Menu

Testovali sme vodoodolný smartfón Moto G 3.gen

Motorola bola kedysi v našich končinách zvučnou smartfónovou značkou. Jej meno trochu zapadlo prachom, no nikdy celkom z povedomia nevymizlo. Rovnako ako označenie modelu samotného. Moto G tu už predsa bol, tak prečo ďalšia generácia?

Preto, že je doposiaľ najlepšia. Moto G vo svojej tretej generácii prináša viaceré vylepšenia a prináša za nízku cenu výbavu, ktorá mení pohľad na lacné telefóny. Ak sa obzeráte po dobre etablovaných značkách a bojíte sa, čo by vám mohlo prísť poštou z ázijského eshopu, v cenovej hladine okolo dvoch stoviek je síce výber smartfónov na našom trhu široký, no určite nie jednoduchý. Aktuálne je to jeden Huawei, jeden model od HTC, jeden Samsung a jeden ASUS. Viacero zaujímavých modelov v tejto lige má aj Lenovo, pod krídla ktorého patrí aj nový Moto G. Zaujať chce predovšetkým dobre vyváženým hardvérom, orientáciou na mladších potenciálnych záujemcov a tým, že nemá strach z vody. A to sa vždy môže hodiť.

Dizajn a konštrukcia

lenovo moto g balenie

Škatuľka na prvý pohľad pôsobí dosť tuctovo a nevyzerá to tak, že by v sebe mohla ukrývať nejakú netradičnú chuťovku. Ono v tejto cenovej hladine takéto veci ani nie sú veľmi podstatné, dôležité je, že smartfón je v nej dobre ochránený a vmestí sa do nej aj nejaké to príslušenstvo. To je rovnako skromné, okrem malých manuálov sme v nej našli už len USB kábel. V zásade to nie je problém, nabíjačiek je predsa aj tak všade dosť a aj to je spôsob ako znížiť ekologickú záťaž a stlačiť cenu produktu ešte nižšie. To isté platí aj o ochrannom kryte, či slúchadlách, ktoré aj tak málokedy za niečo stoja a zbytočne sa len hromadia v zásuvkách.

lenovo moto g prislusenstvo

Samotný smartfón je na prvý dotyk dosť masívny a tento dojem umocňuje aj textúrovaný zadný kryt s diagonálnym vrúbkovaním. Kryt je v strede hornej časti prerušený vystupujúcou časťou rámu. Okrem dizajnovej úlohy plní aj ďalšie dve funkcie, tou prvou je bezpečnejší úchop smartfónu. V spodnej časti svetlošedého pásika je malá priehlbina, do ktorej presne zapadne bruško ukazováka ruky, v ktorej smartfón držíte. Druhou funkciou je zabezpečenie vodotesnosti smartfónu, keďže tradičným zakrytovaním by bolo ťažké fotoaparát utesniť, musí byť okolie jeho objektívu súčasťou rámu. A v zadnom kryte tak musí ostať diera.

lenovo moto g back

Moto G má certifikáciu IPx7, takže ho môžete ponoriť jeden meter pod hladinu vody a vydrží tam 30 minút bez toho, aby ste sa museli strachovať o jeho ďalší osud. Napriek tomu je zadný kryt odoberateľný, no odhalí len prístup ku slotu micro SIM karty a microSD karty. Akumulátor nie je vymeniteľný a je pevne zapuzdrený v tele smartfónu. Sem voda neprenikne a tesne priliehajúci kryt s doplnkovým tesnením v oblasti slotov kariet dobre ochráni aj túto chúlostivú časť.

lenovo moto g usb

Čo sa týka vodotesnosti a portov, ktoré pod kryt neschováte, v tomto prípade microUSB konektor a 3,5 mm konektor pre headset, Moto G sa spolieha na izolované prevedenie rozhraní bez obťažujúcich gumených záslepiek a zavadzajúcich krytiek. Stačí vytriasť vodu a nechať ich trochu preschnúť, palec hore pre zástupcu nižšej strednej triedy. Na bočniciach robia portom spoločnosť už len dve tlačidlá; kolískové tlačidlo ovládača hlasitosti a zámok obrazovky, umiestnený trochu vyššie než je bežné, zato však vo veľmi dobrom dosahu palca.

