Menu

Testovali sme lacnú dosku pre hráčov

Herné počítače potrebujú herné základné dosky. Teda, nie celkom nevyhnutne, ale my ich tam chceme mať. A v prípade herného stroja s procesorom Intel nás napadne v prvom rade čipset Z87, v druhom rade novší Z97. ASRock sa však chce hrať aj na nižších čipsetoch. Napríklad na B85.

Intel B85 nie je najvyšším a najlepšie vybaveným čipsetom pre procesory Intel v sockete LGA 1150. To však neznamená, že by na ňom nemohla byť postavená doska pre herný počítač, najmä ak sa bavíme o segmente hráčov, pre ktorých je výbava menej dôležitá, ako cena. A práve tu stačí zobrať výrazne lacnejší čipset, osadiť ho na dosku, pridať nevyhnutnú portovú výbavu, atraktívne chladenie a zvučný názov.

Po sprístupnení pretaktovania K-sérii procesorov aj pre čipsety nižšie ako Z87 sa stali pre hráčov zaujímavé aj lacnejšie základné dosky. ASRock Fatal1ty B85 Killer pridáva prvky a funkcie, ktoré poznáme na high-endových doskách, ako napríklad Killer E2200 sieťový adaptér, či zvukovú kartu s technológiou Purity Sound. Herný stroj s Haswell procesorom sa tak stáva dostupnejší a hráči pritom nie sú výrazne ukrátení z hľadiska výkonu, aspoň pokiaľ neuvažujú nad zapojením viacerých grafických kariet do SLI alebo CrossFireX. Azda najväčším obmedzením je nemožnosť taktovať procesory bez prívlastku „K“ v názve a teda procesory s odomknutými násobičmi. Pre B85 Killer sa nám ako najlepšie riešenie pozdáva Core i5 4670K.

Najväčším ťahákom dosky je oproti, povedzme bežným B85 doskám (ktoré s cenami začínajú niekde na hranici 50 EUR) je spomínaná sieťovka s vlastným procesorom zaručujúca nižšiu latenciu a vyššiu stabilitu i rýchlosť pripojenia k sieti, zvuková karta s elektromagnetickým odtienením postavená na kodeku Realtek ALC1150 a komponenty napájania procesora s predĺženou životnosťou či pozlátené konektory v primárnom grafickom slote. Toto všetko sú prvky výbavy, ktorú ASRock nazýva Gaming Armor a ponúka zabalenú v doske za necelých 80 EUR. Priamymi konkurentmi sú mu MSI B85-G43 Gaming, Gigabyte G1.Sniper B5 a ASUS B85-Pro Gamer, všetky dosky sa ešte vmestia pod stoeurovú hranicu. Aká je herná B85ka od ASRock a či sa za ňu oplatí vyložiť štyri modré bankovky sme sa pozreli v našom testlabe.

 

BALENIE, DIZAJN A NÁVRH

Pestrofarebná škatuľa je doslova preplnená logami označujúcimi všetky možné technológie a vlastnosti, ktorými doska disponuje. Vo vnútri nájdeme len základnú výbavu; krycí pliešok zadných IO portov, dva S-ATA 6 Gb/s káble, disk s ovládačmi a utilitami a dvojicu manuálov pre softvérové nástroje a samotnú dosku. Nečakaným bonusom je darčekový kód pre nástroj XSplit Broadcaster.

Doska je zhotovená v štandardnom ATX formáte v čierno červenom dizajne, ktorý je typický pre produkty, ktorým prenechal jeden z najväčších a komerčne najúspešnejších profi gamerov Fatal1ty.

Rozloženie komponentov, portov a slotov na doske je v poriadku, nízky chladič čipsetu určite nebude prekážať dlhým grafickým kartám, v poriadku je i orientácia S-ATA konektorov. Okolo socketu je dostatok miesta pre osadenie rozmernejších chladičov procesora.

