Menu

Testovali sme najlacnejšiu hernú klávesnicu s Razer Chroma

Herná klávesnica Cynosa Chroma sa v ponuke jedného z najznámejších výrobcov herných periférií objavila len pred pár týždňami, no už sa stala bestsellerom. Razer sa pasuje so zvýšeným dopytom, dôvod sa zdá byť jednoduchý. Kombinácia nízkej ceny a originálneho podsvietenia Razer Chroma sa zdá byť veľkým lákadlom. Alebo je v tom aj niečo iné?

Ešte pred niekoľkými rokmi sa ponuka klávesníc Razer skladala z niekoľkých kľúčových modelov. S postupným rozvojom esports a progamingu začal prudko rásť počet záujemcov o blikajúce a všetkými farbami hrajúce klávesnice, a trh začali zaplavovať mechanické klávesnice najrôznejšej kvality. Razer svoje periférie nikdy neponúkal za lacný peniaz, no nie každý si môže dovoliť zaplatiť za klávesnicu najmenej stovku.

Začali tak vznikať lacnejšie herné klávesnice a jedným z najefektívnejších spôsobov ako ušetriť je jednoducho nepoužitie mechanických spínačov. Poslúžiť predsa môžu aj klasické membránové. Lenže nie všetko je len o peniazoch a s takýmto prístupom by sme sa mohli uspokojiť aj s päťeurovou klávesnicou z hypermarketu. Razer nechcel nič podceniť a tak si dal aj na membránových klávesniciach patrične záležať. Model Ornata, ktorý sme testovali v jeseni, priniesol membránové spínače so zvukovou i hmatovou odozvou pripomínajúcou mechanické spínače a vďaka dobrej ergonómii a nižšiemu profilu kláves sa jedná o veľmi pohodlnú klávesnicu aj na písanie.

Ornata s MechaMembrane spínačmi už priniesla plnohodnotnú výbavu a tú nájdete aj pri čisto membránovej Cynosa. Tá je aktuálne najlacnejšou plne vybavenou klávesnicou od Razer. Kúpiť si ju môžete vo verzii Chroma za 69 EUR alebo Chroma Pro s podsvieteným vonkajším okrajom za 89 EUR. Razer má stále v ponuke aj starší model DeathStalker Essential, no tomu napríklad chýba podsvietenie a s jeho skladovými zásobami je to biedne.

Dizajn a konštrukcia

Aj v prípade Cynosa sa stretávame s dobre známym balením v čierno-zelenom dizajne. Pevná kartónová škatuľa poskytuje dobrú ochranu pri prevoze, chýba nám však výrez na kurzorové klávesy, cez ktorý by sme si mohli odozvu a dorazy membránových spínačov vyskúšať ešte pred vybalením. Na testovanie k nám klávesnica dorazila v základnej verzii Chroma.

Razer cynosa 1

Vzhľadom na nízku cenovku nemôžeme v rámci príslušenstva očakávať žiadne zázraky, takže za svoje peniaze dostanete len klávesnicu, krátky manuál a neodmysliteľnú dvojicu samolepiek s logom výrobcu. Hodila by sa možno podložka pod zápästia, no za takýto luxus si budete musieť priplatiť a siahnuť po modeli Ornata.

Razer cynosa 2

Layout klávesnice je štandardný a vlastne aj vrchný kryt je takmer identický s modelom Ornata. Na typické rozloženie 104 klávesov si nebudete musieť dlho zvykať. Enter je jednoriadkový, ľavý shift široký a celá klávesnica je orientovaná doľava. Rozostupy medzi klávesmi sú dostatočné, málokedy budete triafať dva klávesy naraz. Výstupky na klávesoch F a J sú výrazne, takže orientácia je ešte jednoduchšia. Bloky kláves sú jasne oddelené a pokiaľ máte skúsenosti so štandardnými kancelárskymi klávesnicami, na Cynosu si zvyknete v priebehu niekoľkých minút.