lenovo moto g lock

Aj preto je ergonómia smartfónu na celkom dobrej úrovni. Spomínali sme kryt s drsnou textúrou, pridajme k tomu 155 gramov hmotnosti a zaoblený chrbát a vychádza nám to tak, že Moto G pôsobí v ruke takmer ťažkopádne. Pocitovo je dosť hrubá, aj keď 11,6 mm bola ešte pred pár rokmi celkom bežná miera v páse. V záplave hliníkových a zliatinových placiek všetkých cenových kategórii pôsobí Moto G v ruke takmer nezvyčajne. Nechladí, netlačí, nemá tendencie vypadávať z ruky a aj s mokrými rukami sa dá bez problémov udržať. Pre niekoho dizajnový dinosaurus, pre iného vrchol ergonómie, a my sme celkom za. Zameraniu musí odpovedať aj dizajn. Moto G je predovšetkým praktický telefón.

lenovo moto g sluchadlo

Aj predná strana pôsobí pomerne fádne, jednoliata, v našom prípade čierna, plocha na kratších koncoch prerušená dvoma zaoblenými mriežkami. Jedna je dlhšia, to aby ste vedeli kde má telefón ktorý koniec, pomocníkom bude aj objektív predného fotoaparátu a prirodzene tlačidlá na pravom boku smartfónu. Stavová LED je príkladne schovaná do mriežky slúchadla a spod krycieho skla Corning Gorilla 3 nepresvitá ani senzor priblíženia.

lenovo moto g displej

Po stlačení tlačidla prebudenia sa rozsvieti displej, ktorý určite nie je sklamaním. Ak ste čakali po predchádzajúcej generácii vylepšenie na Full HD, čakali ste márne. Navyše, toto je smartfón nižšej strednej triedy, kde je displej s rozlíšením 720×1280 bodov  pri päťpalcovej uhlopriečke nielen štandardom, ale aj cestou ako dosiahnuť rozumnú výdrž na jedno nabitie.

lenovo moto g 1

Použitý je IPS panel s hustotou bodov 294 ppi a poskytne široké pozorovacie uhly i farebné podanie. Iste, čierna farba by sa nám páčila ešte o čosi hlbšia ale to už by sme museli ísť do iných cenových hladín. Obrázky na displeji vyzerajú pekne a farby sú verné a nie zbytočne presaturované. Intenzita podsvietenia bola dostatočná pre bezproblémový kontrast aj na ostrom slnku a celkom dobré boli aj reakcie senzoru okolitého osvetlenia.

Hardvérová výbava a konektivita

Nová Moto G je zástupcom strednej triedy na pohľad i podľa toho, čo ukrýva vo vnútri. Základom je čipset Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410. Ten ponúka štyri Cortex-A53 jadrá s frekvenciou 1,36 GHz a grafický adaptér Adreno 306. Spolu s 2 GB RAM ide o celkom dobrý základ pre bezproblémovú odozvu systému i hranie aj graficky náročnejších hier.

Z vnútorného 16 GB úložiska používateľovi systém nechá asi 12 GB, v prípade že do telefónu naládujete hry a budete často natáčať video, poteší vás už spomínaný slot pre microSD karty. Odozva systému i aplikácií bola bezproblémová, smartfón si len málokedy vybral slabšiu chvíľku keď zaváhal, zväčša pri vysokom počte otvorených záložiek v prehliadači, alebo pri zapínaní fotoaparátu. Celkom slušná je rýchlosť úložiska, pri sekvenčnom čítaní sme namerali 127 MB/s a zápise 59 MB/s.

lenovo moto g SIM

V predaji je aj verzia s 1 GB RAM a 8 GB úložiskom, odporúčame priplatiť si, ten gigabajt pamäte navyše veľmi pomôže.

