hovorov bola bez problémov, akurát malý otvor mikrofónu na spodnom okraji je citlivý na nečistoty a môže sa stať, že vás druhá strana bude počuť horšie. Vo výbave sme našli aj FM rádio, posledného záchrancu od nudy v oblastiach, kde nie je rozumné pokrytie mobilnou dátovou sieťou.

 

Systém a používanie

Ulefone Paris sme testovali s Androidom vo verzii 5.1, pričom aktualizácia na Marshmallow je na spadnutie. Teda, na spadnutie je už asi tri mesiace, takže ťažko povedať kedy sa jej reálne dočkáme, ale snáď sa na to Ulefone nevykašle. Menšie aktualizácie fungujú štandardne cez OTA a už po vybalení smartfónu zo škatule sme dostali hneď dve. Potom síce dlho nič, ale tak asi majú plné ruky práce s tou 6.0-kou.

ulefone paris home launcher ulefone paris ibingo launcher

Tak či onak, predinštalovaná 5.1-tka je len veľmi málo zasiahnutá a jedná sa skôr o kozmetické úpravy dizajnu. Na výber je dokonca dvojica launcherov, ak si vyberiete Ibingo, prídete o štandardné hlavné menu, aplikácie sa vytrúsia na hlavné obrazovky a vzhľad dostane trochu viac grafických drobností. Je fajn, že hneď po vybalení smartfónu existuje takýto výber, skúsenejší používatelia tak či onak siahnu po svojom obľúbenom launcheri. Rovnako poteší aj absencia balastu, zbytočných aplikácií predinštalovaných výrobcom, ktoré sa nedajú odinštalovať. Vlastne sme nenašli nič, čo by muselo okamžite z telefónu preč, alebo nám aspoň nejako výraznejšie prekážalo.

Odozva systému je aj na nižšie taktovaných jadrách procesora veľmi dobrá, k zaváhaniam sme smartfón prinútili až pri väčšom počte otvorených kariet v internetovom prehliadači. Systému pomáha 2 GB RAM a v prípade, že už je aplikácií pootváraných priveľa, stačí využiť dlhším stlačením domovského tlačidla dobre dostupný App Manager. V stave, kedy nie je pustená žiadna aplikácia ostáva voľných približne 1,3 GB operačnej pamäte.

Nechýbajú ani možnosti zjednodušenia používania smartfónu, väčšinou však ide o základné možnosti s využitím proximity senzoru či akcelerometra. Nič prevratné sa nedeje, odmenou je nám však relatívne čistý a hlavne dobre fungujúci Android.

ulefone paris screen SIM

Dvojica aktívnych microSIM kariet sa nedá zo smartfónu vybrať bez odobratia akumulátora. Čo má koniec koncov aj svoju logiku. Pre mobilné dáta je treba vybrať preferovanú kartu, pre hovory a správy pribúda aj možnosť výberu v čase uskutočnenia hovoru či odoslania správy. Len jedna z kariet však môže fungovať v 4G, alebo 3G sieti, tá druhá bude odkázaná na 2G. S výpadkami siete či stratou kvality mobilného ani Wi-Fi signálu sme problém nemali, prenos dát funguje aj cez rýchle LTE. Počas telefonovania nám však chýbal sekundárny mikrofón filtrujúci zvuky okolia.

ulefone paris screen battery

Akumulátor s kapacitou 2250 mAh je jednoznačne najväčšou slabinou tohto vydareného smartfónu. Pri naozaj aktívnom využívaní do s biedou potiahne od rána do večera, nabíjať sme museli každú noc. Pri sledovaní videa cez mobilné dáta, či hraní hier uvidíte percentá z ikony batérie ubúdať rýchlejšie, než by ste si priali. Našťastie nechýba jednoduchý režim úspory energie, no v čase krízy vám daruje len pár desiatok minút, maximálne pár hodín fungovania navyše.

 

Elegantný a ľahký, no najmä za skvelú cenu

Aj vďaka tenkému a malému akumulátoru váži Paris len 125 gramov. Daňou za eleganciu je však nízka výdrž na jedno nabitie, asi najväčšia slabina tohto päťpalcového smartfónu. Pri držaní v rukách budete mať z Paris lepší pocit, než by ste čakali s ohľadom na sumu, ktorú ste zaň zaplatili. Aktuálne sa jeho cena v ázijských eshopoch pohybuje niekde okolo stoeurovej hranice, za verziu s puzdrom a sadou ochranných prvkov zaplatíte asi o desať EUR viac.

paris

Pritom nemáte pocit, že ste si kúpili tak lacné zariadenie. Iste, zadný kryt pôsobí trochu plastovo, displej i fotoaparát majú k dokonalosti ďaleko a tá nešťastná batéria, no za svoje peniaze dostanete skutočne maximum. Ulefone Paris je dobre vyváženým kusom hardvéru, ktorý funguje. Počas dvoch mesiacov testovania v našich rukách fungoval bez problémov, bez výrazných zaváhaní a ani raz nás Paris nenechal v štychu. Jasné chýba mu NFC, optická stabilizácia fotoaparátu, rýchlejšie úložisko, výkon na plynulé hranie náročných hier, gyroskop, 4K alebo 120 fps video a našlo by sa toho viac. Lenže toto zatiaľ od smartfónu v tejto cenovej lige nemôžeme čakať.

Ulefone Paris je na trhu už dlhšiu dobu, vďaka čomu jeho cena pozvoľna klesá a stále sa tak udržiava v zóne veľmi výhodnej kúpy. Ak sa nehráte hry, svoje zariadenie nabíjate každú noc na nočnom stolíku, chcete stabilný a dobre fungujúci smartfón s dobrým výkonom pre základné každodenné činnosti, sledovanie internetu, sociálnych sietí a telefonovanie, no nechcete minúť priveľa, je Paris veľmi zaujímavou voľbou. Nie je dokonalý, no stojí za každé investované euro.

Ulefone Paris
CENA: cca 100 €
+-
Dizajn a konštrukciaVýdrž akumulátora
Nízka cenaBez oficiálnej distribúcie
Dobrý výkon
Kvalita prevedenia82
Príslušenstvo a výbava79
Výdrž a mobilita68
Displej82
Cena/výkon95
HODNOTENIE: 81/100
Tento vydarený smartfón si síce budete musieť zadovážiť z ázijského eshopu, no jeho nákup nebudete ľutovať. Za nízku cenu prináša solídnu konštrukciu, elegantné spracovanie i dizajn a rozumnú hardvérovú výbavu. Najväčšou slabinou je však výdrž na jedno nabitie.

 

SMARTFÓN ULEFONE PARIS NÁJDETE V PONUKE ESHOPU GEARBEST.COM

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013