Menu

Testovali sme smartfón Honor Holly

Zabudnite na predsudky, ktoré máte voči lacným smartfónom. Honor vám za necelých 120 eur ponúkne slušnú dávku výkonu, pekný dizajn a displej s HD rozlíšením.

Lacné smartfóny sa každým mesiacom posúvajú o poriadny kus ďalej. Po príchode štvorjadrových procesorov a zvýšeniu operačnej pamäte na jeden gigabajt konečne dostali ako štandard HD rozlíšenie displeja. Do rúk sa nám dostal jeden z takýchto najlacnejších modelov na svete, Honor Holly.

Patrí pod Huawei

Honor možno nie je na Slovensku veľmi známa značka, no má spoločné korene so značkou Huawei, ktorá neustále rastie a počtom predaných kusov dobieha aj tie najpredávanejšie značky. Honor aktuálne nemá obrovské portfólio modelov, no každý jeden model je veľmi zaujímavý hlavne kvôli svojmu dobrému pomeru ceny a toho, čo ponúka.

V zásade tak len ťažko zoženiete podobne vybavený model, za ktorý by ste zaplatili menej. Skúste sa pozrieť na súčasnú ponuku modelov v cene okolo 120 eur, budete skutočne prekvapení. Väčšina smartfónov tu má prehistoricky nízke rozlíšenie, malé displeje a podpriemerný hardvér. Honor nič také nemá a za základ považuje niečo úplne iné.

Výrobca ho vybavil štvorjadrovým procesorom, 5-palcovým IPS displejom s HD rozlíšením a 16 gigabajtovým dátovým úložiskom. Hrubý základ je vynikajúci a v tomto smere mu konkuruje len niekoľko smartfónov na svete. Honor Holly preto môžeme považovať za ukážkový príklad dobrého lacného smartfónu, pri ktorom nebudete obmedzovaní hardvérom.

Prečo je dôležité HD rozlíšenie

Skutočne potrebujeme HD rozlíšenie na tak malom zariadení, keď HD displeje majú bežné notebooky? Určite áno, na svoj smartfón sa pozeráte z výrazne menšej vzdialenosti a pokiaľ na ňom plánujete robiť aj niečo iné ako len písať správy a telefonovať, je vyššie rozlíšenie jednoducho nevyhnutné.

Na smartfóne s malým rozlíšením by ste veľa nespravili – webové stránky sú tu nečitateľné textové dokumenty zobrazia len pár viet a ani fotografie nebudú vyzerať pekne. Pre rok 2015 preto určite odporúčame vyžadovať minimálne spomínané HD a ak máte vyšší rozpočet, tak neurobíte chybu s jemnejším Full HD.

Samotný displej je veľmi slušný vo viacerých smeroch. Páčilo sa nám pomerne verné podanie farieb (nezabúdajme, že je to smartfón za 120 eur), pozorovacie uhly sú priemerné, takže sa na displej nepokúšajte pozerať zboku. Škoda, že už kvôli nízkej cene nezostali financie na kvalitnejšiu ochranu displeja.

Čo je vo vnútri?

Nevieme ako to výrobca dokázal, ale hardvérová výbava je veľmi slušná. Základom samozrejme nie je nič iné ako SoC od firmy MediaTek, konkrétne model MT6582. Má štyri procesorové jadrá s frekvenciou 1,3 GHz, jeden gigabajt operačnej pamäte a grafický čip Mali-400MP2. Rekordy v testoch teda nečakajte, je rozšírený čip vhodné pre nenáročného používateľa.

Výrobca našťastie dobre zvládol úpravu operačného systému (aktuálne verzia Android 4.4.2), ktorý rozšíril nadstavbou Emotion UI 2.3 známu zo smartfónov Huawei. Reakcie smartfónu sú bleskové, počas celej doby testu sme ani raz nespozorovali nepríjemné zaváhanie, či akékoľvek zaseknutie. Plynulé je aj prezeranie zložitých webových stránok, pričom vďaka HD rozlíšeniu displeja je text dostatočne jemný aj pri náhľade celej stránky.

S väčšinou hier si smartfón poradí plynulo, rozdiel je jedine pri graficky náročných tituloch. Čip Mali-400MP2 totiž nie je najnovší a výkonom dnes patrí do nižšej triedy. Angry Birds sú v pohode, pri nastavení nižších detailov sa zahráte aj Asphalt 8. V zásade tak platí pravidlo, že jednoduché hry na odreagovanie pôjdu bez problémov a pri tých prepracovanejších budete znižovať detaily.

Potešila nás prítomnosť veľkej kapacity úložného priestoru. V cene mierne nad 100 eur výrobcovia ponúkajú vo väčšine prípadov integrované štyri gigabajty, tí rozumnejší vybavia smartfón dvojnásobkom. Honor Holly ide ešte ďalej a jeho úložný priestor má kapacitu 16 gigabajtov, čo je hodnota bežná skôr pre výrazne drahšie modely. Ak by ste potrebovali viac, máte k dispozícii slot na microSD pamäťovú kartu. Zvyšná výbava je bežná, nájdete tu Wi-Fi, Bluetooth vo verzii 4.0, GPS prijímač a FM rádio. Sloty na SIM karty sú tu dva, na LTE ale môžete zabudnúť.

Prekvapivo kvalitný

Kvalita spracovania smartfónu je adekvátna cene, čo ale nie je žiadna kritika. Nenájdete tu síce kovové materiály, či prémiovú ochranu displeja, no použité plasty sú dostatočne pevné a hlavne nepôsobia lacno. Honor Holly teda vyzerá pekne a určite sa nemusíte báť, že sa po roku používania rozpadne. V ruke sa drží príjemne, lesklý povrch našťastie nemá negatívny vplyv na pohodlie držania.

Ergonómia je dobrá, na tlačidlo blokovania displeja a na hlasitosť dosiahnete aj pri držaní smartfónu v jednej ruke. Softvérové tlačidlá sú integrované priamo v systéme a teda uberajú časť z rozlíšenia. K spracovaniu nemáme teda žiadne výrazné pripomienky a znova pripomíname veľmi nízku cenovku. Za necelých 120 eur je Honor Holly jedným z najlepších lacných smartfónov s HD displejom. Adekvátnu konkurenciu budete hľadať len ťažko.

Huawei Honor Holly
CENA: 119 €
+-
Nízka cenaNemá nový Android
Slušný výkon
Pekný dizajn
Kvalita prevedenia85
Príslušenstvo a výbava85
Výdrž a mobilita90
Displej80
Cena/výkon100
HODNOTENIE: 88/100
Za necelých 120 eur je Honor Holly jedným z najlepších lacných smartfónov s HD displejom. Adekvátnu konkurenciu budete hľadať len ťažko.

Graf ceny produktu Honor Holly Dual poskytuje server Heureka.sk

Parametre

MediaTek MT6582 4x 1,3 GHz
Grafický čip Mali-400MP
Pamäť 1 GB
Úložný priestor 16 GB
Displej 5” HD
Fotoaparát 8 MPx
Komunikácia Wi-Fi, BT 4.0, GPS, FM
Batéria 2000 mAh
Hmotnosť 156 g
Systém Android 4.4.2

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013