Menu

Creative SBX 10 nie je len bezdrôtový reproduktor

Bezdrôtové reproduktory sú užitočným doplnkom nielen k mobilným telefónom, ale aj k tabletom a notebookom. Creative má v ponuke hneď niekoľko takýchto riešení, pričom azda z hľadiska bežného spotrebiteľa je najzaujímavejšia séria Soundblaster Axx.

 

V tomto modelovom rade sa zatiaľ nachádza trojica produktov, identických dizajnom, avšak funkčne, i cenovo odstupňovaných. Všetky v sebe integrujú štvorjadrový zvukový procesor SB-Axx1, ktorý má na starosti úpravu zvuku a hlasu. Najmenší Axx SBX 8 sa pripája cez USB a zdroj zvuku je k nemu možné pripojiť aj cez štandardný 3,5 mm linkový vstup. Integrovaný mikrofón umožňuje použitie zariadenia v aplikáciách hlasových služieb, na 3,5 mm vstup sa dá pripojiť ďalší reproduktor a využiť Soundblaster Axx pre zlepšenie kvality zvuku.

Najvyšším modelom v ponuke je Axx SBX 20, 400 mm vysoký stĺpový reproduktor, ktorý v sebe integruje i bezdrôtovú technológiu Bluetooth, ktorá sprostredkuje funkciu handsfree zariadenia pre smartfóny, tablety a notebooky. Pre test sme si vybrali strednú cestu v podobe modelu Axx SBX 10, ktorý je kompaktnejší, a ani jemu nechýba možnosť pripojenia pomocou Bluetooth.

Konfigurácia zariadenia hneď po vybalení je rýchla a intuitívna, reproduktor stačí pripojiť k počítaču jediným pribaleným káblom. USB rozhranie sprístupní pre operačný systém integrovaný zvukový procesor a zároveň slúži aj na napájanie. Pripojenie cez Bluetooth je vďaka pribalenému obrázkovému manuálu jednoduché, stačí len zatlačiť tlačidlo pre aktiváciu BT adaptéra a na smartfóne či mobilnom zariadení vykonať spárovanie.

Dizajn má potenciál zaujať na prvý pohľad a aj pri detailnom preskúmaní vyzerá zariadenie atraktívne. Pravidelný šesťuholníkový hranol je v hornej časti, kde sa nachádza dotykový ovládací panel, šikmo zrezaný. Celé telo, odhliadnuc od zadnej steny je kryté jemnou textíliou, ktorá chráni membrány reproduktora a zjednocuje celkový vzhľad.

Horný plastový panel v piano lesklej úprave slabo odoláva obtlačkom prstov, čo je trochu škoda, keďže sa na ňom nachádzajú všetky prvky dotykového ovládania. Šesť dotykových tlačidiel po obvode ovládacieho panelu slúži nielen pre stlmenie zvuku, vypnutie mikrofónu a prijatie hovoru, ale aj pre sprístupnenie unikátnych funkcií zvukového procesora. Režim SBX aktivuje päticu čiastkových funkcií pre zdokonalenie kvality prehrávaného zvuku, ktorý dokáže vylepšiť aj pri prehrávaní z menej kvalitného zdroja.

SBX Surround vytvára dojem priestorového zvuku, pomerne malý reproduktor tak dokáže zaplniť miestnosť zvukom podobne, ako štandardná 2.1 súprava. Podobne ako pri iných produktoch Creative ani tu nesmie chýbať Crystalizer, algoritmus pre vyčistenie a postprocesing komprimovaného zvuku, SBX Dynamic Bass zasa vytvára dojem plnších a hlbších nízkych tónov. SBX Smart Volume upravuje automaticky hlasitosť prehrávania tak aby podanie zvuku pôsobilo vyváženejšie a SBX Dialog Plus sa stará o čistejšiu a zrozumiteľnejšiu reprodukciu ľudskej reči. Posledné dve technológie zlepšujú zvukový zážitok najmä pri sledovaní filmov.

Ďalším tlačidlom sa aktivuje funkcia Voice Focus, ktorá slúži pre lepšiu identifikáciu reči počas telefónneho či VoIP hovoru. O potláčanie zvukov okolia sa stará technológia Noise Reduction. Obe tieto funkcie fungujú vynikajúco, Voice Focus vytvorí akýsi kužeľ, ktorý zaznamenáva len hlas a všetky ostatné zvuky v okolí eliminuje. Výsledkom je tak čistá a zrozumiteľná komunikácia a to aj v prípade, že sa počas hovoru po miestnosti pohybujete a meníte svoju vzdialenosť od reproduktora.

 

Creative SBX Axx 10 je štandardný BT reproduktor, ktorý sprostredkuje bez zbytočného prepájania káblov hlasitý a plný zvuk aj z malých mobilných zariadení. Sledovať film v pohodlí gauča či postele napríklad na tablete je veľmi pohodlné, a s kvalitnejším zvukom, ako je ten, ktorý dokážu malé integrované reproduktory poskytnúť je celkový zážitok podstatne lepší. Bezdrôtový reproduktor spríjemní aj prácu počas bežného dňa, stačí si pustiť rádio či hudbu zo svojho telefónu, pohodlne ovládať prehrávanie a v prípade potreby prebrať hovor s oboma voľnými rukami. Vzhľadom na svoje malé rozmery SBX Axx 10 dokáže hrať pomerne hlasito, a poslúži aj ako prenosný párty reproduktor.

 

Malé rozmery však majú aj svoje nevýhody; po zvukovej stránke zaostal sa našimi očakávaniami, výšky síce boli v poriadku, no stredy boli menej výrazné a nízke frekvencie sú nevyvážené. Pri vypnutej technológii SBX sú basové tóny ploché, po aktivácii zasa zbytočne výrazné a hlasitosťou prekrývajú nevýrazné stredné pásmo. Je to však stále lepšie ako integrovaný reproduktor smartfónu, no po dobrých skúsenostiach s reproduktormi Creative sme čakali viac.

Ovládanie hlasitosti prehrávanej hudby je lepšie nechať na prehrávači, dotykový pás k tomu určený, ktorý sa nachádza na hornom paneli reproduktora, je málo citlivý a pomerne nepresný. Krokov hlasitosti je len málo a panel navyše občas reaguje s miernym oneskorením. Účelnosť v tomto prípade musela ustúpiť dizajnu, ten je však skutočne atraktívny.

 

Creative SBX Axx 10 rozhodne nie je zlý produkt, ak hľadáte bezdrôtový reproduktor s kvalitným zvukovým prejavom, pokojne ostaňte pri Creative, ale zamierte do vyšších cenových hladín do modelovej rady ZiiSound. SBX Axx 10 je vhodným doplnkom spríjemňujúcim každodenné činnosti a s obyčajnou USB nabíjačkou na smartfóny sprostredkujúcou napájanie funguje aj ako samostatný reproduktor. Funkcia hlasitého handsfree je zvládnutá výborne, a SBX Axx 10 svojim dizajnom výborne zapadne do modernej kancelárie i domácnosti.

Aktuálnu cenu a dostupnosť reproduktora Creative Sound Blaster Axx SBX 10 v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

 

 

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013