Razer cynosa 3

Telo je o čosi väčšie ako v prípade Ornaty, no jeho pôdorys je stále kompaktný a na stole nebude Cynosa zaberať priveľa miesta. Povrch kláves je typicky matný (a trpí už štandardným neduhom, rýchleho „umastenia sa“, takže to bude chcieť pretierať klávesy častejšie) rovnako ako horný kryt tela z pevného a dostatočne hrubého plastu. Konštrukcia je prvotriedna, klávesnica sa nekrúti a v hernom zápale vydrží aj nejakú tu ranu navyše. Cynosa sa na nič nehrá, z hľadiska celkového dizajnu si nepomáha žiadnymi dizajnovými prvkami. A to je dobre, jednoduchosť jej pristane a viac si necháva záležať na podsvietení.

Razer cynosa 4

Spodná strana je tak jednoduchá, ako len môže byť. Razer chválime za to, že sa nevykašľal na protišmykové podložky. Ich plocha je nadpriemerná a výborne držia klávesnicu na stole. Kábel je pevne pripojený cez krátku a pružnú priechodku v strednej časti zadnej strany klávesnice. Nedá sa preto preložiť na inú stranu, čo zhoršuje možnosti usporiadania káblov na stole. Chýbajú tu aj drážky pre vedenie inej kabeláže, napríklad od myši či slúchadiel.

Razer cynosa 5

Klávesnica je mierne naklonená smerom dopredu, čo robí písanie viac pohodlným, ak by ste však predsa chceli uhol ešte zväčšiť máte na výber hneď dve nastavenia. Výklopné nožičky sú totiž dvojdielne, dostatočne široké a s vynikajúcou stabilitou na stole.

Razer cynosa 9

Pätica stavových diód sa nachádza nad numerickým blokom. Sú neštandardne usporiadané (dióda pre CapsLock je prvá, nasleduje NumLock, ScrollLock, Macro recorder a Gaming mode) a aby nenarúšali prísne jednoduchý dizajn klávesnice, sú veľmi nenápadne označené. Vlastne celkom mizerne, viditeľnejšie popisky by sa nám páčili viac. Ornata bola v tejto oblasti spracovaná podstatne lepšie.

Razer cynosa 8

Klávesnicu pripojíte ku počítaču prostredníctvom USB kábla s dĺžkou 1,8 metra. Je mäkký a dobre sa tvaruje, bužírka je jednoduchá plastová, konektor nie je pozlátený. Už nevyhnutným detailom je nápis RAZER na puzdre a zelené vnútro samotného konektora. Pri pripájaní všetkých tých káblov pod stolom to uľahčí orientáciu. Aj tu sme našli gumenú sťahovaciu pásku, ktorá sa dá použiť pri prenášaní klávesnice alebo ak vznikne potreba skrátiť kábel na vhodnejšiu dĺžku.

 

Ergonómia

Z hľadiska rozloženia kláves nemáme výhrady a layout klávesnice nám vyhovoval. Klávesy sú pomerne vysoké a pripomínajú skôr mechanické herné klávesnice, či kancelárske membránové klávesnice. Cynosa stojí niekde v prostriedku, nezaprie herné gény, no pravoverní hráči nad ňou budú ohŕňať nos.  

Razer cynosa 6

Z notebookovej klávesnice sa vám bude na Cynosu prechádzať ťažko. No ak si chcete urobiť radosť, vyhovujú vám vysoké klávesy a máte skúsenosti najmä s lacnými klávesnicami, Cynosa je skvelým riešením, vďaka ktorému nahliadnete do sveta progamingu.

Spínače, ktoré používa Cynosa sú o trochu iné, ako v prípade Ornaty. Samozrejme, chýba im kovový bočný profil, ktorý vytvára „cvakavý“ zvuk typický pre mechanické klávesnice, no aj tvar samotnej kupolky membrány je o čosi iný. Kupolky sú nižšie, dorazy sú o niečo tvrdšie a dráhy dlhšie.

