Menu

Samsung ATIV smart PC je tablet, ktorému chýba trošku originality

Nové hybridné tablety s Windows 8 doplácajú na jednotný vzhľad a rovnakú hardvérovú výbavu. Zaujať môžu len konštrukciou, či výdržou na batériu.

Nové tablety so systémom Windows 8 sa na trh dostávajú v dvoch referenčných dizajnoch. Jeden je určený pre výkonné riešenia s plnohodnotným procesorom Intel Core, druhý pre menšie, hybridné riešenia s odoberateľnou klávesnicou a pomalšími procesormi Intel Atom.

Svojim vzhľadom a výkonom pripomínajú dnes už mŕtvy segment netbookov, no na rozdiel od nich majú odoberateľnú klávesnicu a dajú sa ovládať aj dotykom. Menším problémom sú rozmery – na tablet je zariadenie trochu veľké, na notebook zas malé. Ponúkajú ale vynikajúci faktor mobility a kompatibilitu s klasickými Windows aplikáciami.

Vyzerá pekne

ATIV smart PC nezaprie svoje korene – vyzerá veľmi pekne, no použité materiály nie sú adekvátne pomerne vysoko nasadenej cene. Aj keď sa snaží špeciálne upraveným povrchom navodiť dojem použitia odolných materiálov, je tu prítomný len plast.

Za tento krok ale netreba výrobcu hneď odcudzovať. Použitý plast je pevný a pokiaľ sa budete k zariadeniu správať normálne, nemali by ste naraziť na akýkoľvek problém. Tablet a aj jeho dok s klávesnicou pôsobí pevne, neprehýba sa a jednotlivé diely k sebe presne lícujú.

Samotný systém uchytenia tabletu k doku je jednoduchý na ovládanie, no zároveň pevný. Kĺb je dostatočne tuhý a v režime notebooku sa nemusíte obávať samovoľného naklápania ani pri ovládaní dotykom.

sam2

S klávesnicou ako notebook

Tablet spojený s klávesnicou na prvý pohľad pripomína klasický notebook a vlastne aj tak plnohodnotne funguje. Dá sa ale kedykoľvek odobrať a bez problémov pokračovať v začatej práci len na tablete. Klávesnica má výhodu v integrovanej dvojici USB portov a touchpade. Batéria sa tu na rozdiel od konkurenčných výrobkov nenachádza.

Klávesy sú malé, pripomínajú starú dobu netbookov. No pri písaní väčšieho objemu textu je táto klávesnica výrazne lepšia ako softvérová. Touchpad nie je veľký, pre prácu v desktope je ale stále nenahraditeľný. Podpora ovládania viacerými prstami funguje v klasickom desktop režime, ako aj v novom užívateľskom rozhraní.

sam3

S výkonom netbooku

Samsung má v ponuke niekoľko hardvérových konfigurácií pre ATIV smart PC, líšiacich sa výkonom a cenou. V základe sa dá kúpiť za približne 845 eur aj s klávesnicou, čo je viac ako by sme očakávali. Ak by ste chceli byť on-line všade, tak vás tablet vyjde ešte o nejakých 70 eur viac za integrovaný 3G modem.

Základná hardvérová výbava je rovnaká, ako pri konkurenčných produktoch. Nevieme či tu pevnú ruku drží Microsoft, alebo sa výrobcovia rozhodli použiť rovnaký referenčný dizajn. Intel ATOM má svoju najväčšiu slávu už dávno za sebou, no napriek tomu sa obchodnú značku výrobca snaží použiť aj v mobilných zariadeniach.

cinebenchV tabletoch to je nová, úsporná 32 nanometrová architektúra. Intel Atom Z2760 je dvojjadrový procesor schopný súčasného spracovania až štyroch inštrukcií. S maximálnou pracovnou frekvenciou 1,8 GHz rekordy lámať nebude, no pre nenáročnú prácu alebo multimediálnu zábavu plne postačí.

Jeho hlavnou výhodou je nízka spotreba, vďaka ktorej tablet dokáže na jedno nabitie pracovať vyše 15 hodín. Výrobca uvádza, že spotreba nového Atom procesora nepresiahne dva watty a v nečinnosti si zoberie menej ako dva miliwatty. Procesor si rozumie s maximálne dvoma gigabajtami operačnej pamäte a rozumie len 32-bit inštrukciám, čo pre spojenie nenáročného užívateľa a nového systému Windows 8 stačí.

Grafický čip si Intel vypožičal od PowerVR. Použitý model SGX545 je výkonnostne podobný prémiovým čipom s ARM architektúrou. Čo stačí pre Android a iOS, nemusí byť zákonite dobré aj pre Windows. Nároky API DirectX sú trochu odlišné a tak nečakajte, že sa na tablete zahráte najnovšie, graficky dokonalé hry.

