Menu

Vyberáme tablet vhodný pre študenta

  • Napísal(a) 
  • Čítať 15879 krát
  • Tlač
  • E-mail
Prev
Next »

Ako primárny pracovný nástroj sme už vyberali klasický notebook, no ten nie je vždy riešením, najmä z hľadiska mobility. Ak hľadáte kompaktného spoločníka na prednášky či pod školskú lavicu, pokúsime sa poradiť, na čo si pri výbere tabletu dať pozor.

Tablet je zariadenie vhodné skôr na „konzumovanie“ ako tvorbu obsahu. Preto by pre študenta mal byť tablet skôr doplnkové, ako primárne zariadenie, ktoré odľahčí batoh pri ceste na prednášku. Notebook, netbook či ultrabook je univerzálnejší pracovný nástroj. Preto si treba položiť základnú otázku, či tablet bude tým prvým zariadením, alebo bude slúžiť len ako doplnok k notebooku.

S KLÁVESNICOU ALEBO BEZ?

Ak sa rozhodnete zabudnúť na notebook, a hľadáte niečo s klávesnicou, na ktorej sa dá písať podstatne pohodlnejšie ako na tej softvérovej na displeji, znova sú na výber dve možnosti. Puzdro s integrovanou klávesnicou, ktorá sa k tabletu pripojí cez BT rozhranie, alebo konvertibilný tablet, či tablet s odnímateľnou klávesnicou, tak ako tento trend udal ASUS so svojim prvým Transformerom.

Puzdrá s klávesnicou sú úzko späté s konkrétnym modelom tabletu, čo môže obmedzovať výber. Najviac ich nájdete kompatibilných s iPadmi, veľmi zaujímavé kúsky má v ponuke Logitech. Pri tabletoch ďalších výrobcov je ponuka horšia, no dajú sa nájsť univerzálne puzdrá.

Druhou možnosťou je vybrať si konvertibilný tablet, najtradičnejším riešením je odoberateľná klávesnica. Tá môže obsahovať aj druhý akumulátor, ktorý zvýši výdrž tabletu, ďalšie rozširovacie porty, či napríklad čítačku pamäťových kariet. Treba však rátať s vyššou hmotnosťou takéhoto kompletu, a čaro polkilového tabletu sa rozplynie. Klávesnica samozrejme môže ostať doma, a v škole sa pri núdzových zápiskoch ostáva spoľahnúť na capkanie prstami po displeji. Aj takto sa dá naučiť písať relatívne rýchlo, zachytiť trojhodinovú prednášku takýmto spôsobom však rozhodne nepatrí medzi zážitky, ktoré by ste chceli absolvovať.

Dnes je už na trhu spomedzi konvertibilných tabletov pomerne slušný výber, a rozhodnúť sa budete môcť aj podľa operačného systému. Tu sú na výber dve možnosti, ak odhliadneme od iOS s iPadom, ktorý spadá skôr do kategórie kombinovanej z tabletu a doplnkovej klávesnice. Pohybujeme sa teda v cenovom rozmedzí od zhruba 200 EUR za najlacnejší tablet tohto typu s Androidom až po 2 200 EUR za ThinkPad Helix od Lenovo s Core i7 procesorom, 8 GB RAM, SSD a Windows 8 Pro.

Ak hľadáte riešenie vhodné pre každodennú prácu, poteší vás neustále sa rozširujúca ponuka práve  konvertibilných tabletov postavených pre Windows 8. Ich ceny sa síce začínajú už niekde pri troch stovkách, no pre serióznejšiu činnosť si vyberte riešenie s Windows 8 Pro. Vyhnete sa tak stále málo podporovanému Windows RT, na ktorý chýbajú aplikácie a na ktorom nerozbehnete štandardné x86 aplikácie.

Tu štartujeme niekde pri hranici 400 EUR, a aj lacnejšie modely s Atom procesormi ponúknu použiteľný výkon. Samozrejme, ak nemáte prehnané nároky, no Intel za posledné dva roky urazil na poli mobilných procesorov veľký kus cesty. Nevýhodou tabletov s Windows 8 je náročnosť systému na kapacitu úložiska, a systém vám z 64 GB zväčša dosť pomalej eMMC pamäte ponechá podstatne menej než by sa vám páčilo.

OPERAČNÝ SYSTÉM

Tu sú na výber tri možnosti, iOS od Apple, Android od Google a Windows Pro/RT od Microsoft. Každý z nich má svoje výhody i nevýhody a vybrať by ste si mali podľa osobných preferencií. Ak už napríklad máte smartfón s Androidom, je pomerne logickým riešením ostať pri tomto systéme aj na tablete. Synchronizácia bude jednoduchšia a zvyknete si rýchlejšie. To platí aj pre iPhone a iPady, či Windows a Windows Phone. Z hľadiska aplikácií je na tom najslabšie Microsoft, pri tablete s Windows 8 Pro však ponúkne plnohodnotnú podporu x86 aplikácií. Ak chcete vyskúšať niečo nové, alebo nemáte voči niektorému zo systémov preferencie, otestujte si ovládanie jednotlivých systémov v niektorom z kamenných obchodov.