Akumulátor s kapacitou 2470 mAh nepatrí medzi najväčšie na trhu, no vydrží Moto G poháňať počas celého aktívneho dňa a pri bežnom používaní sa nám podarilo vydržať aj do druhého večera. V prípade potreby je možné aktivovať režim úspory batérie, ktorý zníži výkon smartfón a obmedzí prenos dát na pozadí za účelom zníženia spotreby. Batéria nie je používateľsky vymeniteľná.

lenovo moto g in

Na internet sa s Moto G pripojíte aj cez LTE, mimo dosahu siete štvrtej generácie cez HSPA a EDGE. Pripojenie k sieti a k ďalším zariadeniam nakrátko zabezpečuje Wi-Fi adaptér v štandardoch 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0 s podporou A2DP. GPS, senzor priblíženia, okolitého osvetlenia a akcelerometer sú už povinnou výbavou, prvky rozšírenej výbavy, ako je napríklad IR vysielač či NFC sa do Moto G nevmestili.

Multimédiá

Pri pohľade na smartfón to vyzerá, že sme dostali stereo reproduktory, v oboch mriežkach je zdá sa miesta dosť, lenže reproduktor je ukrytý len v tej spodnej. Je to škoda, no aj ten jeden hrá celkom obstojne, len ho netlačte do príliš vysokých hlasitostí. Kvalita hovoru je v poriadku, zvuk idúci zo slúchadla je čistý a s prihliadnutím na fakt, že smartfón je vodotesný sme spokojní.

Fotoaparát je príjemným prekvapením. V cenovej hladine okolo 200 EUR sme každopádne čakali niečo horšie. Čip Sony IMX214 ukrytý za objektívom so svetelnosťou F/2.0 je kombinácia, s ktorou sme sa stretli pri starších, cenovo vyššie nasadených smartfónoch z minulosti. Ostrenie je rýchle i presné, rovnako aj reakcia na spúšť. Príjemným detailom je možnosť regulácie expozície priamo v OSD ponuke fotoaparátu. Rozlíšenie fotoaparátu je 13 MPix pri pomere strán 4:3, pri pomere 16:9 bude rozlíšenie 9,7 MPix.

lenovo moto g foto

Kvalita zhotovených obrázkov je veľmi slušná. Znovu platí to, čo pri väčšine smartfónov strednej triedy – vonku robí pekné fotografie s vernými farbami a pekne prekreslenými detailmi, kreatívne sa môžete pohrať aj s hĺbkou ostrosti, ktorá nebude vyzerať neprirodzene. Vo vnútri sa Moto G potrápi. Fotoaparátu by pomohla optická stabilizácia, ale po túto výbavu treba ísť do vyššej triedy. Páči sa nám, že nemá tendenciu strácať detaily a radšej prizná digitálny šum. V slabom svetle pomôže dvojtónová prisvetľovacia LED s celkom solídnym dosahom.

Fotoaparát podporuje režim HDR, aj keď ten je občas príliš aktívny na to, aby výsledná fotografia vyzerala reálne. V prípade potreby však dokáže pomôcť a zachytiť kontrastnú scénu s veľkým dynamickým rozsahom lepšie, ako  v automatickom režime. HDR funguje aj v režime videa, to zvládne Moto G zachytiť vo Full HD rozlíšení a vie aj spomalené videá v 720p.

lenovo moto g foto 1

*. 1/100, F2.00, ISO 80 - v exteriéri sa automatika púšťa do smelých nastavení s nízkym ISO a objektív dokáže pekne zachytiť aj hĺbku ostrosti. Pri slabšom svetle v interiéri prirodzene kvalita obrázkov citeľne klesá (pre zobrazenie plnej verzie fotografie kliknite SEM)

Predný fotoaparát bol rovnakým prekvapením. S 5 MPix rozlíšením dokáže zhotoviť selfies, ktoré budú na sociálnych sieťach vyzerať veľmi dobre. Celkom dobre funguje aj v interiéroch a pri slabšom osvetlení.

