Menu

Sony Xperia Z2 mieri na náš trh

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3759 krát
  • Tlač
  • E-mail

Spoločnosť Sony uviedla svoju novú vlajkovú loď medzi smartfónmi Xperia. Dostane označenie Z2 a na našom trhu by sa mala objaviť v priebehu tohto mesiaca. Pokračovať bude v šľapajach svojho predchodcu, s vylepšeným telom a výkonnejším hardvérom.

Po siedmich mesiacoch sa Xperia Z1 dočkala svojho nástupcu. Nová Z2 nie je revolúciou, kľúčové vlastnosti Z1 ostali zachované, pribudol však výkonnejší hardvér a nové funkcie. V Sony sa rozhodli postaviť svoju koncepciu prémiového smartfónu na detailoch, ktoré inde nenájdete a práve tými sa najviac líši od Xperie Z1 i konkurencie.

Xperia Z2 ponúka v porovnaní so svojim predchodcom o dve desatiny palca väčší displej, ten je teraz postavený na IPS paneli a vďaka technológii Live Color LED má ponúknuť vernejšie farby a širšie farebné spektrum (135% sRGB). Táto technológia je použitá po prvý krát a využíva červený a zelený fosfor na modrých diódach a upravené filtre displeja. Samotné červené a zelené diódy preto nemusia svietiť intenzívnejšie, čím sa podarilo výrobcovi eliminovať prehnanú saturáciu farieb.

Oproti Z1 prémiová loď narástla do výšky o dva a pol milimetra, no je o chlp užšia a o dva chlpy tenšia. S hrúbkou 8,2 mm nie je najtenším smartfónom na trhu a ani sa tak nesnaží prezentovať, svoje tromfy má ukryté inde. O 200 mAh sa zväčšila kapacita batérie, telo smartfónu je monolitom a tak ju samozrejme nie je možné užívateľsky vymeniť. Dizajn sa od prvej Xperia Z postupne vyvíja, ubúdajú ostré hrany a Z2 oproti svojim predchodcom lepšie sedí v ruke. Zadný sklenený kryt je však stále magnetom na obtlačky prstov. V platnosti ostáva i certifkácia IP55 / IP58 voči prachu a vode.

Z hľadiska hardvérovej výbavy Sony i tentoraz zvolilo to najlepšie čo segment mobilných procesorov ponúka a tak Snapdragon 800 z Xperia Z1 nahrádza 801-tka od rovnakého výrobcu. Zvýšila sa frekvencia štvorice jadier na 2,3 GHz a rozšírila operačná pamäť o 1 GB na 3 GB. Grafický čip a konektivita v podobe Wi-Fi pripojenia i podpory rýchlych dátových prenosov ostali rovnaké.

Nezmenil sa ani fotoaparát, použitý je rovnaký 20,7 MPix čip Exmor RS for Mobile s procesorom Bionz for, v rámci videa však pribudlo niekoľko obrazových efektov no predovšetkým podpora pre nahrávanie 4K videa. Nový je i režim videa v 720p pri 120 fps, kedy je možné vybraný úsek vide štvornásobne spomaliť. Reproduktory sú po novom dva a tak Xperia Z2 dokáže pri sledovaní filmov či hraní hier vytvoriť aj dojem priestorového zvuku.

Xperia Z2 bude distribuovaná s headsetom s aktívnym filtrovaním okolitého hluku, ktorá dokáže odfiltrovať až 98% zvukov z okolia. Fungovať bude v troch prednastavených režimoch (lietadlo, vlak, kancelária) a spracovanie zvuku prebieha kompletne v réžii smartfónu. Slúchadlá tak mohli ostať ľahšie, no je potrebný päťpinový 3,5 mm jack, ktorý je na poli smartfónov úplnou novinkou.

Nová vlajková loď by mala do slovenských eshopov fyzicky doplávať v priebehu tohto mesiaca. Už teraz je k dispozícii na predobjednanie, ceny začínajú na 629 EUR s DPH.

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013