Výstrahy
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať používateľa s ID: 100
Menu

Netradičný set reproduktorov od Logitech

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Ostatné recenzie
  • Čítať 6525 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Dnes nie je jednoduché zaujať a výrobcovia reproduktorov o tom vedia svoje. Navrhnúť netradičné reproduktory je zložitejšie, než by sa mohlo zdať, fyzika v mnohých smeroch nepustí, a málokto zaplatí sa zvuk plechových hrncov. Novinka z dielne Logitech rozhodne netradičná je. A ako hrá?

Logitech Z553 má namierené do modernej domácnosti. K počítačom, k televízorom k herným konzolám. A v priestore sa určite nestratia, veľký valcovitý subwoofer podsúva očakávania chvejúcej sa podlahy a netradičná červená kabeláž zasa púta na prvý pohľad. Logitech poňal Z553 veľmi svojsky a základným dizajnovým prvkom sa tu stal jednoduchý valec. Tento tvar nájdete na všetkých komponentoch setu, v tomto znamení sa nesie aj drôtový ovládač. Ale pekne poporiadku.

Ako vyzerajú

Z553 je 2.1 set reproduktorov s výkonom 40 W. Polovicu z toho má na svedomí subwoofer, o zvyšok sa postará dvojica satelitov. Každý satelit pozostáva z dvoch širokopásmových meničov s priemerom dva palce. 10 W na kanál je tak celkom korešpondujúcich a výrobca sa nesnažil zo satelitov vytlačiť viac než by sa patrilo. Membrány nie sú kryté mriežkou, ani textilným poťahom, ktorý by mohol zničiť priam sparťanský dizajn setu. Praktickosť musela ustúpiť kráse.

Konštrukcia satelitov je výborná. Plastové telo síce nedáva predpoklady pre dosiahnutie hlbokých tónov, no vzduchu za širokopásmovými membránami bude dosť a nízke frekvencie by mal aj tak zahrať subwoofer. Telo satelitov je tuhé, nerezonuje a všetky časti k sebe dobre lícujú. Zaujímavosťou je podstavec – trojnožka je zakončená gumenými kužeľmi, ktoré minimalizujú prenos vibrácií na podložku. V prípade inštalácie satelitu na stenu stačí trojnožku jednoducho otočiť smerom dozadu, a gumené podložky vymeniť za skrutky. Jednoduché, účinné a veľmi efektné.

Z553_SATELLITE_BTY

Na rovnaký systém tlmenia sa spolieha aj subwoofer v tvare vysokého valca. Ten je z hornej strany zakončený riedkou plastovou mriežkou, prekrývajúcou basreflexový otvor. Samotný menič má priemer štyroch palcov, a je otočený smerom ku podlahe, čím by sa malo dosiahnuť presnejšie rozkmitanie vzduchu v tele subwoofera. S výkonom 20 W od neho nečakáme veľa, ale keď podľa údajov na stránke výrobcu, ktoré hovoria o spodnej hranici intervalu frekvenčného rozsahu na 55 Hz, chceme počuť plastické basy pri nižšej hlasitosti.

Z553_SUB_BACK

V subwooferi sa združuje všetka kabeláž (mimochodom v balení veľmi úhľadne usporiadaná). Okrem RCA konektorov pre oba satelity sa tu nachádza aj deväťpinový DE-9F konektor (podobne ako napríklad sériový port základných dosiek) pre pripojenie káblového ovládača hlasitosti, RCA vstup a linkový 3,5 mm vstup. Logitech Z553 možno pripojiť k trom zariadeniam súčasne – okrem dvojice vstupov na subwooferi sa jeden linkový vstup nachádza aj na káblovom ovládači. Slúži pre pripojenie napríklad MP3 prehrávača. Medzi vstupmi sa však nedá prepínať, a ak sú zapnuté všetky vstupné zariadenia, reproduktory hrajú zmesku zo všetkých vstupov súčasne.

Z553_CONTROLLER_BTY

Ovládač hlasitosti sa nachádza na konci hrubého (našťastie nie príliš tuhého) a červeného káblu a okrem spomínaného 3,5 mm vstupu disponuje aj rovnakým typom výstupu. Pre pripojenie slúchadiel sa tak nebude treba naťahovať za satelitom či subwooferom. Malý potenciometer vedľa vstupov je určený pre reguláciu hĺbok, celková hlasitosť sa ovláda vrchnou kruhovou časťou. Ovládač má pomerne vysokú hmotnosť a pogumovanú základňu, vďaka čomu dobre priľne k stolu a nenecháva sa sťahovať káblom.

Ako hrajú

Už v predchádzajúcej časti sme spomínali, že už samotná konštrukcia reproduktorov nedáva priveľké očakávania, no napokon sme celkom sklamaní neboli. Ale ani nie spokojní. Satelity svoju časť práce zvládajú dobre, hrajú vyrovnane a stredné pásmo je dostatočne prekreslené. S výškami je to o čosi slabšie, chýba malý výškový menič. Subwoofer za očakávaniami zaostal, a aj pri nastavení maximálnej hĺbky tónov tomu ešte niečo chýba. Celkové podanie je tak ploché, zvuku chýba hutnosť a potrebujete aj primeranú polohu. K televízoru sa Z553 nehodia, satelity majú dosť „úzke“ pokrytie priestoru zvukom; ideálne budú ku notebooku či klasickému desktopu, kde veľmi nebudete meniť pri počúvaní hudby svoju polohu.

Z553_Enviro1

Azda najviac nám však chýbala vyššia hlasitosť. Aj pri nastavení maximálnej hlasitosti sme mali pocit, že tomu niečo chýba, no koliesko ovládača nás už ďalej nepustilo. Efekt bol rovnaký odhliadnuc od vstupného zariadenia, pričom ekvalizérom sme museli pomáhať najmä subwooferu. Hodnotenie možno vyznieva priveľmi negatívne, Logitech Z553 je slušný set reproduktorov, ale určite nie prémiový, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Pri práci či multimediálnej zábave doma to však nemusí byť nevyhnutne na škodu, málokto je schopný efektívne pracovať pri duniacom subwooferi, no plnšie basy chýbali aj pri nižšej úrovni hlasitosti, kde nízke tóny zaostávali za inak čistou reprodukciou zvuku.

Kupujeme?

Logitech Z553 stavili na dizajn a ten si vybral svoju daň na zvukovej stránke. Set vyzerá v kombinácii čiernej a červenej farby skvele, je netradičný a jednoduchým, no nápaditým dizajnom sa vymyká štandardu hranatých bedničiek s textilnými čelami. Svoje miesto nájdu skôr pri počítači, kde aj vďaka konštrukcii subwoofera zaberú menej miesta, a satelity na svojich tenkých trojnohých podstavcoch pôsobia veľmi ľahko.

Z553_Enviro2

Vhod padne aj trojica vstupov, medzi ktorými netreba nijak prepínať. Rozhodnutie nie je celkom jednoduché. Pokiaľ sa vám Z553 zapáčili na prvý pohľad, presvedčia vás aj o ich kúpe. Ak však uprednostníte vyššiu kvalitu zvuku, siahnite po modeli Z623 s vyšším výkonom i rozsahom, THX certifikátom a len o málo vyššou cenou. Strhujúci dizajn Z553 však budete musieť oželieť.

Aktuálnu cenu a dostupnosť reproduktorov Logitech Z553 v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

logitech_z553_hodnotenie

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti:

logo-logitech

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013