Na trh by sa mala v blízkej dobe dostať aj výkonnejšia verzia osadená plnohodnotným procesorom Intel Core i5, štyrmi gigabajtami operačnej pamäti a výrazne výkonnejším SSD diskom s kapacitou 128 gigabajtov. Tu už výrobca zvýšil rozlíšenie na jemné Full HD – čiže 1980×1020 bodov. Pripravte sa tu ale na prevetranie vašej peňaženky, nakoľko sa predbežne hovorí o cene dosahujúcej hranicu 1400 eur.

Škoda pomalého disku

Pamätníci z dôb prvých ultrabookov si určite pamätajú, aký chyták si na nás výrobcovia pripravili v podobe úžasných Flash pamätí. Boli rovnako drahé ako klasické disky, spotrebovali síce menej energie, no mali len zlomkovú kapacitu a boli aj výrazne pomalšie.

Podobnú búdu si na nás ušili výrobcovia aj teraz. Koncept tabletov s doplnkovou klávesnicou a procesorom Intel Atom nemá klasický pevný disk, ale integrovanú Flash pamäť typu MMC. Tá je možno dostačujúca pre smartfóny, fotoaparáty a Android tablety, no pre Windows by bolo vhodnejšie použiť výkonnejšie riešenie.

Nízky výkon ale nie je problém len testovaného Samsungu. Podobné výsledky dosiahnu aj konkurenčné produkty od Aceru, či Asusu. Rýchlosť čítania bola pri Samsungu na hranici 80 MB za sekundu. Zápis dopadol výrazne horšie a s 32 MB za sekundu je výkon porovnateľný s rýchlejším USB kľúčom. To diskvalifikuje zariadenie z práce s náročnejšími aplikáciami, ako je napríklad strihanie videa.

cdm

Ako tablet veľké

Pri hybridných riešeniach nie je jednoduché dosiahnuť plne bezproblémový výsledok. Testovaný Samsung a aj všetci jeho konkurenti ponúkajú displej s uhlopriečkou 11,6 palca a HD rozlíšením 1366×768 bodov. Samsung nepoužil klasický TN panel, ale stavil na vlastnú technológiou PLS, ktorá by mala ponúkať podobne kvalitný obraz ako IPS.

Pozorovacie uhly sú veľmi dobré aj pre prácu v režime s dokovacou stanicou a podanie farieb je príjemne sýte. Na priamom slnku sa začínajú objavovať slabšie miesta a určite by sme uvítali vyššiu intenzitu jasu. Nepoteší ani už spomínané malé rozlíšenie obrazovky, ktorého nevýhody sa prejavia hlavne pri používaní v režime tabletu.

Rozporuplná je aj veľkosť zariadenia pri držaní oboma rukami. Málokto má totiž tak dlhé prsty, aby nimi v režime na šírku dokázal pohodlne písať na softvérovej klávesnici. Vďaka nižšej hmotnosti je ale možné držať tablet v jednej ruke a druhou písať. Nie je to tak rýchle, ale ako núdzové riešenie to je použiteľné.

sam5

Mohol byť lacnejší

Samsung ATIV smart PC nie je zariadenie pre každého. Pritom by veľa nestačilo a výsledné hodnotenie mohlo byť výrazne lepšie. Hybridný tablet totiž nie je zlý nápad, no naráža na obmedzenia, za ktorými podľa všetkého stojí Microsoft.

V dnešnej dobe vybaviť zariadenie s plnohodnotným systémom Windows len dvoma gigabajtami operačnej pamäte a veľmi pomalým diskom je nelogický krok. Tieto zariadenia by určite nekanibalizovali na klasických notebookoch a umelé zníženie výkonu ho diskvalifikuje z mnohých činností.

Kritike sa nevyhne ani cena. Základná verzia so 64 gigabajtovým diskom a dokom s klávesnicou stojí 850 eur aj s DPH. Za doplatok 90 eur je dostupná verzia s 3G modemom, ktorá vám umožní byť on-line prakticky kdekoľvek. Za to sa už dá kúpiť veľmi slušný ultrabook, ktorému síce neodoberiete displej a nevydrží na jedno nabitie krásnych 15 hodín, no je výrazne výkonnejší.

Technické parametre

  • Dvojjadrový procesor Intel Atom Z2760 (1,8 GHz, 1,7 W TDP)
  • 2 GB operačnej pamäti DDR2 800 MHz
  • 64 gigabajtov úložného priestoru (MMC)
  • 11,6 palcový HD displej, 1366×768, dotykový
  • Wi-Fi, Bluetooth, HDMI, USB 2.0
  • Batéria 30 Wh
  • Rozmery 304×189×9,9 / 20,5 mm
  • Hmotnosť: 744 / 1450 g
  • Windows 8 Pro 32-bit


Aktuálnu cenu a dostupnosť tabletu Samsung ATIV v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

tabulka

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013