Menu

Prečo má 16 gigabajtov tento rok umrieť

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2426 krát
  • Tlač
  • E-mail

Malá kapacita úložného priestoru nás obmedzuje, no pre výrobcov predstavuje efektívnu cestu ako z nás vytiahnuť ďalšie peniaze.

Smartfóny strednej triedy a high-end by už dávno nemali mať len 16 gigabajtový úložný priestor. Je to prežitok, ktorý sa musí tento rok presunúť do kategórie základných smartfónov. Dôvodov na to je hneď niekoľko.

Tým prvým je rozťahovanie sa samotných aplikácií, hlavne nových hier. Nezriedka zaberú aj niekoľko stoviek megabajtov a ak sa hráte radi a často, hry vám ukroja slušnú časť z voľnej pamäti. Svoje potrebuje aj samotný systém a preto namiesto 16 gigabajtov je v skutočnosti voľných len 11, v extrémnych prípadoch aj menej.

Z rozmachom cloudových služieb síce môžeme v určitých momentoch miesto ušetriť, no aj tak sa náročný používateľ so 16 gigabajtami neuspokojí. Stačí jedna aktívna dovolenka a pamäť je preč – offline mapy, obľúbené skladby, pár filmov na cestu, nejaké hry a systém má problém kvôli nedostatku miesta.

Pritom náklady na zvýšenie kapacity sú minimálne, stačí sa pozrieť na ceny rýchlych pamäťových kariet. Expertom na cenovú politiku je Apple, kde 48 gigabajtov pamäti má hodnotu rovných 100 eur. Na prvý pohľad nezmyselný krok je ale dobre premyslený, firma namiesto jednorazového zisku naláka ľudí na jej cloudové služby.

Tu za mierny mesačný poplatok ponúkne dostatok kapacity, pričom to v dobe 4G internetu a rýchlych Wi-Fi pripojení nepredstavuje problém ani pre denné používanie. Vlastnú pamäťovú kartu si do smartfónu nedáte, takže pre firmu je to win-win situácia. Buď vám predá jednorazové navýšenie kapacity pri kúpe, alebo jej to neskôr tak či tak zaplatíte v mesačných splátkach.

Našťastie sa už postupne stretávame s tým, že niektorí výrobcovia ako jednu z hlavných výhod uvádzajú väčšiu pamäť. Tých 32 gigabajtov síce nie je veľká výhra hlavne v prípade tabletov, ale je to dobrý znak toho, že výrobcovia aspoň trochu počúvajú trh s jeho pripomienkami. 

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013