Menu

Intel má inteligentné nielen hodinky, ale aj slúchadlá a hrnček

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2402 krát
  • Tlač
  • E-mail

Integrácia mikročipov do predmetov bežnej spotreby je podľa Intelu trendom nasledujúcich rokov, môžeme teda očakávať, že v blízkej budúcnosti bude všetko „smart“. A to nie len elektronika, ale napríklad aj šálka na kávu. Je čas začať sa báť?

Na prebiehajúcej výstave CES 2014 predstavil jeden z technologických lídrov v IT odvetví celý rad inteligentných zariadení. Slúchadlá, ktoré svojho používateľa informujú o telesnej aktivite sú dobrým pomocníkom napríklad pri športovaní. Máte tak prehľad o srdcovom pulze, prejdenej vzdialenosti či spálených kalóriách. Samozrejme dokážu reprodukovať hudbu a pre napájanie im postačí 3,5 mm audio jack, nepotrebujú vlastnú batériu a môžu si tak zachovať nízku hmotnosť.

Podobným produktom je bezdrôtové handsfree do jedného ucha, to zvládne sledovať a rozpoznávať váš hlas počas celého dňa, a odpovedať na hlasom zadávané otázky. Na zadávanie textu či ovládanie zariadení hlasom sme si však zatiaľ stále celkom nezvykli, hoci technológie už dostupné sú. Headset od Intelu dokonca zvládne spracovať viacero otázok súčasne a hlasového asistenta, ktorý sa bude učiť a prispôsobovať vášmu dennému programu.

Zaujímavým doplnkom môže byť aj čosi ako nabíjacia miska, ktorá dokáže okrem headsetu nabiť aj ďalšie zariadenia. Napríklad prívesok na kľúče, náramok, či inteligentné hodinky. Aj tie by mali koncom roka pribudnúť do ponuky referenčných dizajnov. Po spárovaní s mobilným telefónom tak sprostredkujú dôležité informácie priamo na zápästí ruky.

Najväčšiu pozornosť však vzbudil „inteligentný“ hrnček. Zatiaľ vás zatiaľ neupozorní na líniu po pridaní troch lyžičiek cukru do kávy, ani neprečíta maily, no integrácia LED do porcelánu je dobrým začiatkom. Reálna produkcia je otázna, zatiaľ ide len o ukážku, pomocou aplikácie v smartfóne či tablete sa dajú rozsvecovať diódy v matici vloženej priamo v stene hrnčeka. LED môžu zobrazovať písmená, čísla alebo jednoduché obrázky. Intel predviedol aj ukážku s detským monitorom dýchania, frekvencia dýchania dieťaťa sa zobrazovala priamo na hrnčeku. Intel chce osloviť rodičov, ktorí majú záujem o monitoring svojho dieťaťa, a hrnček by sa tak mohol stať zaujímavým doplnkom k elektronickej opatrovateľke.

Zdroj: engadget.com

 

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013