Doska v sockete LGA1150 podporuje procesory Intel postavené na jadrách Haswell, vrátane procesorov Xeon a s novým BIOS vo verzii 1.10 aj najnovšie modely Haswell Refresh. Doplnkový napájací konektor je osempinový a o stabilnú prevádzku procesora sa stará šesťfázová digitálne riadená napájacia kaskáda. Úsporným Haswell procesorom, ktoré na tejto doske nebudú taktované to bude s prehľadom stačiť. Do štvorice pamäťových slotov možno osadiť dovedna 32 GB DDRR3 pamätí. Podporované sú samozrejme aj XMP profily, tu nás však bude zaujímať skôr časovanie, keďže limitom čipsetu B85 je 1600 MHz hranica frekvencie pamäťových modulov. Ďalšia výraznejšia daň lacného čipsetu, no na druhej strane, väčšina používateľov pri stavbe počítača moduly len založí do slotov a zaujíma sa skôr o kapacitu, ako priepustnosť a výkon pamäťového systému.

Jedným za najvýraznejších dizajnových prvkov je chladič na napäťových regulátoroch. Hliníkový pasív s prierezom  v tvare písmena T síce pôsobí mohutne, no vzhľadom na svoj tvar nemá priveľkú plochu a ide skôr o dizajnový prvok. Dvojica konektorov pre dva ventilátory chladiča procesora sa objavuje aj na lacnejších doskách, čo rozhodne vítame. Jeden je štvorpinový s podporou PWM, druhý len trojpinový, oba podporujú reguláciu otáčok z prostredia BIOS. Konektorov pre ventilátory je na doske dovedna šesť.

Chladič na čipsete je nízky a rozložitý, opäť bez nejakého členenia, ktoré by mohlo zväčšiť priestor pre odovzdávanie tepla okolitému vzduchu. V tejto oblasti sa už ako obyčajne nachádzajú headery pre pripojenie predného panelu skrinky, systémového reproduktoru a čip s BIOS. Ten je na doske len jeden, zálohované, alebo duálne BIOS, resp. UEFI sú skôr doménou vyšších modelových radov s trojcifernou cenovkou.

Posúvame sa po okraji dosky ďalej, štvorica červených S-ATA portov podporuje štandard S-ATA 6 Gb/s, dva čierne konektory s priepustnosťou 3 Gb/s sa budú dať dobre použiť pre pripojenie optickej mechaniky a starších diskov s rotujúcimi platňami. Všetky porty má na starosti čipset B85, takže doska sa zaobišla bez ďalšieho radiča, ktorý by mohol zdvihnúť cenu možno aj o dva doláre. Porty sú orientované kolmo na dosku, S-ATA káble tak budú z dosky trochu trčať, alebo bude treba použiť káble so zahnutými konektormi.

Rozširovacích slotov pre karty je tak ako sa na ATX dosku patrí sedem. Okrem dvoch PCI-Express ×1, troch PCI sú to aj dva PCI-Express ×16 sloty. Plných šestnásť liniek má len primárny slot, ktorý je navyše vo verzii 3.0. Druhý slot pre grafickú kartu je vo verzii 2.0 a má len štyri linky (aj fyzicky na konektore). Doska podporuje CrossFireX a Quad CrossFireX, zapojenie dvoch dvojčipových kariet by však bolo v tomto prípade nezmyslom. Piny v primárnom slote sú pozlátené, od čoho si výrobca sľubuje lepšiu priepustnosť a rýchlosť komunikácie procesora a grafickej karty. PCI sloty má na starosti radič ASMedia.

ASRock dosku vybavil technológiou Purity Sound, ktorá má zabezpečiť intenzívny zvukový zážitok pre každého hráča. 7.1 kanálová zvuková karta je postavená na čipe Realtek ALC1150 a vylepšená o zopár drobností.

Základným zdokonalením je odtienenie od ostatných komponentov dosky. Oblasť zvukovej karty je na PCB oddelená od zvyšku dosky a samotný čip je opatrený krytom, izolujúcim čip od elektromagnetickým vplyvom okolia. Dôležitým doplnkom je dvojica zosilňovačov, oba od Texas Instruments. TI NE5532 je zosilňovač, ktorý doske pomáha dosiahnuť odstup signálu od šumu 115 dB, druhý, rovnaký čip umožňuje pripojiť k prednému panelu skrinky až 600 ohmové slúchadlá.