Všetko o displeji

Azda najdôležitejším prvkom tabletu je displej, ktorého uhlopriečka definuje aj jeho rozmery, formát i samotný spôsob využitia. Ak plánujete na tablete vytvárať obsah, siahnite po kúskoch s väčšími displejmi, pričom minimom by malo byť 9“. Jednak konvertibilné tablety s menšou uhlopriečkou ani nezoženiete, a jednak je väčší displej pri písaní na softvérovej klávesnici pohodlnejší. Kompaktné sedempalcové tablety sú zasa skladnejšie, vojdú sa do väčšieho vrecka, vážia menej ako 400 gramov, a niektoré z nich sa dajú použiť aj na telefonovanie bez bluetooth slúchadla.

Ďalším dôležitým faktorom je rozlíšenie displeja. Zatiaľ čo pri najlacnejších sedempalcových displejoch ostávame na kedysi štandardnom rozlíšení 800x480 bodov, desaťpalcové tablety s jemnými displejmi ponúkajú až 2560×1600 bodov. Vyššie rozlíšenie pri rovnakej uhlopriečke prináša vyššiu hustotu pixelov, a teda jemnejšie zobrazenie, hladšie hrany textu a na displej sa toho vmestí viac, napríklad celá šírka internetovej stránky v prehliadači. Štandardom by malo byť 1280×800 bodov, s ktorým sa stretnete pri strednej triede 10“ tabletov. Drahšie modely ponúkajú Full HD, alebo ešte vyššie rozlíšenie.

Pri každom zo základných parametrov tabletu vždy myslite na to, čo s ním budete robiť. Do úvahy treba brať aj pomer strán displeja. Širokouhlé displeje sú vhodnejšie skôr na multimédiá, sledovanie filmov a hranie hier, pri orientácii na výšku to už chce aj vhodné rozlíšenie, aby sa dala pohodlne čítať internetová stránka. Tablety, ktoré majú displeje s pomerom strán 4:3 sa nám viac osvedčili pri písaní textov a prezeraní internetových stránok. I to je však osobná preferencia.

OPLATÍ SA LACNÝ TABLET?

Situácia s lacnými tabletmi už nie je tak zlá ako to bolo povedzme pred dvoma rokmi, kedy bolo na trhu niekoľko značkových tabletov za nemálo peňazí, a tie lacnejšie boli zväčša napodobeniny z Číny. A tak je šanca že ak nemáte priveľké očakávania, vystačíte si aj s tabletmi za 100 EUR. Pre vašu spokojnosť však odporúčame vybrať si taký model, ktorý ponúka kvalitnejší IPS displej s rozumným rozlíšením, štvorkový Android, dvojjadrový procesor a ak je to možné tak aj 1 GB RAM.

Odozva nového Androidu na malej operačnej pamäti je citeľne horšia, rovnako sa vyhnite starším verziám, 2.3 a 3.2, ktoré predsa len majú svoje roky, aj keď nižšie nároky na hardvér. Pri lacnejších modeloch nezabúdajte ani na kvalitu konštrukcie, keď si nebudete môcť tablet vyskúšať, alebo budete nakupovať na e-shopoch, vyberte si taký, ktorý má chrbát zo zliatiny alebo aspoň hliníka. Odolnejšie materiály pomôžu odolávať tabletu nástrahám prostredia lepšie ako lacné plastové kryty a menej sa opotrebujú. Ideálne je, ak je aj displej chránený kvalitným krycím sklom. 

VÝBAVA

V neposlednom rade by ste mali pri svojom výbere zohľadniť i výbavu. Na prezeranie internetu nepotrebujete 64 GB úložisko, a ak budete tablet používať na hranie hier či sledovanie filmov, zbytočný vám bude 3G modem, ak doň nikdy nevložíte SIM kartu. Aj ten najlacnejší tablet je dostatočne vybavený pre základné použitie, dostanete sa s ním na internet, prečítate si na ňom maily a pozriete fotografie a video. Ako dlho vydrží fungovať, to už je vecou šťastia na kus.

Možnosť pripojenia ku globálnym sieťam sprostredkuje 3G modem, pripojenie k perifériám či iným zariadeniam Bluetooth adaptér, a ak chcete tablet použiť ako navigáciu, vyberajte si model s GPS modemom. Ak budete s tabletom často telefonovať na Skype, dávajte pozor či má zabudovaný mikrofón a prednú kameru. Novinkami sú funkcie sprostredkujúce vyššie pohodlie používania, ako je napríklad NFC, podpora nabíjania cez indukčnú podložku či dokonca barometer. Nie sú však nevyhnutné a v drvivej väčšine sú zatiaľ doménou prémiových modelov.

Zo širokej ponuky tabletov na našom trhu sme pre vás vybrali  niekoľko zaujímavých kúskov, ktoré by ste pri svojom výbere určite nemali obísť. Začneme pri tých s najnižšou cenovkou, ako hornú hranicu sme si určili 500 eurovú bankovku.

 

Prev
Next »
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013