Menu

Stíšte svoj hučiaci počítač

Jedným zo spôsobov, ako entuziasti spájajú príjemné s užitočným, je nákup regulačného panela pre ventilátory. Jednak majú radosť z hrania sa s káblami, jednak stíšia svoj počítač a zoptimalizujú chladenie a napokon aj vylepšia vzhľad svojej skrinky.

Ponuka takýchto regulátorov na našom trhu je pomerne široká a rozhodne je z čoho si vyberať. Či už zvolíte nenápadný jednokanálový regulátor do PCI záslepky, 3,5“ panel na prednú stranu skrine, 5,25“ alebo dokonca 2× 5,25“ vždy dostanete rýchly a praktický spôsob ako stíšiť hlučný ventilátor. Na výber sú nielen klasické regulátory s potenciometrami, ale aj modely s grafickým displejmi a digitálnym ovládaním. Testovaný Zalman MFC1 Plus patrí skôr do kategórie elegantnej klasiky.

Zalman nie je v oblasti regulácie ventilátorov žiadnym nováčikom a na svojom konte má niekoľko vydarených a obľúbených modelov. Spomeňme napríklad ZM-MFC2 s digitálnou reguláciou, ktorý okrem otáčok ventilátorov dokázal monitorovať aj celkový odber zostavy. MFC1 Plus vychádza zo staršieho modelu MFC1 Combo, ktorý dokázal obslúžiť päť ventilátorov, z toho jeden prostredníctvom PWM regulácie.

ZM-MFC1_Plus

Nástupca o čosi zjednodušil svoj vzhľad a pribudol ďalší regulátor, čím sa počet kontrolovateľných ventilátorov zvýšil na šesť. I tu je však základným dizajnovým prvkom hrubý hliníkový plát s vodorovným brusom, ktorý bude vyzerať elegantne na väčšine moderných počítačových skriniek. Minimálne tých z vyššej cenovej kategórie, v susedstve lacných plastových krytiek 30 eurovej „papierovej“ škatule bude kontrast materiálov veľmi okatý.

ZM-MFC1_Plus_03

Inštalácia je veľmi jednoduchá, stačí si nájsť voľnú 5,25“ pozíciu a upevniť panel do štandardizovaných otvorov priloženými skrutkami. V balení sa nachádza aj všetka potrebná kabeláž, predlžovacie káble k ventilátorom merajú 40 cm, aspoň dva dlhšie, napríklad 60 cm by sa nám páčili viac. Uloženie káblov vedúcich k zadným ventilátorom by tak bolo o čosi jednoduchšie, a dali by sa krajšie skryť v zákutiach skrine. Rovnako nám chýbal aj rozdvojovací kábel, ktorý by umožnil pripojiť dva ventilátory na jeden kanál súčasne. A napokon, pribalená mohla byť aspoň dvojica redukcií z Molex na 3 pin konektor – takéto niečo síce občas býva pribalené pri samotných ventilátoroch, no ak máte ventilátory s Molex predinštalované v skrini, budete musieť k panelu priobjednať aj patričné redukcie. A to sú náklady navyše.

ZM-MFC1_Plus_back

Regulátor ponúka celkovo šesť kanálov, maximálny príkon ventilátorov je 7W na jeden kanál. Použité sú napäťové regulátory KA7805, ktoré pri adekvátnom chladení zvládnu prúd do 1A. No ventilátor sa nebude točiť naplno. Jednoduchou matematikou dostaneme maximálny prúd, na jednom kanáli, ktorý činí 0,58 A. Pozrite si preto štítky svojich ventilátorov, aby ste ich možnosti mohli využiť naplno. Na trhu nájdete aj výkonnejšie riešenia, ktoré sú schopné dodať 30 W na jeden kanál (2,5A×12V).

Zalman zvolil chladenie regulátorov malými hliníkovými pasívmi s ôsmymi hrubými rebrami, ktoré zvládajú svoju prácu bez problémov. Napájanie celého panelu je riešené klasickým molexom, k dispozícii je i 15 cm dlhý redukčný kábel a preto nie je potrebné ťahať vetvu napájacieho zdroja priamo k zadnej strane panelu. Veľmi dobré riešenie z hľadiska inštalácie i neskoršieho manažmentu kabeláže.

Ventilátory sa pripájajú k šiestim trojpinovým konektorom, konektory s podporou PWM síce na tomto mieste chýbajú, no prvé dva ventilátory umožňujú osadenie predlžovacích káblov, ktoré majú vyvedené výstupy na základnú dosku. Práve na prvé dve pozície odporúčame inštaláciu kriticky dôležitých ventilátorov, napríklad na chladiči procesora či zdroja, keďže takto bude fungovať monitoring otáčok (panel nedokáže detegovať, či sa ventilátor nezastavil), dôležitý pre sledovanie správnej funkcie chladenia zo strany základnej dosky a BIOS. Túto dvojicu je možné potom doplnkovo regulovať aj prostredníctvom BIOS alebo softvérov z prostredia OS. Niekomu môže chýbať možnosť ventilátory celkom zastaviť, ale to je skôr doménou digitálnych regulátorov.

ZM-MFC1_Plus_md

Rozsah ovládania otáčok závisí od ventilátora samotného, zo strany regulátora prebieha zmenou výstupného napätia v rozsahu 5-11 V. Spodná hranica môže byť pre niektoré ventilátory problém, a nemusia sa rozbehnúť, a práve tu bude chýbať zvuková signalizácia ich zastavenia; po prudkom zvýšení napätia by sa však mali roztočiť. Pre istotu je však dobré obe krajné polohy potenciometra po inštalácií panela vyskúšať a presvedčiť sa, že ventilátory fungujú a až potom uzavrieť bočnicu skrine. O zapojení a aktivite každého kanálu informuje modro svietiaca LED, ktorá po otočení potenciometra na zhruba 50% zmení svoju farbu na červenú. Výhrady môžeme mať voči intenzite jasu diód, je to však subjektívnou vecou vkusu.

ZM-MFC1_Plus_sd

Zalman ZM-MFC1 Plus je klasickým poctivým regulátorom otáčok do 5,25“ pozície v štýlovom hliníkovom prevedení, ktoré neurazí ani elegantne ladené skrinky. Žiadne tlačidlá a displeje, znížiť otáčky ventilátora sa dajú aj po hmate. Pre niekoho môže byť problém vyšší jas LED, no celkový dizajn pôsobí skôr nenápadne a stroho. Pred jeho kúpou si však pozrite akým spôsobom máte pripojené ventilátory, a teda či sú pripojené k doske 3 pinovými konektormi, alebo priamo k zdroju na Molexoch. Potrebné redukcie totiž v balení chýbajú. Problémom môže byť aj pomerne nízky výstupný výkon regulátora, ktorý nemusí výkonným ventilátorom stačiť. To sa však bude týkať skutočne skôr vysokootáčkových ventilátorov typu Scythe Typhoon, s bežnými modelmi točiacimi sa do 2000 ot./min. by žiaden problém nastať nemal.

 

zalman_zm-mfc1_plus_hodnotenie

 

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

Zalman_logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013