Softvér

Moto G používa Android vo verzii 6.0, čo je len dobre. Výrobca stavil na jeho čistú inštaláciu, bez vlastnej grafickej nadstavby, len so zopár drobnými vylepšeniami. Systém je čistý a jednoduchý, dizajnovo ucelený a v jeho prostredí sa dobre orientuje. Výhodou je aj to, že k aktualizáciám sa dostanete pomerne rýchlo po tom, čo ich vypustí samotný Google.

lenovo moto g homescreen lenovo moto g menu lenovo moto g hello

Aplikačná výbava je základná, dostanete to, čo ponúka Android 6.0. To nie je v zásade na škodu veci, keď si môžete vybrať aplikácie, ktoré potrebujete a hlavne chcete, bez kvanta predinštalovaného balastu. Na druhej strane, pre menej skúsených používateľov môže byť široká ponuka v Google Play náročná a vyberať si tú „svoju“ aplikáciu budú dlhšie. Aplikácie sú zoradené v menu abecedne, v jednoduchom a prehľadnom jednolistovom zozname, v jeho prvom riadku sú zobrazené najčastejšie používané aplikácie.

lenovo moto g cpuz lenovo moto g antutu lenovo moto g antutu2

Drobnosťou ktorá poteší je aplikácia Moto. V nej je možné nastaviť niekoľko reakcií smartfónu, napríklad po otočení smartfónom okolo vertikály sa spustí fotoaparát, po dvojitom zamávaní smartfónom sa zasa rozsvieti LED fotoaparátu, takže v tme nemusíte hľadať ikonku svietidla. Moto G môžete naučiť, aby v noci nerozsvietila displej, blokovať aplikácie alebo obsah notifikácií na zamknutom displeji.

lenovo moto g vellamo1 lenovo moto g vellamo2 lenovo moto g vellamo3

lenovo moto g unigine

Dobré vlastnosti za dobrú cenu

Tretia generácia Moto G síce vyzerá veľmi podobne ako tá predošlá a je skôr prirodzenou evolúciou, ako novinkami natlačeným nástupcom. Silnou orientáciou na mladšiu časť potenciálnych záujemcov sa Moto G netají a ponúka celkom kvalitný fotoaparát, plnú podporu rýchlych dátových prenosov v LTE sieťach a v neposlednom rade aj čistý Android pripravený k modifikácii podľa vkusu majiteľa. Trochu lacno pôsobiaca plastová konštrukcia a väčšie rozmery nemusia ulahodiť každému, no Moto G zasa na oplátku poskytne zvýšenú odolnosť voči vode a nárazom.

lenovo moto g customs

Chýbala nám podpora dvoch SIM kariet, na čo sme si už pri smartfónoch Lenovo akosi zvykli, ďalšie výhrady k výbave by boli vzhľadom na cenovú orientáciu Moto G zbytočné. Výkonom nepatrí medzi trhačov asfaltu, občasné hranie však zvládne v pohode, každopádne odporúčame vybrať si verziu s 2 GB RAM.

Moto G (3. gen)
CENA: 150 €
+-
Odolnosť voči vodeVýdrž akumulátora
Čistý AndroidV základe len 1 GB RAM
Dobrá cena za výbavu
Dobrý fotoaparát
Kvalita prevedenia83
Príslušenstvo a výbava78
Výdrž a mobilita72
Displej84
Cena/výkon95
HODNOTENIE: 82/100
Veľa zábavy za rozumný balík peňazí. Vodoodolný Moto G tretej generácie robí pekné obrázky a je dobrým celodenným spoločníkom. So systémom bez zbytočného balastu je aj s menej výkonným hardvérom svižný, voľte však verziu s 2 GB RAM.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

Lenovo logo 2015.svg

Graf ceny produktu Motorola Moto G 3rd Gen poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013