Razer cynosa 10

Vďaka nižším kupolkám príde doraz a zopnutie klávesy skôr ako by ste čakali. Treba si na to zvyknúť, no dosadnutie klávesu je mäkké a presné. V porovnaní s lacnými „hernými“ klávesnicami je cítiť významný rozdiel a rozhodne neplatí, že membránové klávesnice sú všetky rovnaké.

Vytvarovanie spodnej časti kláves poskytuje presné a kolmé vedenie, kláves sa pod prstom neuhýba a jeho horná strana je pohodlná pre bruško prsta. Odozva je tak nad očakávanie dobrá a aj pri rýchlom písaní sa dajú triafať klávesy presne za sebou. Ak preferujete dlhšie dráhy a výraznejší doraz klávesu, Cynosa vám s veľkou pravdepodobnosťou dobre padne do ruky. Navyše, v kancelárii je veľkým plusom tichá prevádzka bez cvakania.

Razer cynosa 7

Tak dobrú odozvu sme od Cynosy nečakali a toto riešenie postavené na membránach je prekvapivo responzívne. Pri údere máte vždy istotu, že sa spínač zopol, pričom ani netreba vynaložiť veľké množstvo sily, ako je tomu napríklad pri spínačoch Cherry MX Black. Počas mesačného testovania v bežnej každodennej prevádzke, písaní textov i intenzívnom hraní sme ani raz nemali pocit, že by nám na klávesnici niečo výrazne vadilo. Cynosa je taký spoľahlivý štandard. Je presná, tichá, pomerne rýchla a komunikatívna. Nie je síce najpresnejšia, najrýchlejšia či s dokonalou odozvou, ale Cynosa nemá ani ambíciu vytŕčať v niektorom z týchto smerov. Ani konštrukčne, ani dizajnovo, no hlavne nie cenou.

Každý kláves má svoje lokálne podsvietenie. Priesvitné telo klávesu vedie svetlo dobre do fontu, biela podložka pod klávesmi zasa rovnomerne distribuuje svetlo do okolia. Jediné tmavšie miesto je na okrajoch medzerníku, kde je pre podsvietenie použitá len jedna dióda v jeho strede.

Razer cynosa 11

Páčil sa nám font, ktorý Razer na klávesnici použil. Je malý a okraje písmen sú veľmi presné, takže v noci Ornata svojim podsvietením neoslepuje, a pritom ostáva cez deň veľmi dobre čitateľná.

 

Ovládací softvér

Konfiguráciu tohto herného nástroja ma na starosti Razer Synapse, tentokrát už vo verzii 3.0. Oproti predošlej verzii sa toho zmenilo veľa. Dizajn, rozloženie prvkov, usporiadanie okien, to všetko je iné, no široké možnosti sa nestratili. Základné rozhranie vyzerá inak, je bez výrazných textúr a spolieha sa na odtiene šedej a jasnú zelenú farbu.

Razer cynosa fw1

Všetky údaje sú synchronizované s Razer cloudom, takže nastavenia klávesnice, makrá a efekty podsvietenia budete mať všade tam, kde nájdete pripojenie k internetu. Cloud poslúži aj pri reinštalácii systému či zmene herného stroja. Rozhranie je aj tu spracované intuitívne a na jeho hlavnej stránke sa nachádzajú skratky ku všetkým dôležitým funkciám. V prípade, že máte v sieti pripojený Philips Hue Bridge, môžete farbu svojich Chroma zariadení preniesť aj do funkcie Ambilight na svojom Phiilips televízore, alebo synchronizovať osvetlenie v miestnosti pomocou kompatibilných lámp a žiaroviek. Toto je ešte stále pomerne čerstvá novinka, Razer uzatvoril partnerstvo s Philips len začiatkom roka 2018.

