Menu

Testovali sme bezdrôtový reproduktor Creative iRoar Go

Ostatným prírastkom do série „tehličkových“ reproduktorov iRoar bol model s prívlastkom Go. Od svojich predchodcov si prepožičiava typický dizajn a koncept usporiadania reproduktorov, slušnú mobilitu a pridáva pár užitočných prvkov výbavy navyše. A to celé za pomerne slušné peniaze.

Sound Blaster Roar bol v roku 2014 skvelým osviežením rýchlo sa rozrastajúcej ponuky bezdrôtových reproduktorov. Priniesol mohutný a dynamický zvuk a pritom stále relatívne kompaktné rozmery. Oproti  Bonusom bola odolnosť voči vode či piesku a spolu s dobrou výdržou na jedno nabitie to bol dobrý adept na letnú párty. V roku 2015 pribudol ešte vydarenejší model Roar 2, pričom pôvodný reproduktor zažil refresh v podobe modelu s prívlastkom Pro. Pred letnou sezónou 2016 sa na trhu usadil iRoar, ktorý navyše priniesol dokovaciu stanicu so subwooferom no a na konci roka pribudol do ponuky práve iRoar Go. Leto sa opäť blíži a tak sme si najnovšieho člena rodiny rozhodli vypočuť na vlastné uši.

 

Dizajn a konštrukcia

creative iroar go 1

Dedičstvo série Roar je vidieť na mnohých detailoch. Už samotná škatuľa je pre Roar typická, podobný je i dizajn, jej vnútorné usporiadanie a vlastne aj jej obsah. Len je podstatne menšia ako napríklad v prípade SB Roar 2, takže ani o dosť menšie rozmery nás pri prvom kontakte s iRoar Go neprekvapili.

creative iroar go 2

O nabíjanie sa stará nabíjačka s „kolíčkovým“ konektorom a výkonom 24W. Škoda toho konektora, adaptér tak budete musieť na cesty nosiť spolu s reproduktorom, no vzhľadom na nabíjací prúd a napätie zariadenia by to štandardná USB nabíjačka od smartfónu nezvládla. Jeden microUSB kábel však v balení predsa nájdete, slúžiť bude pre pripojenie k počítaču a fungovať to bude aj s PS4. Pribalený je aj 3,5 mm adaptér pre mikrofón.

creative iroar go 5

Reproduktor má rozmery 54×192×97 mm a hmotnosť len 810 gramov, takže ide o skutočne kompaktné a na cestu pripravené riešenie, ktoré však nebude zaberať priveľa miesta ani na pracovnom stole. A svojím striedmym dizajnom nebude robiť hanbu ani v modernej kancelárii či obývačke. Napriek malým rozmerom sa do iRoar Go vmestili dva 1,5“ širokopásmové meniče, jeden 2,5“ woofer a nechýba ani dvojica typických pasívnych radiátorov. Táto súprava navyše dokáže využiť aj orientáciu reproduktora k vytvoreniu rozličných dojmov z počúvania hudby, ale o tom až neskôr.

creative iroar go 3

Pohľad na prednú stranu reproduktora prezrádza všetko, čo potrebujeme vedieť o dizajne i konštrukcii. Drvivú väčšinu povrchu tvorí mriežka s jemnými otvormi chrániaca meniče pred vonkajšími vplyvmi, v hornej časti prerušená piatimi tlačidlami a sadou notifikačných LED. Konštrukčne je celý reproduktor vyhotovený veľmi pevne a výhrady nemáme ani k použitým materiálom.

creative iroar go 4

S päticou základných tlačidiel si s ovládaním reproduktora celkom vystačíte. Ich vyhotovenie odpovedá IP certifikátu reproduktora, no napriek hrubej vrstve gumy ponúkajú dobrú odozvu na stlačenie, ktovie ako dlho budú odolávať ostrým nechtom. Regulácia hlasitosti prebieha priamo na zariadení, tlačidlom Source si vyberiete, z akého zdroja má reproduktor hudbu prehrávať.

