Menu

AMD v problémoch s výrobou a predajom

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2211 krát
  • Tlač
  • E-mail

Keď sa sype, tak poriadne. AMD má veľké problémy s výrobou nových APU a navyše stráca kontrakt s Apple na dodávku grafík do série MacBook Pro / iMac.

Moderné fabriky spoločnosti GlobalFoundries mali pre AMD poskytnúť potrebnú kapacitu na výrobu nových čipov. Extrémne slabá výťažnosť pri 32 nm technológii a po novom aj problémy s menšou, 28 nm technológiou ale nútia AMD prejsť s výrobou k TSMC.

Čaká nás zvýšenie cien?

Do konca roka je pre AMD výroba vo fabrikách GlobalFoundries ale stále výhodná. Podľa dosť neštandardnej zmluvy platí len za fungujúce 32 nm čipy z celého vyrobeného wafera. Od nového roku bude AMD platiť paušálnu cenu bez ohľadu na počet nefunkčných čipov, čo značne zvýši náklady. Je dosť možné, že sa táto zmena nepriaznivo odrazí na cene samotných čipov.

Ďalšie navýšenie cien spôsobí presunutie výroby – tu je totiž potrebná výrazná zmena v návrhu, nakoľko ten aktuálny nie je možné použiť pre výrobu v TSMC. Dočasnou cestou je výroba existujúcich produktov rodiny Ontario / Zacate pomocou 28 nm technológie. Architektúra čipov nebude obsahovať žiadne novinky a jedinou výhodou bude ich menšia spotreba.

Takto vyrobených produktov by sme sa mohli dočkať už v budúcom roku, nová architektúra tu ale nebude skôr ako za 18 mesiacov, čo je vo svete IT technológií veľmi dlhá doba. Za ten čas stihne Intel uviesť novú generáciu procesorov vyrobených 22 nm technológiou a tento rok sa dočkáme prvého tabletu so štvorjadrovým procesorom na ARM architektúre.

Keby AMD neodpredalo pred tromi rokmi svoju tablet / smartphone divíziu spoločnosti Qualcomm, mohli dnes získavať podiel aspoň v tomto segmente. Výsledok ich práce je vidieť vo výkone grafických čipov Adreno, ktoré sú dôstojnými konkurentmi k Tegre od NVIDIE.

Koniec spolupráce s Apple

Problémy s výrobou budú stáť AMD nielen stratu trhového podielu, ale aj pomerne lukratívny kontrakt s Apple. Posledné dve generácie notebookov MacBook Pro a počítačov systému všetko v jednom iMac obsahovali dedikovanú grafickú kartu AMD Radeon. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií sa to na budúci rok zemní.

Do Apple produktov sa po dvoch rokoch navráti NVIDIA, pričom by to mohlo byť vo veľkom štýle s úplne novými čipmi. Nikto nám našu teóriu nepotvrdil, ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa bude jednať o najnovšiu architektúru Kepler. Tá nahradí už dosluhujúcu Fermi a prinesie vyšší výkon pri menšej spotrebe.

To ale nie je všetko a AMD má hlavu v smútku aj kvôli zavrhnutiu jej APU. To malo byť základom pre sériu ultraprenosných notebookov Apple MacBook Air, ale nakoniec tu znova skončí Intel. Dôvodom ale nie je len slabá výťažnosť, ale aj nízky výkon CPU časti.

Grafická časť AMD APU je bezpochyby veľmi dobrá a v porovnaní s Intel HD Graphics je víťaz jasný. Samotné CPU by ale nebolo žiadnym prínosom a to by si Apple vyslúžil slušnú kritiku nielen od fanúšikov, ale aj od širokej verejnosti.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013