Menu

Očakávaný smartfón Galaxy S5 bol odhalený

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2555 krát
  • Tlač
  • E-mail

Spoločnosť Samsung včera na MWC 2014 oficiálne uviedla svoju novú vlajkovú loď. Galaxy S5 bude znova o kúsok väčší, a okrem vylepšenia hardvéru a fotoaparátu prinesie i zvýšenú odolnosť voči prachu a vode.

Čo sa týka dizajnu, Samsung priveľmi neexperimentoval, a oproti Galaxy S4 veľké zmeny nenastali, spredu je S5 takmer na nerozoznanie. Super AMOLED displej má teraz uhlopriečku 5,1“ s Full HD rozlíšením a nebude sa priveľmi líšiť od toho, ktorý je v ešte stále aktuálnej S4. Novinkou je integrácia snímača obtlačkov prstov do stredného hardvérového tlačidla. I tu ostalo kombinované s dvojicou dotykových tlačidiel. Biometrický senzor môže slúžiť k odomknutiu telefónu, či autorizácii online platieb. Snímač vyžaduje pohyb prsta smerom zhora nadol, telefón sa tak bude dať odomknúť týmto spôsobom jednou rukou len ťažko.

Samsung ostal verný plastovému telu s imitáciou kovu, výrazným vylepšením je IP67 certifikácia voči prachu a vode, Galaxy S5 vydrží ponorený tridsať minút v hĺbke jedného metra. Zadný kryt dostal jemnú perforáciu, a pôsobí lepšie ako plast na S4, telefón sa v ruke drží príjemnejšie, no stále to nie je imitácia kože, ktorú má séria Note. S5 bude dostupná v štyroch farbách, čiernej, bielej, modrej a zlatej, k dispozícii budú aj voliteľné puzdrá. Hmotnosť novinky je 145 gramov a rozmery 142.0 x 72.5 x 8.1 mm.

Novinka príde s predinštalovaným Androidom 4.2.2. KitKat, s UI TouchWiz, ktorý z 16 GB internej pamäte nechá pre používateľa voľnú len polovicu. Pamäťová karta (podporované do 128 GB) tak bude pre väčšinu používateľov nevyhnutnosťou. Najväčšou zmenou prešlo menu systémových nastavení, kde tabuľkovú ponuku vystriedala matica ikon. Ani tu nechýbajú integrované fitness aplikácie a plná podpora všetkých produktov Gear.

Vnútornosti telefónu sú také, ako sa na vlajkovú loď patrí; štvorjadrový procesor taktovaný na 2,5 GHz, 2 GB RAM a väčšia výdrž batérie. Tá je dosiahnutá nielen jej väčšou kapacitou (2800 mAh), ale aj novým režimom úspory, ktorý deaktivuje nepoužívané aplikácie a rozhrania pri uzamknutej obrazovke. Fotoaparát dostal rozlíšenie 16 MPix, a umožňuje zhotoviť 4K video a podporuje HDR v reálnom čase pre kvalitnejšie fotografie pri fotení kontrastných scén. Novou je i funkcia selektívneho zaostrovania, ktorá umožní zaostriť na objekt a rozmazať pozadie snímky.

Cenu zatiaľ nepoznáme, k dispozícii budú verzie so 16 a 32 GB storage, celosvetové uvedenie do predaja je naplánované na 11. apríla.

Zdroj: TS Samsung

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013