Menu

NVIDIA uviedla 192-jadrový grafický čip pre tablety

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2334 krát
  • Tlač
  • E-mail

Má výkon vyšší ako dosluhujúca generácia herných konzol, no zároveň aj len zlomkovú spotrebu. Na nových tabletoch s čipmi od Nvidie si ešte tento rok zahráte hry v počítačovej kvalite.

Na tabletoch by sme sa už čoskoro mohli zahrať aj hry v počítačovej kvalite. Aspoň taká je predstava spoločnosti NVIDIA, ktorá predstavila svoj najnovší mobiný čip NVIDIA Tegra K1. Spomínaných 192 jadier ale nie je procesorových, konkrétne ich využíva grafická časť. Tá je po prvý krát výrazne odlišná od zvyšku konkurencie a má základ totožný s aktuálne predávanými grafickými kartami pre počítače.

Predchádzajúce verzie Tegra 4 a stále rozšírená Tegra 3 sú založené na veľmi starej grafickej architektúre, skladajúcej sa z Pixel a Vertex shaderov (karty pred generáciou GeForce 8800). Tegra 4 bol síce výrazný posun vpred, no ani celkový počet 72 jednotiek dieru do sveta neurobil. Výkon bol síce vysoký, no v danom segmente bola aj výkonnostne podobná konkurencia. Tegra K1 je ale úplne iná a vychádza z architektúry Kepler, ktorú nájdete napríklad aj v grafickej karte GeForce GTX 780 Ti.  

 

Jednoduché portovanie hier

Z rovnakej architektúry grafického čipu v počítači a tablete by mali profitovať hlavne vývojári, pre ktorých sa zjednoduší prepis kódu určeného pre mobilnú verziu hry. “Vďaka tomuto čipu môžeme zobrať aplikáciu bežiacu na počítači alebo hernej konzole a fungovať s ňou na tablete”, vyjadril sa Tim Sweeny, zakladateľ spoločnosti Epic Games.

Teoretický výkon Tegry K1 je zhruba porovnateľný s mobilným čipom GeForce GT 635M, ktorý je vhodný skôr pre nenáročného hráča. Ako to bude v skutočnosti zatiaľ nevieme. Reálny výkon bude totiž závislý od pamäťového subsystému a ďalších premenných. V tablete so systémom Android a optimalizovanými hrami ale môže podať výrazne lepší výkon, aký očakávame.

Priamo na konferencii v Las Vegas šéf Nvidie Jen-sen Huang prezentoval možnosti čipu v novom Unreal Engine 4. Ten využíva najmodernejšie grafické rozhranie ako je DirectX 11 a OpenGL 4.4. Rozpracované sú aj porty mnohých známych hier, na prezentačných videách môžete zbadať napríklad aj gameplay zo Serious Sam 3. 

tegra-k1-2

 

Tegra K1 bude aj v autách

Čip Tegra K1 bude dostupný v dvoch základných verziách. Prvá verzia je osadená klasickým 32-bit štvrojadrovým ARM procesorom s maximálnou frekvenciou 2,3 GHz. Táto verzia bude zároveň aj tou lacnejšou a stretneme sa s ňou v cenovo dostupných tabletoch.

Zaujímavejšia je ale druhá verzia, vybavená 64-bit dvojjadrovým procesorom, navrhnutým priamo Nvidiou. Jeho frekvencia je 2,6 GHz a na rozdiel od bežne používaných ARM procesorov má výrazne väčšiu vyrovnávaciu pamäť. 64-bit prvenstvo si drží spoločnosť Apple, ktorá bola nasledovaná Qualcommom.  

Tablety s prvou verziou čipu by sa mali objaviť v prvej polovici tohto roku, modely so 64-bitovým Denver čipom približne o pol roka neskôr. Presné ceny zatiaľ známe nie sú, rovnako zatiaľ nepoznáme ani zoznam prvých výrobcov tabletov. Upravenú verziu čipu K1 možno nájdete aj vo svojom aute. Ku koncu minulého roku už bolo vyrobených skoro päť miliónov áut, ktoré využívajú starší čip Nvidia Tegra aj pre zvýšenie bezpečnosti.

tegra-k1-3

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013