Razer cynosa fw2

Veľmi silnou stránkou sú makrá a mapovanie jednotlivých kláves. V podstate každý kláves sa dá nastaviť na množstvo funkcií a to všetko sa dá uložiť do jedného z množstva profilov spárovateľných s konkrétnou aplikáciou či hrou.

Razer cynosa fw3

Prívlastok Chroma v názve klávesnice nám dáva istotu, že so svetelnými efektmi sa budeme môcť poriadne vyblázniť. Systém podsvietenia Chroma sa stále vyvíja a už v tejto fáze sa dostáva takmer k dokonalosti. Páčilo by sa nám možno o čosi viac predvolených efektov, k dispozícii je ich v základe osem, no možnosti ich kombinácie a výberu farieb sú doslova nekonečné.

Razer cynosa fw4

Preferujete romantiku plápolajúcich plameňov alebo stroboskopické blikanie každého tlačidla na klávesnici inou farbou? Limitmi sú len hranice vašej fantázie. S podsvietením sa dajú robiť aj iné veci. Napríklad hrať hry. Z Chroma Workshopu sa dajú stiahnuť aplikácie, s pomocou ktorých si zahráte obľúbeného Snake či Whack-a-Mole. Existujú však aplikácie, ktoré vám uľahčia prácu s Photoshopom, vedia vizuálne ukazovať čas alebo napríklad zjednodušene zobrazovať predpoveď počasia.

 

Membránová, ale kvalitná klávesnica

Ak patríte medzi pravoverných hráčov a mali ste možnosť vyskúšať kvalitnú mechanickú hernú klávesnicu, Cynosa vám ani priveľmi neohúri. Hoci do istej miery dokáže maskovať svoju náturu, mechanické klávesnice sú na poriadne hranie stále lepším riešením. Tu sa natíska otázka, či si nekúpiť horšie vybavenú, ale zato mechanickú klávesnicu, napríklad staršiu Roccat Suora, alebo si priplatiť pár desiatok eur za Fnatic Gear Rush, alebo G413 od Logitech.

Ak vám však z nejakého dôvodu mechanické klávesnice nevyhovujú, či už svojou "tvrdosťou" alebo zvukom, tak Cynosa je rozhodne dobrou voľbou. Patrí medzi najpresnejšie membránové klávesnice ktoré sme testovali, poskytuje vynikajúci komfort a podsvietenie s nekonečným množstvom variácií a nastavení je obrovským lákadlom. Z tohto pohľadu je atraktívna vlastne aj tá cena, ktorá sviatočného hráča bude bolieť menej ako dvojnásobná cenovka hompáľajúca sa na mechanickej klávesnici strednej triedy.

Cynosa je rozhodne dobrá klávesnica, plne podporujúca systém Chroma, vďaka čomu si môžete zladiť podsvietenie všetkých kompatibilných periférií Razer do jedného, harmonicky blikajúceho celku. Otázkou môže byť aj nižšia životnosť membrán v porovnaní s mechanickými spínačmi, no Cynosa nie je určená pre pravidelných hráčov, takže pre sviatočného hráča, ktorý viac ocení dizajn, podsvietenie a kvalitu značky, to problém aj tak nebude.

Razer Cynosa Chroma
CENA: 69 €
+-
SpracovanieMatný povrch klávesov
Dobrá ergonómiasa rýchlo "ochytá"
Chroma RGB podsvietenieMenej presná v hrách
Možnosti konfigurácie
Kvalita prevedenia84
Príslušenstvo a výbava74
Konfigurácia a SW90
Ergonómia86
Cena/hodnota78
HODNOTENIE: 82/100
Azda najzaujímavejšia membránová klávesnica, ktorá je dnes na našom trhu. Membránové spínače sú tiché a majú prekvapivo dobrú odozvu, no praví hráči si radšej priplatia za mechanickú klávesnicu. Silnou stránkou je RGB podsvietenie Chroma a možnosti konfigurácie kláves.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti Razer

razer logo

klávesnicu razer cynosa chroma nájdete v ponuke eshopu alza.sk

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013