Menu

Sharp LC-46LE925E – keď tri farby nestačia

Revolučný Quattron panel so systémom štyroch farieb RGB+Y, veľká uhlopriečka 46“, vynikajúce 3D,  silná podpora multimédií a nízka spotreba. Sharp je nesporne veľkým hráčom a má čo ponúknuť aj náročnému divákovi.

 

Dizajn poteší

Televízor môžeme označiť po jeho dizajnovej stránke ako veľmi vydarený. Použitá tu je primárne čierna farba s pianovo  lesklým povrchom, doplnená o priehľadné doplnky. Štíhly dizajn pôsobí moderne (štýlovo) a pritom sa veľmi prirodzene hodí do ľubovoľnej miestnosti. Televízor je tenký najmä vďaka použitej technológii podsvietenia Edge LED, vďaka ktorej je zároveň aj energeticky nenáročný a vysoko ekologický.

Ovládanie na televízore je vyriešené taktiež štýlovo a pozostáva z dotykových tlačidiel, nachádzajúcich sa v pravom dolnom rohu. Ovládanie je prítomné na priehľadnej časti, bez akéhokoľvek rušivého elementu. Celkovo je tu sedem tlačidiel, pomocou ktorých môžete pristupovať prakticky ku všetkým dôležitým funkciám.

ovladanie

 

Konektory sa nachádzajú na zadnej časti. Okrem klasického anténneho vstupu možno do televízora zapojiť aj satelitnú anténu, keďže má integrovaný digitálny satelitný tuner. Konektor SCART sa na televízore nenachádza, keďže by zaberal zbytočne veľa miesta (vo výbave ale nájdete redukciu).  Pre internetovú komunikáciu slúži konektor LAN a dodávaný USB Wi-Fi adaptér. Ďalej tu je klasický D-SUB, CI slot a štyri HDMI konektory. Tri z nich sú verzie 1.3, jeden podporuje najnovšiu verziu 1.4 pre plnohodnotný prenos 3D obrazu vo Full HD rozlíšení.

vystupy

vystupy-2

 

Kvalitný panel je základ

Použitý je výkonný LCD panel s LED podsvietením, frekvenciou 200 Hz a technológiou obmedzenia chvenia, ktorá vylepšuje obraz najmä pri dynamických filmoch a akčných športových podujatiach. Televízor má samozrejme analógový aj digitálny HD tuner (DVB-T / DVB-C / DVB-S) s podporou kódovania v MPEG-2 a MPEG-4 H.264, ako aj s podporou pre dekódovacie PCMCIA karty. Jeho funkcionalitu dopĺňa integrovaný prehrávač multimediálnych súborov z USB diskov (fotky, hudba aj DivX HD video).

Obrazový panel má uhlopriečku 46“ (117 cm) a natívne Full HD rozlíšenie s 1920×1080 bodmi. Každý bod je tu však tvorený až zo 4 farebných subpixelov  RGB+Y, takže fyzicky tvorí obraz takmer 8,3 milióna bodov (konvenčné RGB panely majú 6,2 milióna subpixelov). Vstupný video signál samozrejme obsahuje iba RGB zložky, pretože tak je štandardne kódovaný a distribuovaný, avšak elektronika televízoru vie určiť najvhodnejšie použitie štvrtej farby.

img_quattron_technolory_01 img_quattron_technolory_02

 

Pridaná žltá farba má veľký význam najmä pre lepšie prekreslenie žltej a zlatej farby, čo je dosť pochopiteľné, avšak televízor ju primieša aj do zvyšných odtieňov vrátane napr. ostrej zelenej, azúrovo modrej a 100% bielej farby. Treba povedať, že veľmi úspešne. Všetky farby boli viditeľne krajšie, kontrastnejšie a oveľa živšie než u bežných televízorov. Rozdiely sa dajú naozaj rozoznať prostým laickým okom a určite sa nejedná o čisto marketingový ťah.

Panely sa vyrábajú pomocou unikátnej technológie fotografického zarovnania UV2A, ktorú vyvinula priamo spoločnosť Sharp. UV2A je výrobná metóda, pri ktorej sa používa ultrafialové svetlo na precízne ovládanie molekúl tekutých kryštálov a tým aj na zaistenie jednotného viacdoménového vertikálneho zarovnania v konkrétnych smeroch. Táto technológia vylepšením efektivity svetla a elimináciou úniku pri podsvietení dosahuje v televízoroch vyšší kontrastný pomer, výraznejšiu čiernu a jasnejšiu bielu farbu.

do

 

Bezpochyby vynikajúci

Sharp nás so svojim televízorom  naozaj milo prekvapil.  Nová LCD technológia Sharp, použitá aj v tomto modeli, je vhodná aj pre pozeranie 3D obsahu. Okrem vysokého jasu a špičkového kontrastu ponúka aj extrémne malý crosstalk (nežiaduce dvojité obrysy obrázkov) a slušný algoritmus pre prerátanie 2D obrazu do 3D, vrátane ručné nastavenia intenzity 3D efektu.

3D okuliare sú dodávané len jedny, takže k výslednej cene je nutné si pripočítať ich ďalšie dokúpenie. Jedná sa o aktívne riešenie, ktoré je potrebné nabíjať. Ako konektor tu je použitý klasický Mini USB. Veľmi nás potešila aj nízka spotreba energie, ktorá neprekročila magickú hranicu 100 W. A to je na 46“ televízor s obrovským množstvom funkcií skutočne nízka hodnota.

 

hodnotenie

gold_small

 

Technické parametre:

Uhlopriečka: 46“ (117 cm) 
Rozlíšenie: 1920×1080
Podsvietenie: LED
Pomer strán:16:9
Zobrazovacia frekvencia: 200 Hz
Spotreba: 0,2 W / 95 W
Vstupy: 1× HDMI 1.4, 3× HDMI 1.3, 1× USB 2.0 / 1× D-Sub / kompozitný / komponentný / LAN / WLAN / 1× CI slot
Rozmery bez podstavca: 112,7×73,4×3,9 cm
Hmotnosť: 45 kg

 

okuliare-01

okuliare-02

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013