Na výber máte zariadenie pripojené cez Bluetooth, prehrávanie hudby z vloženej microSD karty, USB zariadenia alebo linkového vstupu. Stavové LED sa nachádzajú v pravom hornom okraji, svoje miesto si tu našla aj anténa NFC. Párovanie so smartfónmi či tabletmi s podporou NFC je tak otázkou niekoľkých sekúnd.

creative iroar go 9

S tlačidlami je to už zaujímavejšie na ľavej strane hornej steny. A aj zábavnejšie. Najmä ak stlačíte tlačidlo ROAR, kedy sa aktivuje vstavaný DSP a reproduktor začne zvuk prepočítavať a prehrávať podľa svojho gusta. Upraviť podľa toho svojho ho môžete prostredníctvom mobilnej aplikácie. Sústavou tlačidiel je možné ovládať prehrávanie hudby zo zariadenia pripojeného cez Bluetooth ale predovšetkým zo vstavaného prehrávača. Tlačidlá sú logicky zoskupené a tvarovo odlíšené, takže orientácia bude jednoduchá aj naslepo len po hmate.

creative iroar go 6

Zadná, resp. spodná strana reproduktora (podľa toho ako ho máte práve postavený), je opatrená dvojicou vysokých a mäkkých gumených pásov, ktoré eliminujú vibrácie pri prehrávaní pri vyšších hlasitostiach. Mriežka umožňuje nízkofrekvenčnému meniču prepúšťať zvuk smerom do podložky v prípade, že reproduktor používate v polohe naležato.

creative iroar go 8

S IP certifikáciou súvisí aj ochrana konektorov a preto sú všetky schované za masívnymi gumenými záslepkami. Toto je najjednoduchšie riešenie ako do nich nepustiť vodu a zdá sa, že si tesnosť udržia aj po pár rokoch. Konektor nabíjacieho adaptéra linkového vstupu majú vlastný „chlievik“ a sú oddelené od slotu pre microSD kartu, microUSB a USB-A konektora. Na microSD kartu môžete nasypať kvantum svojej obľúbenej hudby, prípadne siahnuť po bezstratovom FLAC formáte, iRoar Go si poradí aj bez pripojených zariadení. MicroUSB port slúži pre pripojenie k PC a PS4, kde bude plniť úlohu externého reproduktora a veľký USB port zasa umožňuje nabíjať ostatné zariadenia rovnako ako powerbanka. Takže ak vášmu smartfónu dochádza šťava, môže si trochu cucnúť priamo z iRoar Go.

S iRoar Go si aj celkom slušne zavoláte, takže ak práve počúvate zo smartfónu hudbu a niekto vám zavolá, pokojne prijmite hovor. Kvalita zvuku je veľmi dobrá, rovnako ako zachytávanie hlasu mikrofónom. Ako hlasité handsfree ho môžete používať bez problémov a problém mu neurobí, ani keď sa budete pohybovať po miestnosti. iRoar Go funguje aj ako diktafón a je možné pripojiť k nemu aj externý mikrofón, ak by vám ten vstavaný nestačil.

 

Zvuk

Creative vsadil na súpravu dvoch zosilňovačov, takže woofer má jeden, ktorý rieši nízke a stredné frekvencie a oba menšie meniče majú vlastný. To umožňuje vytvoriť vyváženejší zvuk bez kompromisov aspoň v tomto smere.

creative iroar go final

Už sme spomínali, že iRoar Go môže fungovať v dvoch polohách. Ak je položený na stole naležato, lepšie zaplní priestor miestnosti a zvuk pôsobí hutnejšie. Ak je otočený na výšku, zvuk je viac smerový, menej dunivý a výšky pôsobia ostrejšie. V tejto polohe by mal byť reproduktor v úrovni vašich uší, vtedy pôsobí zvuk najviac vyvážene. Toto dosť ovplyvňuje aj nastavenie SuperWide technológie, ktorú výrobca prezentuje ako riešenie pre vyplnenie miestnosti zvuku a prispôsobenie jeho charakteristiky jednoduchým umiestnením či otočením reproduktora. Chcete si užiť vyvážený zvuk? Položte reproduktor na stôl na výšku a posaďte sa tak meter – dva pred neho. Chcete vyplniť miestnosť počas párty a robiť hluk? Dajte ho na ležato na skriňu tesne pod strop a uvidíte, koľko ho zrazu v priestore bude.

