Menu

V čom je čaro spojenia moderny a retra?

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1847 krát
  • Tlač
  • E-mail

Dnešná doba je z pohľadu trendov v oblasti technológií a módy nesmierne zaujímavá. Na jednej strane máme oblasť technológií, ktorá ide míľovými krokmi dopredu a neustále sledujeme nové a nové inovácie, a novinky. A potom je tu móda, a ak sa pozrieme na trendy v oblasti oblečenia či nábytku, sledujeme skôr návrat k minulosti a už dlhšie doslova letí retro-štýl. Táto zaujímavá kombinácia trendov prináša v reálnom živote zaujímavé paradoxy. Tak napríklad už nie je nič výnimočné, ak má niekto doma najmodernejší smart-televízor v 4K rozlíšení, ale pod televízor si kúpi TV stolík v tom najčistejšom retro-štýle, aký sa dá na trhu nájsť.

V čom je to kúzlo?

Ešte nikto nekvantifikoval ani nenapísal presnú teóriu o tom, v čom spočíva kúzlo spojenia moderných technológii a retra. A ani sa to presne nedá, pretože každého na tejto kombinácii láka niečo iné. Možno to však vychádza z podstaty nás samotných i toho, ako sa riadime pri medziľudských a partnerských vzťahoch. Veď aj vo vzťahoch si najlepšie rozumejú protiklady – málokto z nás hľadá partnera, ktorý je takmer vernou kópiou seba samého či seba samej. Aj tu hľadajte korene, prečo ľudí láka kúpiť si retro TV stolík a k nemu ten najväčší a najmodernejší smart-televízor so všetkými možnými funkciami a 4K rozlíšením. Z tejto kombinácie vzniká veľmi zaujímavý kontrast a paradox. A v konečnom dôsledku aj pútavý estetický zážitok. Takže možno práve v tomto hľadajte dôvody, prečo je takáto kombinácia taká lákavá.

shutterstock 1520337956

Zdroj foto: Followtheflow / Shutterstock.com

Klasika je niekedy najlepším riešením

Pochopiteľne, všetci chceme bývať v čo najmodernejších bytoch i domoch, ktoré sú zároveň energeticky nie tak náročné a poskytujú napríklad rekuperáciu energie, nižšie náklady na vykurovanie, možnosť zakúriť si doma na diaľku cez smartfón a podobne. Toto sú technológie, ktoré uľahčujú a zlepšujú náš každodenný život. Niekedy je však klasika stále najlepším riešením. Príklad? Asi nechcete mať doma len holé steny bez obrazov, kresieb či plagátov. Namiesto nejakých digitálnych obrazoviek či hologramov však v tejto oblasti stále dominujú klasické obrazy či plagáty, ktoré si viete dať na stenu.

V súčasnosti veľmi letia aj svetové mapy na stenu, ktoré dodávajú miestnosti určitý punc pokoja. Pohľad na svetovú mapu po dlhom dni pomôže človeku uvedomiť si, že jeho problémy nie sú tie najväčšie na svete. A taktiež tieto svetové mapy na stenu ponúkajú možnosť si napríklad zaznačiť krajiny, ktoré ste navštívili, alebo krajiny, kam sa chystáte. Môže tak vzniknúť zaujímavá mozaika, pri ktorej sa môžete sami pochváliť, koľko ste toho už videli a precestovali. Takže občas netreba vymýšľať, v modernom byte sa na steny hodí aj vyslovená klasika v podobe máp sveta či konkrétneho kontinentu na stene.

shutterstock 1031447599

Zdroj foto: Victor Babenko / Shutterstock.com

A čo pohodlie?

Spolu s využitím najmodernejších technológií je témou aj zabezpečenie čo najväčšieho pohodlia. Aj v tomto prípade platí, že niet nad klasiku. V obývačke je najlepšou voľbou pohodlná rozkladacia pohovka, na ktorej si dobre oddýchnete pri návšteve s priateľmi alebo pri pozeraní televízie. Opäť môžete mať doma a v obývačke tú najlepšiu techniku, no nič nemá na komfort v podobe klasickej rozkladacej pohovky. Samozrejme, aj tu môže vstupovať technológia, napríklad pri voľbe materiálu pohovky alebo materiálu matraca, no princíp stále vychádza z tradičnej a klasickej pohovky určenej na váš oddych a relax.

Nájsť vhodný balans

Kľúčové je nájsť v týchto veciach správny balans a mieru. Na jednej strane sú tu najnovšie technológie, ktoré by doma nemali chýbať a ktoré rozhodne zlepšujú každodenný život. Na druhej je túžba po klasických veciach ako pohovka či mapa na stenu až po veci ako retro TV stolík. Treba nájsť balans a riadiť sa svojím srdcom a pocitom. Vždy je správne to, čo chcete vy sami, nie to, čo vám ktokoľvek odporučí. Bývať tam budete vy a vy sa tam budete chcieť cítiť čo najpríjemnejšie.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013