Rovnaký tieniaci kryt má aj čip sieťovej karty Killer E2200. Tá má za úlohu minimalizovať oneskorenie pripojenia a zabezpečiť plynulé pripojenie pre hranie online hier. Dedikovaný procesor automaticky optimalizuje tok dát cez sieť s prioritou práve pre hry a komunikáciu v reálnom čase. Pri slušnom pripojení by sa tak nemalo stať, že budete z online hry odpojený z dôvodu vysokého pingu. Vďaka ovládaciemu softvéru je navyše možné plne prevziať kontrolu nad tokom dát cez adaptér, manuálne vypnúť automatické aktualizácie systému či prístup akýchkoľvek aplikácií z dôvodu otvorenia čo najväčšej možnej šírky pásma pre hry.

Zadný IO panel ponúka výbavu, ktorá by mala pokryť drvivú väčšinu potrieb dnešných hráčov. Pre staršie herné klávesnice je pripravený PS/2 port, dvojica USB portov nad ním  je v štandardne 2.0, horný je určený pre pripojenie hernej myši a označený ako Fatal1ty port. Pre pripojenie je k dispozícii analógový D-sub a digitálne HDMI a DVI. USB porty vo verzii 3.0 tu nachádzame dva, ďalšia dvojica je v štandarde 2.0. Výbavu uzatvára ethernetový konektor, konektory zvukovej karty a optický S/PDIF.

 

VÝKON

Videli sme aj krajšie UEFI ako ten, ktorý nám tu ukazuje ASRock. Zobrazovaný je v rozlíšení 1024x768 a ponúka jednoduché rozhranie naladené do čierno červenej farebnej kombinácie dosky. Tak či onak, poskytuje všetky potrebné prostriedky pre konfiguráciu dosky a zostavy. Dosku sme testovali s procesorom Intel Core i7-4770K, dvoma 4 GB modulmi Corsair Venegance taktovaných na 1600 MHz pri časovaní 9-9-9-24, grafickou kartou Gigabyte GeForce GTX 560Ti a SSD Intel 320.

Z hľadiska celkového výkonu doska obstála v našich testoch dobre a za svoju zaujímavú cenu ponúka slušnú výbavu i výkon a teda dobrý základ pre solídny herný počítač. V porovnaní s konkurenciou je najlacnejšia a pritom stále ponúka veľmi dobrú zvukovú kartu a sieťový adaptér Killer. Ešte jedno porovnanie, ak by ste sa rozhodli pre vyšší čipset Z87, za 75 EUR kúpite dosku v základnej výbave. Bude síce podporovať rýchlejšie pamäte, mať viac liniek pre mulit-GPU zapojenie grafických kariet a viac S-ATA III portov. Ak však plánujete postaviť herný počítač a nemáte k dispozícii priveľa peňazí, je B85 Killer vhodným riešením.

Ideálnym procesorom pre túto dosku bude Core i5-4670K. Ten zoženiete asi za 200 EUR, takže solídny základ pre herný počítač nebude stáť viac ako tri stovky. A so všetkými výhodami herných dosiek. Malý nárast výkonu sa dá docieliť jednoduchým pretaktovaním a pokiaľ navyšovať frekvencie neplánujete, v porovnaní so Z87 si viac užijete vylepšenej zvukovej karty a sieťového adaptéru.

 

HODNOTENIE

ASRock Fatal1ty B85 Killer je určite zaujímavou doskou, ktorá svojou cenou a výbavou osloví predovšetkým tých hráčov, ktorí si chcú jednoducho postaviť vlastný herný stroj a nechcú utratiť štvorcifernú sumu. Spolu s Core i5 procesorom  sa stane slušným základom s dôležitými vylepšeniami z herného segmentu, ktoré sú nám známe z dvojnásobne drahších dosiek.

 

 
ASRock Fatal1ty B85 Killer môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

V porovnaní s čipsetom Z87 je výkon len o málo nižší a B85 Killer ponúkne za rozumné peniaze dobrú výbavu. ASRock tak dokazuje, že na slušnú hernú dosku nepotrebujete dve stovky a bežnému hráčovi urobí čipset B85 rovnako dobrú službu. Najvýraznejším obmedzením je frekvencia použitých pamätí, vďaka čomu pri výkonnejšom procesore na drahšie dosky s čipsetmi Z87 stráca pár percent výkonu, no nie je to nič čo by sa dramaticky prejavilo v hrách.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

Graf ceny produktu ASRock Fatal1ty B85 Killer poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013