creative iroar go 11 creative iroar go 10

A nezabudnite stlačiť tlačidlo ROAR. DSP procesor preberie opraty hudby a z pôvodne neutrálneho a nevýrazného reproduktora urobí skrinku, ktorá ozvučí celú miestnosť aj pre potreby hlučnej párty. Ale toto je charakteristika typická pre celú rodinu reproduktorov Creative ROAR. Reproduktor v základnom nastavení je škoda opisovať, keďže ničím nezaujme, no zoberte do ruky smartfón s nainštalovanou aplikáciou a uvidíte, aký je iRoar Go neuveriteľne plastický. Na ekvalizér reaguje parádne a zvuk si môžete prispôsobiť presne podľa svojich potrieb a vkusu. Prím hrajú v každom prípade basy a je takmer ťažké uveriť, že to vychádza z tehličky, ktorá neváži ani kilogram. Pohľad na pasívne radiátory lietajúce hore dole po oboch kratších stranách je však celkom presvedčivý.

 creative iroar go 7

Záver

Creative iRoar Go dedí od svojich predchodcov veľa, no jednoduchšia konštrukcia umožnila dosiahnuť menšie rozmery a nižšiu hmotnosť, takže je kompaktnejší a v konečnom dôsledku aj lacnejší. Aktuálne zaň zaplatíte asi 175 EUR, čo síce nie je málo, no takto hrajúce reproduktory od konkurencie menej rozhodne nestoja. Je fajn že séria ROAR sa drží základnej dizajnovej linky, ktorú nastolil prvý model a neodbieha do žiadnych divných kreácií. Ono to vyplýva aj z umiestnenia a konštrukcie meničov, no tvar zaoblenej tehličky sa nám páči a je aj praktický.

creative iroar go 12

Je toho veľa čo sa nám na iRoar Go ešte páči. Zvuk je taký akým ho chcete mať, aj keď určite nie je dokonalý, dokáže byť univerzálny a rovnako dobre si na ňom vypočujete klasiku, audioknihu pred spaním i zahráte do skoku. Ochrana voči vode a prachu je užitočným bonusom, hoci iRoar Go, napriek prívlastku Go, by sa nám viac páčil na doske stola, ako kdesi v piesku pri vode. Akumulátor vydrží na jedno nabitie 10 až 12 hodín, môže pomôcť vášmu vybíjajúcemu sa smartfónu dočerpať nejaké tie percentá navyše a vďaka vstavanému MP3/FLAC prehrávaču dokáže fungovať celkom samostatne.

Ak nechcete žiadne prehnané pestrofarebné a pogumované dizajny, ale staviate skôr na eleganciu, pri počúvaní hudby nechcete riešiť stále smartfón, ale občas by ste si radi aj zavolali, zobrali so sebou hudbu na záhradu či niekedy vytočili hlasitosť poriadne vysoko, je iRoar Go presne to čo hľadáte. Nie je dokonalý, no je univerzálny a ponúka širokú výbavu za v konečnom dôsledku aj celkom rozumnú cenu.

Creative iRoar Go
CENA: 179 EUR
+-
DizajnNutnosť vlastného
Plastický zvuknabíjacieho adaptéru
Výbava a FLAC prehrávačV základnom nastavení
nevýrazný zvuk
Kvalita prevedenia85
Príslušenstvo a výbava88
Výdrž a mobilita80
Kvalita zvuku86
Cena/hodnota82
HODNOTENIE: 84/100
Univerzálny iRoar Go dopĺňa rad už dobre zabehnutých modelov ROAR. Zvukom sa rád prispôsobí vašim potrebám a vkusu, akumulátor vydrží vyše 10 hodín a nabije aj iné zariadenia, plusom je aj integrovaný FLAC prehrávač či podpora NFC.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

CREATIVE BLACK logo

Reproduktor Creative iroar go nájdete v ponuke eshopu alza.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013